Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 12:10:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Do jakiej szkoły się starać ?  (Przeczytany 9672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
Odp: Do jakiej szkoły się starać ?
« Odpowiedź #25 dnia: Października 07, 2013, 19:22:17 »

Trzeba się samemu uczyć. Weź graj jakieś interaktywne kursy na kompa, albo leksykon słownictwa i ucz się.
Od gimnazjum wpisuje znaki fonetyczne z angielskiego. Co najmniej 2 razy więcej schodzi czasu, ale jak naj poprawnie staram się wymawiać, prawie z akcentem.

Niech ktoś znajdzie różnice między "hit" a "heat" :D oczywiście z kontekstu można wyłapać, że coś nie pasuję, no ale... Bardzo duża liczba osób po prostu nie potrafi czytać fonetyki, ciągle pierdzielą bo nauczycielka nie nauczyła. Mówią, że to niepotrzebne. Teoretycznie mniej więcej samemu można fonetycznie zapisać słówko po angielsku, jednak na to trzeba dużej wprawy i wiedzy. Potem kaleczą ten język zastanawiają się jak to wymówić  :-\

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #26 dnia: Października 07, 2013, 19:23:04 »

Tylko i wyłącznie szkoła z zawodem.
Jawa TS 350 638-1/639

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #27 dnia: Października 07, 2013, 19:24:44 »

Co to jest skoda w silniku 2.0 GTI ?
GTI zawsze tak nazywam te bardziej sporotowe auta   
JAWA KOPCI, JAWA CZADZI, JAWA NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #28 dnia: Października 07, 2013, 19:27:02 »

Dla mnie szkoła jest po to by cię nauczyła tego co dopiero cię czeka w życiu, czyli oszukiwania, rżnięcia w ch*ja na każdym kroku i przygotować cię nerwowo do życia...
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Października 07, 2013, 19:27:34 »

Chodziło chyba o RS ;D Tylko na księdza to będziesz musiał dzieci dymać wiec nie polecam, ;D ;D ;D ;D
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #30 dnia: Października 07, 2013, 19:29:17 »

No wlasnie mówię :-P dziewuszke sobie znajdzie i dzieci juz nie ruszy :-P
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #31 dnia: Października 07, 2013, 19:32:53 »

co do języków to z doswiadczenia swojego i innych powiem że samemu sie gówno nauczysz, siostra która to włada niemieckim bardzo dobrze z tym że nauczona jest czysto po niemiecku to będąc w niemczech czasami cieżko sie miała dogadac, trzeba przy tym wszystkim wziąc pod uwagę że niemcy jak i kazdy inny kraj także ma gware a czysto po jakiemus tam mało kto mówi a to że tu sie nauczysz czysto po np. angielsku gadac nie znaczy że sie dogadasz z anglikiem
    Status GG

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Października 07, 2013, 19:33:37 »

No wlasnie mówię :-P dziewuszke sobie znajdzie i dzieci juz nie ruszy :-P
I będą dwie gospodyni w łóżku z księdzem :D   
JAWA KOPCI, JAWA CZADZI, JAWA NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #33 dnia: Października 07, 2013, 19:34:47 »

Szczerze szkoła niczego nie uczy. Młodzi ludzie świeżo po szkole nawet nie wiedzą gdzie co do jakiego urzędu iść coś załatwić tak szkoła przygotowuje do życia.
Z tym się nie zgodzę musiałem się nawet nauczyć na pamięć jak założyć własną firmę co mam  złożyć w danym urzędzie aby uzyskać np. REGON wszystko od A do Z.

hmm.... ksiądz..... czemu nie ;D
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #34 dnia: Października 07, 2013, 19:40:18 »

Ksiądz jest super . Nikt Cie nie ruszy , jesteś szanowany i lubiany , nie orobisz sie , ludzie kaske i nie tylko przynoszą pod drzwi , tylko zebrać do koszyczka , samochody służbowe , ogólnie pełen wypas . Oczywiście jako proboszcz co najmniej , bo niżej nie jest tak och i ach :-)
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #35 dnia: Października 07, 2013, 19:43:19 »

co do języków to z doswiadczenia swojego i innych powiem że samemu sie gówno nauczysz, siostra która to włada niemieckim bardzo dobrze z tym że nauczona jest czysto po niemiecku to będąc w niemczech czasami cieżko sie miała dogadac, trzeba przy tym wszystkim wziąc pod uwagę że niemcy jak i kazdy inny kraj także ma gware a czysto po jakiemus tam mało kto mówi a to że tu sie nauczysz czysto po np. angielsku gadac nie znaczy że sie dogadasz z anglikiem

Jest inny sposób nauki języków. "Ukryty polski" Albo wyjechać, do Anglii czy Irlandii jak będzie polskie językiem urzędowym.
Końcówka najlepsza.
#Link do YouTube niepoprawny#

Roman

• Jawer
  • Jawa 638-5 HondaAT 750
« Odpowiedź #36 dnia: Października 07, 2013, 19:45:22 »

Kolego sam nauczyłeś się jednego z najtrudniejszych języków świata polskiego to z niemieckim z czym problem? A z tą gwarą to w 100% zgodzę się więc dlatego trzeba się w trakcie nauki z językiem osłuchiwać.
Szczęście sprzyja śmiałym

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #37 dnia: Października 07, 2013, 20:03:23 »

polski nie jest najtrudniejszym językiem świata ale jednym z nich, są trudniejsze a żeby się nauczyć jakiegos perfekt musisz troche przebywać wśród ludzi władajacymi takowym językiem, nawet w jezyku polskim sa gwary których nie rozumie sam polak np. kaszuby, śląsk - tutaj czysty sląski którym juz niewielu potrafi sie poslugiwac.

a co do szkoly - czy uczy? zależy czego, ja chodząc do szkoły "samochodówki" to była porazka, babka uczyła że termostat w samochodzie otwiera się dopiero przy 90 stopniach, takich nowinek było mnóstwo ze strony roznych nauczycieli, ktoś kto ma pojęcie i interesuje sie mechanika to chodzenie do takiej szkoły było męką, zdarzały sie perełki w uczniach typu " sprawdz ile jest na bagnecie oleju, koles bierze bańkę w rece i mówi jeszcze litr został" wiec nie mam słów
    Status GG

Roman

• Jawer
  • Jawa 638-5 HondaAT 750
« Odpowiedź #38 dnia: Października 07, 2013, 20:07:52 »

polski nie jest najtrudniejszym językiem świata ale jednym z nich, są trudniejsze a żeby się nauczyć jakiegos perfekt musisz troche przebywać wśród ludzi władajacymi takowym językiem, nawet w jezyku polskim sa gwary których nie rozumie sam polak np. kaszuby, śląsk - tutaj czysty sląski którym juz niewielu potrafi sie poslugiwac.

Nie napisałem że najtrudnieszy tylko jeden z.. a to różnica. Myślę że byłby w 10 najtrudniejszych języków świata. Zresztą ja uważam że jak się chce to można osiągnąć wiele nie chodzi mi o naukę języka ale o cokolwiek.
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2013, 20:10:19 wysłana przez Roman »
Szczęście sprzyja śmiałym

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #39 dnia: Października 07, 2013, 20:08:55 »

" sprawdz ile jest na bagnecie oleju, koles bierze bańkę w rece i mówi jeszcze litr został"
Teraz to na pewno najlepszy mechanik we wsi ;D
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

Kamil350

• Jawer
  • Cz 350 cross :D
« Odpowiedź #40 dnia: Października 07, 2013, 20:10:22 »

Ewentualnie szkoła policyjna, wojskowa albo strażak. Odwalasz co swoje przez 25 lat i emeryturka i cieszysz sie życiem. Ja jestem w 2 liceum teraz o profilu policyjnym koncze to i mam zamiar iść do wojska ;)
    Status GG

pery_1989

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634
« Odpowiedź #41 dnia: Października 07, 2013, 20:31:25 »

Masz swój rozum czy go nie masz??Pytasz się innych o zdanie dotyczące Szkoły...Ty jesteś Panem Swojego Losu A nie Koledzy... ::)
    Status GG
Drogę otwartą,Wibrację pod butem,Wiatr we włosach
i Manetki w dłoniach. Żeby to nigdy się nie kończyło,
w Szeroki Świat ze mną pędziło,Gdy kopniesz raz-poczujesz pusty gaz,
Gdy kopniesz razy pięć-usłyszysz piękny dźwięk. Maszyna się obudzi,
dwutaktem Świat przewróci,Wy chyba już to wiecie -
Dla mnie Jawa Najpiękniejszy motor na Świecie:D

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #42 dnia: Października 07, 2013, 20:43:14 »

a kto to wie - nie wiadomo jakie masz oceny jak napiszesz test ...... i jak napisał poprzednik - to Twoje życie i sam bierz za nie odpowiedzialność.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #43 dnia: Października 07, 2013, 20:51:34 »

Pery, Elkinio- ja zapytałem sie tylko nad czym mógłbym pomyśleć i co może być opłacalna szkołą w naszym kraju. Jeżeli Was to interesuje to oceny mam średnio na poziomie 3-4. tak czy inaczej Wy za mnie nie podejmiecie decyzji, zapytałem się Was tylko o radę
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #44 dnia: Października 07, 2013, 21:07:22 »

Ewentualnie szkoła policyjna, wojskowa albo strażak. Odwalasz co swoje przez 25 lat i emeryturka i cieszysz sie życiem. Ja jestem w 2 liceum teraz o profilu policyjnym koncze to i mam zamiar iść do wojska ;)

JP100%
Na trepa najlepiej 15 lat roboty i emeryt  ;D Sąsiad ma 34 i siedzi na emeryturze,kwadrat postawiony,mazdą 6 się wozi i nawet normalnie chodzi(nie omija min) bo w Iraku był  :D
Strażak też dobra robota,dużo na lewo można zarobić  :D

Idź do zety.Skończysz jak będziesz miał 18 lat i wal za miedze.Przez rok zmarnowany w LO czy dwa w technikum zarobisz kabony,weźmiesz dotacje czy coś i pracujesz sam na siebie.Najlepiej burdel,piekarnie albo zakład pogrzebowy  ;D
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2013, 21:17:20 wysłana przez daniel89_lb »

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 05, 2014, 00:06:40 »

No to chciałem tylko poinformować ze dostalem sie do  zss w Szczecinie czyli samochodówki. (Zespół Szkół Samochodowych)
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 05, 2014, 07:27:08 »

Technik Elektronik fajny zawód konkretnie specjalizacja Automatyka Przemysłowa. Jak ktoś ma pojęcie to potem fajne rzeczy może tworzyć. A na zachętę nasza czołówka. Fakt ja chodziłem w Zduńskiej Woli ale w Szczecinie z tego co się orientuje też coś jest
http://www.youtube.com/watch?v=zDyLL4AYH_s
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 05, 2014, 07:30:46 »

No i bardzo dobrze . Jak będziesz szukał pracy to każdy się Ciebie spyta - "A co umiesz robić ?" Jak będziesz mieć zawód to coś już możesz odpowiedzieć .

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 05, 2014, 23:30:02 »

Problem w tym że jak ktoś skończył szkołę w jakimś zawodzie, to nie znaczy że coś umie. (Kumpel, technik mechanik przyjeżdża do mnie z wymianą praktycznie wszystkiego poza kołem). Język - na studiach cofnąłem się w rozwoju o 3 lata, w liceum więcej umiałem. No i tak po prawdzie, żeby się języka uczyć to go jednak trzeba używać, bo z takiego zakuwania słówek jak w szkole to raczej ciężko ogarniać. Praca - Niby robię specjalizacje samochody i silniki na studiach, ale głównie siedzę w stolarce i ogólnie czym się da, nawet brukarstwo się przewija od czasu do czasu, ogólnie co tylko przynosi jakiś dochód. Ważne żeby kombinować.

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 06, 2014, 01:11:04 »

Anusiak jak chcesz być mechanikiem to papierem(świadectwem) można dupe wytrzeć albo kupić na targu,liczą się umiejętności i praktyka.Po 4 latach w technikum gówno się nauczysz i zmarnujesz tylko czas.Idziesz do warsztatu jako pomocnik i się wszystkiego nauczysz i idziesz do roboty i nikt się nie pyta czy ma się szkołę tylko pyta ile i gdzie się robiło,bierze na próbę i widzi czy umiesz coś czy nie  ;) Ja jestem lakiernikiem i nikt się nie pytał mnie nigdy o szkołę,chyba żebym poszedł do jakiegoś zajebistego serwisu to może by się pytali,a mam LO czyli nic.
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2014, 01:14:23 wysłana przez daniel89_lb »