Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 17:46:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Stłuczka, co robić?  (Przeczytany 2580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Stłuczka, co robić?
« dnia: Lipca 06, 2013, 13:27:16 »

Bry. Miałem jechać wymienić olej lecz nie dojechałem :P
Brat zadzwonił do mnie bym mu przywiózł rurkę bo robi przy wydechu więc pojechałem do niego. Niestety na zakręcie spotkałem się z passatem . Droga kręta, wąska, mała widoczność i bum.
Jechałem pod górkę jedynką, na szczycie górki zakręt w lewo. Z górki passat jechał. Zatrzymałem się bo prędkość zerowa tam była moja, on hamował i bum mi swoją prawą lampą grzmotnął w moją lewą lampę.
Zadzwonił po policje bo oczywiście nie było szans by się dogadać i sprawdziło się to co mówiłem z bratem że to obopólna wina. Policjanci tak stwierdzili, ja mandat przyjąłem on nie i sprawa idzie do sądu. Auto mi trzeba na już.
No i teraz pytania do tych co znają się na rzeczy i pracują w ubezpieczeniach i sądach:
Czy mogę coś przy tym aucie zrobić żeby odzyskać dowód czy muszę czekać na sprawę w sądzie i dopiero po rozprawie auto zrobić?
Jest jeszcze możliwość taka że w sądzie mogę dostać po dupace?
Jak gość wygra sprawę to kto pokryję koszty rozprawy?
Jak on wygra z policjantami te rozprawę to ściągną za szkodę z mojego auta kasę z OC?
Ile to wszystko może trwać?
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Maks

• Młodszy Jawer
  • **
  • ĆeskaZbrojovka 350
Odp: Stłuczka, co robić?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2013, 13:47:00 »

Na wszelki wypadek zrób zdjęcia samochodu i naprawiej nie czaj się potem na badanie i odzyskasz dowód, w jeżeli w sądzie przybiją winę Tobie to dostaniesz koszty do zapłacenia i chłop zrobi sobie pasata za Twoje OC, ale może być taka sytuacja że sąd utrzyma postanowienie w mocy to wtedy dla Ciebie nic sie nie zmienia a koszty pokrywa gostek od pasata

Gielo

• Świeżak
  • *
  • Reborn 638
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2013, 14:22:54 »

pociesze cię że sprawa może toczyć się nawet 3 lata, bo opieszałość naszych sądów nie zna granic, a zdjęcia porób koniecznie i miejsca wypadku bo dokumentacja policji często ginie w niewyjaśnionych okolicznościach.

Status GG

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2013, 15:52:54 »

Na wszelki wypadek zrób zdjęcia samochodu i naprawiej nie czaj się potem na badanie i odzyskasz dowód, w jeżeli w sądzie przybiją winę Tobie to dostaniesz koszty do zapłacenia i chłop zrobi sobie pasata za Twoje OC, ale może być taka sytuacja że sąd utrzyma postanowienie w mocy to wtedy dla Ciebie nic sie nie zmienia a koszty pokrywa gostek od pasata

No tak jeśli chodzi o zrobienie auta to ja bym sobie go zrobił. Ja będę musiał pokryć koszty sprawy sądowej? Dlaczego? Przecież nie ja ją zakładam tylko policja. Ja przyjąłem mandat i policjant mówił że to na tyle będzie moich kosztów nie licząc przeglądu i pieczątki w WK.
A z drugiej strony jak zrobię auto sam, porobię zdjęcia i gdyby mi to się należało odszkodowanie to na podstawie tych zdjęć rzeczoznawca może wycenić szkodę? coś mi się wydaje że nie.
pociesze cię że sprawa może toczyć się nawet 3 lata, bo opieszałość naszych sądów nie zna granic, a zdjęcia porób koniecznie i miejsca wypadku bo dokumentacja policji często ginie w niewyjaśnionych okolicznościach.
No to mnie pocieszyłeś, lepiej chodzić z buta jak jeździć...

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2013, 16:09:41 »

ty sobie zdjęć nie możesz zrobić i potem pokazać rzeczoznawcy musi on osobiście.

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2013, 19:32:18 »

Przecież przyjąłeś mandat, a co Cię obchodzi tamten cieć  8) Jemu przyjdzie 50 zł mniej jak Tobie,albo dowalą mu więcej i tyle,a Tobie już nikt nic nie zrobi  ;D Masz AC,że mówimy tu o rzeczoznawcy ? Bo z Oc raczej kasy nie dostaniesz  ::)

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 06, 2013, 20:07:14 »

AC nie mam bo to stare auto. Tylko że on nie przyjął mandatu, ja mam na sprawę w sądzie się wstawić i opowiedzieć wszystko.
Mnie nie ukarzą już bardziej bo się przyznałem do współwiny i popa.
Chodzi o to czy dostane coś z OC jak by sprawę przegrał kierowca pasata.

Dodam że gościowi puścił wężyk hamulcowy. Puściło się z hamulców. Dokładnie z lewego tylnego koła. Mi pozwolili dojechać do domu autem a jemu lawetą wrócić do domu.
Ja zgłosiłem policjantowi że puścił mu wężyk bo cieknie z niego. On tam zaglądał pod tego pasata ale poszedł do auta i nie wiem co tam w papiery wpisał.
Wiem jedno, jak mi i jemu zabrali dowody rejestracyjne, później dali pokwitowania to mówił że ja mogę jechać na kołach do miejsca zamieszkania a on nie bo w aucie są wycieki.

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Września 11, 2013, 19:06:07 »

Yo.
Nic na własną rękę, na rzeczoznawcę musiałem czekać ponad tydzień. No ale mniejsza o to.
Mam pytanie do tych którzy coś tam na prawie się znają.
Sprawa w sądzie będzie w listopadzie, czy ja to auto mogę legalnie sprzedać?
Nie chce żeby był jakiś przypał później jeśli chodzi o biurokracje i sąd.