Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:00:14
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Moderatorzy - dobro czy zło konieczne?  (Przeczytany 4946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Moderatorzy - dobro czy zło konieczne?
« dnia: Marca 24, 2008, 12:07:33 »

Jak w temacie...
Pojawili się modzi i co z tego ?
Czy forum dzięki temu stało się lepsze???

Zastanawia nie to że nie było ich bardzo dłuuugo i jakoś sie forum bujało.
Może i były głupie tematy ale dość szybko "umierały" śmiercią naturalną.
A teraz nim się takowy głupawy lub kontrowersyjny temat rozwinie - ciach i już go nie ma  <eek>
Dobrze to czy ¼le?
Ja myślę że chyba jednak ¼le bo skąd młodsi bracia i nowi na forum będą się uczyć co jest "dobre" a co "złe" jeśli tego "złego" nie "uświadczą"?

Będą zakładać takie "złe" tematy a jak ktoś ich upomni to odpowiedzą "skąd mam wiedzieć że już było" albo "nie wiedziałem" itd...
Może dla takich niezorientowanych założyć dział "oczyszczalnia" lub "śmietnik" aby uczyli sie co nie jest mile widziane na naszym forum?

I mam taką małą prośbę: aby nowi Moderatorzy za bardzo "nie przejmowali się swoją pracą" bo z tego więcej szkód niż pożytku wyniknąć może...

Wszak: nadgorliwość  gorsza jest od faszyzmu...

jawol
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 12:09:44 wysłana przez jawol »

bakczysaraj

• Gość
Odp: Moderatorzy - dobro czy zło konieczne?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 24, 2008, 12:11:19 »

Już dawno apelowałem o dział kosz. A jeśli jest temat, w którym odpowiedziami jest jakieś jeżdżące słowo albo emotikona to go usuwam. Po co trzymać śmietnik.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 24, 2008, 12:13:07 »

jawol bracie masz u mnie piwo!! Zastanawiałem się czy tego nie napisać! Przed chwilą zniknął temat naszej klasy. Zamknięto temat zapłonu  nie pamiętam jeszcze ale jakiś temat teraz niedawno zamknięto bez możliwości wypowiedzenia się założycielowi (ostatecznej wypowiedzi) tak samo jak miało to miejsce z za wysokimi obrotami- nikt gościa nie zdążył opieprzyć a już było po temacie.

Ludzie dajcie se na luz
Kiedyś było lepiej  <sadwalk>

Jawol  <cheers>

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 24, 2008, 12:22:04 »

No tak..., rozumiem..., staram się zrozumieć...  <blink>
Ale taki, lub podobny  temat o "Naszej Klasie" za chwilę pojawi się znów  <sadwalk>
Bo mało to wielbicieli tego portalu?
Może zamiast go usuwać lepiej było by go zostawić (albo chociaż zamknąć)
Zresztą jeden z Braci narzekał w nim (tym temacie) że nuda wieje z naszego forum i nic się na nim nie dzieje.
To fakt  <yes>
Może lepiej pisać o "pierdołach" (w rozsądnych granicach)  niż nic nie pisać?

KracK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 24, 2008, 12:29:49 »

:(

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 24, 2008, 12:34:27 »

Na każdym forum są jacyś przeciwnicy moderatorów. Głównie to niewinni "pokrzywdzeni", albo ci, którzy mają jakiś uraz do użytkownika, który jest moderatorem. Są jeszcze tacy, którzy robią na złość, a potem przechodzą na stronę pokrzywdzonych. Tak jak Kr@cK.

Wyluzujcie ludzie.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 24, 2008, 12:38:19 »

Właśnie dokładnie:  Wyluzujmy  <thumbup>

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 24, 2008, 12:40:45 »

Modzi mogą być, byle nie działali zbyt nadgorliwie. Utrzymywanie porządku w tematach i działach na pewno wpłynie pozytywnie na przejrzystość Forum. Dział "¦mietnik" też mógłby być przydatny. Co do usuwania tematów to może zamiast usunąć od razu cały temat to powywalać tylko zbędne posty (jak te jeżdżące w temacie "Nasza Klasa")

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 24, 2008, 12:42:23 »

O dział śmietnik apelowałem już dawno do demonosa.

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 24, 2008, 13:08:41 »

Jak rozumiem mój temat został skasowany. Dziękuję bardzo osobie która to zrobiła...
Prawdę mówiąc nie sprawdzałem czy taki temat już był na forum, gdyż bardzo dawno tu nie zaglądałem, i nie wiem czy mi się w takiej sytuacji chciało więcej tutaj zaglądać. Nie znalazłem na naszej-klasie profilu zrzeszającego ludzi z tego forum, a wydawało mi się, że byłaby to dobra forma integracji.
Szkoda, że ktoś komu się jakiś temat nie podoba, a poczuł władzę moderatora wywala sobie tematy mu nieodpowiadające ot tak sobie, nawet o tym nie informując autora.
Szkoda że prawa moderatora dostała osoba, której nie zależy na zintegrowaniu społeczności miłośników czeskich motocykli, a wręcz przeciwnie na jej zniszczeniu.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 13:14:36 wysłana przez Siekier »

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 24, 2008, 13:15:35 »

Tak, poczułem władzę moderatora. jestem zaje**cie wielki. Tak jak bym pierwszy raz był moderatorem na jakimś forum.

<blink> <blink>

80% ludzi, którzy odpisali w tym temacie stwierdziło, że to głupi pomysł. Wiec usunąłem.

I czy zawsze będzie tak, ze jak sie coś usunie to będzie trzeba sie przez to kłucić z połową forum? Chcecie przywrócić anarchię na forum?

Cytat: Siekier
Szkoda że prawa moderatora dostała osoba, której nie zależy na zintegrowaniu społeczności miłośników czeskich motocykli, a wręcz przeciwnie na jej zniszczeniu.

Gdzie tu widzisz niszczenie? Lepiej Integrować się tutaj, na piwie, na zlotach albo na wspólnych wyjazdach, niż na przereklamowanych serwisach, które maja przemulone serwery.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 13:19:17 wysłana przez bakczysaraj »

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 24, 2008, 13:22:45 »

Myślę że nie ma co zakładać nowego działu po tytułem ¦mietnik bo do tego służy dział Na każdy temat żeby można było zakładać różne dziwne wątki.

Też uważam że bez sensu jest arbitralne zamykanie tematów.
Jeżeli ktoś chce ciągnąc dany wątek i ma jeszcze coś do powiedzenia w danym temacie to dlaczego go zamykać.
A jeżeli ktoś już nic nie ma do powiedzenia to najlepiej niech się wogóle nie loguje. <evil>

Jak tak dalej pójdzie to może trzeba będzie zamknąć całe to forum bo komuś się tak spodoba. <frusty>

Chyba nie na tym polega rola Moderatorów?

PS: ten wątek można umieścić w dziale Administracyjnym

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 24, 2008, 13:27:38 »

To że nie jesteś pierwszy raz moderatorem wcale jeszcze nie znaczy że jesteś dobrym moderatorem. W samozachwyt na Twoim miejscu bym nie popadał. Twoje zachowanie bardziej przypomina mi dyktatora.
Tematu o którym piszecie o naszej-klasie jakoś na forum nie znalazłem, czyżbyś też już go skasował? Nie każdy siedzi na forum 24 h na dobę żeby wiedzieć jakie tematy były tu poruszane. Jak już pisałem uważałem, że to dobry pomysł.
Gdzie tu widzisz niszczenie? Lepiej Integrować się tutaj, na piwie, na zlotach albo na wspólnych wyjazdach, niż na przereklamowanych serwisach, które maja przemulone serwery.
To jest Twoje zdanie, nie musisz go narzucać innym, może są osoby którym ten sposób integracji się będzie podobał.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 24, 2008, 13:27:50 »

Chcecie przywrócić anarchię na forum?
To nas była kiedyś  anarchia?  <scared>
Jakoś nie zauważyłem   <blink>
 Jak najbardziej jestem za niezaśmiecaniem forum.
Dlatego bezwzględnie powinny być kasowane powtórkowe lub chamskie  tematy.

Al jak już wcześniej  napisałem nie warto być nadgorliwym bo niedługo już nie będzie co czytać i o czym pisać.

Też uważam że bez sensu jest arbitralne zamykanie tematów.
Jeżeli ktoś chce ciągnąc dany wątek i ma jeszcze coś do powiedzenia w danym temacie to dlaczego go zamykać.
Behemot vel Jacu Frankensztajn   <cheers> <cheers>
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 13:29:53 wysłana przez jawol »

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 24, 2008, 13:44:12 »

OK, rezygnuje z funkcji moderatora. Pisze to wszech i wobec.

Zadowoleni?
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 13:45:55 wysłana przez bakczysaraj »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 24, 2008, 13:46:38 »

cóż...

Mnie osobiście również nie podoba się usuwanie wątków. Choć stosunek do portalu o którym wątek został usunięty mam analny (dla nie zorientowanych: mam go w d...;) ), to jednak nie widzę powodu czemu wątek został usunięty - i niestety nie przekonuje mnie to, że większość była na nie - powinien zostać bo to załatwiło by sprawę na przyszłość czemu? "bo było" - to ważna sprawa. Poza tym nie ma znaczenia ile na tak ile na nie bo na tej zasadzie usunąć możemy temat np. "jawa allegro" bo większość jest na nie w stosunku do pojawiających się tam wydumek.

poza tym ostrożniej jednak walczyłbym również z łączeniem tematów bo już udało mi się natrafić na takie mutanty, które w efekcie zostały pozbawione sensu ot choćby temat o motocyklu ze zdjęć w koñcu jak zrozumiałem wyszły z tego 2 lub 3 tematy o różnych moto, ale zostały odpowiedzi, a zdjęcia tylko tej nieszczęsnej hondziny.

Kasować owszem spam i gówno, ale z rozróżnieniem między gównem, a mało wartościowym pitoleniem. Lepiej usunąć pieprzenie i solenie jakiegoś małolata o tym ile powinna polecieć (zrzucona z 4 piętra).

ale pamiętajmy, że nie myli się tylko ten, co nic nie robi - nauczka na przyszłość.

i tyle PAX Panowie <cheers>

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 24, 2008, 15:13:08 »

Zło i siarka.Piekielne bezimienne Z£OOOOOOOOOOOOO.Jeśli ta działalność ma być tak upierdliwa to wolę żeby modów nie było.Jak widzę takie skrajne czepialstwo Brata Bakczysaraj'a to faktycznie popieram jego zwolnienie z tej roli.Chyba go przerosła.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2008, 18:39:46 wysłana przez Kronobel »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 24, 2008, 15:37:23 »

z ta nasza klasa nie wiem o co chodzi dlatego nie poruszę tej kwestii, ale ogólnie jestem za modami i ich działaniem na forum bo choc anarchii tu nie mieliśmy ale robił sie śmietnik w watkach itp.   a co do usuwania to moje zdanie jest takie jak breina gówno trzeba wyrzucać ale lu¼ne rozmowy na żaden temat zostawic, żeby nie było tu sztywno.. Jedyne co bym chciał to to żeby moderatorzy mogli wywrzeć wpływ na Demonosa; bo nadal nas porzucił, forum działa na dwóch adresach, a co nie działało nadal nie działa....
http://mienki1987.blogspot.com/

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 24, 2008, 17:02:28 »

Na wstępie zaznaczę, że jestem dziś nieco agresywnie nastawiony w związku z tym, że jestem trochę chory i łagodnie mówiąc nie jestem z tego faktu zadowolony, więc wybaczcie mi bo mogę mieć gorączkę :)
W dalszym ciągu nie rozumiem czemu założony przeze mnie temat o naszej-klasie został usunięty. Trochę już się pogubiłem, bo z wypowiedzi w tym wątku nie mogę jednoznacznie wywnioskować czy to był pierwszy czy któryś już z rzędu temat o naszej-klasie. Jeśli był pierwszy to tym bardziej nie rozumiem czemu został usunięty, tym bardziej że umieściłem go jak mi się wydaje w odpowiednim dziale i we wstępie wyra¼nie zaznaczyłem, że nie każdy musi być fanem portali typu nasza-klasa.
Najbardziej wkurzyło mnie, że temat założyłem rano i jakieś 3 godziny pó¼niej kiedy wróciłem do domu już go nie było i nawet nie było mi dane przeczytać jaki był na niego odzew.
Nie ma co robić z igły widły, bo temat założyłem ze świątecznej nudy dla rozrywki, ale widać nie wszyscy byli dziś w humorze (sam mam nie najlepszy). Natomiast problem kasowania postów/tematów bez wyra¼nej przyczyny, wcześniej czy pó¼niej by się zapewne pojawił.
Może jestem przewrażliwiony i może jest to moja odosobniona opinia, nie chcę również nikogo obrażać. Wiadomo że forum jest od wyrażani a swoich opinii, ale zauważyłem jest parę osób, które musi wyrazić swoją opinię w każdym temacie, i których zdanie jest ostateczne i nie omylne niczym wyroczni. Natomiast reszta użytkowników nowych lub mniej udzielających się to „buraki”. To jest moim zdaniem jedną z przyczyn powstawania sporów takich jak ten. Zastanawiam się czy temat o naszej-klasie też zostałby usunięty tak szybko gdyby założył go ktoś inny… Tylko że oczywiście nikt inny nie jest takim burakiem aby takie tematy zakładać :)
Trochę swoje niezadowolenie rozładowałem, jeszcze są świętą nie ma co się denerwować <cheers> Na razie odechciało mi się zakładać tematu o naszej-klasie, ale profil już założyłem, więc za parę dni pewnie znów temat założę i mam nadzieję że zostanie trochę przychylniej potraktowany  :P Chciałbym jednak na własne oczy zobaczyć czy faktycznie nikomu mój pomysł się nie spodobał.
Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników naszej-klasy :D

Batman

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 24, 2008, 17:20:12 »

Chyba czegoś nie czaicie... Po co jest policja w Polsce? Przecież tak wszyscy nanią narzekają. Wywalmy zatem ich w kosmos bo wlepiają mandaty za śmiecenie....
Jeśli ktoś zakłada świadomie głupi temat (w tym momencie nie piję do nikogo, żeby było jasne) lub bez sensu odpowiada to musi to zostać zweryfikowane. I tyle. Ktoś się boi moderatora? Czyżby tan najbardziej uczciwy (bezosobowo piszę)? Nie przesadzajcie...

Skoro taki temat powstał to od razu zapowiadam, że wszystkie tematy nazwane typu "sprzedam" "pilne" "kupię" itp w dziale, który moderuję będą bezwzględnie usuwane. A jeśli się to komuś nie podoba to proszę bardzo - chętnie odstąpię trochę roboty dla kogoś bo sam poświęcam tu swój wolny czas po to by wszyscy mieli łatwy i bezpośredni dostęp do tego co szukają i nie musieli otwierać 50 tematów by znale¼ć interesującą rzecz, którą chcą np kupić. Po to są moderatorzy na tym forum by wyczyścić z niepotrzebnych rzeczy. Są tematy w których można lu¼no pisać. end
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 17:22:42 wysłana przez Batman »

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 24, 2008, 17:31:52 »

Nie znam się na tym.
I nie chcę dolewać oliwy do ognia, szczególnie że są święta.

Ale zamykanie wątków bardziej kojarzy mi się z cenzurą, a nie z moderowaniem.

PS: wątku o naszej klasie nawet nie zauważyłem, tak szybko został usunięty.
Nie wiem co tam było takiego zdrożnego.
Ale nie chodzi tu o ten wątek tylko całokształt zagadnienia.

Osobiście nie jestem fanem naszej klasy, ale chętnie bym poczytał co mają ludzie z forum Jawa do powiedzenia na ten temat.
Po co od razu upierdalać  <oops>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 24, 2008, 19:21:02 »

Po pierwsze jako moderator chce wiedzieć "kto mnie nie lubi?". ¯ebym wiedziłą kto mnie potępi przy najbliższej okazji. Prosze bardzo.Może wogóle warto pomyślec nad wątkiem pt. "kto kogo nie lubi". Ja tam jestem świadom że nie każdemu może się podobać to w jaki sposób pisze czy zwracam komuś uwage ;)
Nie wiem dlaczego jak powołano moderatorów, zaczęły się na nich "najazdy" (ataki to za duże słowo). Konkurs był otwarty każdy mógł zgłosić swoją kandydature. Kto nie chciał nie powinien aż tak strasznie "naje¼dzać" na modów bo sam miał szanse nim zostać i zrobić coś dla ogółu. A może poprostu nikt inny się nie zgłaszał bo bał się właśnie tego co się teraz dzieje- czyli "najazdów".
Moderatorów mogło by być mniej albo nawet wogóle, jednak uważam i nie tylko ja, że nasze forum jest na tyle duże (ponoć największe knedlarskie w Polsce) że wypada mieć kogoś kto będzie trzymał porządek. Może nie przyznacie mi racji ale jak widze lażąc po innych forach błędy w tytułach wątków to:
-chce mi się śmiać
-zastanawiam się co za analfabeci to forum tworzą
-szybko dowiaduje się że forum jest pod wzgledem merytoryczny bardzo nisko

Chcemy mieć swoje naklejki , była mowa o koszuklach itp czyli rozumiem, że kilku/nastu osobom zależy na tym żeby nas ludzie widzieli. Ja też jestem jedna z takich osób. I powiedzcie mi drodzy przeciwnicy moderatorów (jak ktos odpowie na to ptanie to sie dowiem kto nas nie lubi :P ) czy fajnie bedzie to wyglądało jak niby będziemy/jesteśmy identyfikowani z froum a tam na pierwszej strone błędy ortograficzne pierwszego stopnia? Ja myśle że jest to z lekka żenujące.
Dlaczego jest tylu modów? Z prostej przyczyny. Forum jest dośc duże.Jedna osoba czy nawet dwie nie były y w stanie ogarnąć wszystkiego a tak każdy wie gdzie jest jego działaka i tam wyrwa chwasty.
Temat naszej klasy zniknąl zanim moglem cokolwiek przeczytać iwcale nie żałuje. Ja mam do tego portalu w przeciwieñstwie do Breina stosunek przerywany i też mi z tym dobrze. Pragne jednocześnie zauważyć że pomagającym w integracji na forum jest temat "Wpisywać się na google maps" Zresztą jak ktoś tworzy wątek w którym prosi o odpowiedż ludzi z jego regionu/okolicy też nigdy nie został/zostanie"zjechany" - przynajmniej z mojej strony. A inni tezmyśle, że nicprzeciw nie bedą widzieć. Ponadto jak ktoś będzie chciał Nas znależć w złym świecie interenetu to wystarczy że wpisze w googlach "jawa forum" - pierwszy rekord to MY. Nie uważam za stosowne ani potrzebne dodatkowego reklamowanie się w sieci- no chyba że ktoś uważa inaczej wtedy możemy podyskutowac   
A na drzewach zamiast liści będą wisieć... anarchiści.
Hmmmmm sam raczej "rozczochrany łeb" mam ale anarchi jak żyje to na forum nie widziałem- może jestem za krótko. Niech starsi stazem się wypowiedzą...
Zauważam natomiast "przesadyzm" nie ma to nic wspólnego z sadyzmem ani z przesadzaniem roślin. Chyba niektórzy się zagalopowali  w stwierdzeniach że inni chcą forum "rozdupcyć". Uważam że takie stwierdzenia są troche wykoloryzowane bo zdecydowanie prościej jest wypisać się z forum i mieć ten cały interes gdzieś, niż usiłować forum rozłożyć od środka. Zresztą nie ma (ja nie widze)  osób, które w sposób jawny dopuszczają się "sabotażu" forum

no i to by było tyle tytułem wstępu...

...rozwinięcia i zakoñcznia dzisiaj nie pisze żeby Jawsim niezarzucił mi bajkopisarstwa a M4riush spamerstwa -bo ostatnio byłemgdzieś w pierwszej dziesiątce  :P :P

p.s

Pamiętacie kolesia o ksywce "Bons"? Pamiętacie jakie były z tym kimś akcje?? Z kasowanie kilku wątków i zamknięciem konta włącznie(za moją sprawą zrobił to Motomyszor) i jakoś wtedy nikt nie krzyczał że zamordyzm, cenzura, itp. A pamiętacie niejakiego "Obcinacza" ? właśnie przed takimi ludzmi trzeba się bronić.

p.s

Bones sądze że jesteś tą samą osobą którą był wcześniejszy "Bones" i w związku z tym mam na ciebie oko. ¯adne pierd...nie o kompresorach w zetorach ursusach i innych cudach nie będzie miało miejsca- więc zważaj na to co piszesz. Jak nie masz nic ciekawego zwiazanego z motocyklami do napisania to nie pisz, ogranicz się do czytania i zdobywania wiedzy.

a modzi to powinno byc dobro rozsądnie dawkowane- bez nadgorliwości    

MIR panowie jawerzy
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 19:24:29 wysłana przez Pawel »
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 24, 2008, 19:42:04 »

Paweł,
Chyba ¼le zrozumiałeś. Tu nie chodzi o to że ktoś kogoś nie lubi.

Ja tam lubię wszystkich z tego forum, także moderatorów.
Lubie też Bakczysaraja. Jego nadgorliwość świadczy o tym że chciał dobrze.

To że działalność modów została skrytykowana nie oznacza że mają oni przestać działać. Z każdej krytyki można wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski.
Nie wpadajmy tylko w przesadyzm.

Obcinajmy obcinaczy i tym podobnych, ale nie wylewajmy dziecka z kąpielą.
 <punk>

Koniec i bomba a kto czytał ten trąba <beer>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 24, 2008, 21:33:34 »

Właśnie- Bak, do stu piorunów! wracaj na stanowisko- jeśli ta łajba ma zatonąć to z Tobą oficerze, tfu jego mać, bez dezercji szczury lądowe! Bunt stłumić , tfu jego mać, żagle rozwinąć i dalej ku wschodzącemu słoñcu nie bacząc na sztormy, tfu jego mać, do celu. A jak jaka kanalia się wychyli, tfu jego mać, to za burtę takiego jednego....
Holibka jak się człek wykąpie ze stateczkami to potem tak pierdoli,że szkoda słów
tfu jego mać!

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 24, 2008, 21:35:17 »

Dobra. Lać na to. Cza tę furmankę pchać dalej.

<cheers> <cheers>