Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 12:17:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rejestracja wyrejestrowanego motoru.  (Przeczytany 4066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jedrek124

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Rejestracja wyrejestrowanego motoru.
« dnia: Czerwca 10, 2014, 16:41:41 »

Witam, niedawno wpadła mi w ręce cz 175 z 87r. Od tak byłem nad morzem i przywiozłem motor, ale do rzeczy. Spisałem umowe z właścicielem, ale nigdzie nie mógł znaleść dowodu rejestracyjnego. Pojechałem więc odrazu do wydziału komunikacyjnego, w którym motor był niby zarejestrowany w celu uzyskania zaświadczenia, pojazd faktycznie był kiedyś zarejestrwany (niezbędny świstek do ponownej rejestracji w przypadku braku dowodu). Oczywiście nic mi się nie udało załatwić bo pani musiała by ruszyć zad z przed komputera i ręcznie szukać w kartotekach. Kazała dzwonić za tydzień. teraz mija miesiąc w ciągu którego dzwoniłem chyba z 10 razy . Pani twierdzi że na tego pana nie był zarejestrowany żadny motor o takich numerach. W miedzy czasie udało mi się dowiedzieć, że wyróżnik, który jest poprostu początkiem numeru rejestracyjnego w tamtych latach był przypisany tylko w tym urzędzie. Czyli innymi słowy moja cezeta była zarejestrowana właśnie tam i nigdzie indziej.

Macie jakiś pomysł jak zmotywować panie w urzędzie do większego wysiłku w szukaniu? Może poprostu jakoś to zgubili czy coś? Jest jakas inna możliwość zdobycia potwierdzenia o rejestracji pojazdu ?

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
Odp: Rejestracja wyrejestrowanego motoru.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2014, 21:08:21 »

Stare blachy są w archiwach. Są to spisy w formie papierowej, aby je odszukać trzeba grzebać i grzebać a tego się niektórym nie chce. Trzeba by złożyć oficjalne zapytanie, wtedy jest określony czas na odpowiedź ale nie wiem czy urząd ma odpowiednie druki.
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2014, 22:12:21 »

Stare blachy są w archiwach. Są to spisy w formie papierowej, aby je odszukać trzeba grzebać i grzebać a tego się niektórym nie chce....

Są albo nie ma.
Jeśli motocykl był wyrejestrowany to po upływie jakiegoś tam ustawowego czasu niszczą owe dokumenty i "pozamiatane".
Praktycznie nie ma śladu po tym motocyklu.
Ale trzeba zawsze pamiętać że co urząd to inna sytuacja i zawsze są jakieś szanse.
Trzeba próbować.

miro

• Świeżak
  • *
  • CZ 175 477 sport 72r., 2x CZ 175 487.0 86r.
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2014, 22:25:57 »

mam podobny problem z jedną cezetą, gość z wydziału powiedział ze można takie coś zarejstrować tylko na unikat. Dodał że przyczepy czy ciagniki można po wyrejstrowaniu ponownie zarejestrować ale motocykla już niestety nie ;/

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2014, 23:09:33 »

Kudłaty podpowiedz jak z nimi walczyć? Nie zdawałem sobie sprawy z tego że trzeba go rejestrować na unikat czy zabytek.  Co do rejestracji jako unikat to byłoby ciężko, przynajmniej póki co, bo po raz dowodu brak, a takowy jest niby konieczny, a po dwa cz stała troche czasu w stodole potem pod drzewem przez co trochę się jej wyblakło i tu i uwdzie pordzewiało.

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 12, 2014, 01:35:43 »

Nie dostałem nic bo przeprowadzał się kilka razy i gdzieś mu się zapodziały. Motor napewno był jego i był zarejestrowany bo jezdził nim prawie 10 lat. Mam tylko tablice dane wlaściciela no i numery ramy