Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 00:42:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czeskie sprzęty  (Przeczytany 7620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

natal007

• Gość
Czeskie sprzęty
« dnia: Kwietnia 20, 2007, 10:18:05 »

Rok 1985.Wakacje u cioci w Czechach. Facet wyprowadza motocykl Wieeeelką Jawę..
-Tatusiu a jaka to jawa?
-350-ka synku..
Facet odpala..Wsiada i pędzi..6-ścio latek patrzy z zachwytem za oddalającym się motocyklem..

Rok 2002.Sklep z częściami u "Baby".
-tego nie ma , tego nie produkują, tego JU¯ nie produkują, tego nie sprowadzamy...
Dostawca części:
-w Czechach nie ma Jaw .Wszystko szło na eksport...
Zaraz zaraz.Coś mnie się nie wydaje.
Wsiadamy z Grubym na sprzęta i jedziemy. Cynk-w Karwinie jest sklep z częściami. Znajdziemy.
Trasa Dąbrowa -Bielsko-Cieszyn. TS-ka pyrkocze radośnie-wracam do ojczyzny!
Karwina. Parę polsko-czeskich rozmówek-sklep jest! Wchodzimy-stoją jakieś krosy (KTM)parę kasków,ciuchy. Odrestaurowana CZ z lat 30-stych. Ale, ale czy to nie zbiornik do nowej 350-tki tam w kącie??
Huraaa jest kącik Jawy. Mała lada, półeczki , jakaś drobnica. Pani podaje serwisówkę.
-To?
- jest ,
-a to?
-Jest.
-A właściwie to co z tej książki jest?
-..no..sićko..
-????
Jestem w niebie....Kupujemy parę pierdół. Wracamy. No to jeszcze na stację. ¦wiatła. Czerwone. Podjeżdża gościu z laską. Jawa 350-TS ze starym silnikiem. Trochę obdrapana. Tylne amory jakieś dziwne. Przedni błotnik plastik z nowego modelu, ale zmatowiony. TS-ka błyszczy dumnie. Zielone!
-Ja mu dam...
Facet dodaje gazu i odjeżdża coraz bardziej ,bardziej...
TS-ka krzyczy
-NIE DAM RADYYYYYY....
Ja krzyczę
-Ty Gruby, nie damy rady!
23-latek patrzy z zachwytem za oddalającym się motocyklem..
Skręcamy na stację.
-Trzeba było go gonić, wypytać, tylko jak..?
Wracamy szczęśliwi.Tylko TS-ka trochę obrażona...

Tamta Jawa w 85-tym to był model 354. W Czechach dalej je¼dzi mnóstwo Jaw. Dostawca "Baby" to łgarz! A w tym roku kolejna (czwarta) pielgrzymka do Karwiny.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2007, 15:25:32 wysłana przez natal007 »

wskpan

• Gość
Odp: Czeskie sprzęty
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 20, 2007, 10:34:07 »

w moim mieście to samo  <mur> pełno chñskiego gówna.  Kiedyś w tym samym sklepie mój tata robił zakupy do swoich jaw, co ja nie moge kupić orginalnego tłoka.

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 20, 2007, 10:35:51 »

ładna opowieść, aż miło takie rzeczy czytać  <thumbup>

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2007, 10:39:59 »

no dokładnie, u mnie jest sklep "Motorowerowy" kiedyś były tam wszystkie części do Jaw, Cz, Rometów, Wsk, Mz, itd.
a teraz taka lipa, że masakra, a nie dość, że trzeba czekać ze 2 tygodnie na coś, to jeszcze cena zabija, nie wiem gdzie oni się zaopatrują, ale na Ag-Mocie wychodzi conajmniej dwa razy mniej i to z przesyłką   <mur>

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2007, 12:05:19 »

To jest ta Karvina koło Cieszyna???
Czemu ja tego nie wiedziałem.

Kiedyś chciałem zwiedzić sklepy Czeskie. Ale info o nich znalazłem tylko w Ostravie. No i pojechałem do Ostravy. A to już kupa kilometrów.

Czekam na namiar sklepu w tej Karvinie. W sumie bym miał tam 75 km  <cheers>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2007, 12:27:29 »

A mają tam może części od jawy typ 640 chodzi mi o części blacharski jak boczki i plastyki?

Brein

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 20, 2007, 13:36:26 »

Natal browar za opowieść z klimatem :)

natal007

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 20, 2007, 15:17:33 »

Miejscowość jest zaraz za Cieszynem. Najlepiej zagadać jakiegoś motocyklistę to na miejscu pokieruje. Plastiki zbiornik itp.mieli tylko do nowszych modeli. Jak pisałem w 2002 blach do starej TS-ki już nie mieli :[
Jak ktoś by chciał to może sobie przebudować bajka na nowszy model :>
Tylko uwaga na koszty. Poszukam starych notatek bo powinienem mieć ceny różnych pierdół. Aha znajomy entuzjasta Jaw był tam w zeszłym roku-sklep dalej był. Ja wybieram się w maju po wypłacie :D
Będzie relacja + fotki.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 20, 2007, 16:29:06 »

Cyt. :"Dostawca części:
-w Czechach nie ma Jaw .Wszystko szło na eksport..."

Troszkę jest w tym prawdy  <yes>

Ja zacytuję moją  rozmowę z  młodym Czechem, który przyjechał pokibicować na starej Jawie 250, na Sześciodniówce Motocyklowej w Jeleniej Górze i Karkonoszach  w 1987r.

Czech: - Fajną masz Jawę
Ja:  - Twoja też super zadbana jak na 20 lat.
Czech:-  U nas nie można normalnie w sklepie kupić nowej Jawy, prawie wszystkie idą na eksport.
Ja: -  U nas można,... ale przy dużej dozie szczęścia albo znajomości.
Czech: - Ale Skodę u nas  można kupić od ręki. wystarczy mieć pieniądze - idziesz do salonu i wyjeżdżasz nowiutką Skodą.
Ja. -  A u nas nie można kupić ani Skody ani Fiata (126,125) ani Poloneza bo trzeba mieć albo przedpłaty albo asygnaty albo wygrać na książeczkę samochodową albo kupić używany 5x droższy niż w salonie.
Czech:  - ????
Na pewno od tamtego czasu wiele sie zmieniło ale ostatnio w Czechach już też coraz trudniej o części, szczególnie te do starszych modeli.
Nawet tam zaczyna królować japonia.... :'(

Nie wiem może to moje subiektywne wrażenia ale w Czechach więcej widać Jaw (50,175,250,350) w całkiem dobrym stanie z lat 60 niż tych z lat 80,90.

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 20, 2007, 16:46:46 »

hej natal007 wiesz ile mogą kosztować takie części żeby można było przerobić na model 640 tzn boczki plastyki tylne i bak?
Może jak bys jechał to i mi byś coś kupił dał bym ci kase? <thumbup>

natal007

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 20, 2007, 17:28:14 »

Więc tak:
wał-5400
cylinder-2600
zapłon-ok3500
tłumiki(sportowe)-5700
ga¼nik-1630
podsiodło (plastikowy zadupek)-470
boczki-350-1szt.
błotnik-470
siodło-1600
obrotomierz-380
prędkościomierz-680

Cennik z 2002 roku w koronach. Cholera wie jak to dziś wygląda. Dlatego jadę sprawdzić :>
A co do występowania Jaw w Czechach-ten kłamca(w sklepie) twierdził że w Czechach nie ma Jaw. Mało tego , mówił że nie ma pojęcia o sklepach. A okazało się że właśnie z Karwiny kanalia przywozi części!!
A z moich obserwacji wynikło że jeszcze trochę ich je¼dzi(wyprawa po Czechach w 2003r-w galerii mam zdjęcie po przyje¼dzie :))
A że Jaweczek coraz mniej...cóż ile kiedyś je¼dziło w Polsce WSK, a ile je¼dzi teraz? Takie czasy niestety.Zresztą ile w ogóle jest 2-taktów?
Większość woli starego japoñskiego złoma niż pięknie zadbany dwusów :( :(

PS.zbiornik kosztował trochę więcej niż kanapa-nie mogę się doczytać <dontgetit>(po sobie zresztą)

natal007

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 20, 2007, 19:36:29 »

Aż sobie przeliczyłem na podstawie bieżącego kursu. Brrr...
Chociaż za błotnik np.wychodzi ok.6 dych. To jeszcze nie tak ¼le.
Jako ciekawostkę podam że w 2002 za wał w Czechach trzeba było zapłacić więcej niż w Polsce. Z tym że była pewność że będzie porządny.
Ale np.kartery nie wychodziły tragicznie. We własnych łapskach je miałem a podobno nie są dostępne na rynku(¦wiat Motocykli)!! <furious>

http://www.tvp.pl/tg/automat/7011.HTM

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 20, 2007, 19:39:49 »

. Ja wybieram się w maju po wypłacie :D
Będzie relacja + fotki.

Daj znać date. Może sam byś nie jechał  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 20, 2007, 19:41:25 »

Byłem na początku kwietnia w Czechach (Bromov) w sklepie z częściami do Jawy i powiem Wam że ceny tam są wyższe niż w Polsce. Dla przykładu opona mitasa na tył Polska- 106 zł Czechy- ok120zł(załeży od przelicznika - sklep w którym można złotówkami płacić więc na przeliczeniu tracimy) szczęka hamulcowa (okładzina klejona) P: 13zł Cz:ok15zł.
Byłem w sklepie w Nachodzie i gościu mówił że do Jawy już nic nie sprowadza części bo mu nie schodzą.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 20, 2007, 21:26:36 »

U mnie tez były 2 sklepy w których jeszcze kilka temu można był kopić części do jawy TS 350, jeden padł a w drugim też same chiñskie graty, jak byłem kiedyś pytać o części do mojej TS-ki sprzedający powiedział że takich części już nie dostane bo silników już nie produkują i że na jawach już nikt nie je¼dzi, ja mu na to wolę starą jawę niż jakiś japoñski złom, a jak wspomniałem o tym że części można dostać bez problemu to mi powiedział że ktoś mi bajek naopowiadał.
Mówiąc krótko pajac, bez pojęcia

TosT

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 20, 2007, 21:49:21 »

Byłem na początku kwietnia w Czechach (Bromov) w sklepie z częściami do Jawy

hej Jerry ! Niesiesz mi dobre (mam nadzieje) wiadomosci - mialem sie nie dlugo wybrac do Broumova wlasnie w poszukiwaniu jakiegos sklepu w okolicy, ale po czeskiej stronie (Broumov mam za górką praktycznie :-) )

Tylko pytanie jak tam jest z wyborem czesci ? We Wrocku na ul. Dubois eksploatacyjne czesci maja, ale juz roznych pierdołek coraz mniej

pozdrawiam

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 20, 2007, 22:01:04 »

Wybór nawet nawet ale coraz więcej rzeczy na zamówienie sprowadzają. (pytałem o kilka rzeczy, odp może być na....   więc trzeba dwa razy jechać :( ) W Bromovie sklep masz przy wje¼dzie do rynku (lewa strona) od strony Nachodu, sklep ogólnie motoryzacyjny (Skoda, Liaz itp) ale do Jawy też mają. Po polsku się dogadasz i złotówkami możesz zapłacić (dobrze jak masz ze sobą książkę i na rysunkach palcem pokażesz co chcesz). UWAGA na przelicznik złoty-korona (kiepsko na tym wyjdziesz). Jakbyś z bromova na Nachod pojechał to będzie miasteczko Hronov (na wylocie w kierunku Nachodu) przed stacją benzynową masz Moto serwis tam też do Jawy mają części (trochę taniej niż w Bromovie) ale musisz koronami płacić a w Hronovie nie ma kantoru ( wymienią Ci w banku ale opłata za to jest zabójcza) więc musisz sie w korony wcześniej zaopatrzyć. Ogólnie to bardziej polecam www.kemot.pl z wałbrzycha. Jak nie mają to sprowadzą.
Pozdro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

TosT

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 21, 2007, 10:54:21 »

Dzieki Jerry za dokladne informacje  <thumbup>

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 23, 2007, 09:16:00 »

No więc jak Natal007 jak będziesz jechał zakupisz mi coś czy nie? <cheers>
Obecnie koresponduje przez maila z jakimś czechem wysłałem mu zdjęcia z  częściami które potrzebuje a on ma się dowiedzieć ile będą kosztować i może mi wyśle. Oczywiście jak uda mi się z nim dogadać. :>
Ostatnio patrzyłem ile kosztuje rozrusznik elektryczny 7100 zdrożał bo kosztował 6500. Ale to są zabójcze kwoty jak dla mnie.

natal007

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 23, 2007, 11:50:35 »

Spokojnie ;)
Cypis.z - jak pisałem jadę po wypłacie w maju (ok.10-tego) . Jak ktoś nie może dostać jakieś pierdółki to mogę zapytać, ewentualnie kupić. Tylko bez przesady bo kredytu nie biorę :D

Naczelny - jadę z kumplem + dwie kobity. Ale jak byś jechał blaszanką, to możemy spotkać się gdzieś po drodze i jechać razem.

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 23, 2007, 14:26:30 »

Mi chodzi głównie o boczki i plastyki z tyłu no i ewentualnie bak.Tak żeby przerobić na typ 640. Kase bym ci wcześniej przesłał, bo ja raczej tego nie skąbinuje.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 24, 2007, 00:45:20 »

nawet jesli te czesci sa w podobnej cenie co u nas to jest duza szansa ze nie sa made In china
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.