Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:05:04
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Statyczne wyważanie kół  (Przeczytany 4167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Statyczne wyważanie kół
« dnia: Sierpnia 12, 2012, 21:05:58 »

Dzisiaj wyważyłem sobie przednie koło w cezetce, potrzebne są do tego naklejane ciężarki do alufelg (ja mam te http://allegro.pl/ciezarki-klejone-do-alu-100-sztuk-niemieckie-ctx-i2512075875.html , na 2 motocyklowe koła się nie opłaca kupować, lepiej zapytać w warsztacie wulkanizacyjnym to nawet za darmo można dostać).
Jest to bardzo prosty zabieg, jeżeli chodzi o przednie koło to tak:
-stawiamy motor na nóżce tak, aby przednie koło nie dotykało do ziemi
-poluzowujemy linkę hamulca tak aby koło mogło się swobodnie obracać i czyścimy felgę z brudu
-zakręcimy kołem i puszczamy, żeby samo się zatrzymało
-teraz trzeba obserwować, kiedy koło kręci się już bardzo wolno to ma tendencję do tego, że obróci się do pewnego momentu i wraca w drugą stronę, kiedy już całkowicie się zatrzyma to naklejamy ciężarek 5g na obręczy w miejscu które po zatrzymaniu jest na górze
-znowu kręcimy kołem i obserwujemy co się dzieje, jeżeli koło znowu się "waha" to doklejamy kolejne 5g w tym samym miejscu, tylko że z drugiej strony -powtarzamy czynność do skutku, czyli momentu w którym koło przestanie się "wahać", tylko po pokręceniu zatrzyma się w jednym miejscu
-gdy koło się zatrzyma to przekręcamy je kilka razy mniej więcej o 90 stopni, puszczamy i patrzymy czy chce się samo obrócić, jeżeli nie to wyważenie jest prawidłowe.
Jeżeli chodzi o tylne koło to trzeba je wyjąć z motocykla, bo łańcuch uniemożliwia swobodne obracanie i zamocować ośkę np w imadło, resztę czynności wykonujemy analogicznie jak przy przednim kole. Przy prędkościach osiąganych przez Jawę złe wyważenie raczej nie ma wpływu na jazdę, ale dla rozrywki można się pobawić w wulkanizatora np po załataniu kapcia, czy wycentrowaniu koła.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2016, 15:40:18 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

von_Majzel

• Gość
Odp: Statyczne wyważanie kół
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2012, 22:17:09 »

Wyważenie kół ma wpływ na jazdę już od +- 40-60 km/h . Jawa ma koła dość spore - 18" i łatwo można poczuć jak nam przednie koło "pompuje" w górę i w dół gdy mamy je niewyważone . Na dłuższych trasach to jest bardzo męczące dla rąk , jak kierownica skacze . Poza tym shimma przy większych prędkościach (>120 km/h) też znika po dobrym wyważeniu kół . Jawa koła ma wąskie (3-4") więc wystarczy wyważać statycznie - tak jak kolega pisze . Przy szerokich kapciach potrzeba już wyważania dynamicznego - na maszynie . Ja robię tak jak wyżej opisane już od kilku lat i to dobry sposób jest .

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 15, 2012, 19:37:30 »

Von Majzel statystycznie wyważa sie wszystkie koła motocyklowe - znaczy powinno bo niestety maszyna przy kołach motocyklowych lekko okłamuje, Chyba że taka za 100tyś zł ale mało który warsztat taką posiada. Statystyczne wyważanie jest najlepsze, gdy wyważam w pracy widzę że to się sprawdza :)
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 16, 2012, 01:42:50 »

Tylne koło najprościej "wstawić" na przód i tam przeprowadzić "operację" wyważania.

Przy wyważaniu kół w swojej Jawie zastosowałem taki patent:
Zamiast przyklejać kolejne ciężarki zastosowałem magnes neodymowy i nakrętki "przyklejane" do niego.
Następnie zważyłem na wadze jubilerskiej taki "pakiet" i dopiero wtedy przykleiłem w to miejsce odpowiedniednio docięte ciężarki - Takie wąskie z taśmy, zestawu do alufelg.
Zrobiłem tak aby ciężarek był "w całości".
Lepiej to się trzyma i profesjonalnie wygląda.  ;)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 16, 2012, 22:27:07 »

Ja i tak musiałem przeciąć ciężarki, bo felga jest wąska i w poprzek nie bardzo pasują, najważniejsze że jest wyważone ;)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2013, 11:08:29 »

Z braku zajęcia przeszukiwałem forum i znalazłem to stare, ale ciekawe będę sobie musiał popróbować w wolnej chwili :)
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song