Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:39:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: emzetowski wirnik w cezecie???  (Przeczytany 6908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bimber

• Gość
emzetowski wirnik w cezecie???
« dnia: Marca 04, 2008, 21:30:14 »

witam, ostatnio w pubie dla motocyklistów spotkalismy z kumplami goscia, który jest juz dosc wiekowym mechanikiem od motocykli, i podpowiedział nam, że jezeli do cezety 6V włozyć wirnik od starej MZ TS, to  podobno cezetowe ładowanie bardzo się poprawia. Nie znam się na elektryce zbyt dobrze, więc pytam Was o opinie na ten temat.
pozdrawiam :)

Jawsim

• Gość
Odp: emzetowski wirnik w cezecie???
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 04, 2008, 21:33:16 »

bzdura. wymiary są całkiem inne- takie bajki to można między książki wsadzić. <no>

bimber

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 04, 2008, 21:35:52 »

czyli koles gadał głupoty...

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 04, 2008, 21:53:08 »

wicie co zaciekawiliscie mnie tym jak bede na weekendzie w domu to sprawdze czy wirnik z mz (w sumie to z ify ale jest taki sam) niczym nie rozni sie od tego z z CZ, choc wizualnie niby niczym...

a własnie mam tu do was zapytowywanie... bo w wirniku w miejscu montazu krzywki jets taki ząbek, blokujacy krzywke, mam dwa wirniki do ify i w jednym ten zabek jest wyłamany da w jakis sposób to naprawic? 
http://mienki1987.blogspot.com/

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 04, 2008, 21:55:20 »

pewnie- wsad¼ krzywkę,żeby rowek w niej zgrał się z ząbkiem i dokręć normalnie- to nie ma trzymać krzywki tylko uprościć montaż elementów,żeby nie trzeba było tego jakoś jeszcze ustawiać.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 04, 2008, 22:00:22 »

w sumie mam dwa wirniki ale nie sprawdzane ale lepiej wiedziec wrazie gdyby ten lepszy okazał sie wadliwy....
BTW silnik przelezał około 40 lat w garażach i przezył kilka przeprowadzek....

Jawsim dzieki za pomoc choć mnie nie lubisz.... <lol> <thumbup>

zed

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 04, 2008, 23:54:37 »

Po co kombinować z innymi wirnikami. Wystarczy zwiększyć prąd ładowania . Porada dotyczy motocykli CZ/Jawa wyposażonych w prądnicę i regulator mechaniczny. Zabieramy się do pracy: ściągamy pokrywę regulatora, odpalamy moto, włączamy światła, dodając gazu sprawdzamy woltomierzem napięcie na zaciskach akumulatora. Chcąc zwiększyć prąd ładowania należy zwiększyć napięcie sprężynki regulatora napięcia. W tym celu odginamy jeden z zaczepów tej sprężynki i obserwujemy o jaką wartość zwiększyło się napięcie na zaciskach akumulatora. Tylko ostrożnie, żeby nie zagotować elektrolitu.
Po takiej regulacji nie problemu z brakiem prądu w instalacji 6V.
Patent sprawdzony w praktyce, gdy posiadałem CZ 175. Po tym zabiegu przejechałem kilkanaście tyś. km bez żadnych niespodzianek  :)

Pozdrawiam

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 04, 2008, 23:57:13 »

kolejna zaleta regulatorów elektromechanicznych. te elektroniczne buble dzisiejsze strzelają jak kapiszony.

aker6

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 05, 2008, 17:06:45 »

nie ma bata żeby pasował, jest krótszy i ma wieksza średnicę. Słyszałem ze zmieniało się całą prądnice, ale nie próbowałem bo ona daje 60W a od CZ 350 ma 70-75W  :)

Właśnie miałem zamiar kupić mechaniczny regulator, a Wy jeszcze mnie upewniliscie w tym zamiarze ;) mam dość tych tanich elektroników...

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 05, 2008, 20:48:58 »

A jest bat właśnie....

Czop wału na 100% pasuje bo to chyba jakaś norma była w tamtych latach.

Jedynie średnica jest inna ale myśle że zamontowanie emzetowskeigo stojana to tylko kwestia kilku godzin w garazu

<blink> 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 05, 2008, 21:05:07 »

prądnica prądnicy nierówna . może się okazać,że oprócz masy dłubania osiągniemy parametry wyjściowe przed zabawą w McGuyver'a .moja prądnica w jawie ts nigdy mnie nie zawiodła- po włączeniu świateł, awaryjnych i grzania manetek i lusterek dodatkowo światło stop obroty są stabilne, minimalnie mniejsze niż na zwykłym obciążeniu-światła mijania plus pozycje tył. napięcie na akumulatorze mierzone pod tym maksymalnym obciążeniu wynosi przy 2000 obr/min około 13,90-14V <thumbup>
tylko,że alternator kupiony od miejscowego elektryka samochodowego o magicznych zdolnościach. ale twierdził,że nic nie zmieniał <blink>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 07, 2008, 14:11:43 »

w mojej ts mimo że naładowany aku to zawsze zmniejszają sie obroty o jakieś 500 obrotów  i w obydwu silnikach to samo możliwe że gdzies jest zwarcie ale od 2 lat tak je¼dze i nie przeszkadza mi to . W cz 175 mam piękne ładwanie .. nie narzekam bo nigdy mnie nie zawiodło .  A wyobra¼cie sobie ładowanie w panonni 30W to jest coś  <thumbup> przednia lampa tylna wózek przód i tył ..... hmm a gdzie kierunki??
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 07, 2008, 14:12:55 »

Gusti nie ma zwarcia tylko zwiększając pobór prądu przez odbiorniki zwiększasz obciążenie altka a to z kolei hamuje lekko silnik.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 07, 2008, 14:19:35 »

ale tylko silnik  tski bo Kosie w tej jawie z silnikiem cz 12V to nic nie rusza silnika
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 07, 2008, 17:48:01 »

porównałem wirnik Ifa bk (mz ts/es) z tym  z Cz, wirnik z mz jest nieznacznie mniejszy i co najgorsze lekko wyższy przez co szczotki je¼dziły by po uzwojeniu wirnika, gniazdo walu wygląda na takie samo choć wirnik mz ma przez całość nacięcie na klin i jest ono niższe niz w CZ, średnicy nie sprawdziłem bo gdzieś suwmiarke podziałem, aha i wirnik mz ma większy otwór na krzywkę...może i by to działało ale w komplecie z prądnica z mz,  tak wiec to raczej bajka niż prawda.... jutro sprawdze to na wale i pomierzę otwory jak ktoś chce....

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 18, 2008, 23:27:36 »

Temat zamykam.