Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 15:58:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do dołu

Autor Wątek: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu  (Przeczytany 30663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwca 06, 2013, 22:50:36 »

wybaczcie, że wskakuję rzutem na taśmę...

nie wniosę nic nowego w zasadzie a tą burzę pozostawiam tęgim głowom gdzie ścierają się jak widać różne szkoły i teorie z praktyką mniejszą lub  zaawansowaną
... w motopompach w końcu silnik 2t są kraniki u spodu komór do wypuszczania tego co nie zostało podane do komory spalania, pomontować takowe i po problemie  ;D z tym czymś co wylewa się czasem z komory korbowej podczas rozpoławiania...

proszę potraktować  wypowiedź z przymróżeniem oczka  8) oczywiscie

a może tej "mieszanki" jest po prostu za dużo i w danych warunkach nie jest w stanie więcej odparować - powietrze przecież nie będzie się nasycać w nieskończoność

PS. komu kapie z gaźniczka otworkami po ustaleniu się poziomu przy otwartym kraniku i słupie cieczy ok 30cm łapka w górę !
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 23:02:48 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

R0BAL

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 sport 6V
    • Transport leków
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 06, 2013, 23:03:33 »

A propos parowania paliwa.
Gdy do pojemniczka wlejemy trochę mieszanki i pozostawimy na kilkanaście dni, to co pozostanie?

Pozostanie tylko olej, to samo w gaźniku po kilkumiesięcznej przerwie ( dysze zatkane olejem).
Więc w/g mnie benzyna odparowuje pozostawiając olej. NIE MÓWIĘ tu o parowaniu w komorze korbowej po między cyklami, tudzież po wytworzeniu mieszanki i przelocie przez gardziel. TYLKO w dłuższej perspektywie.
A wracając do tematu to wszystkie części układu korbowo-tłokowego w silniku dwusuwowym są smarowane mieszanką paliwowo-powietrzną a nie olejem pozostałym po cyklu spalana.
Przynajmniej tak było kiedyś jak uczyli mnie w szkole :D

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 06, 2013, 23:05:03 »

Oczywiście, że w gaźniku zostanie sam olej, bo tam benzyna ma jak odparować.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 13, 2013, 20:27:03 »

Michał wybacz ,ale wrócę jeszcze do tego WYTRĄCANIA SIĘ OLEJU Z PALIWA  przy którym ja tak zaprotestowałem ,jednocześnie wywołując Twoje święte oburzenie ,że bzdety piszę  :o
Ja za wytrącanie się jakiegoś czynnika przyjmuję taką definicję jak w tym linku ,a Ty jakąś inną?
http://encyklopedia.pwn.pl/index.php?module=haslo&id=3980297

chyba,że...ale z tym poczekam na Twoją odpowiedź ,o ile się doczekam oczywiście ;)

W tym kontekście "wytrącanie się" to przeciwieństwo rozpuszczania. Podczas rozpuszczania dochodzi do niewielkich zmian chemicznych, n.p. jonizacji, która powoduje homogenizację substancji - powstaje tzw. substancja jednorodna

N.p. rozpuszczona sól kuchenna w wodzie, to Na⁺+Cl⁻. Dodając soli do momentu nasycenia, czyli osiągniecia pewnej maksymalnej proporcji, mamy wodę i jony, a po nasyceniu, gdy więcej soli nie może się już rozpuścić, mamy wodę, jony Na⁺+Cl⁻ i sól w postaci stałej, czyli NaCl.

Tą graniczną proporcje możemy też osiągnać idąc w drugim kierunku, czyli z roztworu nienasyconego, odparowując rozpuszczalnik, czyli wodę (sól w tej temperaturze nie paruje), po przekroczeniu tej proporcji nasycenia, ponownie otrzymamy wodę, jony Na⁺+Cl⁻ i sól w postaci stałej, czyli NaCl (kryształki z mojego przedszkola).

Oleje zawierają dodatki umożliwiające właśnie rozpuszczanie ich w benzynie (do momentu nasycenia). I tak samo jak z solą, rozpuszczony olej ulega przemianom chemicznym, które powodują, że mieszanka jest substancją homogeniczną do momentu nasycenia. Dalej dolewany olej już tym przemianom nie ulega i otrzymujemy mieszankę nasyconą oleju i paliwa, oraz czysty, niezmieniony chemicznie olej i ta substancja już nie jest jednorodna.

I tu znowu, tak samo jak z solą: mamy olej rozpuszczony w benzynie, roztwór nienasycony i odparowujemy benzynę, po przekroczeniu proporcji nasycenia mieszanki, zaczynają wytrącać sie pierwsze cząsteczki czystego, chemicznie niezmienionego oleju, czyli następuje odwrotność rozpuszczania.

Sól jest trochę łatwiejsza do zobrazowania, bo dodatkowo, podczas wytrącania się, zmienia się jej stan skupienia z ciekłego na stały, co w przypadku oleju się nie dzieje, dlatego trudniej to zrozumieć.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwca 13, 2013, 21:05:09 »

Dzięki za odpowiedź  ;)
Czyli Michale ,nie mamy wytrącania tylko odparowywanie? Dobrze zrozumiałem?
W związku z tym dalsze pytanie . Czy w tak dużym tempie w jakim przebiegają cykle
w dwusuwie ,możliwe jest by ów rozpuszczalnik jakim w tym przypadku jest benzyna odparował tak szybko by w karterze zostawał olej a w cylindrze nad tłokiem spalany był ów gaz benzynowy ,że tak go nazwę?
Na chłopski rozum jest to niemożliwe a widziałem to na własne oczy za pomocą kamer zamontowanych w silniku SHL175 w roku 1985 ! Otóż pisząc pracę magisterską i będąc na badaniach doświadczalnych w zakładach wojskowych w Nowej Dębie gdzie do laboratoriów doświadczalnych wstęp był  tylko za specjalną przepustką.
Reasumując .Profesor który mnie uczył miał raczej racje ,że większość owej mieszaniny ,oleju,paliwa i powietrza spalana jest w cylindrze a niewielka część oleju zostaje w karterze.
To co smaruje wał i łożyska Michale ,jak byś tego nie nazwał ,to jest to mieszanka-mieszanina-mgławica-mgiełka smoleńska  w której "pławi się" wał z łożyskami a porównanie tego co się dzieje z olejem ,paliwem i powietrzem do odparowywania wody z roztworu z solą nie do końca jest trafne ,chociaż nie pozbawione odrobiny racji ze względu na to ,że jakaś tam niewielka część oleju zostaje jednak w karterze.
To co zostaje w karterze ,czyli ta maź to jednak nie jest olej. Są to różnego rodzaje fuzle odpady z procesu spalania no i cząstki ropopochodnych z owego odparowania, bo czysty olej z pewnością to nie jest. Mam nadzieje ,że tym razem niezbyt to wszystko zagmatwałem?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2013, 21:10:19 wysłana przez Markoltent10 »

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 13, 2013, 21:43:57 »

Nie.
 Mamy wytrącanie, w związku z odparowaniem

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 13, 2013, 22:01:17 »

Nie.
 Mamy wytrącanie, w związku z odparowaniem
A nie odparowaniem w którego efekcie  z mieszaniny paliwo-powietrze -olej  pozostaje łolij?
W rozumieniu owej chemicznej formułki z PWNu o którą to pytałem,a która dotyczy wytrącania -strącania ,to nie za bardzo  pasuje odparowywanie chyba ,że ...temperaturę potraktujemy jako bezpośredni katalizator ?(to jest to moje ...chyba,że..")  Prawda jest taka ,że  jak już mówiłem na chemii się nie znam ,na fizyce troszeczkę lepiej ;) 
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2013, 22:02:51 wysłana przez Markoltent10 »

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 14, 2013, 12:15:53 »

Jak dla mnie, żeby to było poprawnie to:
odparowaniem w którego efekcie  z mieszaniny powietrza i roztworu benzyny z olejem wytrąca się część oleju. 

to co mamy w baku to jest roztwór benzyny i oleju (gdzie benzyna jest rozpuszczalnikiem) i tak jak napisał Kichau "W tym kontekście "wytrącanie się" to przeciwieństwo rozpuszczania"

GROM

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 14, 2013, 12:45:14 »

Że też Wam się nadal chce brnąć z tym wytrącaniem. Czy  to całe "wytrącanie " może mieć miejsce przy stale dostarczanym rozpuszczalniku? Jak dużo trzeba czasu aby to całe wytrącanie zachodziło "odparowanie"?
Gdzie np przy 3 tyś obr/min dostarczana jest świeża porcja mieszanki aż 50 razy na sekundę.
Skąd dostarczana jest energia do odparowania nie małej porcji paliwa w karterach?
Silnik w 2T smarowany jest mieszanką, tylko skład tej mieszanki się zmienia ze względu na parowanie benzyny, ale nie ma mowy o tym by był to czysty olej. To wręcz nie możliwe.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwca 14, 2013, 12:57:54 »

Brnąć, nie brnąć? ...Oto jest pytanie.
Jeśli ojej się nie wytrąca w skrzyni korbowej to skąd jego dość gruba warstwa na wszystkich elementach tam pracujących?
A tym bardziej skąd dość spora ilość oleju na dnie skrzyni korbowej? Nie tylko mojego motocykla.

Sorry, ale w tych wszystkich naukowych i pseudonaukowych wywodach się nie doczytałem.
Czytanie ze zrozumieniem szwankuje? Czy może pisanie "ze zrozumieniem" "leży"?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Czerwca 14, 2013, 13:06:09 »

Brnąć, nie brnąć? ...Oto jest pytanie.
Jeśli ojej się nie wytrąca w skrzyni korbowej to skąd jego dość gruba warstwa na wszystkich elementach tam pracujących?
A tym bardziej skąd dość spora ilość oleju na dnie skrzyni korbowej? Nie tylko mojego motocykla.

Sorry, ale w tych wszystkich naukowych i pseudonaukowych wywodach się nie doczytałem.
Czytanie ze zrozumieniem szwankuje? Czy może pisanie "ze zrozumieniem" "leży"?

To może powiedz tu wszystkim zgromadzonym po jakim czasie od unieruchomienia silnika sprawdzałeś warstwę tego oleju? Silnik unieruchomiony, nie dostarczamy świeżej mieszanki. Powietrze nie jest nasycone mieszanką, benzyna paruje zostaje olej. Tylko to zupełnie inne warunki niż podczas pracy silnika. A i w  jakich warunkach sprawdzałeś, że to faktycznie został sam olej?
Dalej szwankuje Ci to czytanie ze zrozumieniem?

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwca 14, 2013, 13:18:36 »

Panowie miesiąc o tym dyskutujecie, a przecież można zrobić szybkie doświadczenie. Nagrzać kartery Np. do 60*C spryskać mieszanką  i zbadać to co się osadziło czy wytrąciło. Jeżeli to w ogóle jest komuś potrzebne. Moim zdaniem wał i powierzchnia gładzi w cylindrach jest smarowana mieszanką powietrzno-paliwowo-olejową . łożyska zaś smarowane są podobnym składem tylko, że więcej w niej oleju, a to z tej przyczyny, że mieszanka, która odkłada się w rowkach karterów spływając na łożysko ma czas aby uwolnić benzynę ze swojego składu. Jednakowoż trudno mi powiedzieć czy to się WYTRĄCA, OSADZA, ODPAROWYWUJE czy co tam jeszcze ciekawego nie wymyślicie. 
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

GROM

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwca 14, 2013, 13:24:21 »

Tak dyskutujemy bo mnie np razi takie sformułowanie tak samo jak formatowanie świec itd.
Czeron masz rację z tym eksperymentem tylko nie można spryskać i poczekać aż coś odparuje tylko nagrzać spryskiwać i w momencie spryskiwania obserwować jak się olej wytrąca.  :P   Po zaprzestaniu spryskiwania zmieniamy warunki. I taki eksperyment niczego nie dowiedzie.

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwca 14, 2013, 13:31:37 »

Pisząc szybkie doświadczenie miałem na myśli 1:50 sekundy.  :P
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2013, 13:54:55 wysłana przez czeron »
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwca 14, 2013, 14:06:33 »

...Dalej szwankuje Ci to czytanie ze zrozumieniem?
Dalej.
Dalej nie rozumiem o czym niektórzy tu piszą.
Zresztą oni już sami chyba nie rozumieją.  ;D
 Typowo akademicka dyskusja?

Chcesz przykładów? Proszę:
Ostatnio z Holgerem zdejmowaliśmy cylindry w jego Jawie.
Wszystkie elementy w skrzyni korbowej były pokryte grubą warstwą oleju a przeciwwagi były wręcz zanurzone w oleju.
Po pokręceniu wałem przeciwwagi "wyciągały" ten olej do góry.
Organoleptycznie: Olej na przeciwwagach"wyciągniety do góry" aż spływał w dół.
Nie był to chyba jedynie olej z odparowanej benzyny pozostałej po ostatniej jeździe?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwca 14, 2013, 14:07:54 »

Gromie,choćby w moim silniku Jawol widział czysty olej i na korbach i na przeciw wagach,w dniach ani tygodniach nie powiem ile stał bez ruchu,jednak fakt jest taki że był to olej,nie czarny syf tylko olej. I myślę ,że oprócz mieszanki paliwa i oleju,ten odseparowany-wytracony olej w znacznym stopniu wpływa na smarowanie łożysk wału.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwca 14, 2013, 15:09:13 »

Hm..po długich namysłach ,rozważeniu za i przeciw ,doszedłem do wniosku nie wiem czy słusznego ,ale wniosku ,że motóry dwusuwowe generalnie smarowane są olejem i basta  ;D
Czy jest on podawany strzykawką ,czy też wał w nim pływa właściwie co za różnica? Przecież jedzie i najważniejsze, że bezawaryjnie. Tak więc proponuję zaprzestania przerzucania się wszelakimi argumentami . Każdy wie najlepiej "na czym" jedzie jego motór ,no nie Panowie?Jednym jedzie bo jego silnik spala mieszankę innym ,bo spala gaz ;)
Poza tym ,nie zawsze teoria idzie w parze z praktyką ,o czym nie raz się już w swoim życiu przekonałem.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwca 14, 2013, 15:15:23 »

Grom, przecież pod tłokiem jest burdel i chaos. To nie jest tak, że każda kropelka mieszanki wlatuje z gaźnika pod tłok i natychmiast w tym samym cyklu wlatuje do kanałów przelotowych i ląduje nad tłokiem w komorze spalania. Jakby tak było, pod tłokiem musiałaby powstawać po każdym cyklu próżnia. Nowe kropelki mieszają się ze starymi, część z nich pozostaje krócej, a część dłużej pod tłokiem, w zależności od tego, jak nimi akurat miotnie. Jak kropelka z gaźnika spadnie prosto na przeciwwagę, a ta siłą odśrodkową wyrzuci taką kropelkę na wewnętrzną część gorącego tłoka, to nie trudno sobie wyobrazić co się z tą kropelką stanie.

Jeżeli chodzi o komentarze dotyczące tego co smaruje silnik, to zapewniam Was, że silnik smaruje tylko olej, ponieważ powietrze i benzyna nie mają właściwości smarnych.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwca 14, 2013, 15:37:26 »

Jeżeli chodzi o komentarze dotyczące tego co smaruje silnik, to zapewniam Was, że silnik smaruje tylko olej, ponieważ powietrze i benzyna nie mają właściwości smarnych.
i tu się w zupełności wszyscy zgadzamy ,różni nas jedynie sposób jego zapodania ;) 8)

o ile dobrze pamiętam i to co sie dzieje nad tłokiem :-[
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2013, 15:43:22 wysłana przez Markoltent10 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwca 14, 2013, 17:11:21 »

Dalej nie wierze w wytrącanie  :P .
Tak, dyskusja jest typowo akademicka.
To co, po zażartych dyskusjach każdy pozostaje przy swoim zdaniu i na tym warto zakończyć tą piękną dyskusję.
Każdy ma swoje ważne argumenty a zapewne prawda leżu zupełnie gdzie indziej.
NA KONIEC
Po odparowywaniu benzyny i nie jako zmiany stosunku rozpuszczalnika do substancji rozpuszczanej w pewnej chwili mamy roztwór przesycony (olejem). Z powodu  braku możliwości dalszego ..... itd

Kto to zamknie ?

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwca 14, 2013, 17:13:49 »

Parowania lotnej benzyny?  :D
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 14, 2013, 17:20:23 »

Gromie ale po co ten temat zamykać? Dla mnie jest naprawdę bardzo ciekawy i trochę przypomina mi dyskusję między Kurkiem a Kaminskim w Sondzie:-)(był taki program dawno temu w TVP jak by Kto pytał)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwca 14, 2013, 20:47:18 »

Gromie ale po co ten temat zamykać? Dla mnie jest naprawdę bardzo ciekawy i trochę przypomina mi dyskusję między Kurkiem a Kaminskim w Sondzie:-)(był taki program dawno temu w TVP jak by Kto pytał)
Czyżby Kolega Holger wierzył w cosik co zwie się....reinkarnacja?  ;D ;)

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwca 14, 2013, 22:38:14 »

Po odparowywaniu benzyny i nie jako zmiany stosunku rozpuszczalnika do substancji rozpuszczanej w pewnej chwili mamy roztwór przesycony (olejem)

Dokładnie Grom! Mamy roztwór przesycony (olejem), więc olej się wytrącił, czyli nastąpiła odwrotność rozpuszczenia. Fizyka, klasa szósta (starego systemu edukacji).
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do góry