Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 22:44:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kartery i klocek nie od kompletu  (Przeczytany 7979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

puzel

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Kartery i klocek nie od kompletu
« dnia: Listopada 29, 2017, 17:20:31 »

Przeglądając to forum widzę że jest to dość pospolity problem, mianowicie "klocek" nie od kompletu karterów. 

Jak, mam nadzieję, większość zgromadzonych tutaj użytkowników wie, że w czasie procesu produkcji odlane i wstępnie obrobione kartery razem z "klockiem" były skręcane ze sobą, następnie montowane do obrabiarki i były obrabiane wszystkie otwory wraz z płaszczyzną pod sylindry. Następnie inżynier brał numeratory i wybijał numery na karterach (tuż za płaszczyzną pod cylindry) oraz na klocku. Wszystkie trzy elementy miały ten sam numer i stanowią integralną całość, nie można tych elementów ot tak zamieniać. Niestety rzeczywistość miała się zgoła inaczej i większość posiadaczy Jaw, uważających się za pseudomechaników brało się za "RJEMONTY" swoich silników i jak domniemam po skręceniu karterów do kupy, klocek nie chciał wejść na miejsce to brali inny, luźniejszy z innego silnika (klocek powinien być zamontowany w trakcie skręcania karterów).
I teraz gdy Jawy stają się powoli Youngtimerami a konkretny, zgodny ze sztuką remont kapitalny kosztuje nie małe pieniądze to wypadałoby aby wszystko było złożone tak jak założył producent.

No i teraz mam problem, mam trzy silniki (i dwa klocki), w żadnym nie ma klocka od kompletu. Główny problem jest tego pokroju że "klocki" nie są zlicowane z płaszczyzną pod cylindry. Jeden jest zdecydowanie za niski i za luźny, drugi jest trochę ciaśniejszy (ale i tak bez problemu się wsuwa do skręconych karterów) ale jest za wysoki względem plaszczyzny cylindrów.

Kupowanie z allegro używanych klocków raczej mija się z celem bo wątpię aby pierwszy lepszy który się trafi pasował. Widzę ze są dostępne nowe, współczesne (bez numerów), a gdzieś na forum widziałem informację o nadwymiarowych. O co chodzi z tymi nadwymiarowymi? Są wyższe, grubsze?

Jak sobie radzicie z tym problemem bo samo rozwiązanie "wklej na sylikon" nie jest satysfakcjonujące. Sylikon ma uszczelniać, nie mocować a im mniej tego cholerstwa tym lepiej

zapraszam do dyskusji

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
Odp: Kartery i klocek nie od kompletu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 29, 2017, 18:06:50 »

Klocki były robione osobno a nie wraz z karterami , były nad wymiarowe i są nadal produkowane z względu na wybijanie starego klocka czołem wału , miały numer nad wymiaru i mają nadal , kartery były numerowane z względu na to iż były obrabiane parami i miały całkiem inne numery , klocek miał tylko jeden numer selekcyjny  , mam tu na myśli osiowość obsadzenia wału oraz wszystkich wałków skrzyni , ja jeśli mam problem z klockiem nad wymiarowym a taki wolę , wkładam w obrabiarkę czyli tokarkę i planuję czoło klocka na wymiar oraz średnicę .
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2017, 19:17:30 wysłana przez Jacek64 »

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 29, 2017, 18:10:09 »

Fajnie by było jakbyś napisał o jakim silniku rozmawiamy. Wiem że dwucylindrowy i w sumie w obydwu rodzajach jest podobny problem ale może masz któryś konkretny model na stole.
Kiedyś słyszałem o nadwymiarowych klockach ale nie wiem gdzie je kupić...

Edit:  Jacek - kopalnia wiedzy Ci wszystko wyjaśnił...
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2017, 18:11:51 wysłana przez Rozztocz »
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Mariangtix

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 Ts 638-1
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 29, 2017, 18:12:02 »

Kolego miałem identyczny problem jak ty. Kupiłem 3 pary Karterow przez 2 lata bo chciałem złożyć drugi silnik ani jedna para nie była spasowana. Ponadto zmierz grubość czoła wału i srodku Karterow tam gdzie wchodzi czoło bo większość silników miala problem z luźnym czołem i biciem wału osiowo. Nawet po zmontowaniu takiego silnika na pełnym czole gdy luz jest miedzy czołem a karterami choć czolo siedzi ciasno wal nie będzie nigdy osiowo. Mój był przestawiony w obu sinikach. W jednym o 0.6 w drugim o 0.8 zawsze w lewo i po odpaleniu silnik ma słaby dol i chodzi mocniej na jeden gar. Przekonałem się o tym w ta sobote bo juz nie mialem sił do mojego silnika i pomierzylem wszystko i okazało się ze to wlasnie było przyczyną.  Kupno dobrych Karterow to nie lada wyczyn i sam się o tym przekonałem.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 29, 2017, 18:33:04 »

Mój był przestawiony w obu sinikach. W jednym o 0.6 w drugim o 0.8 zawsze w lewo i po odpaleniu silnik ma słaby dol i chodzi mocniej na jeden gar.
Mozesz kolego rozwinąć tą myśl bo mnie to bardzo zaciekawiło?
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 29, 2017, 18:51:30 »

Nie miałem nigdy tego problemu ale gdybym miał to zrobił bym tak:

Klocek dopasować ile się da + uszczelnienie na silikon. Całość można wyrównać na szklanej szybie z przyklejonym papierem ściernym.
    Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

puzel

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 29, 2017, 19:02:27 »

Mowa o silniku 638-300. Jeden klocek ma numer 91 i jest luźny i za niski. Przyglądając się jemu i mierząc wychodzi, że jest jajowaty, wybity, widać ślady po bokach. Drugi klocek ma numer 6 jest troszkę ciaśniejszy (lecz nadal luźny), nie jest tak powycierany jak ten wyżej wymieniony, wystaje również delikatnie poza powierzchnię styku cylindrów.

Teraz kartery
Silnik z ramy motocykla - środkowa podpora jest luźna, lata w środku, miejce gdzie się osadza klocek wygląda na wypracowane. Numer 91 jest bardzo luźny, drugi trochę mniej ale i tak słabo
Drugi silnik wydaje się być mniej zmęczony. Podpora środkowa sztywna Klocek z numerem 6 pasuje całkiem nawet ale delikatnie wystaje ponad krawędź.
Trzeciej pary karterów jeszcze nie analizowałem ponieważ silnik jest rozłożony.

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 29, 2017, 19:04:07 »

Ja sobie poradziłem z tym klockiem w ten sposób, że stary luźny klocek został przez kolegę napawany tigiem, potem tak jak pisze Jacek64 element wylądował w kłach tokarki i został obtoczony na wymiar gniazda w silniku. Niestety nie było to łatwe zadanie, ponieważ przy napawaniu czeskie aluminium dosłownie gazowało i tworzyło się sporo otworków. Ale w końcu się udało i operacja się powiodła. Żeby było śmieszniej po złożeniu silnika w pobliskim sklepie z częściami do starszych sprzętów nabyłem klocek o 0,1 mm większy niż gniazdo w silniku...teraz leży na półce i czeka na swój czas

Mariangtix

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 Ts 638-1
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 29, 2017, 19:19:14 »

Mój był przestawiony w obu sinikach. W jednym o 0.6 w drugim o 0.8 zawsze w lewo i po odpaleniu silnik ma słaby dol i chodzi mocniej na jeden gar.
Mozesz kolego rozwinąć tą myśl bo mnie to bardzo zaciekawiło?

Pisalem juz o tym w temacie 6 szlif. Nie mogłem sobie w żaden sposób poradzić ze słabym dołem do 3 tys obr jechała bardzo słabo . Gazniki 3 regulowane na wszelkie sposoby silnik po kapitalce. Wał w poznaniu cylindry po szlifie tłoki czeskie zapłon vape a silnik do 3 tys mocy nie miał.  Dopiero tata mi nasunal taki pomysł ażeby zmierzyć osiowosc wału.  Zrobiłem tak jak mówił i okazało się ze jest przestawiony w obu silnikach. Czolo mam pełne i siedzi sztywno ale nie jest na środku. Nie chcialo mi sie sluchac mojego taty jak powiedział mi to: jeżeli wytarlo karter i wal jest 0.8 w lewo to automatycznie komory korbowe roznia się od siebie pojemnością i ten silnik w życiu nie będzie chodził jak się nalezy.  Dopiero jak złożyłem na nowych karterach stwierdziłem ze ma racje i jaki ten silnik jest prosty do regulacji i ze reaguje na gaz momentalnie

Czmielu

• Global Moderator
  • knedel knedel knedel
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 29, 2017, 19:27:38 »

A ile zapłaciłeś za nowe kartery? i gdzie kupiłeś?
Čz 472.6 87'
Jawa 250 353 60' + Velorex 560+ PAV 40
Jawa 638-5 87'
ČZ 472.5 x3
Jawa 350 638.1x2
Jawa 634-638 "tęczówka" + velorex 562
Jawa 639 91'
ČZ  175/450 62'

tel. 508 168 776

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 29, 2017, 19:55:41 »

Wytarło karter???  Z której strony? :o
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.

Mariangtix

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 Ts 638-1
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 29, 2017, 20:03:03 »

Mój silnik wyglądał identycznie prze rozbiórki jak na tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=ihoMWns6B9Q&feature=youtu.be
Wal zrobiony pełne czoło i luz zlikwidowałem ale kartery się wytarly
Myślę że nawet jeżeli wal nie ma luzu ale czoło miało kiedyś w karterach luz to będa podobnie wytarte.
Za namową i pomocą finansowa taty kupiłem nowe z 4motor za bagatela 850zl
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2017, 20:04:51 wysłana przez Mariangtix »

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 29, 2017, 20:04:18 »

W pierwszym silniku jak i miałem w mojej jawie czoło wybiło kartery na całym obwodzie. Jest to jak najbardziej możliwe

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 29, 2017, 20:22:09 »

Nie wiem jak jest w TS ale w moim 634 czolo moze sie hipotetycznie przemieścić (lewo/prawo) jedynie 0,4mm poniewaz w karterach jest podtoczenie a tyle wynosi różnica dwóch wymiarow. Na filmie przemieszcza sie duzo wiecej....?!

Mariangtix

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 Ts 638-1
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 29, 2017, 21:58:09 »

U mnie czoło na bocznej krawędzi nie wytarlo się kompletnie nic miało delikatne rysy. Ale kartery były wytarte ze były aż ostre. Olalem to skoro mam nowe czopy wału i czolo ale to nie był dobry ruch

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 29, 2017, 22:13:27 »

No bo pewnie czolo  miało zbyt maly wcisk i sie przesuwalo (prawo/lewo).  Sprawdzałeś czy przypadkiem to nowe czoło nie wchodziło zbyt luźno w połówki silnika jak jeszcze wału nie było??

Mariangtix

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 Ts 638-1
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 29, 2017, 22:46:10 »

Czoło było ciasne ale moim zdaniem przy skladani silnika jak zwykle się to robi na lewej połowie wal z czołem wpadł w te wyrobione przez poprzednie czoło rowek i stad to przesunięcie. 

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 30, 2017, 01:25:43 »

Temat znany. Co więcej - nawet klocek dosyć cisano wchodzący w gniazdo potrafi dzwonić. Na moim kanake na yt nagrałem,jak to potrafi swiergolic.

Co do pomysłu przykrecenia klocka - pomysł jest dobry. Ale nie probujcie tego uszczelnic sylikonem,bo go i tak wyplucze. Ja stosuje klej do łożysk o średniej mocy. Na powierzchnię styku przód i tył klocka daje troszkę kleju(gdzie spod dotyka czoła wału a Góra wchodzi w cylindry) i skrecam silnik. Zaletą jest o wiele większą wytrzymałość niż sylikon,nie poddaje się paliwie ani oleju ani różnicy ciśnień.  Wadą niestety jest możliwość zerwania kleju przy nieumiejętnym zakładaniu garow. Przy czym trzeba zdjąć gary oba aby przestawić klocek...

Co do karterow - moje pierwsze Kartery są tak pokrzywione,że wal po regeneracji u Pana Marka dostał bicia na czopie około 1 mm. Po zmianie karterow nigdy więcej problem nie wystąpił a składam cigle tak samo silniki. Ale nawet w takim biciem wal obracal się luźno na łożyskach 0.o
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2017, 01:28:08 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 30, 2017, 08:26:20 »

Co do karterow - moje pierwsze Kartery są tak pokrzywione,że wal po regeneracji u Pana Marka dostał bicia na czopie około 1 mm. Po zmianie karterow nigdy więcej problem nie wystąpił a składam cigle tak samo silniki. Ale nawet w takim biciem wal obracal się luźno na łożyskach 0.o
Włożyłeś ten sam wał do nowych karterow i było lux ?? A wcześniej bicie 1mm?? Przestał nagle bić??

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 30, 2017, 09:33:07 »

Włożyłeś ten sam wał do nowych karterow i było lux ?? A wcześniej bicie 1mm?? Przestał nagle bić??
Weź pod uwagę to że stało się to u osoby u której zbyt bogata mieszanka powodowała spalanie sutkowe... Pewnie chodziło o luz łożyska w karterze.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 30, 2017, 10:27:32 »

Aha, czyli informacje mogą być nie do końca wprawdzie lub wiarygodne?? Mnie temam poprostu ciekawi bo jestem w trakcie obmacywania swojego wała.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 30, 2017, 11:02:04 »

Z tego co pamiętam to Dragon odesłał ten wał ponownie do Poznania . Ale mogę się mylić.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 30, 2017, 23:08:38 »

Jak kupiłem silnik Jawy w ramie CZ to dostał on nowe łożyska i regenerację w Poznaniu. Po pół roku silnik zaczynał dziwnie się zachowywać, tak jakby czasami coś go "hamowało", nie wiem jak to opisać. Po trosze przypominało to, jakbyś podczas jazdy delikatnie naciskał hamulec - silnik miał "ciężko", ale palił od kopa. Rozebrałem silnik, dałem wał raz jeszcze do Poznania i Pan Marek się załamał. 6 miesięcy a wał krzywy jak po 10 latach. Wycentrowany wał włożyłem do karterów obecnych, czyli tych, które były w całej Jawie nabytej ze Stargardu. Nigdy więcej nie wystąpiło skrzywienie czegokolwiek. Po roku od przełożenia gratów do tych dobrych karterów zacząłem mieć problemy ze stukaniem. Trwało to około 2 miesiące, podczas których niewiele jeździłem. Co ciekawe po przygodzie ze stukaniem wał tego nie odczuł, został wówczas założony uszczelniacz pierścieniowy w zimie. Także stukanie oraz "wyginanie" wału nie ma nic wspólnego.

Do swoich pierwszych karterów, które krzywiły mi wał miałem również luźny klocek, który na różne sposoby próbowałem uszczelnić, i jak wcześniej wspominałem - tylko klej do gwintów się spisuje

STÓWA - nie odesłałem go z powodu stukania, wysłałem go na zimę, bo poprzednik w tych moich prostych karterach coś modził z dłutem i mi wiecznie ciekło z silnika tuż obok śruby spustowej. Jako że była zima a silnik i tak rozpołowiony - dla pewności wysłałem wał na pomiary.
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 01, 2017, 04:46:24 »

Wiem że nie odesłałeś go z powodu stukania tylko z innej przyczyny. Czytałem i gdzieś przewijał się temat skrzywienia twojego wału.

Odbiegamy trochę od tematu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2017, 04:49:13 wysłana przez STÓWA »

puzel

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 01, 2017, 19:36:43 »

We wcześniejszym poście wprowadziłem w błąd, mój silnik to typ 638. Teraz odnośnie klocka to pomierzyłem klocek ten lepszy, wynchodzi mi, że średnica równo 44mm (+/- 0,05mm) następnie osadziłem go w karterach, które prawdopodobnie będę ratował, następnie szczelinomierzem sprawdziłem szczelinomierzem luz między karterami a klockiem. 0,15 wchodzi bez problemu, 0,18 też ale miejscami już ciaśniej, 0,2 gdzieniegdzie nie wchodzi lub wchodzi bardzo ciasno, więc zdecyduję się na klocek nadwymiarowy 44,2 + pełne czoło wału. Wał oczywiście do regeneracji (poznań). Dalsze poczynania jak rozbiorę silniki do końca