Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:54:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: CZ 175 typ 487 - elektroniczny regulator napięcia.  (Przeczytany 6445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wojtacho

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 175 487 87r. Suzuki Sepia ZZ 50/70cc
CZ 175 typ 487 - elektroniczny regulator napięcia.
« dnia: Marca 08, 2015, 13:37:45 »

Witam was jawerzy przejde odrazu do rzecze problem tkwi w tym że ostatnimi czasy zakupiłem elektroniczny regulator, podłączyłem go i sęk w tym że na tą chwile nie mam  akumulatora więc podłączyłem pod prostownik kable + i - i moją uwage przykuł miernik na prostowniku zawsze jak ładowałem aku pokazywał 1A a teraz jak podłączyłem to pokazywał 10A i do tego regulator zrobił się lekko ciepły. Błagam pomóżcie. Pozdrawiam.

Nazwę tematu zmieniłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2015, 14:42:27 wysłana przez mechanik350 »
Cezet 175 487. 1987r. (sprzedana)
Suzuki GS500e 1993r.
Suzuki Sepia 70cc 1991r.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: CZ 175 PROSZĘ POMOCY !!!!!!!!!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 08, 2015, 13:54:17 »

Nie nalezy podlaczac prostownika zamiast akumulatora. Zwlaszcza w instalacji z elektronicznym regulatorem. Prostownik podaje wiekszy prad niz przy ladowaniu akumulatora (bo na zaciskach ma wyzsze napiecie niz akumulator a podlaczony do instalacji musi zasilic np. cewki) i jego wskaznik to pokazuje. Niewykluczone, ze juz cos sie w regulatorze sfajczylo.
Jesli masz jakis akumulator w poblizu to sprobuj go podlaczyc i sprawdz co bedzie sie dzialo. Jesli nie masz pewnosci, ze wszystko jest polaczone jak nalezy to podlacz akumulator tak, aby dalo sie go natychmiast odlaczyc.

Wojtacho

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 08, 2015, 14:00:58 »

Miałem stary podłączony i pokazywał tak samo bo najpierw podłączyłem aku a potem prostownik a regulator zauważyłem że ma na wzbudzeniu 10A

Ale teraz mi się przypomniało że bezpiecznik który jest od plusa ma 10A i nie sądze żeby on dał większy prąd niż powinien bo wtedy by spalił się bezpiecznik a na regulatorze jest właśnie 10A wzbudzenia . To ja już sam nie wiem o co chodziz tym wszystkim  :(

Posty po sobą scaliłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2015, 14:43:28 wysłana przez mechanik350 »
Suzuki GS500e 1993r.
Suzuki Sepia 70cc 1991r.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 08, 2015, 19:10:58 »

No ale w czym tkwi problem... nie rozumiem. Podłączyłeś prostownik zamiast aku, no i co ?  odpaliłes że panikujesz? przed odpaleniem nic nie powinno się stać. Wymień bezpiecznik na 8 amper
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 08, 2015, 19:17:35 »

Też tak kiedyś kombinowałem i skończyło się na tym że spaliłem ojcu prostownik. Załatw jakiś akumulator i wtedy próbuj.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Wojtacho

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 08, 2015, 19:33:32 »

Prostownik działa i regulator także, poczekam do piątku bo będe mieć aku sycho ładowany i wtedy się okaże co jest, jeśli coś jest  ;)
Suzuki GS500e 1993r.
Suzuki Sepia 70cc 1991r.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 08, 2015, 22:47:27 »

Bez zasilacza regulowanego regulatora się nie sprawdza.

Podpinasz regulator pod zasilacz regulowany(lub akumulator). Jako wirnik do regulatora najlepiej podpiąć żarówkę 4W(można większą, ja regle od 6D na 12V sprawdzałem z żarówką 2W, cokolwiek co będzie symulować wzbudzenie i nie będzie stanowić przerwy w obwodzie). Kiedy mamy wszystko podpięte to na zasilaczy regulowanym ustawiamy 6V, ewentualnie podpinamy do akumulatora jeżeli nie mamy zasilacza z regulacją napięcia. Żarówka powinna się zaświecić. Na zasilaczy regulowanym lepiej się to sprawdza jak regiel pracuje, ale samo sprawdzenie na prostowniku i akumulatorze jest wystarczające. Zwiększamy napięcie do 7.2V na zasilaczu lub angażujemy akumulator podbijając go do tego napięcia prostownikiem. Przy 7.2V żarówka powinna zgasnąć, powinna ale każdy regiel może mieć inaczej nie przewidzę tego.

Obadałem parę regli od 12V pod 6D i wszystkie z epoki odcinają równo przy 14V wzbudzenie, a zamiennik ape trochę powyżej 14V z czego pod obudową ma potencjometr, którym można wyregulować odcięcie.

Generalnie samo podłączanie przez prostownik regulatora jest głupotą. Muszę sobie chyba sprawić zasilacz laboratoryjny, kupę kasy ale warto.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 09, 2015, 09:57:40 »

Podpinasz regulator pod zasilacz regulowany(lub akumulator). Jako wirnik do regulatora najlepiej podpiąć żarówkę 4W(można większą, ja regle od 6D na 12V sprawdzałem z żarówką 2W, cokolwiek co będzie symulować wzbudzenie i nie będzie stanowić przerwy w obwodzie). Kiedy mamy wszystko podpięte to na zasilaczy regulowanym ustawiamy 6V, ewentualnie podpinamy do akumulatora jeżeli nie mamy zasilacza z regulacją napięcia. Żarówka powinna się zaświecić. Na zasilaczy regulowanym lepiej się to sprawdza jak regiel pracuje, ale samo sprawdzenie na prostowniku i akumulatorze jest wystarczające. Zwiększamy napięcie do 7.2V na zasilaczu lub angażujemy akumulator podbijając go do tego napięcia prostownikiem. Przy 7.2V żarówka powinna zgasnąć, powinna ale każdy regiel może mieć inaczej nie przewidzę tego.

Obadałem parę regli od 12V pod 6D i wszystkie z epoki odcinają równo przy 14V wzbudzenie, a zamiennik ape trochę powyżej 14V z czego pod obudową ma potencjometr, którym można wyregulować odcięcie.

Generalnie samo podłączanie przez prostownik regulatora jest głupotą. Muszę sobie chyba sprawić zasilacz laboratoryjny, kupę kasy ale warto.

Żarówka jako wirnik do regulatora? Chyba raczej jako stojan, bo to on wytwarza pole magnetyczne w prądnicy tego typu i spełnia rolę jaką ma wirnik w alternatorze. W wirniku jest wytwarzany prąd i zbierany przez szczotki, tak jak w uzwojeniu stojana alternatora.

Po co kombinować z żarówkami, zasilaczami itp? Jeśli nie jesteś elektrykiem-hobbystą to lepiej poskładać wszystko jak ma być i wtedy po prostu zmierzyć napięcie ładowania i ewentualnie szukać usterek.

Wojtacho

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 09, 2015, 13:17:43 »

Muczos uważam że to najlepsze rozwiązanie :D
Suzuki GS500e 1993r.
Suzuki Sepia 70cc 1991r.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 09, 2015, 19:19:37 »

Żarówka jako wirnik do regulatora? Chyba raczej jako stojan, bo to on wytwarza pole magnetyczne w prądnicy tego typu i spełnia rolę jaką ma wirnik w alternatorze. W wirniku jest wytwarzany prąd i zbierany przez szczotki, tak jak w uzwojeniu stojana alternatora.

Po co kombinować z żarówkami, zasilaczami itp? Jeśli nie jesteś elektrykiem-hobbystą to lepiej poskładać wszystko jak ma być i wtedy po prostu zmierzyć napięcie ładowania i ewentualnie szukać usterek.

Tutaj się pomyliłem, trudno zdarza mi się też czasami. Zadałeś pytanie po co. Powiem ci po co... Odpal alternator w 12V z pełnym wzbudzeniem na krótko, elektronicznym zapłonem itd. Odpal to i daj manetę do oporu i zobacz co się stanie. Jak to zrobisz to wtedy pomyśl dlaczego sprawdzam regulatory na stole.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 09, 2015, 20:47:37 »

Tutaj się pomyliłem, trudno zdarza mi się też czasami. Zadałeś pytanie po co. Powiem ci po co... Odpal alternator w 12V z pełnym wzbudzeniem na krótko, elektronicznym zapłonem itd. Odpal to i daj manetę do oporu i zobacz co się stanie. Jak to zrobisz to wtedy pomyśl dlaczego sprawdzam regulatory na stole.

Alternator to alternator, prądnica to prądnica.
Nawet przy wzbudzeniu na krótko prądnica będzie musiała mieć dosyć wysokie obroty żeby przekroczyć dopuszczalne napięcie. Chyba nikt kto ma choć trochę oleju w głowie przy próbach z prądem nie odkręca gazu od razu do końca i czeka na wielki wybuch, tylko powoli zwiększa obroty i obserwuje wskazania woltomierza.

Ja nie mam pojęcia co ma w środku regulator 12v, to dość bezawaryjne urządzonko, w mojej Jawie śmiga dobre 20 lat i nie było z nim żadnych kłopotów, pewnie przejeździ drugie tyle. Myślę że nawet gdyby coś się z nim stało to prędzej by całkiem znikło wzbudzenie niż połączyło je na krótko.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 10, 2015, 14:37:55 »

Jeżeli masz magnetona z lat 80 to będzie śmigać do momentu kiedy rozleci Ci się szczotkotrzymacz. Regla od ape nie mam u siebie w motocyklu, więc nie wiem jak się zachowa przy przerwie w uzwojeniu wirnika. Wiem na pewno, że najbardziej niezawodny regiel to regiel z czasów początku Czeskiej Republiki, który był montowany w pierwszych 640. Mam u siebie taki z czego przetrwał dwukrotnie "brak" wirnika(zerwanie szczotek, zerwał mi się w jednym wirniku pierścień ślizgowy). Jest na nowszych elementach elektronicznych i zdecydowanie lepiej wykonany porównując do APE. Podejrzewam, że ciężko go będzie zdobyć.

Nie każdy może tak lubi, ale ja preferuję sprawdzenie regulatora na stole, bo mam 100% pewności, że odpalę motocykl(po upewnieniu się, że reszta jest w porządku) i ładowanie będzie prawidłowe. Sprawdziłem swój regulator po zerwaniu pierścienia w wirniku i jak doszło do odpalenia silnika to byłem w 100% spokojny że niczego nie zjaram(w szczególności elektronicznego zapłonu, bo te nie lubią więcej niż 16V, a bez obciążenia na alternatorze i wzbudzeniem spiętym na krótko wykręcisz więcej w dodatku bardzo łatwo).

Awarie regla są różne, częściej spotykałem regle, z którymi mógłbyś podpiąć akumulator od stara.

Wojtacho

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: CZ 175 typ 487 - elektroniczny regulator napięcia.
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 11, 2015, 15:34:13 »

Jawolotmenie czyli jakie czynności muszę przeprowadzić  Regulatorem na stole ?
Suzuki GS500e 1993r.
Suzuki Sepia 70cc 1991r.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 12, 2015, 00:31:04 »

Kup akumulator, podepnij go. W razie czego wymienisz sobie żarówki, napięcie sprawdzisz woltomierzem. Najprościej dla instalacji 6V i prądnicy. W alternatorze regulator można łatwo sprawdzić, ponieważ regulator alternatora nie jest dwuzadaniowy.

Regulator od prądnicy w CZ, Jawach ma dwa zadania. Podaje wzbudzenie na stojan, który też ma połączenie ze szczotkami i przez te przewody odbierany jest prąd, który ta prądnica generuje. Nie mówię, że nie da się sprawdzić takiego regla na stole, ale będzie to trudniejsze i bardziej skomplikowane, bo musisz na taki regulator podać napięcie na obwód wzbudzenia, napięcie pod symulowaną prądnicę symulując jej pracę dodać do tego w szereg obwodu symulowanego wzbudzenia amperomierz, woltomierz na zacisku +6V i patrzeć czy wraz ze wzrostem napięcia na prądnicy maleje prąd wzbudzenia do momentu osiągnięcia 7.2V. Generalnie regulator w 6V łączy akumulator z prądnicą i jednocześnie zmniejsza prąd wzbudzenia prądnicy wraz ze wzrostem obrotów co w mechanicznym regulatorze jest realizowane przez dwa styki. Trochę się na początku rozpędziłem z moją wypowiedzią. Może też coś poknociłem, chyba sobie sprawię regiel od 6V i wezmę go na poligon elektryczny wtedy będę wiedział jak poprawnie go sprawdzić, albo jak szybko go spalić.

W przypadku tej prądnicy Muczos ma rację, lepiej po prostu zmierzyć napięcie, jeżeli coś nie będzie tak jak powinno być to wstawiasz nowy regulator. Sprawdzenie na stole zajmie trochę czasu. W alternatorze to jest proste i w miarę szybkie.

Wojtacho

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 14, 2015, 13:43:15 »

A więc tak aku zalałem i podpiołem bo był sucho ładowany podłączyłem regulator i kicha woltomierz wskazał 5.80 a jak gazowałem to zamiast wolty wzrastać to spadały i już kompletnie nie wiemco jest grane  ???
Suzuki GS500e 1993r.
Suzuki Sepia 70cc 1991r.