Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:00:34
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: silnik "TS" wieksza zwiekszenie pojemnosci + bonus  (Przeczytany 11848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

beduin929

• Jawer
  • CZ 350 (472.4) 1979r & MZ ETZ 251 1990r
Odp: silnik "TS" wieksza zwiekszenie pojemnosci + bonus
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 18, 2016, 18:54:19 »

Erloj czyli dla ciebie osiągana prędkość vmax jest wyznacznikiem przydatności 5b ? Jak vmax mniejszy to już się bieg nie przyda ? Moja ETZ 150 a miałem ją 8 lat i zrobiłem ok 15 tys km spokojnie bez pasażera i jakiegoś mocniejszego wiatru jechała z prędkością przelotową 90km/h . Więc jeżeli twierdzisz że twoja etz 150 bez pasażera i wiatru nie mogła cię uciągnąć na 5b to albo mieszkasz w okolicach Zakopanego (góry) albo miałeś nieźle zajechane moto.

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 18, 2016, 19:07:38 »

nie chodzi tu o wyznacznik predkosci tylko o przydatnosc 5 biegu która to w etz 150 była prawie żadna w jezdzie solo o plecaku już nie mówiąc, jasne mogłeś jechac 90 na piątce tylko byle góra wyprzedzanie czy spadek predkosci oznaczał redukcje i po co ci to? nie lepiej mieć 4 ale dłuższe biegi? w etz 150 5 bieg miał charakter nadbiegu który przydaje się gdy masz mocny silnik z dużym momentem i poprzez wrzucenie nadbiegu możesz zmniejszyc obroty głównie w trasie, etz 150 miała 12km do tego charakterystyka tego silnika to wyjątkowa krótkoskokowosc i szybkobieżnośc z tego co pamietam to zaczynało w ogóle jechac od 4 tys na obrotomierzu, utzymać moc a wiec wysokie obroty na 5 było niemożliwe

zresztą w innym twoim wątku, cytuję
 Etz 251 w mieście całkiem nieźle sobie radzi. Jest tarcza wieć jest czym zahamować w razie potrzeby . Instalacja 12V pozwala jeździć na światłach bez przerwy i kierunkowskazy bedą. Etka na pierwszych 3 biegach też dosyć żwawo przyśpiesza. Wiadomo na trasy i do jazdy z pasażerem to średni pomysł . Wiem że 5 bieg przy nawet nie dużym wietrze w twarz czy niewielkiej górce już nie daje rady. Ale w miasto i krótkie przejazdy taka 251 na pewno bedzie lepszym wyborem niż moja 472.4. Nie wszyscy muszą mieć same Jawy i CZ. A jakoś starsze japończyki mnie nie kręca

piszesz ze 251 przy byle wietrze nie daje rady a ma prawie 2 razy tyle mocy co etz 150 a teraz uswiadamiasz mnie jaka to 5 dobra w mniejszej etz, wez się człowieku zdecyduj.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2016, 19:17:36 wysłana przez elroj »
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

beduin929

• Jawer
  • CZ 350 (472.4) 1979r & MZ ETZ 251 1990r
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 18, 2016, 19:18:12 »

Im więcej biegów tym lepiej można dobrać odpowiedni bieg do prędkości. Dobrym przykładem jest simson przy którym 4 b nie daje w zasadzie nic bo końcowe przełożenie ostatniego biegu w 4b i 3 b jest takie samo. Ale jakoś użytkownicy wolą skrzynie 4b. W mojej CZ 350 mam czasami takie momenty podczas jazdy że dla 4b prędkość jest za mała a na 3b trzeba dosyć mocno odkręcać manetkę gazu. Czwarty bieg dla mnie przydałby się trochę szybciej i 5b jako już taki nadbieg . Myślę że moc 23  czy 26km spokojnie na to by pozwoliła.

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 18, 2016, 19:58:27 »

Jeżeli już jesteśmy przy modyfikacjach napędu jawy, to kiedyś wyczytałem, że sokół 1000 o oznaczeniu m121 miał napędzane koło wózka bocznego, a jak wiadomo napęd tylnego koła miał łańcuchem. Będąc posiadaczem zestawu jawy z velorexem byłaby to ciekawa sprawa. Inną rzeczą byłby wsteczny bieg...

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 18, 2016, 20:05:15 »

Adamu mechanizm różnicowy z traktorka do koszenia trawy mógłby być do tego dobry. Kiedyś rozbierałem takie ustroistwo i tam był dyfer napędzany ze skrzyni biegów łańcuchem takim samym jak w Jawie :)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 18, 2016, 22:06:00 »

Jako posiadasz hybrydy ruska z napędem na kosz i silnika z Bawarii mogę co nieco o konstrukcji napędu takowego powiedzieć. Dyfer z traktorka nie da rady, bo w nim jest z pewnością mechanizm różnicowy symetryczny, czyli mówiąc prosto - daje takie samo przełożenie na obydwa koła. W rusku mech. Różnicowy jest niesymetryczny - daje coś koło 60% na kosz i 40 na koło motocykla. Dla czego? Ano ruski kosz w porównaniu do motocykla jest lekki i podanie mu takiego samego momentu jak na motocykl spowodowaloby tendencję do zrywania przyczepności koła kosza. A tak, najprościej mówiąc koło motocykla ma moment jakby jechało na jedynce a koło kosza w tym samym czasie jedzie na dwójce i z ruskimi generatorami awarii i mocy wszystko sprawuje się dobrze. Po zapięciu silnika dwa razy mocniejszego niż ruski i ostrym otwarciu kopary na asfalcie nadal koło kosza idzie z piskiem.
Kosz jawy w porównaniu z ruskim wazy tyle, jakby był z papieru. Nie zawsze jeździ się z koszowym a obawiam się, że bez niego jazda zaprzegiem z dyfrem od kosiarki byłaby mało przyjemna

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 04, 2016, 13:17:28 »

Odnośnie tematu - pierwszym problemem będzie waga wału - jest za ciężki aby kręcić obroty ale za to moment generuje ładny. Druga sprawa - wszystko w Jawie wyliczone i zaprojektowane aby była elastyczna. Więc wszystko musiałbyś zmieniać.
Jak chcesz więcej mocy wystarczy porządny remont,zapłon CDI ze zmiennym punktem zapłonu jak i gaźnik DellOrto. Różnica znacząca. Jak jeszcze dodasz membrany to robi się fajny moto. Tym bardziej, że masz lepsze osiągi a paliwa spala wciąż tyle samo.

Koszt przeróbek Jawy na sport to koszt zwykłej 500tki,która lepiej zrobi robotę jak przerobiona Jawa.

Co do 5 biegu - w Jawie z fabrycznym piecem nie da rady. Silnik nie będzie miał siły aby napędzić i po wrzuceniu 5 biegu zacznie zwalniać. Chyba że zmienimy przełożenia. Ale wówczas będziesz ciągle mieszał w skrzynce biegów jak w MZcie, bo przełożenia wyjdą krótkie. i tak oto na 5 biegu będziesz miał podobne obroty co na 4 przy podobnej prędkości, a jak wiadomo - im więcej biegów tym skrzynka delikatniejsza się robi...
A w Jawie właśnie sobie cenie te 4 biegi. Wrzucam 3 bieg, jadę lesną drogą i spokojnie przy 2500 obr do 3500 reguluje prędkość gazem. A kumpel obok mnie aby nadążyć fabryczną ETZ ciągle miesza biegami...
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o