Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 12:13:26
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem z silnikiem 2,2 dci Renault Espace 3  (Przeczytany 3364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

baca 477

• Świeżak
  • *
  • CZ 175/477-w ciągłym użytku
Problem z silnikiem 2,2 dci Renault Espace 3
« dnia: Września 19, 2016, 23:12:40 »

Cześć wszystkim,prosiłbym o pomoc w znalezieniu przyczyny nierównych obrotów i gaśnięcia tego silnika kogoś kto miał podobny przypadek z tym wynalazkiem.Problem jest taki,żę raz jest wszystko ok a raz łapie nierówne obroty i zgaśnie,po czym ciężko go odpalić[dopiero za5-7 razem]przeważnie dzieje się to rano,ale nie jest to regułą.Przykład ostatni,rano problem z wolnymi obrotami,zgaśnięcie,odpalenie i wszystko znów gra a po przejechaniu 150km trasy znowu gaśnie na skrzyżowaniu i tak w kółko >:(komputer był podpinany i jest czysto,EGR zaślepiony i wykasowany,wszystkie filtry zmienione,rozrząd też,silnik ma moc,nie przerywa,lekko kopci pod obciążeniem.Część przewodów paliwowych wymieniłem sądząc że się zapowietrza,ale żadnej poprawy :(Nie dzieje się to regularnie,czasem parę dni smiga bez tych dolegliwośći.Z góry dziękuję za każdą informację w tym temacie ;DPozdrawiam

zagier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638
Odp: Problem z silnikiem 2,2 dci Renault Espace 3
« Odpowiedź #1 dnia: Września 20, 2016, 07:21:32 »

Proponował bym zacząć od sprawdzenia ciśnienia na listwie, w momencie kiedy występuje problem. Kolejny krok to sprawdzenie wtryskiwaczy. Raz spotkałem sie również z problemem w skrzynce bezpieczników, winny by rozłączający się przekaźnik, warto posprawdzać również wiązki. Ogólnie jeśli nie masz doświadczenia z podobnymi autami to lepiej oddać to komuś ogarniętemu ale tu też łatwo trafić na kogoś kto powymienia części na kilka tyś. a efektu nie będzie.

kartor

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2016, 15:33:05 »

ja spotkałem się z problemem i objawami podobnymi z rozrusznikiem :) Nikt go nie podejrzewał a jednak to on;)
ze jedna cz350 jeżdżąca a naście klęczących...
Ludzie dzielą się na tych co budują lub na tych co pierdolą . Dobrze być chociaż wiernym swojemu powołaniu...

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 638.1 yamaha xj900f honda sfx 50 fiat 125p
« Odpowiedź #3 dnia: Września 20, 2016, 16:43:44 »

Jeśli nie ma błędów to trzeba patrzeć na  parametry mowa oczywiście o diagnostyce komputerowej .Tak jak kolega wyżej pisał bez sprzętu i doświadczenia wiele nie da się stwierdzić  .Ostatnio walczyłem z podobnym przypadkiem i objawy były niemal identyczne z tym  wyjątkiem .że auto ciężko paliło za każdym razem . Okazało się że przyczyną tych dolegliwości był zwór na szynie tz. listwie wysokiego ciśnienia .

baca 477

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 20, 2016, 18:18:37 »

Wiem że to trudny silnik,jednak problem dotyczy tylko i wyłącznie przebierania na wolnych obrotach i związanego z tym gaśnięcia,które to nie występuje regularnie.Pali dobrze zimny czy ciepły ale jak sam zgaśnie to wtedy jest problem,jeżdzi też dobrze.Generalnie auto mam od niedawna,po zakupie nic się nie działo czasem miał delikatnie nierówne obroty ale nie takie żeby zgasł.Powymieniałem filtry i po około 200km zaczął czasem przebierać i sporadycznie gasnąć[stąd wymiana przewodów paliwowych].Potem zmiana rozrządu i auto smigało przeszło miesiąc bez tych bolączek,aż znowu powróciło.Byłem u mechanika,ale jak na złość chodził dobrze,postał 2 dni potem rozruch i znowu wszystko ok :o a za parę dni to samo :(Dzięki za rady,posprawdzamy to a jakby ktoś miał identyczny problem to proszę o jakiekolwiek informacje ;D

« Ostatnia zmiana: Września 20, 2016, 18:22:37 wysłana przez baca 477 »

JawaKCH

• Starszy Jawer
  • Jawa 350/634-7, Jawa 50 typ 20
« Odpowiedź #5 dnia: Września 20, 2016, 19:34:54 »

A nie prościej szukać odpowiedzi na forum Renault?

baca 477

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Września 20, 2016, 23:10:16 »

Nie jestem leniem ;D i też tam trochę czasu poświęciłem.Niestety,ale zdecydowana większość opisanych tam przypadków to wtryski, pompyCR,chmury czarnego dymu i zwązane z tym inne objawy niż u mnie,że o tematach obróconych panewkach nie wspomnę.Być może ktoś z tego forum miał taki sam przypadek lub jest specem od dci-ków,więc dlatego się tu pytam :)Grunt że auto jeżdzi i można szukać na spokojnie przyczyny,bo być może to jakaś pierdółka,oby ;D

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #7 dnia: Września 21, 2016, 00:55:52 »

Moze cos z przeplywomierzem nie halo...

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
« Odpowiedź #8 dnia: Września 21, 2016, 09:11:31 »

Sprawdź wszystkie wtyczki od silnika, możesz profilaktycznie przeczyścić preparatem "Kontakt". W samochodach Renault często śniedzieją styki w złączach co objawia się różnymi dziwnymi problemami. W mojej megance II zazwyczaj śniedzieją złącza w drzwiach oraz od świateł. Może w twoim przypadku jest problem na którymś złączu pod maską.
    Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

Masselo

• Świeżak
  • *
  • JAWA 350 638,1
« Odpowiedź #9 dnia: Września 21, 2016, 10:38:37 »

W tym silniku czesto prezyczyna róznych dolegliwosci była pokrywa zaworowa. Sam wiesz że tam jest odrazu odma i kolektor ssący. zacznij od sprawdzenia szczelności. pozatym fajnie by było jak bys zrobił sobie pomiar paramatrów rano w momwncie jak gaśnie.

baca 477

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Września 21, 2016, 19:10:59 »

Dzięki panowie za porady,w sobotę spróbuję to wszystko posprawdzać.Dzisiaj było dla odmiany wszystko w porządku,jakby ktoś auto podmienił ;Drano ,po uruchomieniu po kilku minutach pracy silnika tylko na chwilkę lekko poprzebierał,nie zgasnął i dalej już wszystko ok.Proszę o nie zamykanie na razie tego tematu do czasu usunięcia tej upierdliwej usterki.

baca 477

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Października 03, 2016, 22:21:06 »

Witam po dłuższej przerwie,autko znowu smiga :Dudało mi się samemu tzn.z waszą pomocą ;)znaleźć przyczynę w tym wynalazku.W czasie jak dobrze chodził macałem wszystkie kable przy silniku i będąc przy jednym z wtrysków po prostu zgasł.Po ponownym uruchomieniu lekko ruszając tą wiązką kabelków można było bawić się w przebierające obroty,a nawet go zgasić.Spray do złączek chwilowo robi swoje zadanie,zobaczymy na jak długo.Co ciekawe mechanik zmieniając rozrząd musiał położyć tam pewnie swoją łape,przez co auto przez prawie miesiąc chodziło bez zarzutu :oWielkie dzięki wszystkim,tym co mieli nosa jak i nie,pozdrawiam ;D