Wolna Strefa Jawa - CZ

• Września 12, 2026, 15:45:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Reklamacje terminy czy ktoś to rozumie ?  (Przeczytany 1777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 638.1 yamaha xj900f honda sfx 50 fiat 125p
Reklamacje terminy czy ktoś to rozumie ?
« dnia: Marca 21, 2016, 18:02:36 »

Witem . Zwracam się o pomoc  w zrozumieniu polskich przepisów . Mianowicie, prowadzę sklep i   jak to  czasem bywa klient przychodzi z reklamacją i tu jakby niejasności większych nie ma, stanowią o tym odpowiednie przepisy kc.  Rzecz staje się dla mnie nie zrozumiała jeżeli chodzi o relacje sklep - hurtownia . Jeśli ktoś wie lub się zna to proszę o wyjaśnienie jak krowie na miedzy jakie terminy na odpowiedż od hurtownika obowiązują . Podam przykład  klient przynosi mi do reklamacji aku ,ja jako sprzedawca taką reklamację przyjmuje i mam 14 dni  aby się odnieść .   Sprzwa raczej oczywista przychylam się do żądań konsumenta i towar wymieniam na nowy . W tym samym czasie wypełniam odpowiedni formularz i odsyłam towar do hurtowni i tu się zaczyna zabawa bo przez miesiąc  kontrahent milczy ,zwracam się więc drogą elektroniczną z pytaniem, co w sprawie?   Dostaje krótką informację że towar wysłany do producenta na ekspertyzę i znów zapada cisza . Po upływie kolejnych trzech tygodni znowu wysyłam zapytanie i tym razem  dzwoni pan i informuje że w zwiąsku z póżną porą  nie może się skontaktować z producentem i nie wie co i jak . Pytam więc czy siedem tygodni  to nie dośc czasu aby się dowiedzieć i tu uprzejmości się kończą zaczyna się pyskówka że życia  by mu brakło jak by chciał tak wszystko sprawdzać itd itp. Chodzi mi głównie jakie przepisy mają zastosowanie w takich przypadkach i jakie terminy obowiązują jeśli w ogóle obowiązują hurtownie.  Od siedmiu lat w tym tkwię ale takiego przypadku nie miałem zawsze szło się dogadać
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2016, 18:14:56 wysłana przez Damian 52 »

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
Odp: Reklamacje terminy czy ktoś to rozumie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2016, 23:55:27 »

Tak na prawdę wymieniając przedmiot który jest na gwarancji na nowy robisz to tylko i wyłącznie z własnej nieprzymuszonej woli.
To w gestii dystrybutora danej marki jest rozpatrzenie reklamacji.
Czasowo chyba jest to jakoś określone ale trzeba by było pytać rzecznika praw konsumenta, ewentualnie szukać w kodeksach... Mogę zapytać kolegi który trochę w tym prawie handlowym siedzi.
Z tego co pamiętam po jakimś czasie od odesłania do dystrybucji/producenta jeśli nie dostaniesz odpowiedzi co z danym produktem powinni Ci wysłać nowy.
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 22, 2016, 09:10:02 »

Wiem że wymieniając towar robię to z własnej woli, ale mi nie chodzi o to czy dystrybutor rozpatrzy reklamację pozytywnie czy negatywnie . Ja aby nie stracić klienta towar mu wymieniłem i kropka , nie mam o to żadnych pretensji. Nie chodzi mi też o to aby na siłę reklamacja była uznana przez dystrybutora .  Pytanie jak długo mam jeszcze czekać , nie chcę być chłopcem do bicia . Towar nie podlega reklamacji to niech oddają i tyle . Od dystrybutora dowiedziałem się tylko ,że przepisy kodeksu cywilnego w takich wypadkach nie mają zastosowania , a na pytanie jakie więc mają pan nie odpowiedział nic.  Sporo jest w necie informacji na temat praw konsumenta i bardzo dobrze , ale jak się człowiek chce dogrzebać do czegoś na temat przedsiębiorców i jeszcze żeby to było napisane po ludzko, wszak nie każdy studiował prawo no to się komplikuje
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2016, 09:28:04 wysłana przez Damian 52 »

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 22, 2016, 09:41:29 »

Pytanie zasadnicze. Składałeś reklamację w imieniu klienta czy jako sklep?

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 22, 2016, 10:04:58 »

Jako sklep.
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2016, 10:07:00 wysłana przez Damian 52 »

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 22, 2016, 10:33:55 »

No i tutaj mogą się zacząć schody. Trzeba szukać w przepisach.
Jeśli składałbyś reklamację klienta to producent czy dystrybutor mają 14 dni na to żeby przekazać Ci informację na temat reklamowanego produktu. Czy będzie naprawiony, jeśli tak to ile czasu potrwa naprawa, jeśli wymiana to w jakim czasie zostanie wymieniony. Powinni mieć jakiś regulamin (dystrybutor lub producent) jeśli nie to stosuje się przepisy kodeksu prawa handlowego.
Tak czy owak 7 tygodni to zbyt długo. W momencie odesłania oni powinni w ciągu 14 dni dać Ci znać jak długo potrwa taka ekspertyza. Tak w nieskończoność to sobie nie może trwać...

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 22, 2016, 10:49:11 »

W ogóle to dzięki za zainteresowanie , wiem że ponad wszystkimi  przepisami stoi etyka przyzwoitość i chęć współpracy każdy przepis da się podważyć a od ekspertyzy odwołać .  Ja się nawet nie łudzę że to pozytywnie rozpatrzą w jakimkolwiek terminie wszak to aku na C ...  a oni wszystko odrzucają.   No cóż  taki mamy klimat ,że każdy każdego. :P

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 22, 2016, 12:49:02 »

Jeżeli myślimy o tym samym producencie to cóż. Kiedyś były to chyba najlepsze baterie na rynku. Potrafiły pracować 10, 12 lat bez problemów. A dziś??

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 22, 2016, 13:03:57 »

Wiadomo że teraz to szmelc , ale prawo jest prawem i każdy powinien je respektować .Wiem że to slogan i pobożne życzenie ,trzeba będzie chyba do rzecznika praw konsumenta się dać.

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 22, 2016, 13:06:34 »

Wiadomo że teraz to szmelc , ale prawo jest prawem i każdy powinien je respektować .Wiem że to slogan i pobożne życzenie ,trzeba będzie chyba do rzecznika praw konsumenta się dać.

Zaszkodzić Ci to nie zaszkodzi... A nóż widelec coś ugrasz...

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 13, 2016, 10:35:49 »

Sprawa wyjaśniła się ostatecznie więc piszę może komuś się przyda . Dziś dostałem fakturę  korektę i co najważniejsze zwrot kasy za aku . A co do terminów nawet hurtownie mają obowiązek w ciągu 14 dni poinformować co z reklamowaną częścią mają zamiar robić czy oni rozpatrzyli sprawę czy odsyłają do producenta. Drugim przypadku termin nie jest ściśle określony . Tak czy siak warto walczyć o  swoje nawet w beznadziejnych wydawać by się mogło przypadkach