Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:50:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: szlif cylindrów, honowanie, szczegóły procesu szlifowania - dyskusja  (Przeczytany 12035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
Odp: szlif cylindrów, honowanie, szczegóły procesu szlifowania - dyskusja
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 27, 2016, 07:10:20 »

.... ,,Koń, jaki jest każdy widzi "  ;) :o

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 27, 2016, 20:18:08 »

.... ,,Koń, jaki jest każdy widzi "  ;) :o
:D

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 27, 2016, 20:57:39 »

Nie neguję kilkudziesięciu lat praktyki w warsztacie mechanicznym. Jednakże gdybym zauważył brak siatki honowniczej na cylindrze po szlifie byłby niezły dym.  W poprzednim jeszcze stuleciu miałem malucha. Przyszedł czas na remont silnika. Zawożę wał do szlifu, w umówiony dzień odbieram - na stole w warsztacie sprawdzam już pasowania. Jedna panewa główna ok drugą wpadła na wał jak do studni. Pytam majstra co to jest, a ten do mnie z tekstem, że 30 lat wały szlifuje i tak ma być. Poprosiłem, żeby zmierzył pasowanie. Wziął wkurwiony wał poszedł na zaplecze, wypił kawę, wraca mi mówi 4 setki. Poprosiłem więc o mikrometr i średnicówkę. Skalibrowałem średnicówkę na mikrometrze i do dzieła. Efekt? Kolejny szlif na koszt zakładu.
Teraz morał - to że ktoś coś robi x lat nie znaczy że robi to dobrze. Wg mnie i inżynierów wolkswagena siatkę honowniczą ma być widać przez cały czas użytkowania silnika i tak właśnie powinny być dobrane materiały zespołu cylinder- pierścienie. Jeśli nie ma siatki nie ma oleju w porach. Dwusuwa to zzgrzewa bo ma mieszankę z olejem nad tłokiem i pod tłokiem.
Silniki z gównolitu tracą siatkę zaraz po okresie docierania. Później jest już tylko gorzej. Teoria o szybszym zużyciu pierścieni jeżdżących po siatce jest wyssana z palca. Polej olejem pilnik i spróbuj nim coś wypiłować.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 27, 2016, 22:28:49 »

Bimberpołudnie.
Inżynierowie VW oszukują i powinieneś o tym wiedzieć   ;)
A tak na poważnie ,to weź do ręki pilnik -nowy pilnik polej go olejem i zacznij piłować .
Albo inaczej . Daj mi swoją najcenniejszą rzecz z żeliwa albo nawet i stali normalnej jakości  ,ja wezmę tępy pilnik poleję go olejem i zacznę piłować.
Jak myślisz jaki będzie efekt ? Ja wiem  ;) 
Proszę Cię nie pisz byle pisać . Litości :(  Bo z tego co napisałeś widzę ,że egzaminu czeladniczego ze ślusarstwa byś u mnie nie zdał  ;)
Tak dla wyjaśnienia ,bo  nie daje to niektórym spokoju, dodam chociaż wcale nie muszę , że silniki czterosuwowe maja z reguły szlifowane tłoki .Dlatego siatka honownicza na gładzi cylindra jest wskazana chociaż niekonieczna (odpowiedni olej i jest niepotrzebna -nikasil np.też owej siatki nie ma ;)). Służy ona lepszemu dosmarowaniu styku tłoka z cylindrem. Po tłoku olej spływa a zostaje w mikrorysach na cylindrze .
Natomiast w silnikach dwusuwowych takich jak na przykład  Jawa ,tłoki maja rysy po toczenu(weż Biberpołudnie tłok i przeciągnij paznokciem wzdłuż tłoka)  na których gromadzi się wystarczająca ilość oleju ,żeby tłok sie nie zacierał.
To polerowanie po honowaniu, możesz oczywiście nie wierzyć ,powoduje to ,że Marek raczej nie ma reklamacji na swoje usługi.
Dotychczas nie miał reklamacji na żaden szlif który wykonał dla kolegów z Forum.
Przepraszam! Była jedna reklamacja, ale to inny przypadek nie związany z zatarciem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2016, 22:50:45 wysłana przez Markoltent10 »

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 29, 2016, 22:27:52 »

Szanowny panie Marku vw oszukuje ale w czasach nieśmiertelnych samochodów tego nie robił. Wątpię aby celowo pozostawiali siatkę honowniczą aby skrócić okres eksploatacji silnika, który i tak przeżywa bez remontu karoserię. Pisze o starym golfie II. Wiadomości o polerowaniu tloków we współczesnych silnikach zweryfikuję u źródła czyli u producenta tłoków na pierwszy montaż do większości europejskich marek samochodów. Kolejną sprawą jest olej w rowkach na płaszczu tłoka. Tłoki ze znacznym przebiegiem rowków takich potrafią na znacznej części swojej powierzchni nie mieć. Gdzie wtedy będzie olej?.
I sprawa wg mnie kluczowa. Skoro klient płaci wg mnie wygórowaną kwotę za usługę a usługodawca wprowadza jakieś swoje patenty podparte własnym widzimisię to powinien o tym klienta o tym powiadomić. Tak jak u Pana. Chcę to mam seryjne uszczelnienie, a jak chcę mam pańskie. Gdybym pewnie chciał i zapłacił nie miałbym żadnego
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2016, 22:39:28 wysłana przez Bimberpołudnie »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 30, 2016, 07:32:06 »

Szanowny panie Marku vw oszukuje ale w czasach nieśmiertelnych samochodów tego nie robił. Wątpię aby celowo pozostawiali siatkę honowniczą aby skrócić okres eksploatacji silnika, który i tak przeżywa bez remontu karoserię. Pisze o starym golfie II. Wiadomości o polerowaniu tloków we współczesnych silnikach zweryfikuję u źródła czyli u producenta tłokówna pierwszy montaż do większości europejskich marek samochodów. Kolejną sprawą jest olej w rowkach na płaszczu tłoka. Tłoki ze znacznym przebiegiem rowków takich potrafią na znacznej części swojej powierzchni nie mieć. Gdzie wtedy będzie olej?.z
I sprawa wg mnie kluczowa.Skoro klient płaci wg mnie wygórowaną kwotę za usługę a usługodawca wprowadza jakieś swoje patenty podparte własnym widzimisię to powinien o tym klienta o tym powiadomić.Tak jak u Pana. Chcę to mam seryjne uszczelnienie, a jak chcę mam pańskie. Gdybym pewnie chciał i zapłacił nie miałbym żadnego

Tam gdzie być powinien ...? Brak rys nie usuwa przecież nagle oleju z paliwa ? :o
No i jeszcze jedno.  Nie polerowaniu tłoków tylko szlifowaniu. Proszę czytać tekst ze zrozumieniem. To dwa różne rodzaje obróbki a producent mógłby odpowiedzieć ,że nie poleruje i byłaby afera ,że Markoltent10 kłamie! No i proszę pytać u tych producentów, którzy produkują tłoki przeznaczone do motocykli ,bo co do samochodowych, to głowy uciąć sobie nie dam. Ot,po prostu  nie wiem czy tak robią ;) 

Otóż nie koniecznie Kolego ,bo to Marek udziela gwarancji na swoją robotę a nie klient ,no chyba ,że się mylę i coś popieprzyłem ? Ja też pewne rzeczy robię ,,po swojemu" i nie informuje o tym nikogo, no bo po co ?To tzw. lata ćwiczeń i wyrzeczeń kol.Bimberpołudnie ;) Ma przecież działać niezawodnie a klient ma być zadowolony. To o to chyba w tym wszystkim chodzi ?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2016, 07:43:20 wysłana przez Markoltent10 »

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 30, 2016, 07:48:07 »

Młyn i zamet ktore zapanowały na tym watku niczemu nie słuza.
Moze warto sie najpierw zastanowic dlaczego wspołczesne silniki nie wymagaja takiego docierania, jakie bylo standardem kilkadziesiat lat temu. Własnie dlatego, ze maja lepiej dopracowane wspołpracujace ze soba powierzchnie, w tym powierzchnie cylindra i tłoka.
Od siebie wrzuce informacje o narzedziu do polerowania gładzi cylindrow. Jego zastosowanie podobno pozwala na uzyskanie takiego stopnia wyrownania klasycznie honowanej powierzchni styku cylinrer/tlok ktory osiaga sie po ponad 800 kilometrach jazdy ale bez zwiazanego z tym zuzycia pierscieni. Polerowanie tym narzedziem cylindra silnika dwusuwowego zaokragla ponadto kanty okien w tulei.
http://www.brushresearch.com/pdf/GB.pdf
A wiec owo polerowanie to nie tylko widzimisie pana Marka Mostowego.
I jeszcze jedna ciekawostka : silniki Hondy stosowane w F1 mialy (i chyba nadal maja) recznie polerowane tłoki (chwalił sie tym dwukołowym motokamratom kumpel ktory tu ze mna studiował i sie tym w pracy zajmował jakies 15 lat temu).

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 30, 2016, 08:02:12 »

No cóż.....nic dodać nic ująć kol. Yabaman,  dziękuje za pomoc :) Najłatwiej jest niestety atakować i mieć ,, jedynie słuszną rację" ;)

Co do zamętu, to istotnie tak jest. Prosiłem jednego z Adminów o interwencje .ale....:(

« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2016, 08:12:05 wysłana przez Markoltent10 »

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 30, 2016, 08:54:37 »

Ale admin jest na L4  i działa z telefonu łatwiej popsuć niż naprawić :-) ale od razu sprawę przekazałem do jednego z GM i w poniedziałek pewnie będziesz miał wnioskowany podział. Bez nerw  proszę to nie piekarnia ;-)
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 30, 2016, 08:57:00 »

;) Szybkiego powrotu do zdrowia życzę  zatem :-[  :) i z gory b.dziękuję ;)