Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:16:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: problem z CZ  (Przeczytany 12561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wnyku

• Gość
problem z CZ
« dnia: Stycznia 15, 2008, 19:12:55 »

Witam mam taki problem. gdy odpale jawe poracuje tylko jeden gar gdy chce jechac to przy pierwszym biegu i drugim chodzą dwa a gdy wrzuce wiekszy bieg to juz jeden przestaje pracować. wymieniłem cewke bo myślałem ze to cos da i jeszcze kabel do swiec i swiece i dalej to samo. co mam zrobic zeby pracowały dwa czy to moze wina KONDENSATORA??

Jawsim

• Gość
Odp: problem z CZ
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2008, 19:30:25 »

może to być wina kondensatora. zamieñ miejscami i zobacz.

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 15, 2008, 19:33:39 »

sprubuje oby to była wina kondensatora

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2008, 01:20:58 »

A tak gwoli ścisłości to masz Jawę czy CZ?  <blink>

I jaki model? Napisz coś więcej bo to może pomóc w diagnozie.
A na ssaniu pali na jeden czy na dwa?
Sprawd¼ też czy dochodzi odpowiednia ilość paliwa.

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2008, 07:04:12 »

mam CZ(tak pisze na baku a wiem ze to jest orginał na 100%) to jest jakis starzy model bo nie ma w nim obrotościomierza a dokładnie nie wiem jaki to model
z tego co wiem to ona nie ma wcale ssania
a z paliwem to nie wiem.jak ja kupiłem na wakacjach w 2006r to było wszystko git w nastepnym roku juz nie chodził dobrze jeden gar

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2008, 07:07:47 »

sprubuje oby to była wina kondensatora
prubowałem z kondensatorem ale to nic nie pomogło  :(

maciek

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2008, 08:38:53 »

Witam,
Ja bym zaczal po kolei. Najpierw akumulator, bo jezeli jest juz slaby to na wolnych obrotach nie bedzie pracowac jak nalezy, wlasnie mam na mysli przerywanie lub prace na jednym cylindrze. Jak AQ dobre to trzeba sprawdzic wszystkie polaczenia kabli, wszelkie wsowki, bezpieczniki i inne, krotko cala instalacje. Zajzec trzeba do przerywaczy, sprawdzic ich regulacje i czystosc. Powodzenia!

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 16, 2008, 09:10:38 »

tez tak miałem ze mi gas jeden. zreszta teraz tez tak mam na postoju chodzi na 1 2 chodzi na  3 lub 4 chodzi na jeden, wywniosowałem ze wina jest słabsza kompresja w jednym z cylindrów przewaznie prawym gdyz ma mniejsze smarowanie( do lewego zawsze cos sie tego oleju przecisnie przez zimering ). Doszedłem do tego mnieszego zuzycia lewej strony gdyz wał nie ma luzów w 2 silnikach po tej stronie po prawej sa delikatne oraz zaobserwowałem mniejsze zużycie cylindra. Ewentualnie moze być delikatne lewe powietrze i przy duzym otwarciu przepustnicy i małych obrotach poczarkowych jest za mało mieszanki a za duzo powietrza i go zaleje
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2008, 09:12:25 wysłana przez gustaw »
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 16, 2008, 09:54:47 »

tak jak poprzednicy pisali

ja na początek zrobiłbym tak:
1. Naładowac porządnie aku
sprawdzic czy dalej to samo
jesli to samo to:
2. w trakcie jak na 3 biegu gasnie jeden gar wcisnij pompke paliwa na gazniku i trzymaj ja, jezeli zalapie na drugi gar to kwestia paliwa (kranik, gaznik...)
3. Tak jak Gustaw napisal o kompresji ale to sie dzieje na kazdym biegu i na wolnych obrotach (wiem bo kiedys zrobilem szlif jednego cylindra i byly te same objawy)

Sprobuj i napisz co i jak  :) powodzenia  <yes>

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 16, 2008, 16:09:37 »

to nie wina akumulatora bo ostatnio ładowałem cały dzieñ i pod wieczór podpiołem do CZ i dalej tak samo

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 16, 2008, 16:34:13 »

moim  skromnym zdaniem to wina przeciagu lewego powietrza w jawie tego nie przerabialem ale w motorowerach spotkałem sie z tym kilka razy i zawsze ten sam obiaw, na  jedynce jest sila  a na 2 na prostej drodze staje... gdzies ciagnie ci bokiem powietrze...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2008, 19:09:49 wysłana przez Mienki »
http://mienki1987.blogspot.com/

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2008, 18:21:19 »

Zacznij od wyczyszczenia układu zasilania tj. kranik, ga¼nik, filtr paliwa, filtr powietrza.
Potem przegląd elektryki: akuś, przerywacze, kable, fajki,  świece itd
A gdy to nic nie da to pisz znów...

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 17, 2008, 16:55:39 »

ja juz doszedłem czemu łapała lewe powietrze .... poszedł zimering przy alternatorze a dokłanie to sprężynkę szkal trafił , wymienie cały uszczelniacz bo jest popękany ze starośc tzw. sparciały . na zimeringu były małe ślady mieszanki  a na tulejce było bardzo mokro . Innych rzeczy nie zaobserwowałem <thumbup>
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2008, 15:03:36 »

Ratunku już nie mam sił do tego motoru  <furious>
CZ czasami chodzi mi normalnie ale to jest żadko ale przeważnie pali tylko na lewy gar.
 wczoraj wieczorem popatrzyłem w zapłon i się okazało ze przerywacz odpowiedzialny za prawy gar jest dwa razy większą niż na lewym, to ja ją zmniejszyłem i pużniej jak zapaliłem to było git
przetestowłem motor i odstawiłenm do garażu i nic wiecej nie grzebałem. dziś rano chciałem się przejechać gdy odpaliłem CZ już paliła tylko na lewy gar i jak popatrzyć na młoteczek to na prawy czasami j mrugnie iskra a  na lewym jest cały czas. a i przeważnie jest mokra świeca na prawym gaże
PROSZę O POMOC !! :[ :[ :[ :[ :[ :[ :[ :[ :[

lluke

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2008, 15:29:04 »

Kondensatory Cewka zapłonowa świeca przewód WN

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 23, 2008, 15:53:36 »

a mozesz masz wal krzywy i przestawia ci zaplon

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 23, 2008, 16:35:19 »

a mozesz masz wal krzywy i przestawia ci zaplon

ale mnie pocieszyłeś. ale hyba jak by był wał krzywy to by i lewy gar kiepsko chodził

connect

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 23, 2008, 18:14:27 »

sprawdz czy na obu cylindrach jest podobne sprzężanie (jak będziesz powoli kopał starterem to jest to wyczuwalne. ja tak miałem i sie okazało że tłok jest hu..wy

lluke

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 23, 2008, 18:27:59 »

Z wypowiedzi kolegi wnyku wywnioskowałem że kompresje ma ok skoro lewy gar pali a prawa świeca jest mokra to znaczy że paliwo idzie do obu garków tak więc raczej elektryka <blink>

connect

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 23, 2008, 18:35:09 »

to jak nie to to może ustawienie zapłonu. u mnie zawsze jak jeden gar nie chodził to była to wina przerywaczy

madras30

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 23, 2008, 18:58:42 »

Cześć Wnyku.
może zacznijmy od początku, co prawda przerabiamy forum od nowa ale coś sie dzieje zawsze a zastój  się zrobił.
Może napisz o stanie silnika, to bardzo ważne- sprężanie, stan mechaniczny (może wiesz czy poprzedni właściciel  katował silnik i czy go nie rozbierał za często- chodzi m o stan uszczelnienia przegrody a jak się doczytasz to bardzo ważne), dalej tu już musisz poszperać bo na regulacji ga¼nika i zapłonie praktycznie opiera się forum :-). Kilka szkół-kilka sposobów, aa stan płytki i przerywaczy- jak sie doczytasz to tez bardzo ważne, jak się z tym uporasz a dalej kicha to pomoc na pewno nadejdzie ale bez podstawowych danych  nie widząc/słysząc  trudno coś radzić.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2008, 19:02:23 wysłana przez madras30 »

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 23, 2008, 20:12:57 »

Oto opis o którym wspomniał madras30
Napisze na tyle ile wiem o CEZECIE
Więc od początku Jestem 2 właścicielem, poprzedni właściciel motoru je¼dził nim do pracy(ten gość ma tak koło 35 czyli z tego co wiem to ją nie katował) motor został wyrejestrowany w 1993 i prawie cały czas stał w garaż nikt na nim nie jeżdził bo policja poprzedniemu właścicelowi odebrała prawko i trzymał motor dla syna sporadycznie go odpalał, jego syn za motor wzioł się w wakacje w 2006 nie miał akumulatora więc odpalał go prostownikiem 12 voltowym a CZ ma instalacje 6V nic się nie działo je¼dził nią całe wakacje oczywiście bez akumulatora nic się nie dział tłuk się po łakach aż rozwalił tylne koło i odstawł ja pod koniec wakacji do garażu, w następnym roku(2007) w wakacje musiał zmienic koło i jak zmienił postanowł się przejechać ale juz nie chciała załapać na prawy cylinder. i muwił ze niby wymienił w niej kable do świec (wymienił na 100% bo widać) pó¼niej cewke odpowiedzialną za prawy gar(widać ze jest ona jakaś inna) i oczywiście 2 świece i 2 fajki ztwierdził ze nie opłaca sie je¼dzic po łąkach to zrobił ją na asfalt a po wakacjach odstawił do gara¼u i stała a¼ do stycznia i wtedy nawinołem się ja( ten koleś co mi sprzedał motor mieszka o 3km odemnie) i z tego co wiem to on jest młody i napewno jej troszke wstawiał ale nie za dużo i mówił mi ze silnik nie był rozpoławiany i że nic przy silniku nie grzebał (elektryka,mechanika) i nie zabardzo się znał bo troche rzeczy było nie podokręcane np. amortzatory przeywać kierunków a i motor jest z 1984 rokua i silniczek nic nie cieknie
ZA WSZYSTKIE B£ęDY PRZEPRASZAM
jak ktoś coś jeszcze nie wie to prosze pytać

madras30

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 23, 2008, 21:37:41 »

o!coś,  wiemy. Nie dodałeś nic o kompresji ( sprawd¼ powoli naciskając kopkę i choć porównaj jak szybko spada ciśnienie  między jednym a drugim cylindrem) czy prawy "trzyma " słabiej?, oceñ zużycie przerywaczy, jak coś nie pasi to wymieñ na nowe jak płytka nie jest pogięta za bardzo, nie wiadomo jak z kondensatorami, zakładam, że masz sprawne,  wyreguluj zapłon jak podaje literatura ( przerwy i wyprzedzenie), o tym masz na forum naprawdę dużo ew zerknij do serwisówki.  Jak dalej nic to zamieñ świece czy wymieñ , pozostaje jeszcze cewki- tez można zamienić miejscami. Albo ostateczność- ściągnij prądnicę i wirnik i  obejrzyj dokładnie uszczelniacz , może nim puszcza jak sprężynka skisła czy guma spartniała bo jak piszesz moto mas woje lata już a i środowisko działające na gumę agresywne i może lewe powietrze Ci zaciąga. Najprościej- eliminować po kolei.  Sprawd¼ połączenia na przewodach niskiego napięcia też.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2008, 21:41:23 wysłana przez madras30 »

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 23, 2008, 21:43:08 »

na moje oko płytka nie jest powiginana. mam taka propozycje ze porobie zdjecia i pokaże jak tam u mnie wygląda zapon i przerywacze, co wy na to??

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 23, 2008, 21:48:57 »

a czy nic sie nie stanie jak odwrotnie podłacze fajki (zmienie ta z prawego na lewy a z lewego na prawy) ?? i czy to moze coś pomuc?