Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 17:33:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tora! Tora! Tora!  (Przeczytany 2318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Tora! Tora! Tora!
« dnia: Grudnia 08, 2014, 11:37:45 »

Dzisiaj mija rocznica ataku Japonii na Hawaje i rozpoczecia wojny na Pacyfiku.
Temat chyba nie na forum Jawa-CZ ale moze kogos zainteresuje historia udzialu Polski (moze nie bezposredniego ale jednak udzialu) w tym konflikcie. A bylo ciekawie.

http://www.wykop.pl/ramka/1379157/polak-japonczyk-dwa-bratanki-czesc-1-2-i-3-w-powiazanych/

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
Odp: Tora! Tora! Tora!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2014, 14:57:44 »

I chyba formalnie do dzisiaj jesteśmy w stanie wojny z Cesarstwem!? Wojny kończą traktaty pokojowe, a nie słyszałem aby Polska i Japonia kiedykolwiek takowy podpisały. Jakbyś miał Kolego  info na ten temat daj proszę cynk ! Miłego świętowania!!!

W artykule z linku jest napisane że Japonia nie przyjęła wypowiedzenia wojny przez Polaków.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2014, 15:23:03 »

Panowie! Doczytajcie do konca czesc druga i trzecia w podanym linku. Jest tam tez o zakonczeniu tej "wojny" polsko-japonskiej.
Na dole kazdej strony jest napisane malymi literami "nast."  i po kliknieciu przechodzi sie do strony kolejnej. Dowiecie sie rzeczy, o ktorych wiekszosc ludzi w Polsce nie ma zielonego pojecia.

http://www.kuriergalicyjski.com/index.php/2012-02-03-12-29-43/podzaborami/893-polak-japoczyk-dwa-bratanki-cz-2

http://kuriergalicyjski.com/index.php/2012-02-03-12-29-43/podzaborami/990-polak-japoczyk-dwa-bratanki-cz-iii

I chyba formalnie do dzisiaj jesteśmy w stanie wojny z Cesarstwem!? Wojny kończą traktaty pokojowe, a nie słyszałem aby Polska i Japonia kiedykolwiek takowy podpisały. Jakbyś miał Kolego  info na ten temat daj proszę cynk ! Miłego świętowania!!!

Chociaz Polska byla strona ukladu pokojowego Aliantow z Japonia (San Francisco, 1951) to jednak pod naciskiem ZSRR go nie podpisala:
 http://www.factualworld.com/article/Treaty_of_San_Francisco
Stan wojny zostal formalnie zakonczony w dwustronnym "Ukladzie o przywroceniu normalnych stosunkow miedzy PRL a Japonia" w 1957:
http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/1957/s/49/233
Jest to traktat pokojowy bo chociaz znajduja sie w nim zapisy o przywroceniu kontaktow gospodarczych to w jego preambule wyrazona jest chec zakonczenia stanu wojny i przywrocenia przyjaznych stosunkow. Wojne oficjalnie konczy zapis w Artykule 1. Prosze wczytac sie w tresc.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 09, 2014, 12:11:20 »

Jest oczywiste, że zanim zabrałem głos zapoznałem się z całością materiału. Podana tam data 1957 sugeruje jedynie termin zakończenia stanu wojny. Tymczasem wiadomo, że wojna na Dalekim Wschodzie zakończyła się 2 września 1945r. o godz. 9.00 bezwarunkową kapitulacją Cesarstwa Japonii przed aliantami. W roku 1957 miało miejsce wznowienie stosunków dyplomatycznych między PRL a Japonią. W 50 tą rocznicę owego wydarzenia ukazało się w Polsce wiele publikacji - niestety o charakterze popularno-sensacyjnym. Mniemam, że w dużej części  inspirowane przez służby naszego MSZ-u, liczącego wówczas (2007r.) na większe zaangażowanie japońskiego kapitału w naszym kraju. Stąd cukierkowo-laurkowo-kurtuazyjny charakter tych publikacji. Artykuły drukowane na Ukrainie w "Kurierze Galicyjskim" (2012)  mają charakter kompilacyjny materiałów dostępnych wówczas w  Polsce. Trawestując: to co pisze "Kurier Galicyjski" to takie tam austriackie gadanie panie, to mix faktów i mitów ( z akcentem na to drugie). Przytoczone tu japońskie gesty wynikały z zimnych politycznych kalkulacji, a nie tzw. "tradycyjnej przyjazni". Wiedział już to towarzysz J.Piłsudski (PPS) po wizycie w Japonii. Generalnie Polacy pod Japońską okupacją (głównie w Harbinie) niezależnie od tego, czy posiadali paszporty RP, czy też  Mandżukuo wiedli żywot niewiele lepszy od żywota Polaków w ZSRR - bez przywilejów należnych z racji "tradycyjnej przyjazni".
    Temat sam w sobie b. interesujący. Należałoby jednak oddzielić plewy od ziarna tj. propagandowo-rocznicową dziennikarską paplaninę od historycznej wiedzy i obiektywnej oceny.
    Wprawdzie  dział "Na każdy temat" - jednak temat mało interesujący ogół - więc zapraszam na PRIV-a ewentualnie.                                                     
                                                  Pozdravy i TO! TO! TO!

Spierac sie nie zamierzam, bo chodzi mi jedynie o zwrocenie uwagi na praktycznie nieznana historie relacji polsko-japonskich. W Japonii rowniez troche sie ostatnio na ten temat publikuje. Dla przykladu, w marcowym wydaniu miesiecznika historycznego "Rekishi kaido" (w wolnym tlumaczeniu "uliczki historii") jest o tym 70 stron, w wiekszosci napisanych przez Japonczykow. Tresc jest bliska temu, co opisane w podanym przeze mnie linku ale to zapewne rowniez "propagandowo-rocznicowo dziennikarska paplanina" nie umywajaca sie do "historycznej wiedzy" i "obiektywnej oceny" Kolegi.
I jestem ciekaw, jakich "przywilejow" nalezy oczekiwac z racji znajdowania sie w zaprzyjaznionym panstwie. Socjal? Moze ja niepotrzebnie tu pracuje bo utrzymywanie mnie to obowiazek rzadu Japonii?
Wiele archiwow japonskich utajnionych po wojnie lub zarekwirowanych przez okupacyjne sily amerykanskie jest obecnie odtajnianych (czasem sa o tym dobre programy w tutejszej telewizji). Miejmy nadzieje, ze kiedys sie dowiemy jak bylo naprawde z wypowiedzeniem przez Polske wojny Japonii i odrzuceniem tego wypowiedzenia.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2014, 11:48:48 »