Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 10:08:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: JawaCZ  (Przeczytany 11666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
Odp: JawaCZ
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 27, 2014, 19:08:59 »

Kto jest i śledzi forum to się przekonaliśmy na zlocie... AndrewS i Jacu śledzą forum a "My" starzy wyjadacze jesteśmy traktowani jak wikipedia... Sami ludzie musicie sobie radzić, tu macie wskazówki a nie odpowiedzi. Mechaniki się uczymy po przez własne pomysły i ryzyko które podejmujemy. Pozdr,
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 27, 2014, 19:49:19 »

Kto jest i śledzi forum to się przekonaliśmy na zlocie... AndrewS i Jacu śledzą forum a "My" starzy wyjadacze jesteśmy traktowani jak wikipedia... Sami ludzie musicie sobie radzić, tu macie wskazówki a nie odpowiedzi. Mechaniki się uczymy po przez własne pomysły i ryzyko które podejmujemy. Pozdr,
Amen Gustek
Jestem tutaj prawie 6 lat, pamiętam początki swoje. Ja wiedze chciałem zdobyć, ale też szanowałem innych. Nie było "Ej weź mi powiedz bo tak!" Zawsze prosiłem, pytałem. Teraz jest inaczej. Ostatnio była taka sytuacja, ni z dupy ni z pietruchy dostaję wiadomość.

"Weź przyjedź bo masz blisko i takie tam bo mi jawa nie pali bo Ty się znasz przyjdź zrobisz i będę miał czym śmigać..."
Ręce opadają, wiele razy chcę pomóc, podpowiadam, ale zaraz dostaję kontrę to mi się odechciewa. Bo przecież opona 4.25 nie wpływa na motocykl, no bo jak wstawię to i to to będzie lepiej. Czasami lepiej przemilczeć :D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 20:04:00 wysłana przez Maliniasty »
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 27, 2014, 20:24:59 »

Znowu jacyś flustraci....ech...
Ludzie wszystko jest na forum i w internecie trzeba tylko sobie poszukać to jest proste.Wpisujesz w pasek wyszukiwarki ineresujace cie zagadnienie i czytasz.Nikt nie naprawi wam motocykla na odległosć.
Zamiast biadolić to trzeba wsiąść na motocykl i jechać a jak juz przyjedziecie na jakiś zlot jawaczowy to poznacie tych ludzi o których mowa "starych wyjadaczy"
Ludzie,którzy sa zasłużeni dla tego forum maja wiele innych spraw na głowie rodzina,praca itp. więć nikt nie bedzie setny,tysięczny raz pisał tego samego "w którą przekręcić kranik"
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 27, 2014, 20:42:25 »

Jest przecież baza wiedzy . Nie czytali , czy co ? Nie jest najcudowniejsza, linki niektóre (do manuali głównie) trzeba by odświeżyć, ale jest tam co studiować.

Poza tym nie karmmy trola .
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 20:44:11 wysłana przez von_Majzel »

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 27, 2014, 20:52:01 »

No i właśnie użytkownik Kiełbasa mi napisał czy mam schemat instalacji do jawy 354 z regulatorem i bez kierunków  ??? . Jakbyście przyjeżdzali na zloty to byście wiedzieli że 354 ma regulator na prądnicy. A kierunki skad niby się na schemacie wzięły hehe. Ja mam mu to szukać? wystarczy wpisać hasło w google schemat instalacji jawa 354 i jest tego masa...

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 27, 2014, 21:08:00 »

jawa to motocykl UŻYTKOWY nie POKAZOWY.

Potwierdzam od 16.04 do dzisiaj zrobiłem nieco ponad 400 [size=78%]km [/size] :D

Wedle tej teorii stara kivacka powinna być motocyklem użytkowym, albo taki sokół. Motocykl jak każdy inny. Dwa koła, kierownica, motocykl użytkowy, żeby jeździć do roboty.
To jak ktoś traktuje swoją Jawę/CZ czy inne moto to jego indywidualna sprawa, czy jest to motocykl do jazdy codziennej czy w niedzielę czy do palenia gumy(uziel:))
Jeśli ktoś przepala tylko od święta to jest jakiś gorszy czy co??

Dlaczego kichau kupił nową Jawę 650 skoro ma jeszcze chyba dwa stare twiny, które są tak samo użytkowe. To samo się tyczy Turbo i Elkinia. Nie teraz jeden z nich powie, że jazda nową Jawą nie jest wygodniejsze.

Świat się nie zatrzyma na Jawie, wszystko się zmienia, idzie do przodu. Nie będziemy całe życie jeździć jawami. Kiedyś skończą się części i zostanie tylko przepalanie w niedzielę. Kiedyś jeździli Junakami i po przesiadali się na nowsze jawy. Teoretycznie według myślenia co niektórych zdradzili markę i patrzą tylko na kasę i lans. Dla nie których kupno Jawy, CZ czy MZ(tak MZ też ludzie kupują) to tylko etap przejściowy, bo demoluda tanio kupisz i przesiada się na coś innego.

Nie mówcie, że używanie demoluda na co dzień nie jest bardziej uciążliwe od używania japoni. Dla większości tutaj dolewanie oliwy do benzyny to przyjemność, dla innych jest denerwujące odmierzanie oleju, chmura dymu i smród za jawą dla Nas jest klimatem tamtych lat, a dla kogoś innego dziwnym, denerwującym zjawiskiem.

Żeby jeździć demoludem trzeba być też mechanikiem bo większość serwisów motocyklowych zapewne nie umiała by ustawić zapłonu.
Kupno jawy za 1500 zł do jazdy do mit. Koszt remontu nie jest mały, tym bardziej że trzeba wiedzieć co gdzie kupić, a z częściami coraz trudniej(z tymi dobrymi) i niektóre ciężko dostępne. Kapitalny remont też nie gwarantuje bez awaryjnej jazdy, bo zawsze coś wylezie. A to gdzieś olej cieknie, a to coś w instalacji nie łączy, a to ładowanie słabe, a to znowu cewka zdechnie.

Co po niektórzy tutaj uważają, że jeśli ktoś jeździ Jawą czy innym demoludem jest lepszy od tego co jeździ japonią, no bo ten co jeździ japonią to tylko patrzy na kasę. Powinno liczyć się to co ma ktoś w głowie, a nie pod dupą. Jazdę na demoludzie trzeba po prostu lubić.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 21:14:26 wysłana przez Lopez »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 27, 2014, 21:36:26 »

To samo się tyczy Turbo i Elkinia. Nie teraz jeden z nich powie, że jazda nową Jawą nie jest wygodniejsze.
wiem że w tych nowych Jawach 125/250 jest bardzo twarde siedzenie.
u mnie jest jeszcze osobna sprawa z wymiarami i masą, moja jawa 350 ma około metra szerokości czyli jakieś 20cm więcej niż większość motocykli więc ciężko jest mi się zmieścić pomiędzy autami, do tego dochodzi szeroka owiewka i wystający bagażnik z tyłu i robi się moto o wymiarach africatwin czy bmw 1200 gs, do tego masa podchodząca pod 180 kg
na przeciwko tego staje mała jawa 125 o prawie 40 cm krótsza, około 20 cm węższa i z masą 115 kg.

Na oko co lepiej nadaje się na miasto.

ps. jawa 350 była szykowana na trasy
ps2. miałem kupić jawę 350 black style 2T, ale odpowiednio wcześnie nie miałem kasy a jawa 125 w pierwszej chwili miała pójść na części
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 27, 2014, 22:01:32 »

Temat tak trochę "z dupy".

Parę lat temu, gdy to forum było "klimatyczne" na zloty jeździło kilka osób, a dziś kilkadziesiąt.
Z tego wniosek, że życie realne wygrywa z życiem internetowym. Forum nie jest już celem, a jedynie katalizatorem i to się powinno chwalić i z tego cieszyć  ;D
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 27, 2014, 22:03:14 »

Temat tak trochę "z dupy".

Parę lat temu, gdy to forum było "klimatyczne" na zloty jeździło kilka osób, a dziś kilkadziesiąt.
Z tego wniosek, że życie realne wygrywa z życiem internetowym. Forum nie jest już celem, a jedynie katalizatorem i to się powinno chwalić i z tego cieszyć  ;D

AMEN.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 27, 2014, 22:16:36 »

wywołany do tablicy odpowiem - jazda 597 nie jest wygodniejsza - chciałoby się napisać że siedzenie jest do dupy ale nie jest bo jest niewygodne, tankowanie jest wygodniejsze bo tylko lejesz benzynę pod korek i jazda, stawianie na centralkę - to koszmar - trzeba się naszarpać, hamulec przedni wygoda bo hamuje jak ........ ale jednocześnie to koszmar bo łatwo przesadzić, kierownica na "silentblockach" czy jak to się tam nazywa/pisze to fajna sprawa bo wibracje są mniejsze - ale można sobie takie zrobić w każdej 638, 639 - patrz projekt Maliny ...... itp itd
Moto kupiłem z myślą o Seniorze bo silnik ma elektryczny rozrusznik  :) i o ewentualnych drobnych podjazdach po okolicy. 
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 27, 2014, 22:32:22 »

tylko z tego co wiem to chodziło o to że chciałeś przyjechać na chińskim czoperze na zlot jawy/cz o danych ustaleniach i stąd wywołałeś całą wojnę że te nowsze jawy są w całości chińskie choć takie nie są
a nie chodziło o to że kupiłeś tego czoperka bo ma rozrusznik, silnik 4t i niską cenę i co tam jeszcze miał

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 27, 2014, 22:45:55 »

to jest jawa kobuz 175  :P

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 27, 2014, 22:58:05 »

No nie byłbym sobą gdybym się nie wtrącił, mam 16 lat, forum poznałem i przywykłem do takiego jakim jest, co prawda widzę ze im więcej "nowych" tym mniej tych doświadczonych, ale czy o to chodzi aby głupimi pytaniami, wykłucaniem się i patrzeniem na wszystkich z góry wzajemnie się od siebie oddalać? Jawerzy, fajnie tak kogoś nazwać, ale kto to jest? Użytkownik motocykla jawa, forum czy może po prostu ktoś komu sie to nazwa jawa obila o uszy i spodobała, bądźmy sobą nie jawerami czy emzeciarzami, czasami moze to być trudne ale tylko przez to że zrozumiemy siebie jako ludzie będziemy mogli pomoc sobie jako Jawerzy, załóżmy ze przychodzi taki nowy, zadaje mnóstwo dennych pytań na które nawet ja znam odpowiedź, nie pomożecie mu a odeslecie do Google? Nie rozumiem wiec dlaczego dziwicie sie ze "doświadczeni" sie wykruszają, po co im siedzieć i gapić sie w ekran gdy nikogo nowego na forum nie ma bo każdy się zraża a do innych "wyjadaczy" mają telefony i to im wystarcza do kontaktu . Pewnie to co napisałem jest bez ładu i składu wiec albo jutro poprawie albo kosz :)
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 28, 2014, 07:17:26 »

Bo tak jest Anusiak że trzeba nauczyć ludzi szukania informacji a nie podawać na talerzu. To nie jest jakaś gruba książka  a internet gdzie jak piszesz proste hasło masz milion odpowiedźi.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 28, 2014, 07:35:11 »

Czy zauważyliście że to forum traci Swój klimat?

Tak , przenieśliśmy klimat z netu na nasze zloty , najwięcej klimatu ostatnio było w Kamieńsku =)

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 28, 2014, 07:50:04 »

właśnie i mi też o to chodziło jak kupiłem swojego chopperka chińskiego dla mojej żonki! 8)   :  elektryczny rozrusznik, lekki i cel -przejażdżki po okolicy we dwoje- tylko mnie nie do końca rozumieliście ;D

dokładnie Mazi - nikt cię nie zrozumiał takiego zachowania jakie zaprezentowałeś - "foch" i "przypieprzanie się" po to tylko żeby na końcu "odwrócić kota ogonem"

no i dobre!, mam na miejscu wiele spotkań motocyklowych z tradycjami, a tak pozy okazji- czy WSK -to Jawa??? :P      Fajnie że zlot wam się udał,,-filmiki jakieś macie? ;D

WSK to nie Jawa ale Koszu i Marta którzy przyjechali na niej z Podlasia przyjechali na zaproszenie moje i byli moimi gośćmi.

Wojaczek

• Jawer
  • Cebra, Zygzak, Szadoł i Intruder.
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 28, 2014, 21:30:44 »

Temat dość jesienno zimowy ;) Ze swojej strony dodam tylko tyle,że niektórym się zmieniają po prostu zainteresowania. Lub mają możliwość rozwinięcia swoich dotychczas niemożliwych w realizacji pasji. Po 14 latach użytkowania knedli non stop - wzbogaconego innymi wynalazkami zmieniły mi się preferencje dotyczące topienia czasu/nerwów/kasy w sezonowe hobby. Po prostu wolę coś praktyczniejszego,od dwóch kół wolę cztery a od dwóch suwów - dwa wałki rozrządu. Logo pozostało owalne,tylko treść inna .
Reszta - dokładnie jak napisał Roland. Forum to metoda a nie cel sam w sobie.
Pozdro.
Jawsim

waldip

• Starszy Jawer
  • ČZ 350 472,6 ČZ 180 487.4
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 28, 2014, 22:13:28 »

Panowie i Panie HALO ... kim jest kolega Finn, bo założył temat (głupią prowokację) moim zdaniem i zniknął, a my (forum) się nakręcany. Propnuję kosz.

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 28, 2014, 22:20:47 »

Tak sie akurat składa , ze w.w kolega Finn był tu dużo wcześniej niż My :-)
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 28, 2014, 22:25:08 »

jaki japoniec ?
caly zlot byle m trzezwy ale japonca nie pamietam

waldip

• Starszy Jawer
  • ČZ 350 472,6 ČZ 180 487.4
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 28, 2014, 22:30:49 »

Ok. zgoda ale ile z postów jest odpowiedzią na temat założony przez Finn-a

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 28, 2014, 22:35:13 »

To taka strategia Mz-klubu, jak Jawy lepsze to chociaż zróbmy coś żeby się pokłócili, potem jak się poklócą to przejdą na stronę MZ-ty bo tu spokój i cisza a na jawaczu cały czas się przekrzykują :P to spisek ! :D

Edit:Mazi-cosik mi się wydaje ze to jawa 125 Turba ;)
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 28, 2014, 23:07:17 »

jaki japoniec ?
caly zlot byle m trzezwy ale japonca nie pamietam
  nie wiem dokładnie co to jest , ale raczej nie ZJAWA
to Ja i moja Jawa 125 travel typ 810.5 z silnikiem na licenji hondy wyprodukowanym przez firme Lifan ;)

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 28, 2014, 23:08:52 »

Po przeczytaniu całego wątku ten post uznałem  za najmądrzejszy

Panowie i Panie HALO ... kim jest kolega Finn, bo założył temat (głupią prowokację) moim zdaniem i zniknął, a my (forum) się nakręcany. Propnuję kosz.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 29, 2014, 07:07:08 »

Witam.
Zostały zadane pytania i udzielono odpowiedzi na nie - nawet jeśli to "prowokacja" to skoro jest dyskusja i do tego w większości konkretna to nie ma co usuwać więc przywróciłem temat.

Ponadto chcę udzielić odpowiedzi Maziemu:
1. nikt się nie czepia - ponosisz konsekwencje swojego "domorosłego" zachowania - robisz awanturę, odchodzisz i pyk wielki powrót
2. zasad - nie ty mnie uczyłeś więc i rozliczać z nich nie będziesz
3. pisać będę kiedy będę chciał i do kogo chciał
4. nie pasują zasady - to żegnamy ozięble.