Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 18:03:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wsk 125 czy 175  (Przeczytany 9628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dudek840

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.5 83r Simson S51 Enduro 86r
Odp: Wsk 125 czy 175
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 03, 2014, 11:48:13 »

Też porwałbym sie na jakąś dalszą trase ale również simsonem  :P  bo jawy do urlopu nie dam rady chyba ogarnąć. Sumując każda WSK jest OK i jak ktoś z Kolegów wcześniej pisał, najlepiej mieć oba modele  ;D  puki nie kosztują jeszcze krocie  :)
Pzdr

edi

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 03, 2014, 17:42:17 »

Jeździłem WSK 125 i 175. Lepiej jeździło mi się 125. Pamiętam, że aby wbić czwarty bieg w 175 to należało mocno ją rozpędzić na trzecim biegu, tak aby przynajmniej uzyskać 60km/h. Uzyskując taką prędkość w WSK 175, to silnik tak wył jakby silnik miał wyfrunąć z motocykla. Według mnie czwórka była jakby za słaba w tym motocyklu. Z WSK 175 miałem więcej problemów technicznych niż z WSK 125.
Zresztą przy dzisiejszych prędkościach aut, to czy jedzie się 80km/h WSK 125, czy 95-100km/h na WSK 175 to naprawdę nie robi różnicy.

bielik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350/634 81r.; Jawa 250/353 w trakcie remontu
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 03, 2014, 18:34:46 »

W sumie to wsk tylko w miasto, do szkoły itp. a w trasę mam jawe. Więc nie potrzebuje zbyt dużo mocy ;)  Postanowiłem, że kupie to co się trafi w rozsądnej cenie i w rozsądnym stanie.
    Status GG

dudek840

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.5 83r Simson S51 Enduro 86r
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 03, 2014, 20:51:15 »

I myślę, że jest to rozsądna decyzja- poluj i kup coś ciekawego ale bez podpałki  :P

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 04, 2014, 12:13:50 »

Jeździłem WSK 125 i 175. Lepiej jeździło mi się 125. Pamiętam, że aby wbić czwarty bieg w 175 to należało mocno ją rozpędzić na trzecim biegu, tak aby przynajmniej uzyskać 60km/h. Uzyskując taką prędkość w WSK 175, to silnik tak wył jakby silnik miał wyfrunąć z motocykla. Według mnie czwórka była jakby za słaba w tym motocyklu. Z WSK 175 miałem więcej problemów technicznych niż z WSK 125.
Zresztą przy dzisiejszych prędkościach aut, to czy jedzie się 80km/h WSK 125, czy 95-100km/h na WSK 175 to naprawdę nie robi różnicy.

Z tego co mi starsi użytkownicy opowiadali o czwórkach to wiem że były dwa rodzaje skrzyń biegów.
Jezdziłem na kilku i każda miała takiego muła i długi ten czwarty bieg. Tylko kolegi kręciła się tak jak powinna. 4 bieg przy 40 km wrzucałeś i jechała jak przecinak. Nie miała problemu z rozpędzeniem się.
Po za tym leciała ponad 150km/h :o . Stawaliśmy z etz250 i TS350 i tej czwórki nie wzięły na starcie ani później. Szatan nieziemski. Długo to nie trwało, przy blisko 100km/h pękła stopa korbowodu, podniosło głowice razem z cylindrem i wyrwało z karterów szpilki.
Jak się później zagłębiłem był to silnik od jakiejś czwórki która była wersją cross. Nie widziałem ani nie zauważyłem w tym silniku żadnej różnicy w konstrukcji, przeróbki w porównaniu ze zwykłym silnikiem.
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Grzegorz Moto Naprawy

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 04, 2014, 16:30:33 »

no ciekawe co piszesz by wsk poleciała 150 km/h miałem i kilkanaście szt.i taka najlepsza
125km/h poleciała,a przeważnie to latały 110-115 km/h
a wersja crossowa to bardzo rzadki model silnika i w brew temu co twierdzisz różnią się konstrukcyjnie w środku silnika wałem,układem okien w cylindrze i miały inny gazior,wydech i skrzynie biegów krótszą.
były dużo żwawsze niż seryjne lepiej się wkręcały na obroty,po trasie wyciągały max 85 km/h ale za to w terenie były burzą.

A druga sprawa to skoro stwierdziłeś że nie ma różnicy miedzy silnikiem crossowym a zwykłym
to jestem ciekaw na jakiej podstawie na początku stwierdziłeś że masz tam silnik od crossowej wsk?
Bo tego pojąć nie potrafię,oprócz tych bredni co piszesz że te silniki są takie same w środku.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2014, 22:51:28 wysłana przez Grzegorz Moto Naprawy »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 04, 2014, 18:54:44 »

Z tego co mi starsi użytkownicy opowiadali o czwórkach to wiem że były dwa rodzaje skrzyń biegów.
Jezdziłem na kilku i każda miała takiego muła i długi ten czwarty bieg. Tylko kolegi kręciła się tak jak powinna. 4 bieg przy 40 km wrzucałeś i jechała jak przecinak. Nie miała problemu z rozpędzeniem się.
Po za tym leciała ponad 150km/h :o . Stawaliśmy z etz250 i TS350 i tej czwórki nie wzięły na starcie ani później. Szatan nieziemski. Długo to nie trwało, przy blisko 100km/h pękła stopa korbowodu, podniosło głowice razem z cylindrem i wyrwało z karterów szpilki.
Jak się później zagłębiłem był to silnik od jakiejś czwórki która była wersją cross. Nie widziałem ani nie zauważyłem w tym silniku żadnej różnicy w konstrukcji, przeróbki w porównaniu ze zwykłym silnikiem.

W takim razie muszę złożyć gratulacje! Pobiliście tą WSK rekord prędkości polskiego motocykla ustanowiony na Junaku w 1959 roku który wynosił 149,3 km/h i do dziś nie został pobity. Trzeba to zgłosić do PZM-otu :P
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 08, 2014, 10:16:49 »

hehe nie musicie wierzyć. Kto jeździł na niej ten wie.
Nie wiem czy wiesz ale silniki miały różną numeracje.
Wsk cross miała przełożenia typowo w teren. Ten silnik był założony w zwykłej ramie a później zamontowany w ramie mz ts. Gaźnik w niej był od jawy TS

Grzesiek, nie musisz wierzyć w to. Ja na tym łańcuszku nie zrobiłem tyle tylko mój ojciec. ja na nowym łańcuszku sezonu jednego nie przelatam bo są do dupy.

Jeśli chodzi o rekordy i pobijanie ich to już nie jeden pobił tą prędkość tylko nikt tego nie zgłasza.
teraz simsona s50 troszkę przerobisz i poleci tyle. Wielkie mi halo.
Przykład następny, kilka lat temu złowiłem lipienia. Rekord polski wg PZW to 52cm, mój miał 56 ale co karty brak ;D . Rok póżniej kolega z sąsiedniej wioski wyciągnął na 60cm. Rekord pobił ale nikt tego nie zgłaszał. Nie jeden już takie rekordy bił, tylko nikt o tym nie wie ;)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐