Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:02:17
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ubezpieczenie samochodu zarejestrowanego na współwłaściciela, lipa jakiej mało:(  (Przeczytany 5208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?

Witam.
Wiem że tu są ludzie co się na tym znają dobrze wiec postanowiłem założyć temat o ubezpieczeniu puszki. Mianowicie chodzi o to że u nas opel stoi na ojca i brata. Brat ma 21 lat=zwyżka za wiek.
Ojciec już zwyżki nie posiada ale ma 60% zniżki na OC.
W pierwszym roku za autko z motorem 1,6 z 93r wyszło niecałe 800zł. W drugim już 820zł z groszami. W piątek przyszły papiery że do zapłaty jest 905zł za ubezpieczenie :o .
Jak oni to liczą że co roku coraz więcej?

Przyszła nam do głowy taka myśl że autko przerejestrujemy tylko na ojca i tu zaczynają się moje pytania, mianowicie:

1. W jaki sposób to zrobić? Przez umowe K-S? Darowiznę?
2. Czy zniżki które ma ojciec przechodzą na mojego brata? Jeśli tak to po jakim okresie?
3. Czy zniżki na OC przepadają w jakiś sposób jeśli przez pewien okres czasu nie był by ubezpieczony jakiś pojazd na osobę posiadające te zniżki?

Dla przykładu podam że wujek (31l) ma takie same auto tylko rok młodsze. Ma pełną zniżkę i płaci za OC i NW 370zł

Proszę o pomoc, bo do soboty muszę to wszystko jakoś ogarnąć. Wiadomo że 900zł w rowie nie leży a to ubezpieczenie to jest jakaś kpina.
Jestem w stanie nawet jutro to załatwić wszystko, zanieść umowę do WK i zmienić dowód na ojca tylko chce się dowiedzieć jak to rozwiązać. Kombinował ktoś tak jak ja? ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Bufon

• Jawer
  • Podlasiak

jeśli chcesz żeby auto było tylko na ojca to niech zajdą  do wk osoby wpisane w dowodzie rejestracyjnym. wtedy brat musi podpisać papier że zrzeka się praw do auta i zostanie on wykreślony z dowodu rejestracyjnego. 
    Status GG

Marcin_93

• Jawer Weteran

Trzeba wtedy zmieniać dowód?

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka

Ja za Audi 1.8 B płacę na współwłaściciela 600zł  też mam zwyżkę za wiek ale też już 30% zniżki za bezszkodową jazdę i takie tam. W jakiej firmie jest ubezpieczone auto?
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Marcin_93

• Jawer Weteran

Od dwóch lat w liberty.
Co z tymi zniżkami z punktu 2 i 3? Wiecie coś na ten temat?

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran

Powiem wam że te wszystkie Linki,Liberty wcale nie są takie najtańsze.
W Aliansie za 2,5 litra płacę OC + NNW 600zł
W Linku samo OC zaczynało się od 600zł z hakiem.
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2012, 10:08:07 wysłana przez j@wa »
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka

2. chodzi o to że twój brat jakby sam  na siebie ubespieczył  to by płacił 2000zł rocznie i po 3-4 latach miałby zniżki 30 % ale zwyzkę za wiek 60% i płacił by dużo.  Tak płaci ze starszym parę groszy więcej a zniżka mu normalnie rośnie. Gdy skończy 26lat będzie miał już pełną zniżkę 60% ( o ile nie spowoduje wypadku) i będzie płacił mniej niż teraz.
3. Nie wiem
Ja w Link4 na motocykl płacę 102zł na rok ,mam zwyżkę za wiek .
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2012, 10:10:39 wysłana przez gustaw »
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Bufon

• Jawer
  • Podlasiak

Trzeba wtedy zmieniać dowód?
ja miałem tak samo z passatem mamy i w starym dowodzie zostało tylko dopisana adnotacja że wykreślono współwłaściciela
    Status GG

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7

Ubezpieczyciele mają różne kryteria naliczania stawek OC. Na pewno dodatkowo płaci się za współwłaściciela , lub współużytkownika pojazdu, liczy się także miejsce zarejestrowania czyli mieszkaniec wioskowy płaci mniej niż mieszczuch z powodu możliwości częstszych kolizji. Poszukaj firm typu krzak ( tych mniej rozreklamowanych ) one z reguły naliczają najniższe możliwe przepisami stawki. Zniżki OC pozostają na twoim kącie nawet gdy nie masz nic zarejestrowanego.     

Marcin_93

• Jawer Weteran

Poszedłem za radą DZIUKa, rozwiązałem umowę z Liberty i ubezpieczyłem gdzie indziej. Teraz jest w HDI i wyszło na rok 735zł. Jest to najniższa stawka za OC i NW odkąd mamy tego opla ;D
Ja jestem zadowolony z tego, dzwoniłem do brata i powiedziałem jaka sprawa jest. On też jest zadowolony więc jest git ;D
Jednak nie ma co siedzieć przy jednym ubezpieczycielu jak się podbija cenę bo to się mija z celem. Można przecież znaleźć tańszego. Gość mi w ubezpieczalni powiedział że Liberty podniosło o 10% stawkę za ubezpieczenie więc nie tylko nas to spotkało. Kto ma u nich pojazd to może się w najbliższym czasie spodziewać podwyżki :P

Dzięki za dobre rady ;)

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200

To ze wychodzi coraz więcej to normalka,rząd wymysla nowe obowiązki dla firm ubezpieczeniowych,które wynikaja z tego że sporo osób jeździ bez OC i sporo z nich popełnia wypadki po alko(co nawet prawka nie mają)to firmy podnosza stawki by wyjsć na swoje.Ja na Jawe płace od 3 lat najpierw 72zł potem 78zł w tym roku zapłaciłem 82zł.najlepsze jest to ze mam 60% znizki i nie mam zwyżki za wiek.Z każdym rokiem odejmuja po 5% za kontynuacje czyli powinienem mieć 15% mniej niz za pierwsza razą a tu coraz wiecej w kulkii leca.
Co do auta to ja z toba kiedyś pisałem ze tez mam asterixa 1.6 i płacę 480zł majac 60 znizki i 5% za kontynuacje.
Licza się takie żeczy jak to od kiedy masz prawko itp.Kiedyś dostałem zniżke za to że mam dziecko mładsze niz 12lat
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2012, 00:04:58 wysłana przez marian »
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

buczekkrzysiek

• Gość

powiem na moim przykladzie, ojciec ma fiata seicento na pelnych znizkach placi ok 200 zl, cezetke jak kupowalem umowe pisalismy na niego....... w czwartek placilem ubespieczenie.... na samego ojca wyszlo 86zl a jesli chcialbym na wspolwlasciciela wziasc ja ojciec dostaje wzwyzke 50 procent bo ja mam 21 lat i nie mam nic na siebie..... znizki na wspolwlasciciela by mi rosly a okres wzwyzki za ojca trwal by bodajrze 6 lat

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage

Ubezpieczyciele mają różne kryteria naliczania stawek OC. Na pewno dodatkowo płaci się za współwłaściciela , lub współużytkownika pojazdu, liczy się także miejsce zarejestrowania czyli mieszkaniec wioskowy płaci mniej niż mieszczuch z powodu możliwości częstszych kolizji. Poszukaj firm typu krzak ( tych mniej rozreklamowanych ) one z reguły naliczają najniższe możliwe przepisami stawki. Zniżki OC pozostają na twoim kącie nawet gdy nie masz nic zarejestrowanego.     

Firmy "krzaki" mają specyficzną politykę, kasują mało tych, którzy mają długi staż bezwypadkowy oraz dają makabryczne stawki młodym.
Finał? Młodzi oraz ci, którzy mieli wypadek uciekają do innych, dużych firm. W konsekwencji ci, którzy mają długi staż bezwypadkowy mają niskie stawki OC, bo małe jest prawdopodobieństwo że spowodują szkodę.
Przykład? MTU. 60% zniżek, Punto 1600 - stawka roczna nieco ponad 300 złotych. Mój znajomy, VW 1600, zero zniżek, wiek "wypadkowy" - ponad 3 000zł... Oczywiście odpuścił sobie...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200

Acha,zapomniałem dodać,bo takie padło pytanie,że znizki przepadaja po roku jeśli nic nie ubezpieczasz i ciekawostka znizki licza się z moto na auto i odwrotnie a także przechodza z motoroweru.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Marcin_93

• Jawer Weteran

Acha,zapomniałem dodać,bo takie padło pytanie,że znizki przepadaja po roku jeśli nic nie ubezpieczasz i ciekawostka znizki licza się z moto na auto i odwrotnie a także przechodza z motoroweru.

Tak, muszą Ci zniżki przenieść na oc z moto na auto i odwrotnie bo to jest obowiązkowe ubezpieczenie ;)

Temat rzeka jeśli chodzi o ubezpieczenia lecz w tym wszystkim jest to najlepsze że płaci się coraz więcej choć się kolizji nie powoduje ;D

Malldor

• Świeżak
  • *

Także byłem jednym z współwłaścicieli auta, dodatkowo młodym kierowcą poniżej 25 lat. Ojciec dopłacał bodajże 25% więcej stawki OC. Po latach sam mam zniżkę 60%, kiedyś trzeba ją zdobyć a bycie współwłaścicielem to najlepszy pomysł. Motocykle mam ubezpieczone (jeszcze) w PZU, najtańsza firma na rynku. Co roku stawka rośnie z 56...a w tym roku już 82zł. Od nowego roku przenoszę się do Energo Hesti bodajże. Jeżeli ma się już jakiś pojazd u nich na kolejne ponoć jest zniżka i za kontynuacje także.

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7

Zniżki z motoroweru już od kilku lat nie przechodzą na inne pojazdy.

patryk sagan

• Starszy Jawer

U mnie sytuacja z ubezpieczeniem wygląda inaczej. Jak miałem 17 lat to kupiłem trabanta. Pamiętam to jak dziś 500 zł dałem za niego a ubezpieczenie na pół roku niecałe 400. No cóż płacz i płać. W międzyczasie wyszło tak że Ojciec sprzedał auto i przepadły mu zniżki. Więc jak kupował kolejne Auto VW T2 to już poszło na mnie, żeby mi się zbierały zniżki. Potem było Renault 19 i tak kolejne auta, bo ja mam zniżki. W końcu 3 lata temu siostra ma 18 i kupuje auto - pada na Golfa 2. Na kogo?? oczywiście na Mnie, ona współwłaściciel. Ona młody kierowca prawko niecały miesiąc, auto stare - ponad 15 lat - najtaniej PZU z Assistance 600zł za rok. NIe tak źle. ale w międzyczasie we Wrocku przetarła Babke - na następny rok ubezpieczenie OC ok 1000zł. Więc przeszliśmy do Liberty, bo to ona miała kolizję a nie Ja, więc moje zniżki nie przepadają ( dla mnie dziwne)a ja jestem pierwszy w dowodzie rej. Kolejne ubezp. taniej w Link 4 , a podobno w styczniu przejde gdzieś indziej bo nowe firmy przyciągają zniżkami w pierwszym roku  ( tak tłumaczy mi Pani, u której ubezpieczam). Link i Liberty też ubezpieczałem u niej bo ma jakieś dodatkowe zniżki. Ale jak przyszło ubezpieczać JAWE to odesłała mnie do konkurencji , bo Ci mają najtańsze ubezpieczenia na moto w naszym mieście. Więc moja rada jest tako , że warto przejść się po różnych ubezpieczalniach bo po co przepłacać
Nieważne czym jeździsz, ważne jest to co masz w głowie.