Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 00:16:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Mieszanka spirytusowa  (Przeczytany 5065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zagierr

• Gość
Mieszanka spirytusowa
« dnia: Sierpnia 02, 2007, 11:40:30 »

Mam 14 litrów bęzyny do której ktoś dolał 4 litry spirytusu. Czy jezda na takiej mieszance może zaszkodzić mojej cz. Czy do jazdy na tej mieszance należało by zmienić ustawienie zapłonu i ile dolać oleju? Odnośnie spirytusu to pan Mietek z pod bloku stwierdził, żę gryzie w gardło ale że da się wypić więc podejrzewam, że jest to zwykły spirytus taki jak w sklepie.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Mieszanka spirytusowa
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 02, 2007, 12:06:59 »

jak do 14 litrów ktos dolał 4 litry spirytu to jest go tam w sumie całe nic... moj ojciec kiedys jak zabrakło mu benzyny w ifie bk 350 to nalał do zbiornika spirytu i do stacji dojechał, ktos mu wtedy powiedział ze jak odpali na benzynie a potem doda spirytu to bedzie chodzic, gorzej jak zgasnie bo na spirycie nie odpali...
http://mienki1987.blogspot.com/

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 02, 2007, 14:55:01 »

No to masz biopaliwo  <lol> <lol>

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 02, 2007, 15:03:37 »

co za marnotrawstwo :P
Dodatek spirytusiku podniesie temperaturę spalania i doda trochę mocy... szczególnie jak ktoś za tobą będzie jechał  :P  :>
Ale na poważnie to mieszaj pół na pół świeżego i tego z dodatkiem paliwa do baku. i nie zmieniaj żadnych ustawieñ.

Mój kumpel kiedyś w akcie desperacji odpalił WSK na mieszaninie benzyny ekstrakcyjnej i ropy. Moto odpaliło z pychu i nawet od biedy jechało plując czarnym dymem. Po 2 minutach kolanko było rozgrzane do czerwoności a po kolejnych dwóch cylinder w okolicy wydechu zaczął też świecić...... tylko raz jedyny widziałem coś takiego. Ale o dziwo wiesia po tym eksperymencie dalej je¼dziła....
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2007, 15:09:05 wysłana przez MOTOMYSZOR »

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 02, 2007, 20:02:33 »

WSK przyjmie wszysyko pod warunkiem że nie zjełczałe  :) kiedyś widzałem jak gość gotował ropę na wolnym ogniu potem filtrował przez szmatę i lał do baku WSK jeżdziła ale na 3 biegu osiągała jakieś 40km\h.

toms99

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 02, 2007, 20:46:56 »

Kiedyś śmigałem TS-ką na białej benzynce ,używana była do czyszczenia silników,oczywiście mieszałem ją ze zwykłą,smród z tłumików niemiłosierny ale jak Jawa ciągneła szok szok.Oczywiście odbiło się to trwałości,po wyłączeniu zapłonu gdy była rozgrzana silnik zawsze chwilkę pochodził   

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 02, 2007, 23:22:41 »

Szczerze mówiąc to mi by szkoda było silnika.
Zaoszczędzisz trochę na benzynie, a potem wydasz 20razy tyle na remont silnika.

Spirytus zostawmy ludziom, benzynę motocyklom :)

Jakby wszystko było jedno: To miód byłby gówno...

misiek775

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 02, 2007, 23:25:04 »

Szkoda tego spirytu do benzyny. Lepiej dolej wody do niego 4 litry wody i bedziesz miał tydzieñ imprezy

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2007, 00:41:02 »

Szkoda tego spirytu do benzyny. Lepiej dolej wody do niego 4 litry wody i bedziesz miał tydzieñ imprezy

hahaha wiem cos o tym  :] :]  dobry spiryt nie jest zly

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 03, 2007, 09:19:15 »

Niestety ale spirytus juz jest zmieszany z bezyna i nie da rady go wypic, podobno w smaku był raczej kiepski. Pozatym żużlówki też jeżdżą na spirytusie no i gdzieś czytałem że przed wojną używało się takich mieszanek żeby podnieść liczbę oktanową bęzyny więc taka mieszanka nie powinna raczej wpłynąć na trwałość silnika.

leonstar

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 08, 2007, 13:42:47 »

Nie porównuj silnika żużlówki do tski, co ty chłopie, to jak rum i rumak.

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 13, 2007, 13:20:05 »

Przejechałem już jakieś 200km na tym paliwie i nie zauważyłem większego wpływu na pracę motocykla. na zimnym pali bez problemu jedynie przy rozgrzanym silniku kiedy zgaszę silnik i postoii jakies 15 minut to potem ciężko odpalić go z kopniaka ale podejrzewam raczej gażnik który powoduje zalewnie się silnika niz samo paliwo. Pozatym wydaje się że silnik jest bardziej elastyczny. Motocykl nie dymi prawie wcale i niemal ustało lanie się z tłumników tak że chyba spirytus powoduje lepsze spalanie się oleju dolanego do paliwa. Stosuję miesznkę 1:40. Wcześniej na zwykłym paliwie dymił dość intensywnie.