Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 19:15:20
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Japoński reflektor do Jawy 638  (Przeczytany 12499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Japoński reflektor do Jawy 638
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 13, 2016, 12:51:33 »

Odkopuje swoj stary watek.
Po dwoch latach znow bylem z Jawa na przegladzie i szczesliwie go zaliczylem. Prawie bezbolesnie bo tym razem tez dostalem wskazowki odnosnie reflektora. Jasnosc swiecenia byla wystarczajaca bo zarowke mam juz polaczona przez przekazniki. Chodzilo o brak mozliwosci precyzyjnej i trwalej regulacji kierunku strumienia swiatla a to jest podobno podstawa dla zaliczenia japonskiego przegladu.
 Jak wiedza posiadacze Jawy 638 ma ona uchwyty reflektora zacisniete miedzy polkami na gumowych pierscieniach, miekkich i latwo odksztalcalnych. Nawet gdy pierscienie te sa nowe to uchwyty razem z reflektorem moga sie latwo poruszac i w zwiazku z tym regulacja polozenia reflektora jest jedynie przyblizona. Na tutejszym przegladzie maszyna do sprawdzania reflektora lapie motor za przednie kolo i reflektor ma wtedy swiecic dokladnie na wprost i na odpowiedniej wysokosci. Wysokosc byla w porzadku bo ustawilem ja wczesniej na scianie ale reflektor swiecil troche w bok. Siwowlosy japonski Pan Diagnosta, chyba stary motocyklowy wyjadacz, pozwolil mi pociagnac za uchwyt reflektora tak aby maszyna pokazala mu pozytywny wynik badania. I zasugerowal aby zalozyc po 2 oringi na lagi w uchwytach reflektora (tak aby uchwyty sie na nich nie ruszaly) i zmienic cala lampe albo przynajmniej ramke z wkladem reflektora na taka, w ktorej mozna polozenie wkladu regulowac srubkami. Jesli reflektor bedzie swiecil jak nalezy to zmieniony wklad nie bedzie stanowil problemu na nastepnym przegladzie. Podobno bedzie sie do tego nadawal reflektor od Kawasaki Zephyr a takze innych motorow. Poszukam wiec i kupie jakis uzywany bo sporo tego na aukcjach.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 13, 2016, 12:56:31 »

A nie możesz podłożyć kawałka gumy między ramkę a odbłyśnik z jednej strony na czas przeglądu? Wtedy reflektor ci się trochę obróci w żądanym kierunku.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 13, 2016, 13:01:11 »

Oczywiscie ze moznaby tak zrobic. Problem bedzie jesli tak usprawniony reflektor przesunie sie razem ze swoimi niestabilnymi uchwytami i nie bedzie prosto swiecil na przegladzie. I latwiej chyba ustawiac krecac srubkami niz rozbierajac reflektor wkladac kawalki gumy pod jego ramke.
Jak to zmajstruje to wrzuce do dzialu "Poprawki fabryki" bo u mnie to konieczna poprawka.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 18, 2016, 13:04:44 »

Czy ktos zyczliwy majacy na wierzchu graty do 638 moglby zmierzyc i podac mi zewnetrzna srednice lagi w miejscu miedzy polkami i wewnetrzna srednice rury uchwytu lampy? Bede serdecznie wdzieczny.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 18, 2016, 13:18:46 »

Zewnętrzna średnica lagi:36 mm
Wewnętrzna średnica rury uchwytu lampy :ok 47, 2 ( nowy uchwyt oryginalnie jajowaty więc ciężko o dokładny pomiar).

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 18, 2016, 13:21:26 »

:D Dziekuje, poszukam o-ringow albo jakichs gum o podobnym ksztalcie pasujacych w to miejsce.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 18, 2016, 20:14:48 »

Yabaman - czy w swojej 638 masz fabryczny reflektor?
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 18, 2016, 20:18:22 »

Jest to fabryczny reflektor z napisem "Made in Czechoslovakia" przeznaczony do ruchu lewostronnego. Zawieszony jest na typowych uchwytach i czterech gumowych pierscieniach je ustalajacych. I na ostatnim przegladzie byly zastrzezenia do niestabilnosci tego zawieszenia lampy bo po wjezdzie na stanowisko pomiarowe okazalo sie, ze reflektor swieci okolo 2 stopnie w prawa strone. Dwa lata temu chyba mialem szczescie bo swiecil idealnie na wprost i nie trzeba bylo korygowac jego polozenia pociagajac za uchwyty.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 18, 2016, 20:21:25 »

Na fabrycznym reflektorze do ruchu prawostronnego moja Jawa albo świeciła wiewiórką po drzewach albo po oponie. Nie mogłem tego ustrojstwa wyregulować,a wszystko jest OK.
PO zmianie na reflektor typu clear jest idealnie - długie świecą daleko na przód,krótkie wyregulowane i nie oślepiają a jednocześnie ładnie świecą. Koszt wkładki - 25 zł z homologacją(ale na europę). Może zamiast reflektora lepiej wkładkę zmienić?
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 18, 2016, 20:29:42 »

Kolego Dragon, czytaj ze zrozumieniem. Problemem nie jest slabe swiecenie (na przekaznikach jest OK), rozproszenie swiatla czy swiecenie po drzewach ale swiecenie nie w linii motocykla bo caly reflektor z uchwytami jest ruchomy i rozmaicie sie ustawia. Sprobuj poruszac swoim reflektorem to zobaczysz o co chodzi.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 18, 2016, 22:14:20 »

Dziekuje, zobacze tez jakie tu sa uszczelki do instalacji sanitarnych.
Tak sobie mysle, ze w roli stabilizatorow polozenia reflektora chyba dobrze sprawdza sie simmeringi osadzone w uchwytach lampy (sa takie o wymiarach 36x47x7mm). Lagi da sie przez tak zmodyfikowane uchwyty przecisnac, tlumienie drgan nie zaniknie a sztywnosc bedzie duzo lepsza niz z samymi oryginalnymi gumami.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 18, 2016, 22:14:54 »

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 18, 2016, 22:17:13 »

Zgadza się Holger i dlatego podesłałem redukcję sanitarną bo to końcu świata znajdzie a te ustalacze pewnie trzeba by sprowadzać

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 18, 2016, 22:20:55 »

Poszedłem,reflektor obmacałem
Wnioski - lekko się rusza,ale moim zdaniem nie na tyle,aby przeglądu nie przeszła(są u mnie nowe gumy ustalające).

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 18, 2016, 23:28:38 »

Ustalacze uchwytow lampy mam sprowadzone z Czech (Jawashop.com), jest nawet jeszcze jeden komplet na zapas. Ale niestety na tych ustalaczach lampa nie jest ustawiona sztywno i nie ma mozliwosci trwalego i precyzyjnego ustawienia strumienia swiatla w kierunku poziomym. Zwazcie Koledzy, ze moja Jawa musi zaliczyc przeglad w Japonii a tu wymagania sa inne niz w Polsce. Czy u was na przegladzie sprawdzane jest wyliniowanie reflektora i czy w ogole zawracacie sobie tym glowe?

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 18, 2016, 23:35:36 »

Nikt takich rzeczy w Polsce nie sprawdza, lampa ma być i świecić.
Może spróbuj mocniej półkami ścisnąć ustalacze?
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2016, 23:39:42 wysłana przez Pawand »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 18, 2016, 23:37:20 »

U mnie przegląd wyglądał tak(diagnosta do mnie):ile ci pali? Ile jechałeś najwięcej? Jak z wałem? Za ile sprzedasz? Na pewno nie chcesz sprzedać? światła są? Kierunki? Klakson? Hamulce oba? Stop?
Pali od kopa? Nie dymi za bardzo?

Gratulację,Pana historia przeszła przegląd:)

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 18, 2016, 23:42:09 »

Mnie w zeszłym roku zaskoczył jeszcze sprawdzeniem hamulców na rolkach,
a 3 lata temu przyczepił się, że w dowodzie nie ma stosunku mocy do masy.
Ale był miły i na podstawie podanych mu danych technicznych sporządził oficjalną notatkę do wydziału komunikacji i przegląd podbił. Musze tylko znaleźć czas żeby to wpisać do dowodu.
Poza tym przegląd wygląda jak u Dragona

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 18, 2016, 23:46:05 »

U mnie za błędy w dowodzie na przeglądzie diagnosta sam wszystko zrobił,mocno związany z motocyklami z tamtych lat:)

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 18, 2016, 23:47:21 »

U mnie na przegladzie ustawienie i jasnosc reflektora, jasnosc i czestotliwosc migaczy, jasnosc stopu i glosnosc klaksonu rejestruja i "zatwierdzaja"  urzadzenia pomiarowe. Diagnosta nawet jakby chcial to nie przepusci nie spelniajacego wymogow pojazdu bo mu sie wydruk z tych urzadzen nie bedzie zgadzal. Ale jak motocykl stanie w tych "dybach" to zdarza mu sie doradzic zeby troche popchnac lampe gdy jej ustawienie jest troche zwichrowane. I wtedy urzadzenie pomiarowe taki motor przepuszcza.
Kontrola hamulcow i wskazan szybkosciomierza na rolkach tez jest.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 18, 2016, 23:53:33 »

O,właśnie!
Jakie masz przekłamania na prędkościomierzu?

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 19, 2016, 00:50:57 »

Przy wskazaniach 50km/h na predkosciomierzu bylo 47km/h na rolkach, przy wskazaniach 60km/h - 58km/h na rolkach. Norma to +-10% wskazan predkosciomierza a wiec sie w niej zmiescilem ;D. Moze jakby Pan Diagnosta patrzyl na zegary pod nieco innym katem to nie byloby zadnych rozbieznosci (chyba gdybym sie w normie nie zmiescil to popatrzylby tak, zebym rolki zaliczyl bo facet byl w porzadku).

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 19, 2016, 00:59:09 »

Możesz mi napisać wymiar ogumienia oraz przełożenie napędu(jakie zębatki)?
W mojej 638 przy 50 km/h licznik wskazuje 60,przy 70 wskazuje 90 km/h. Przy 5 500 obrotów na 4 biegu wskazuje ponad 140 km/h.
Wszystko nasmarowane,brak większych luzów w przełożeniu napędu jak i obrotomierza(wskazówki w miarę dokładnie wskazują wartości,nie telepoczą za bardzo)skrzynka fabryczna,zębatki też.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 19, 2016, 01:16:54 »

Z tylu mam opone Bridgestone 110/90, zebatke zdawcza 15 zebow i oryginalna zebatke napedu predkosciomierza do zaprzegu (nie pamietam ile ona miala zebow). Zebatka przy tylnym kole tez jest oryginalna.
Jesli licznik pokazuje zbyt duza predkosc ale dobrze nalicza przejechane kilometry to chyba ma zbyt slabo naciagnieta sprezyne wskazowki. Jesli i predkosciomierz i drogomierz pokazuja za duzo to przyczyna bedzie zebatka napedu licznika od zaprzegu bo zbyt malej zebatki zdawczej raczej nie masz zalozonej.

Artur

• Secretary JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 19, 2016, 08:19:23 »

W mojej 638 przy 50 km/h licznik wskazuje 60,przy 70 wskazuje 90 km/h. Przy 5 500 obrotów na 4 biegu wskazuje ponad 140 km/h.
Czyli zdajesz sobie sprawę z błędnych wskazań, ale w innych tematach powołujesz się na nie, twierdząc że twoja jawa jedzie 140 km/h? Heloooł?  :-\

Przepraszam za offtop, mea wielka culpa