Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:30:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Brak wysprzęglania Jawa 350TS  (Przeczytany 15476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
Brak wysprzęglania Jawa 350TS
« dnia: Października 17, 2012, 20:33:19 »

Witam ponownie,

Jako ze moj poprzedni watek zamienil sie w dywagacje ile kulek jest w sprzegle do Jawy i w sumie kazdy wypisywal ile ma kulek i w koncu ktos przytomnie stwierdzil ze kazdy facet powinien miec dwie ;) to postanowilem wrocic do swojego problemu z wysprzeglaniem, gdyz srednio udalo mi sie dzisiaj temu zaradzic.

A wiec, probowalem wyregulowac dzisiaj sprzeglo, zgodnie z instrukcjami na poczatek skrecilem linke sprzegla pozniej dokrecalem srube regulacji tak aby dziwgnia dotknela krzywki polautomatu - i tutaj pierwszy zonk - na maksymalnie skreconej srubie, dzwigienka nie dotyka krzywki - brakuje jakichs 5mm... I tym sposobem nie uda mi sie wysprzeglic polautomatem.

No ale nic, dokrecilem prawie na maksa srube regulacji, nastepnie lekko odkrecilem zeby sie popychacz nie zawiesil i regulowalem luz na lince, musialem ja skrecic prawie do konca no i po odpaleniu wszystko w miare cacy, wysprzeglam naciskajac klamke (w sumie idzie ciezko jak cholera, bo klamka twarda jak....a niewazne jak coale najwazniejsze ze wysprzegla.

Krotka jazda i po 10 minutach wciskajac klamke juz czuje ze moto zaczyna ciagnac, czyli przestaje wysprzeglac whadafak? Tarcze puchną? Olej kijowy? Nie sadze, olej leje Hipol ATF, tarcze sa w dosc dobrej kondycji, w koncu sie nie slizgaja... Podkrecajac linke na maksa jakos sie udalo, ale nie ma rewelacji dalej lekko ciagnie na sprzegle.

Poradzcie co sprawdzic, co wymienic.
Pozdro.

« Ostatnia zmiana: Października 17, 2012, 21:09:41 wysłana przez Pavlus »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: Brak wysprzęglania Jawa 350TS
« Odpowiedź #1 dnia: Października 17, 2012, 20:37:16 »

dołóż kulkę pod półautomat i będziesz gites.
jeszcze raz wyreguluj potem i musi śmigać.
może masz za krótki popychacz
    Status GG

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #2 dnia: Października 17, 2012, 20:43:40 »

dołóż kulkę pod półautomat i będziesz gites.
jeszcze raz wyreguluj potem i musi śmigać.
może masz za krótki popychacz

A jakiej dlugosci powinny byc orginalne popychacze?

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #3 dnia: Października 17, 2012, 21:10:18 »

kurde wrzuć tą kulkę zobaczysz czy będziesz miał poprawę. Po co Ci długości popychaczy? Jak kulka nie pomoże to się będziesz martwił długością popychaczy...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Koder

• Po polsku: jeżdżę moto Jawa i autem Honda
  • Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #4 dnia: Października 19, 2012, 20:34:18 »

... bo klamka twarda jak....a niewazne jak coale najwazniejsze ze wysprzegla...
Twarda klamka jest wynikiem 2-ch "tematów" (lub jednego z nich). Po pierwsze, wyrobiona tuleja łożyskująca klamkę, wyrobiona na tyle, że "brzegi" klamki ocierają o obsadę w kierownicy. Niby nic, a zwiększa opory kolosalnie. Druga sprawa, to poślizg linki - linka musi być tłusta.
U siebie miałem ten pierwszy problem. Klamki dostały nowe tulejki, linkę natłuściłem olejem w/g starej zasady "kto nie smaruje, ten nie jedzie".
Poezja. Sprzęgło wyciskam 2-ma palcami :-)
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce
Honda Prelude 2.0 III-gen
Wypowiedź mogła zawierać "lokowanie produktu"... ale idiotyzm :-)))

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #5 dnia: Października 19, 2012, 21:12:59 »

Dzisiaj dolozylem kulke od lozyska pomiedzy popychaczami, wyczyscilem automat sprzegla w ropie, wyciagnalem linke sprzegla, zalalem wewnatrz olejem, nasmarowalem wszystkie elementy dzwigienki nastepnie z lewej kapy zdjalem tarcze sprzegla i zalozylem nowe, skrecilem wyregulowalem i dupa. Dalej mi nie do konca wysprzegla...

Oba popychacze prosciutkie a grzybek idealnie przylega do docisku.

Znow musze podkrecic srube regulacyjna do konca i napiac linke do konca zeby wysprzeglilo jako tako, ale klamka jest wtedy praktycznie nie do ruszenia...Trzeba uzywac dwoch rak...

Zastanawia mnie kilka kwestii:

- linka sprzegla jest jakby troche za dluga , regulacja dotyka mi praktycznie blotnika, ale kupiona do jawy 350 ts, wiec powinna byc ok
- sprezynki dociskajace tarcze, czy zmiana na nowe twardsze da jakakolwiek poprawe?

No i najwazniejsze, bo chcialbym sie dowiedziec jak jest u was. Po nacisnieciu klamki sprzegla na maksa, z maksymalna regulacja tarcze odchodza minimalnie, na tyle malo ze ciagle jest miejsce styku. Jak dla mnie to odejscie powinno byc bardzo widoczne zeby nic sie nie stykalo...

Nie wiem teraz jak dalej w tym temacie. Koncza mi sie pomysly.

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #6 dnia: Października 19, 2012, 21:26:22 »

- linka sprzegla jest jakby troche za dluga , regulacja dotyka mi praktycznie blotnika, ale kupiona do jawy 350 ts, wiec powinna byc ok
Na pewno nie jest za długa. Może po prostu nie ułożyłeś jej tak, jak producent Jawy zaplanował.
No i najwazniejsze, bo chcialbym sie dowiedziec jak jest u was. Po nacisnieciu klamki sprzegla na maksa, z maksymalna regulacja tarcze odchodza minimalnie, na tyle malo ze ciagle jest miejsce styku. Jak dla mnie to odejscie powinno byc bardzo widoczne zeby nic sie nie stykalo...
I tu się mylisz. Skok popychacza sprzęgła to 1,5-2 mm, tarcz jest 5. Sam sobie policz odległość po pełnym wysprzęgleniu. Chciałbyś tam zobaczyć jakieś szczeliny?
A w ogóle, czytałeś to, co napisałem ok. godzinę temu?
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #7 dnia: Października 19, 2012, 21:33:37 »

Na pewno nie jest za długa. Może po prostu nie ułożyłeś jej tak, jak producent Jawy zaplanował.
I tu się mylisz. Skok popychacza sprzęgła to 1,5-2 mm, tarcz jest 5. Sam sobie policz odległość po pełnym wysprzęgleniu. Chciałbyś tam zobaczyć jakieś szczeliny?
A w ogóle, czytałeś to, co napisałem ok. godzinę temu?

Linke mam ulozona prawidlowo, sprawdzalem kilka zdjec Jaw i moja na pewno jest za dluga, moze nie na tyle zeby sie łamała, ale trzeba bedzie ja skrocic albo kupic nowa...Jesli chodzi o odejscie tarcz, to mimo wszystko u mnie jest praktycznie niewidoczne, wiec stad moje watpliwosci. A to co napisales czytam oczywiscie i to nei raz w innych watkach tez bylo na temat tulejki w klamce. W tej chwili najwazniejsze dla mnie jest poprawne wysprzeglanie, twarda klamka ma mniejszy priorytet.

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #8 dnia: Października 19, 2012, 21:36:53 »

Jak chcesz poprawnie wysprzeglić wadliwą klamką?
Może zacznij od źródełka, czyli od tego, co jest odpowiedzialne za wysprzęglanie, a potem (jeśli nadal będzie potrzeba) zajmij się samym sprzęgłem.
Były:
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 19, 2012, 21:42:16 »

na maksymalnie skreconej srubie, dzwigienka nie dotyka krzywki - brakuje jakichs 5mm...

Jak dla mnie , jak wkręciłeś tą śrubę i mechanizm automatu nie doszedł do końca jak powinien , to ta śruba (lub/i to pod nią - popychacze , kulki) chyba jest za krótka , albo nie poluźniłeś linki wystarczająco . Cała reszta zachowań pasuje jak ulał . Koledzy dobrze radzą żebyś te kulki policzył u siebie . Mają być 2 - jedna miedzy popychaczami , a druga na stałe w śrubie automatu sprzęgła .

[EDIT]

Krotka jazda i po 10 minutach wciskajac klamke juz czuje ze moto zaczyna ciagnac, czyli przestaje wysprzeglac whadafak? Tarcze puchną? Olej kijowy? Nie sadze, olej leje Hipol ATF, tarcze sa w dosc dobrej kondycji, w koncu sie nie slizgaja... Podkrecajac linke na maksa jakos sie udalo, ale nie ma rewelacji dalej lekko ciagnie na sprzegle.

No stało się coś z olejem . Ewidentnie . Po 10 minutach jechania olej przeszedł ze stanu płynnego w stan rozpylony/pienisty . Oraz , po drugie , przestał działać gruby film zimnego oleju na tarczach po którym przedtem łatwo się ślizgały , olej został ze sprzęgła wyrzucony - siłą odśrodkową . No i zaczeło ciągnąć .
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2012, 21:50:44 wysłana przez von_Majzel »

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #10 dnia: Października 19, 2012, 21:45:21 »

Jak chcesz poprawnie wysprzeglić wadliwą klamką?
Może zacznij od źródełka, czyli od tego, co jest odpowiedzialne za wysprzęglanie, a potem (jeśli nadal będzie potrzeba) zajmij się samym sprzęgłem.

Jesli dociskam klamke do konca i mi nie wysprzegla całkowicie to przeciez nie jest to wina tulejki... Klamką zajme sie dopiero po znalezieniu przyczyny braku mozliwosci wysprzeglenia. Wiec jesli masz inny pomysl, niz tuleja klamki to chetnie to sprawdze.

na maksymalnie skreconej srubie, dzwigienka nie dotyka krzywki - brakuje jakichs 5mm...

Jak dla mnie , jak wkręciłeś tą śrubę i mechanizm automatu nie doszedł do końca jak powinien , to ta śruba (lub/i to pod nią - popychacze , kulki) chyba jest za krótka , albo nie poluźniłeś linki wystarczająco . Cała reszta zachowań pasuje jak ulał . Koledzy dobrze radzą żebyś te kulki policzył u siebie . Mają być 2 - jedna miedzy popychaczami , a druga na stałe w śrubie automatu sprzęgła .

Nie doczytales mojego poprzedniego posta :) Dzisiaj wlozylem druga kulke pomiedzy popychacze - juz mam mozliwosc regulacji, ale nadal brak pelnego wysprzeglenia, ciagnie na 1 z zapieta klamką.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 19, 2012, 21:52:49 »

Jak jest skok na popychaczu a ciągnie ci sprzęgło , to sorry , musisz ściągnąć lewy dekiel i rzucić tam okiem . Prawdopodobnie coś jest do wymiany , lub może się zdarzyć że jest źle założone . Zobaczysz sam .

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #12 dnia: Października 19, 2012, 21:58:00 »

Jak jest skok na popychaczu a ciągnie ci sprzęgło , to sorry , musisz ściągnąć lewy dekiel i rzucić tam okiem . Prawdopodobnie coś jest do wymiany , lub może się zdarzyć że jest źle założone . Zobaczysz sam .

Napisalem ze sciagnalem lewy, wymienilem wszystkie tarcze na nowe z gównolitu, kolejnosc tarcz i przekladek jest prawidlowa. Przy o-ringu jest przekladka, ostatnia jest tarcza no i jest ich 5. Sprezyny ciezko stwierdzic ale wyglada na to ze łapią równomiernie. O-ring nowy, gwinty w zabieraku w porządku.

Powiem tak...Jutro wywale dwie nowe tarcze i wrzuce stare, poskrecam wszystko jeszcze raz. Jak nie bedzie smigac, to kupuje 0,5 litra wypijam, zeżre gównolit z tarcz i sie wkur...  >:(

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #13 dnia: Października 19, 2012, 22:05:22 »

Nie może być źle, kiedy wszystko jest (jak mówisz) dobrze.
Może faktycznie walnij te połówkę, prześpij temat, a jutro zacznij od nowa :-)
Były:
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #14 dnia: Października 20, 2012, 01:28:50 »

Spróbuj doprowadzić do tego żeby tarcze się ślizgały podczas jazdy. Ile masz podkładek pod sprężynami? Ściągnij dekiel i zobacz bo przy wysprzęgleniu widać ruch docisku.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #15 dnia: Października 20, 2012, 19:28:23 »

Ok dzisiaj doprowadzilem sprzeglo do uzywalnosci (czyli nie zezarlem gównolitu :)).
Po raz kolejny rozkrecilem lewa kape, wczesniej nie zauwazylem ze jedna ze srub dociskajacych sprezyny jest dluzsza i ma lekko skopany gwint, czyli byla dorabiana, wiec zakupilem identyczna w castoramie, odkrecilem tarcze wymienilem nowe ze starymi, zakrecilem, wyregulowalem automat i naciagac linki, zlozylem wszystko zalalem czerwonym hipolem ATF, skrepcilem wszystko i koniec koncow sprzeglo sie slizgalo i wogole nie dalo sie zasprzeglic, wiec szybka diagnoza - lekko odkrecilem srube regulacji automatu i sprzeglo dziala jak złoto :D

Co do klamki, wogole nie mam tam tulei  :-X  Wiec trzeba bedzie dorobic, ale ze trzymam moto narazie u tescia i wiecej jest szukania niz roboty, to dobrze nasmarowalem srube i jest niezle. Przewinalem dzisiaj 100km Jawą po dolnoslaskim i łapa nie jest zmeczona.

Dodatkowo luz w koncu moge znalezc, czyli jak ATF to tylko czerwony!

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 21, 2012, 05:57:48 »

No widzisz , tylko przez internet tej śrubki nie było widać ;)

krefik

• Świeżak
  • *
  • Brummm brummm brummm brummmmmmm!
« Odpowiedź #17 dnia: Października 21, 2012, 16:44:42 »

Ja a propos tego szukania luzu - wysprzęgla mi dobrze - łapką i automatem, ale nie mogę znaleźć regulacji w której by mi wskoczył - między 1 a 2 wskakuje tylko na zgaszonym silniku, między 3 a 4 jakbym w ogóle nie miał. Jeśli dokręcę mocniej śrubę regulacji - ślizga się, ale udaje się znaleźć luz między 1 a 2 (aczkolwiek trzeba deptać bardzo delikutaśnie), i tylko z 2 na luz, z 1 - nie ma szans. Jeśli dokręcę trochę mocniej (chwilę przed granicą kiedy zaczyna szarpać) ślizganie odpada, ale luz tylko na zgaszonym. W skrzyni Hipol 15F.

Objawy zacząłem mieć po generalce silnika - mogłem coś tam spieprzyć? Czy to tylko kwestia regulacji?

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #18 dnia: Października 21, 2012, 18:33:14 »

Masz Jawę, więc musisz się z tym pogodzić.
Są tacy, którzy twierdzą, że zalanie czerwonym olejem pozwala wyłączyć na luz z 1.
Nie wiem, nie sprawdzałem.
Generalnie Jawy tak mają - na postoju z 1 na luz nie da rady :-)
Były:
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #19 dnia: Października 21, 2012, 18:57:55 »

Olej na prawde ma znaczenie, odczulem to na wlasnej skorze calkiem niedawno i wiem ze juz nigdy nie naleje niczego innego do Jawowej skrzyni. Oczywiscie sam olej g**no da, jesli regulacja jest skopana.

U mnie jest tak ze z 1 jest ok, ale po dluzszej jezdzie trzeba to robic bardzo delikatnie, natomiast z 2 juz nie ma takiego problemu.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2012, 10:20:37 wysłana przez Rozztocz »

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #20 dnia: Października 21, 2012, 18:59:19 »

Są tacy, którzy twierdzą, że zalanie czerwonym olejem pozwala wyłączyć na luz z 1.
Człowieku nie wiem co masz za jawe ale nie głoś takich herezji na forum. W każdej jawie dobre sprzęgło da się włączyć jednym palcem i da się na zapalonym silniku wrzucić luz z 1 biegu.
PS.
Mam hipol 15f czorny
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #21 dnia: Października 21, 2012, 22:34:26 »

Ustaw porządnie sprzęgło, kup olej to wrzucisz z jedynki na luz..
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #22 dnia: Października 22, 2012, 08:18:09 »

Ktoś Cię okłamał. Mam hipol GL4 80W90, do garażu podjeżdżam na dwójce, wbijam luz, podjeżdżam, wbijam jedynkę, wjeżdżam i wrzucam luz, bez najmniejszego problemu.
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #23 dnia: Października 22, 2012, 08:29:21 »

bardzo ciekawa teoria szczególnie że w jawach z dobrze ustawionym sprzęgłem skrzynia chodzi dobrze

ja mogę stanąć na każdym biegu i wrzucić luz pomiędzy 1 a 2

powiedz tym co ci takie bzdury o braku możliwości wrzucenia luzu żeby ustawili sprzęgło jak należy
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #24 dnia: Października 22, 2012, 13:58:47 »

Panowie spokojnie. Niektóre egzemplarze TS 350 mają ten problem. Przyczyn jest wiele. Najczęściej tarcze wykonane z gównolitu, skopana regulacja sprzęgła, badziewne sprężyny które nierówno oddają, wybite rowki na zabieraku przez które wieszają się. Do tego ten mega fantastyczny oring. No i ten nieszczęsny środek smarny o którym można by napisać poemat. Przyczyn może być wiele. Wymieniłem tylko kilka. Trzeba szukać, zmieniać, podmieniać, eksperymentować, tuningować a będzie pracować miodzio :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐