Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:58:38
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 18   Do dołu

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adamnajawie

• Gość
Odp: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 18, 2006, 21:51:26 »

to tak ogólnie lejemy tyle ile pisze na butelce od oleju czy tyle  co życzy fabryka??
co myślicie o sthilu (taki czerwony) 28 zł za litr?? tylko nie wiem czy on syntetyczny czy nie,
pisze na opakowaniu że trza go dawać 1:50 ile wy zalecacie?
są jakieś tanie syntetyki? bo ja znam tylko mixol i ten sthil bo ojciec leje go do kosiarki

madras30

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 02, 2006, 20:29:26 »

hmmm, zalezy to  jak uważam od styly jazdy. jak sie pokręcimy w te upały w korkach gdzie  zatrzymujemy sie co raz to sadzę ze stosunek 1:50 jest za mały, natomiast dla trasy jak najbardziej.  JA leje narazie 1:40 ale jak wspomniałem trase mało nawiedzam.

emzet

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 02, 2006, 21:15:42 »

na półsyntetycznym oleju orlenu leje 1:50, niezależnie od pogody i temperatury i jest dobrze. Dymi, jak jechałem autostradą z otwartą przepustnicą na maxa to było biało, ale 130kmh trzymałem

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 02, 2006, 21:29:38 »

Zawsze lałem 1:35 półsyntettyku Orlena.
Teraz leje 1:38  :)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

carlos

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 04, 2006, 15:54:53 »

panie Naczelny 0.03 oleju na litr różnicy nie robi wielkiej uwież mi, co do mieszanki jak chcecie sobie pociskać powyżej 100 km/h to radzę dać nie inaczej jak 1:40 bo są duże przeciążenia na wale i słabe smarowanie może go wcześniej wykoñczyć, pierwszy raz sam załatwiłem wał lejąc 1:50 i zmądrzałem bo wtedy zabuliłem za niego 300 z korbowodami.

a jawcia i tak będzie kopcić bo jak już wielu tu mówiło "starsza konstrucja" a po wture to 2T więc nie wymagajmy od naszych "PANIENEK" żeby robiły wrażenie ścigaczy czy czoperów bo dwie rurki mają. Ja mam swoją 11 lat i dużo do niej dołożyłem ale nie przesadzam, nie sprzedam jej bo nie wiem jak dla Was ale dla mnie moto to wolność i przyjemność. po trzecie znam dość dobrze jawy przez swoją praktykę i powiem tyle, żeby mieć dobry moto wystarczy trochę o niego zadbać a nie cudować.

A wy kombinujcie dalej i chod¼cie na nogach jak wolicie z własnej winy robić remont w sezonie a nie w zimie,

Ale życzę jak najlepiej.

pozdr. dla wszystkich lubiących wolność.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 04, 2006, 19:23:03 »

panie Naczelny 0.03 oleju na litr różnicy nie robi wielkiej uwież mi,

1:35 za dużo dymu....
1:40 nie mam serca. Ten silnik to jeden wielki zbiór dziwnych d¼więków i luzuów.
1:38 więc leje  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 04, 2006, 20:50:07 »

Zacytuje tu orginalną czeską intrukcję obsługi pt. "Pøíruèka pro Jawa 638,640 a 640 – 1", a raczej wkleję jej kawałek:
http://img277.imageshack.us/img277/817/jawaag4.jpg
M2T to chyba czeski odpowiednik naszego Miksola S, za to Castrol TT myślę że jakoś specjalnie nie odbiega jakością od orlenowskiego Semisyntetica.
Skoro tak jest napisane w fabrycznej, instrukcji to chyba nie powinno to prowadzić do jakiś poważniejszych uszkodzeñ?

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 05, 2006, 12:17:50 »

Carlos- nikttu nie kombinuje, a tym bardziej cuduje- forum jest po to żeby wymienić uwagi i pomysły.

Jeśli oryginalna instrukcja podaje 1:50 to powinno być ok.
Przecież ETZtki mają dużo bardziej wyżyłowane silniki, do tego składane na dużo mniejszych luzach, a producent zaleca lanie 1:50 i to nie zależnie czy to syntetyk czy mineralny.

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 06, 2006, 00:30:38 »

Jeżeli kolega carlos ma jawe 11lat i twierdzi że 1:40 to znaczy że ma racje. I to chyba będzie najrozsądniejsza proporcja oleju typu mixol lub orlen 2T (który według osób jeżdżących na "japoñskich szlifierkach" jest gów***). W sumie myśle że te 1:40 na bank nie zaszkodzi silnikowi a 1:50 to już pewny nie jestem.

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 06, 2006, 09:33:49 »

Panowie... w tej zółtej ksiazeczce JAWA stosunek 1:30 podany jest na okres docierania i na takim własnie teraz jezdze. W okresie normalnej eksploatacji bez najmniejszych obaw mozna lac 1:40 - mówie tu o oleju mineralnym, jesli ktos przesiada sie na półsyntetyk to równierz nie powinien miec najmniejszych oporów przed mieszanka 1:50.
Osobiscie nie wyobrazam sobie ze JAW¡ mozna na dłuzsza mete jezdzic z mieszanka ponizej 1:40. Ja mam zamiar dotrzec silnik na jednej butelce mixolu lejac go 1:30 potem nastepna butelke 1:40, potem wyczyscic powstały nagara w głowicy na tłokach, wyczyscic kolanka i smiało bede lał półsyntetyk (najprawdopodobniej orlenowski) 1:50. Juz sie nie moge tego doczekac  :> POZDRAWIAM

Nick

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 06, 2006, 11:21:50 »

Witam ....

Mam też Jawę na dotarciu i leje 1:30 Mixol S . Po skoñczeniu  butelki  będę lał półsyntetyk Esso do 2T albo "coś" podobnego - 1:40/45 . <thumbup>

Mój znajomy miał dwie CZ i jadną Jawe i twierdzi, że nie ma co lać dużo oleju bo się syf robi na tłumikach  i od  groma nagaru będzie  :-/.

A tak motor dobrze spala i mieszanka nie jest zbyt bogata - ani uboga  :P

Pozdrawiam

Nick

P.S.  W instrukcji do Jawy 634-7, której jestem właścicielem  pisze tak:

W okresie docierania stosujcie mieszankę paliwową benzyny liczba oktanowa 90-93 z olejem M2T Miksol w stosunku 1:25.

Po dotarciu stosujemy mieszankę paliwową benzyny liczba oktanowa 90-93 z olejem Miksol w sosunku 1:33

Trzeba jednak zwrócić uwagę na jakość olejów kiedyś a dziś, różnice kosmiczne !!!

Poszczególne prędkości na docieraniu :

1  0-20 km/godz.
2  20-40 km/godz.
3  30-55 km/godz.
4  50-75 km/godz.

Nie należy przekraczać prędkości 80 km/godz.
Prędkość stała tzn.: prędkość na autostradzie wynosi 105 km/godz.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2006, 11:35:50 wysłana przez Nick »

Michasm8

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 11, 2006, 22:47:20 »

Je¼dziłem w zeszłym roku na MZ TS 250 i lałem 1:50. Kupiłem Jawe i też lałem 1:50, ale zrobiłem nie więcej jak 50 km( to był już wrzesieñ - sesja, dokoñcznie malowania pokoju itd). W tym roku usłyszałem, że Jawa ma jakoś łożyskowany wał, który jest wrażliwszy na złe smarowanie niż MZ, no więc zacząłem lać 1:30. Po prawie 400 km ( w tym 300 w trasie) przyznaję, że przesiadam się na ok 1:40. Mam pochlapane kolanka, syf na koñcówkach wydechu, poza tym leje jakiś szwajcarski czerwony syntetyk, więc wali trochę po kieszeni. A jak się skoñczy eksperyment powiem wam, jak wrócę z Bieszczad. Planuję trasę około 1000 km. Jeśli dojadę  <lol>

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 16, 2006, 22:04:41 »

Jak o oleju to się zapytam  :P ?
Macie może jakieś patenty na przewożenie oleju??
W plecaku nie za bardzo, długi okres czasu woziłem pod siedzeniem (koło lampy) - tyle że te butelki lubią przeciekać i fajnie ubrudzić moto. Dziś przelałem do póllitrówki po rozpuszczalniku (tam znowu nie ma podziałki)
Głupie pytanie ale ma ktoś może jakiś dobry patent.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 16, 2006, 22:15:25 »

Ja mam taką flache 200ml i mam postawioną koło akumulatora prawie pionowo i nic sie nie brudzi a w razie co to na 8 litrów starczy.

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 16, 2006, 23:43:27 »

Ja byłem mądry i wyczytałem w żółtej książce że 1/30 i do dziś tego syfu nie przepaliła.Moim zdaniem nie więcej jak 1/40.

szypowski1

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 16, 2006, 23:59:10 »

witam mam program ktory oblicza skład mieszanki w gramach na litr... jesli ktos chce to piszcie aneta252-17@tlen.pl

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 17, 2006, 15:57:46 »

eeeeeeee że tak zapytam .....
w gramach na litr ??? bynajmniej dziwna jednostka, ja rozumiem ze w gramach mozna mierzyc wage "cial" sypkich ewntualnie stalych ale pierwsze slysze zeby ilosc miesznki olejowo-paliwowej podawac w gramach na litr .....
no to mam drugie pytanie : jaka wage ma 10ml oleju Mixol S ??- bo nigdy nie wazylem

zeby nie bylo ze sie czepiam ale mysle ze Szypowski sie tu pomylil z tymi gramami  :D
chociaz moze sie myle ... 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

brokacik

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 17, 2006, 22:50:32 »

ja tam wole lac wiecej oleju i pozniej sie bawic z wydechami niz bawic sie z walem a sam przewoze olej w 2 buteleczkach po 100ml (mozna kupic na stacji paliwowej olej do mieszanki do pil one sa z miarka  jest kreseczka ze 100ml jest oto cala miarka:P wiec jak kupowalem do pily to sobie zostawilem 2 sztuki

carlos

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 29, 2006, 07:28:58 »

Carlos- nikttu nie kombinuje, a tym bardziej cuduje- forum jest po to żeby wymienić uwagi i pomysły.

Jeśli oryginalna instrukcja podaje 1:50 to powinno być ok.
Przecież ETZtki mają dużo bardziej wyżyłowane silniki, do tego składane na dużo mniejszych luzach, a producent zaleca lanie 1:50 i to nie zależnie czy to syntetyk czy mineralny.

sorry za opu¼nienie w odpowiedzi ale dopiero teraz mam trochę luzu bo miałem mały za*** w pracy i duży niedobór czasu

Jonny, ja tylko dobrze radzę, nie zamierzam nikogo do niczego zmuszać, wasza wola, zrobicie jak chcecie. I mam prośbę - nie porównój Jawy i MZ bo to są różne konstrukcje i inne silniki a dwa cylindry mają większe przeciążenia niż jeden, jeszcze raz mówię 0 nie chcę nikogo uczyć tylko dobrze poradzić <cheers>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 17, 2006, 12:30:19 »

Sorki ze przytaczam ten wątek ale mam pytanie co do oleju stihl do piły 6zł za 100ml  u mnie w jawie jak wlałem dawke według plakietki czyli 1:50 to jawcia nie dymiła (dopiero jak porządnie odkręciłem manetke ) świece miały biały nagar (delikatny).Moje pytanie brzmi czy przy takim zachowaniu oleju mogę dalej lać go do jawuni?? ;)
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 17, 2006, 14:18:52 »

Sorki ze przytaczam ten wątek ale mam pytanie co do oleju stihl do piły 6zł za 100ml  u mnie w jawie jak wlałem dawke według plakietki czyli 1:50 to jawcia nie dymiła (dopiero jak porządnie odkręciłem manetke ) świece miały biały nagar (delikatny).Moje pytanie brzmi czy przy takim zachowaniu oleju mogę dalej lać go do jawuni?? ;)

Możesz lać ten shtil'owski tylko policz sobie: 100ml = 6zł, natomiast litr = 60zł...

A ja leję orlenowski semisyntetic...
I jest ok...
Tylko cosik stuka ale to pewnie pierścionki....
Nic to trzeba się brać za remont....
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 17, 2006, 16:29:18 »

no ja tez kiedys nalalem ten sthiloski, bo nie mialem wyjscia
ale nalalem go w innym stosunku niz napisane bylo , a to dlatego ze mam jawe na dotarciu
mysle ze 1:50 to jednak na jawe troszke przymalo
ale o tym to juz byla gadka w innym watku
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Arek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 29, 2007, 13:21:56 »

Nie patrz na jakieś głupie "polskie" książki do Jawy. Na baku pisze 1/40 i tak lej.

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 29, 2007, 17:55:17 »

brr.... jak widzę temat ile oleju to mnie zęby bolą. Wychodzi tu że prawdą jest ilu polaków tyle zdañ.....
Ale dodam swoje.

Ja od jakichś 5 lat leję do jawy 1:50, z tym że zawsze jakiegoś dobrego oleju (najczęściej Husqwarna). Mimo jazdy czasami w naprawdę extremalnych sytuacjach (przedarcie się przez calutką warszawę o godzinie 16-tej przy pełnym załadunku jawy i temperaturze około 30 stopni) nigdy nie miałem problemów. Zrobiłem tak około 25 tyś km..... a ile zrobił mój poprzednik nie wiem....
I mimo lania 2% mieszanki dalej mi leje z tłumików... :(

gringo

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 22, 2007, 01:45:59 »

ok z raCJI POsiadania 2 jaw ts i jawy cz350, poło we problemu załatwiłem, do tsek bede lał 1:40, 1:45 zaleznie od pogody zamiarów itp, a jak z jawa cz350(12V 472.6)??
Strony: 1 [2] 3 4 ... 18   Do góry