Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:38:08
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Oryginalne Czeskie Tłoki CZ 350  (Przeczytany 32265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Oryginalne Czeskie Tłoki CZ 350
« dnia: Lipca 02, 2012, 15:41:55 »

Witam Panowie
Sprawa życia i śmierci. Muszę zrobić szlif cylindrów na wczoraj.
Ruszczyk nie ma na razie tłoków na rozmiar który mnie interesuje, będzie miał w sierpniu, a w sierpniu to już po ptokach.
Na allegro For Motor wystawia tłoki niby Czeskie, nie Czechosłowackie nie mylić i czy miał ktoś kiedyś z tym do czynienia ? Ewentualnie czy kupował ktoś u Ryszczyka tłoki i może potwierdzić, że to te same ?
Jeżeli tak, to zaraz kupuję ;)
Pozdrawiam i liczę no pozytywną opinię ;) 
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2012, 23:20:32 wysłana przez Strażak »
    Status GG

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
Odp: Tłoki For Motor
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 02, 2012, 15:48:04 »

Tak. Bierz od Łukasza 4motor tłoki - sa identyczne jak Ruszczykowe.
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 02, 2012, 15:51:11 »

O dobrze to czytać ;)
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 02, 2012, 16:24:12 »

Z tego co widze po sygnaturach w tej aukcji, sa to czeskie oryginaly dobrej jakosci. Takie mam teraz u siebie (tylko wersja do zeliwniaka oczywiscie) i nie ma porownania z innymi bublami. Mimo, ze byly bardzo ciasno spasowane, jezdze sobie bez problemu przy 3.000 obr/min i nic nie puchnie, mozna smigac bez stresu:

http://allegro.pl/jawa-350-ts-org-czeskie-tloki-kpl-tlok-1-szlif-i2414534939.html

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 02, 2012, 21:30:55 »

Zakupiłem je, jak przyjadą to się zobaczy ;)
Zakład się specjalizuje w szlifach od ponad 20 lat to chyba nie schrzanią roboty  ;) na wszelki wypadek chyba im wydrukuję kartkę jaki ma być luz tłok cylinder, i luz na zamkach, bo jeszcze mi zrobią luzy jak w MZ ;)
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 02, 2012, 22:00:25 »

u mnie facet od szlifów wiedział że w małej jawce ma być 0,05 a ja nawet nie doczytałem, do szlifu najlepiej dać z tłokami żeby mogli spasować, ale koniecznie im wszystko wydrukuj i zanieś
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 02, 2012, 22:04:56 »

No to się rozumie, że szlif pod tłoki, a nie pod oko ;)
tylko lepiej im napisać na ile mają zrobić, żebym się potem nie rozczarował.

A jaki ma być luz tłok cylinder ? 0,13 ?
    Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 02, 2012, 22:06:56 »

Może ktoś podać wszystkie wymiary potrzebne do Naszych maszyn potrzebne mechanikowi robiącemu szlif,a nie znającemu tych parametrów ?
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 02, 2012, 22:15:38 »

A jakie tu trzeba wymiary?? Luz na 0.05 mm będzie jak najbardziej ok.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 02, 2012, 22:26:16 »

To jak to w końcu z tym luzem jest ?
Bo według serwisówki luz między garkiem, a tłokiem wynosi 0,13

Status GG

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 02, 2012, 22:38:21 »

0.13 to dużo za dużo. Co to za serwisówka??

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 02, 2012, 22:41:53 »

Lopez, te 0,13 jest jak najbardziej OK. Widziałeś, a raczej słyszałeś silnik w CZ Izki? Tam jest właśnie taki luz. I zapierdziela aż miło.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 02, 2012, 22:46:53 »

Widziałem, stałem obok, ale silnika nie słyszałem.
Dziwne. Zazwyczaj pasuje się na około 5 setek. Czyżby było to uzależnione od żeliwnych baniaków??

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 02, 2012, 23:01:05 »

Wg manuala ustawia sie ok. 0,04 mm (strona 9):
www.jawamotorcycles.co.uk/350%20manual.pdf

W moim zeliwniaku mialem teraz tak zrobiony szlif, ze tlok trzeba bylo delikatnie popychac palcem, zeby zjechal w dol w tulei, czyli troche za ciasno. Normalnie powinien zjechac powoli sam, przepuszczajac powolutku powietrze wzdluz scianki. Ale tak jak pisalem wczesniej, dzieki temu, ze zalozylem dobre czeskie tloki, nic sie nie dzieje, mozna od razu smialo smigac. Dzis stuknelo mi 200 km od zlozenia silnika i ani razu nie spuchl mi tlok w cylindrze, poprostu nie rozkrecam go na razie powyzej 3000 obrotow (lub rozkrcam tylko na chwile), ale moge jechac na czworce nawet 20 km (a moze i dalej, ale bylo czerwone swiatlo  :) ) bez przerwy i nic sie nie dzieje.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 02, 2012, 23:07:49 »

Z tego co słyszałem, silnik Izy chodzi miodzio, niestety sam nie mogłem tego usłyszeć, ale słyszałem od naocznych świadków ;) oraz
seriwsówka tak zaleca, więc chyba tak im dam, a może pokusić się o ciut ciaśniej ?
    Status GG

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 02, 2012, 23:10:25 »

Tak się zastanawiam czy ktoś jak wchodzi na forum i chce poszukać tłoków do jawy znajdzie ten temat po tytule...
Zaraz będzie, że się czepiam ale w końcu jesteś global modem i trochę powinieneś myśleć przy zakładaniu tematu...

Sorry za offtopa
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 02, 2012, 23:13:56 »

Z tego co słyszałem, silnik Izy chodzi miodzio, niestety sam nie mogłem tego usłyszeć, ale słyszałem od naocznych świadków ;) oraz
seriwsówka tak zaleca, więc chyba tak im dam, a może pokusić się o ciut ciaśniej ?

Nie jestem wielkim specem, ale 0,13 to miom zdaniem zdecydowanie za duzo, Na gorze podalem Ci linka do serwisowki, ktora mowi co innego... Ja bym im podal 0,05 mm, tak normalnie wszyscy robia.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 02, 2012, 23:14:31 »

Tak się zastanawiam czy ktoś jak wchodzi na forum i chce poszukać tłoków do jawy znajdzie ten temat po tytule...
Zaraz będzie, że się czepiam ale w końcu jesteś global modem i trochę powinieneś myśleć przy zakładaniu tematu...

Sorry za offtopa

A jak byś zauważył, to temat dopiero teraz się rozwinął, a wcześniej to było zwykłe zapytanie, i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić temat i zamieścić go w odpowiednim dziale forum.
    Status GG

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 02, 2012, 23:15:01 »

luz na zamkach, bo jeszcze mi zrobią luzy jak w MZ
Przecież zakład szlifuje cylinder. Luz na zamkach ustalasz sobie sam. Zwróć uwagę na luz pierścienia w rowku tłoka. Górny pierścień powinien mieć 0.1mm luzu a pozostałe dwa po 0.05mm. Uzyskasz to poprzez szlifowanie pierwszego pierscienia. Emzeciarze mi tak doradzili. Osobiście uważam, ze lepiej dać większy luz. U siebie mam 0.06 w piecu 638. Może będzie troche głośniej, ale pewność, że nic sie nie zatrze.
ale moge jechac na czworce nawet 20 km (a moze i dalej, ale bylo czerwone swiatlo   ) bez przerwy i nic sie nie dzieje.
Nie rozumiem tego zdania. Możesz jechać na czwartym biegu 20km/h ale tego nie zrobiłes bo czerwone światło oznaczało brak ładowania? Czy jedziesz na przejaźdzkę 20km ale przerwałeś podróż z powodu czerwonego swiatła na sygnalizatorze? Słowo dalej, to sugeruje. :)

Jeśłi to pierwsze, to posadzisz korbowody. To jest 2T. Musi się kręcić. Dlaczego nie rozkręcasz go więcej niż 3tys? Potem złapię Cię zdziwienie, że tłok jednak spuchł bo nie osiagnął wcześniej większej temperatury i się nie uformował oraz, że byle jaki motorower jest szybszy niż Twoja jawa...
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 02, 2012, 23:18:55 »

Luz na zamkach ustalasz sobie sam. Zwróć uwagę na luz pierścienia w rowku tłoka. Górny pierścień powinien mieć 0.1mm luzu a pozostałe dwa po 0.05mm. Uzyskasz to poprzez szlifowanie pierwszego pierscienia. Emzeciarze mi tak doradzili.

W niektórych zakładasz od razu ustalają luz na zamku, zakładają pierścienie na tłok i wkładają to do garka, co by się nie połamało przypadkiem.
    Status GG

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 02, 2012, 23:21:42 »

Tego nie wiedziałem, ale upewnij się, że dobrali ten luz prawidłowo.Zeszlifuj tez górny pierścień :)
Nie zapomnij tez o fazowaniu okien. Jeśli zrobi Ci to zakład, i tak będzie tzreba to poprawić jakims zwykłym pilnikiem. Jeśli nie robią fazek, tylko diamentowy pilniczek zda egzamin.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: Oryginalne Czeskie Tłoki CZ 350
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 02, 2012, 23:24:32 »

Wiem wiem, doopy by dali jak by fazek nie porobili, gotowe pierścienie zetrzeć albo je połamać przy okazji.
Szkoda, że nie mam średnicówki ale po odbiór pojadę chociaż ze szczelinomierzem co by ten pierścień obadać.
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 02, 2012, 23:30:35 »

ale moge jechac na czworce nawet 20 km (a moze i dalej, ale bylo czerwone swiatlo   ) bez przerwy i nic sie nie dzieje.

Nie rozumiem tego zdania. Możesz jechać na czwartym biegu 20km/h ale tego nie zrobiłes bo czerwone światło oznaczało brak ładowania? Czy jedziesz na przejaźdzkę 20km ale przerwałeś podróż z powodu czerwonego swiatła na sygnalizatorze? Słowo dalej, to sugeruje. :)

Jeśłi to pierwsze, to posadzisz korbowody. To jest 2T. Musi się kręcić. Dlaczego nie rozkręcasz go więcej niż 3tys? Potem złapię Cię zdziwienie, że tłok jednak spuchł bo nie osiagnął wcześniej większej temperatury i się nie uformował oraz, że byle jaki motorower jest szybszy niż Twoja jawa...

Krycha, co Ci mam tlumaczyc, 20 km, to nie 20 km/h, a czerwone swiatlo, to nie kontrolka ladowania...

W kilku postach czytalem (nie moge teraz na szybkiego znalezc), ze niektorym Forumowiczom po szlifie puchly polskie tloki i blokowaly sie w cylindrze. Jeden pisal, ze nie moze wrzucic nawet trojki. U mnie na czeskich tlokach za ciasno spasowanych takich cyrkow nie ma.

Dlaczego nie rozkrecam powyzej 3000 obr./min.? Bede rozkrecal, ale na razie zrobilem dopiero 200 km, za kilka dni bede stopniowo, wraz z wzrostem przebiegu, zwiekszal obroty. Rozszerzalnosc cieplna materialu nie zalezy, wbrew temu co sugerujesz, od zalapania raz lub kilka razy wyzszej temperatury. To jest wartosc stala, zalezna od skladu chemicznego stopu i na tym polega roznica miedzy tlokiem czeskim a n.p. almotowskim.
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2012, 23:33:27 wysłana przez kichau »

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 02, 2012, 23:32:59 »

nie chce nic gadac glupiego ale owszem polskie tloki puchna i blokuja sie a jesli sie nie zablokuja to motor zgasnie po jakims czasie i jak sie ostudzi dopiero jest gotowy do jazdy udokumentowalem to i sprawdzilem to samo sie dzieje w wsk sa tloki za 10 zl i za 30zl  za 10 kupilem raz i wiadomo co sie stalo wybijalem go mlotkiem i drewionkiem bo spuchl na wieki wiekow Amen;)

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 02, 2012, 23:41:42 »

0.13 między garnkiem a cylindrem? Skoro tuleja ma 10 a tłok 8 to różnica ma 2, ale luz między tłokiem a cylindrem 1 tak? Więc te 0.13 to tak na prawdę 0.065 czyli chyba ok. Większość tulejek jak ma luz ok. 0.1 to już czuć ten luz, jak bym miał pewne tłoki albo pewną rękę to zrobiłbym ciaśniej.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami