Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:20:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jazda w Niemczech bez dowodu rejestracyjnego  (Przeczytany 22241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawamejn

• Gość
Jazda w Niemczech bez dowodu rejestracyjnego
« dnia: Lipca 14, 2014, 16:24:49 »

Sprawa jest nastepujaca:
Od kilku tygodni przebywam w Niemczech, przed wyjazdem rejestrowalem auto, a więc dowód czasowy. Trzy tygodnie temu wysłałem do Polski czasowke, ksero dowodu osobistego itd. żeby osoba upoważniona odebrała stały. List do tej pory nie dotarł a w urzędzie nie chcą wydać bez tego, a muszę już wracać... Wie ktoś może co grozi in Deutschland za jazdę bez kwitów? Wiem, że mandat 70 euro ale czy to wszystko? Miał ktoś taki przypadek?
Proszę o konkretne rady, bez "gdybania"  bo czas nagli...  Pozdro!

Roman

• Jawer
  • Jawa 638-5 HondaAT 750
Odp: Jazda w Niemczech bez dowodu rejestracyjnego
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 14, 2014, 17:59:49 »

Z kumplem mieliśmy raz kontrole i on wszystkich dokumentów zapomniał dowodu auta osobistego i prawka, no i co zajrzeli tylko pod maskę sprawdzili numery czy nie kradzione auto i nas puścili. Ważne żeby znać niemiecki to już inaczej patrzą. Ogólnie kilka razy miałem tam styczność z policją i z kulturą do człowieka podchodzą, nie to co nasze ćwoki.
Szczęście sprzyja śmiałym

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2014, 21:07:31 »

Ja od 15-tu lat jeszcze ani jednej kontroli nie mialem :)

jawamejn

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 15, 2014, 17:33:06 »

Sprawa załatwiona:-) Poszedłem na Policję spytać co i jak. Okazało się że mogę jechać bez problemu dzięki temu, że mam przy sobie decyzję o rejestracji z urzędu. To plus dowód osobisty i prawko = odjazd! A więc powrót i wsiadam na CZesie! :-D Pozdrawiam!