Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:35:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ile warto zapłacić za tereskę?  (Przeczytany 7393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
Odp: Ile warto zapłacić za tereskę?
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 11, 2015, 23:03:03 »

Czyli za ładny egzemplarz, naprawdę ładny w granicach 2500 warto dać?
Mam na myśli chromy i wrażenie ogólne.
Mam jedna na oku, prezentuje się bardzo ładnie, zero przeróbek i wsi silnik cichutko pracuje tłumiki i gmole bez skazy.Bo tak myśle 1500 za w miarę sztukę trzeba dać a za ładne kominy połowę tego, czyli na jedno wychodzi.

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 11, 2015, 23:08:34 »

To zależy co chcesz mieć ;)  Jak chcesz mieć JAWĘ w bdb stanie to szykuj i 3 patole i więcej. Ktoś powie ,ze ponad 3k za jawe to dużo i ze jak dołożysz 1k to kupisz japońca z lat 90tych w przywoitym stanie a nie gównianą jawę i ma rację. Jawa w porównaniu do takiego japonca jest gówniana ale to Jawa :) i ma swój urok. I tak samo każde inne tego typu moto.
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

KawasakiManiak

• Świeżak
  • *
  • TS 638 & TS 639
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 11, 2015, 23:23:31 »

A ja powiem tak, te 3 tysiące to wcale nie dużo za Jawe w dobrym stanie, tak jak ktoś wyżej napisał, te motocykle nie będą tańsze z roku na rok. To swego rodzaju inwestycja na lata,  jeśli ktoś szuka czegoś na dłużej... Dobry stan... To zależy jak kto to rozumie. Osobiście myślę ze 1500 zł za jawe na chodzie, w miarę kompletna, w nie najgorszym ("jeszcze pojeździ i nie najgorzej wygląda")  aczkolwiek do remontu stanie to ta dzisiejsza najniższa"półka cenowa", reszta to raczej już okazje. Najważniejsze papiery i jasna sytuacja prawna. To taka podstawa. Za swoją zapłaciłem 1400 zł, stan nie najgorszy, na chodzie, problem z 4 biegiem. Pełna dokumentacja, jednak swoje już pochłonęła bo około 9 tysięcy, nie licząc lakierni (Największym kosztem był nowy silnik, 5250 zł łącznie z dostawą i pełnym vape).... a ciągle jest w częściach i ciągle czegoś brak, ale to jawa i jej się należy bo robię ją dla siebie ;)   
Nawiasem, mały off topic, da się znaleźć te " podstodolniaki jadowite" Nawet w stanie perfekcyjnym, w mojej miejscowości, Kalisz Kaszubski , małej wiosce gdzie każdy każdego zna i każdy wie najlepiej można spotkać takie skarby jak: Nowa fabrycznie Warszawa Garbuska, nowa jawa TS, Nowa 634 (nawet nie rejestrowana) u jednego właściciela- dawnego "Gbura" (nie mylić z wulgaryzmem) Cóż... Pomimo wielu prób odpowiedź jest jedna- nie sprzedam. Pomimo iż kasy brak, dach w domu rozsypany etc. To nie sprzeda za żadne pieniądze, a były spore oferty. Jednak warto szukać po wioskach i pytać się pod sklepami, czasami się trafia.
« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2015, 23:54:03 wysłana przez KawasakiManiak »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 12, 2015, 09:41:14 »

Za 30 lat po tych skuterkach nie będzie nawet zdjęć, bo to wstyd takie coś pokazywać. Knedle natomiast będą spotykane i to nierzadko w pełnej sprawności technicznej. Tego jestem prawie pewny.
O Jawach też tak mówili ;)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 12, 2015, 09:52:39 »

Za 30 lat po tych skuterkach nie będzie nawet zdjęć, bo to wstyd takie coś pokazywać. Knedle natomiast będą spotykane i to nierzadko w pełnej sprawności technicznej. Tego jestem prawie pewny.
O Jawach też tak mówili ;)
O czym tu mówimy ;)
Puść jawę 638 tak by się na bok przewróciła to będzie obtarcie na gmolu i może kierownicy, a puść tak skutera to połowa plastiku połamana.
Po za tym już duża ilość skuterów z lat 2005-2010 jest poklejona.

Widziałem dwa skuterki po glebach, jedna na rondzie przy 15-20, druga przy około 40 i oba skutery połamane, lagi pogięte.
A są jeszcze chińskie skutery i ich jakość wykonania :D
A jawą przy prawie 100 wpakowałem się do rowu to tylko gmol się zgiął i stopka hamulca, a na lakierze nawet ryski ;)
No i w jawach wszystko się tak nie łamie
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

witeczki

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 638-5 z wózkiem bocznym
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 12, 2015, 12:53:30 »

Co do tzw. okazji to nie wydaje wam się że kupując coś okazyjnie od osoby która nie jest świadoma wartości sprzedawanej rzeczy oszukujemy ją. My wiemy że motór wart jest 1500 zł a wmawiamy dziadkowi że 300 to i tak za dużo.

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 13, 2015, 17:29:38 »

W dodatku jest internet. Dziadek jak chce sprzedać to poprosi syna, wnuczka sasiada i mu sprawdza na alll i znajdą ogłoszenie za max kwotę. A potem dziadek za syrenke do remontu woła 6 tyś - tak było w przypadku mojej.
Szczęście, że po długiej rozmowie zszedł na ziemię

Szkoda, że nie wiedziałem co i jak, kumpel w pełni sprawną jeżdżącą syrenę sprzedał za 2000zł w tamtym roku. Trzeba było jej zrobić blacharkę.

Kumpel ma dużo części jeszcze do niej. bo sam miał zamiar zrobić ją dla siebie.
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song