Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 12:59:26
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Bieszczady - wyprawa turystyczna  (Przeczytany 18166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbychsiwy

• Gość
Odp: Bieszczady - wyprawa turystyczna
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 12, 2007, 21:34:48 »

hehe....super że taki piękny odzew na bieszczadzka wyprawę :) ja już termin urlopu przełożyłem...chociaż ciężko było:).....tak że już od piątku 17.08 mam wolne :) ..........nic tylko dopieszczać maszynę........aha tam mi sie przypomniało...........zwracam sie do kolegów co mają za sobą jakieś dłuższe wypady na Jawciach.........w co należałoby sie zaopatrzyć z "części zapasowych" wybierając sie na tak długą przejażdżkę.......co najczęściej ulega awarii???
pozdr

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 12, 2007, 22:17:14 »

Jak na razie to się jeszcze nie  dopisałem bo termin niepasujący ale nie tracę nadziei  ;)

Co do przygotowañ i niezbędnych klamotów, to przytoczę kilka zdañ, które napisałem tu:
http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=76044&st=0
Można trochę dyskutować z niektórymi  "radami" ale....   <hammer>

Ja zacytuję moją wypowied¼ w tej kwestii:

Jak przygotować motocykl do podróży:
Generalnie motocykl powinien być zawsze gotowy do podróży bo przecież w koñcu do tego służy  ;]
Musisz być pewnym swojej "maszyny", jej stanu technicznego tj. ułożyskowañ, simeringów, opon, zestwu napędowego, bagażników, kufrów, owiewek itd.
Najlepiej jeśli to wszystko sam dokładnie zrobisz, sprawdzisz i przetestujesz w bliższych wyjazdach.

Przed dłuższym wyjazdem powinieneś sprawdzić, a w razie potrzeby uzupełnić lub wyregulować (+ zabrać ze sobą) :

- ciśnienie w ogumieniu ( + łatki i klej, papier ścierny, pompka, ew. zapasowa dętka, zaworek, czapka wenytla z pokrętłem do zaworka )
- sprawdzić oświetlenie ( + zapasowe żarówki)
- poziomy olejów i płynów eksploatacyjnych ( + olej do mieszanki, ew. olej na dolewki)
- wyprzedzenie zapłonu i smarowanie np. krzywki i przerywaczy ( + zapasowe: świece, przerywacz i kondensator, przewód i cewka w/n ew. impulsator, moduł el ...)
- sprawdzić i przesmarować linki (+ ew. zapasowe linki gaz, sprzęgło i hamulec)
- sprawdzić ga¼nik, filtr paliwa i kranik - ew. wyczyścić ( + przewód paliwowy ew. pływak i zaworek ga¼nika)
- łañcuch wyczyścić, przesmarować ( + obowiązkowo spinka, kilka ogniwek łañcucha)
- akumulator, napięcie i prąd ładowania ( + bezpieczniki, przeka¼nik, ew. szczotki, prostownik, regulator napięcia)
- ...
Oczywiście zabieramy ze sobą podstawowy komplet narzędzi tj :
- latarka
- nóż wielofunkcyjny
- klucze do kół, łyżki do opon 3szt.
- klucz do świec
- śrubokręty w/g rozmiarów moto
- np. 8,1012,13,15,17...i według śrub w moto
- kombinerki, trochę przewodów elektrycznych, koñcówki konektorowe, kawałek drutu, taśma izolacyjna.
- linka do holowania
- coś do mycia i wycierania rąk

Odpowiedni ubiór + dobre "wodoszczelne" sakwy lub kufry + plan podróży, mapy i w drogę.

S.S

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 18, 2007, 20:29:17 »

Nie widze sensu zeby każdy brał ten cały pakiet narzędzi. Myslę że dobrze bedzie sie rozdzilc. Przynejmniej jesli chodzi o Mnie Tomka i Zbycha, gdyż ruszamy mniej wiecej z tego samego miejsca.

Dobrze by było namierzyc jawerów z pobliża Bieszczad jakby coś poważniejszego uległo awarii i nie mielibyśmy możliwości naprawy w trasie. Może bedzie ktoś kto w takiej sytuacji pomoże? Jakby co to prosze o zgloszenie. Chociaż wierze w to że takie awarie nigdy sie nie wydażą.  <no>

Turystyczny ekwipunek oczywiście każdy we własnym zakresie. Jeśli o namiot chodzi to możecie sie miedzy soba poumawiac. Ja kupilem 2- osobowy wiec miejsca już nie ma  ;)

Przygotowaniem mapki z ciekawymi do zwiedzenia miejscami zajęla sie moja Ola. Dzieki takiej mapce bedziemy miec przegląd co ciekawego jest w okolicy w ktorej sie znajdziemy.

S.S

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 12, 2007, 23:48:50 »

Zostało 6 dni do przygody wiec warto odświeżyć temat.  ;]
Przygotowania sprzętów dobiegają koñca. Jawa robi sie bardzo turystyczna... pasażerowie również. Jesteśmy z Olą ciekawi jak sprawdzą sie w trasie nasze nowe stroje ;)

Czy poniższa lista uczestników nadal aktualna ?

- Tomek
- Zbychsiwy
- Sławek (S.S) z Olą
- Vardos
- Berni

Pierwsze 3 pozycje jadą na bank :)

Vardos

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 13, 2007, 09:07:45 »

Ja mieszkam niedlaeko bieszczad więc jeśli tylko mi praca pozwoli to wpadne do was. Jeśli nie będe mógł to zapraszam do siebie do domu na mały oddech przed dalszą podróżą. Jestem dokładnie zaznaczony na naszej mapie więc trafić do mnie nie będzie problemu :)

Niech któreś z was wrzuci mi swój numer telefonu (np na moje gg: 1055004 )żebym wiedział pó¼niej gdzie was szukać w tych bieszczadach :)
Pozdrawiam Vardos

QTR

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 13, 2007, 10:11:22 »

Witam. Ja również jestem z okolic Rzeszowa. Ci którzy jadą od strony Krakowa mogą do mnie wpaść. Służę pomocą, garażem i częściami. Mieszkam przy drodze dzięki której możecie ominąć Rzeszów i prosto z E40
wyjechać na E371 czyli na trase do Bieszczad zresztą bardzo chętnie Was mogę poprowadzić.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 13, 2007, 14:21:54 »

siemka są jeszcze wolne miejsca??  bo ja z dziewczyną tez bym pojechał.  Tylko muszę wiedzieć w skrócie :
1.  Jedziecie w poniedziałek 20.08??
2.  w którym miejscu rozbijacie obóz?
3.  o której wyjeżdżacie ??
4.  śpimy w namiotach??
5.  ile kasy trzeba wsiąść na jeżdżenie i zwiedzanie bo sie nie orjętuję
6.  jestem z Ostrowca ¦więtokrzyskiego więc nie z waszych stron
7. macie może komórki albo gg bo miło by było sie ugadać z Wami
to tyle pytañ . Nie jesteśmy zdecydowanie na 100% wszystko zależy od kosztów i pracy mojej dziewczyny jedziemy na około 60%

Moje gg 8866634
tel 510 325 879
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 13, 2007, 15:12:39 »

Miejsca oczywiście są, im nas więcej tym lepiej   :D

1. Sławek z Olą i Zbychu jadą zdaje się w sobotę 18.08, ja niestety prawdopodobnie dopiero we wtorek 21.08
2. nie wiemy jeszcze, ale myślę że nie zagrzejemy dłużej jednego miejsca (trzeba zwiedzic te piękne górki)
3. ja tak kolo 6-7 rano (ale robie przystanek w Krakowie u rodzinki)
4. oczywiście  :)
5. ja mam zamiar się zamknąc razem z paliwem w siedmiu stówach
6.  <yes>
7. moje gg 4990020 (kom. podam przez gg)

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 13, 2007, 17:58:31 »

a w tych siedmiu stówach jest jedzenie?? i jakieś muzeum czy coś takiego?? rozumiem ze więcej jak 150zł tam razem nie spalimy?

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 13, 2007, 18:07:13 »

Wiesz, my mamy trochę dalej. Z grubsza licząc zrobimy coś między 1500-2000 km, także na samo paliwko może nam wyjśc nawet kolo 400zl... za 300zl w około tydzieñ powinienem przeżyc  :)        (no może wezmę wiecej -->  <beer>     <lol> )

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 13, 2007, 20:17:29 »

Gdybyscie jakoś targali przez Beskidy. To zapraszam w odwiedziny na Ziemie ¯ywieckie  <punk>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 13, 2007, 21:47:30 »

Gustaw widze ze chcesz przetestowac swoja jawe przed Krosnem  :>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 13, 2007, 22:11:37 »

W niedziele już jedną próbę śmiertelną przeżyła 130 km za ścigaczami z prędkością średnia 100km/h a czasem 125(czyli max mojej jawy) byliśmy w okolicach Piotrawina :>

S.S

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 14, 2007, 01:45:13 »

gustaw

1. Ja z Olą i Zbycho planujemy ruszyć 18.08 w sobote.
2. Mysle zeby rozlozyc trase do bieszczad na 2 dni wiec pierwszy nocleg gdzies w polowie trasy :) Drugi nocleg myslalem w okolicach Dukli.
3. wyjazd planowany z rana
4. Ogolnie spimy w namiotach ale jak nadażą sie jakies tanie noclegi w domostwie to nie pogardzimy. Zwlaszcza ze planowane sa piesze wypady w gory, wiec po czyms takim wskazane jest dobrze wypoczac w normalnych warunkach.
5. To ciezko wyliczyc. Mysle ze kwoty podane przez Tomka powinny wystarczyc
6. Do Dukli mialbys ok. 180 km
7. Nr tel. wyslalem na gg

Vardos

bedziemy atakowac Bieszczady najprawdopodobniej od strony Dukli wiec moglibysmy ew. do Ciebie zawinąć po wykonaniu pętelki

QTR
jakbys mogl to podaj swoje gg

Naczelny
Planujemy targać przez Beskid, zwlaszcza ze Tomek ma dojechac pozniej wiec myslalem zeby wykorzystac ten czas i pozwiedzac po drodze polódniową czesc kraju. Czy dysponujesz może kawałkiem ziemi gdzie mozna by rozbic niewielki namiot ? ;)

QTR

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 14, 2007, 09:02:48 »

Moje GG: 3784310

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 14, 2007, 21:38:08 »

Naczelny
 Czy dysponujesz może kawałkiem ziemi gdzie mozna by rozbic niewielki namiot ? ;)

Beznadziejnie bo mam w przyszłym tygodniu drugie zmiany  <mur> Więc nie mam Was jak ugościć.  <mur> Chyba że bedziecie wracać po 25?
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 14, 2007, 23:35:03 »

niestety brak czasu i wystrzał opony pomieszał plany wyjazdu do tego doszedł oring sprzęgła na który muszę czekać (nie wiem kiedy przyjdzie:((
Pech , dzisiaj jechałem do dziewczyny i nagle puu czuje ze rzuca tyłkiem patrze opona rozerwana( chyba od gwo¼dzia) dzieñ wcześniej urwał sie oring sprzęgła ( założyłem jakąś gumę 2 razy mniejsza i może sie urwać , wiec zamówiłem i czekam na przesyłkę ( wątpię ze dojdzie do poniedziałku) tak ze szanse na wyjazd zmalały do 0  :[ :[ :[ muszę kupic teraz dobra oponę przed krosnem a to kosztuje no i dobra dętkę .
Pozostało mi życzyć dalekiej i szerokiej drogi Pozdrawiam

S.S

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 15, 2007, 01:04:15 »

Naczelny

Nie ma sprawy. Ja tez pracuje na 2 zmiany wiec wiem o co chodzi.
Planujemy ruszyc w sobote i pierwszego dnia chcemy przenocowac gdzies w polowie trasy na Bieszczady. Dobrą lokalizacją wydaje mi sie okolica ¯ywca. CZy na jeziorze ¯ywieckim lub Miedzybrodzkim są jakieś ciekawe ośrodki gdzie można przenocować ?
Nastepnego dnia, czyli w niedziele ruszylibyśmy na Niedzicę.

gustaw

Szkoda, wiadomo sila wyzsza. Oby tylko nam takie rzeczy nie wyskakiwaly w drodze. brrr...

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 15, 2007, 10:24:52 »

Bardzo możliwe Naczelny że ktoś z nas bedzie wracał po 25.08, także jeszcze się zdzwonimy w sprawie przystanku u Ciebie  :)  (nr kom. mamy do siebie)

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 15, 2007, 23:03:09 »

ja spalem niedawno na kempingu w żywcu, ale nie nad jeziorem (na poczatku miejscowosci, od strony korbielowa) i moge go polecic, w miare tanio i warunki nawet nienajgorsze :)
P.S. pojechalem nawet do domu z kluczami od prysznica z tego osrodka, zapomnialem oddac  :P

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 16, 2007, 10:50:10 »

ja spalem niedawno na kempingu w żywcu, ale nie nad jeziorem (na poczatku miejscowosci, od strony korbielowa) i moge go polecic, w miare tanio i warunki nawet nienajgorsze :)

kemping Dęnina. Droga z ¯ywca na Korbielów. Jeszcze 8 km dalej i moje dosmostwo  ;)

Dookoła jeziora są jakieś ośrodki ale nie wiem jak z cenami. Nie wiem ile Was jedzie ale przed ¯ywcem sie skręca w Zarzecze a tam mają dwa ośrodki z domkami kempingowymi (6-8 osób) i tam jest dosyc fajnie.
Naczelny Filozof

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 16, 2007, 11:59:17 »

No i udało mi się tak wszystko pozałatwiac, że mogę ruszac z Wami w sobotę  <thumbup>

Gdzie  i o której się ustawiamy?   Może byc w Ząbkowicach ¦l. o 8.00? Poleciałbym sobie tam z Wrocławia ósemką.  Czekam na gg jakby co
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2007, 12:49:41 wysłana przez Tomek »

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 16, 2007, 13:26:45 »

Może ja z wami pojadę.Tylko ,że już nie mam Jawy.

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 16, 2007, 14:20:08 »

Fizyk jedz! Masz XJ900  :>  Właśnie takim sprzętem chyba będę śmigał w przyszłym sezonie... (waham się jeszcze nad VX)  Tylko czy Ci pasuje przelotowa 80-90?  ;]

S.S

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 17, 2007, 01:10:52 »

Trasa do ¯ywca wygladalaby nastepująco:
Ząbkowice => Paczków => => Nysa => Pródnik => Krnov => Opava => Ostrava => Cieszyn => Wisła => Szczyrk => ¯ywiec

Myślę że to bardzo ciekawa i w miare krótka trasa wiodąca przez Polske i Czechy. Omijajaca ¦ląsk.
Oczywiście to propozycja wiec czekam na akceptacje, lub jej brak i ew. inny wariant :)

Mozna jeszcze zamiast w Pródniku przekroczyć granice pod Paczkowem i ciąć na Jesenik i na Krnov a dalej juz tak samo jak wyzej.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2007, 01:32:48 wysłana przez S.S »