Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:09:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Do dołu

Autor Wątek: Regeneracja wału  (Przeczytany 160680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
Odp: Regeneracja wału
« Odpowiedź #125 dnia: Maja 22, 2013, 20:03:34 »

Chyba należałoby założyć jeden dział dotyczący tylko wałów. Tematów sie nazbierało a ciężko wszystkie znaleść. A co by nie mówić, trochę o tym wiedzy tu się przelało.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #126 dnia: Maja 23, 2013, 17:58:27 »

Witam Szanownych Kolegów  :) No to się narobiło.Żeby nie rozpisywać się za dużo ,powiem krótko. Spier...łem sprawę. Uczę innych jak wykorzystywać prawa fizyki przy składaniu silnika a sam popełniłem niedopatrzenie. Słusznie jeden z kolegów zauważył ,że aluminium ma inną rozszerzalność termiczną niż stal.To ,że jednym dzwoni innym nie to tylko kwestia pasowania. Wystarczy ,że jest 0 na 0 i po rozgrzaniu klepie. Nic złego się nie stanie tylko odgłos niezbyt miły dla ucha pewnie jest. W przypadku CZ i TS w wałach już zamontowanych i dzwoniących jedyną i rozsądną radą będzie ponowne ich rozebranie i podłożenie w rowek czoła wału w miejscu gdzie wchodzi kołnierz uszczelniacza w zależności od potrzeb odcinka 30-40 mm oringu średnicy 1,5 -2 mmm . To załatwi problem odgłosów klepania -stukania w 100%.
 Jeżeli ktokolwiek ma zakupiony u mnie uszczelniacz do TS i nie zamontował go jeszcze do wału to proszę o odesłanie uszczelniacza na mój koszt .Odeślę wersję poprawioną z osadzonym na obwodzie oringiem.
W przypadku Cz niestety nie można takowego oringu osadzić na obwodzie uszczelniacza .Trzeba go przytrzymać oringiem włożonym w rowek fabrycznie wytoczony w czole wału. Głębokość rowka minus wysokość odsadzenia na uszczelniaczu +0,5mm.  Według moich pomiarów wychodzi ,że wystarczy oring fi 1,5mm-1,8mm .
Podobnie oczywiście w TS .
Myślę ,że dalsze dyskusje niewiele zmienią ,bo błąd był nie zamierzony a wszystkich którzy na tym ucierpieli przepraszam  . Świat się nie zawali a można to w dosyć prosty sposób skorygować  :(

Kolegę o nicku Kichał proszę by nie mącił wody ,bo ja na forum się z uszczelniaczem nie promowałem a jedynie odpowiadałem na nie zawsze słuszne uwagi .
Co do Czerona i Pawanda  z tego co wiem pretensji do mnie nie mają i na działanie uszczelniacza jako takiego ,jakoś nie narzekają a skutki uboczne za które jeszcze raz przepraszam niestety się zdarzają.Tylko ten nie psuje kto nic nie robi kolego K.....ł a z kolei dopasowywanie uszczelniacza do każdego czoła indywidualnie to syzyfowa praca kompletnie nie racjonalna. Są prostsze sposoby eliminowania nie pożądanych skutków ubocznych/

« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2013, 18:45:23 wysłana przez Markoltent10 »

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #127 dnia: Maja 23, 2013, 19:13:26 »

A zrobienie uszczelniacza szerszego na srednicy zewnetrznej o 0,20 mm nie rozwiazalo by sprawy ? Czy technicznie da sie wykonac Pana usczelniacz Z aluminium i Jakie bylyby koszty jego wykonania ? Ja mam jeden Pana szczelniacz, czyli wysylam do Pana a Pan przysyla poprawiony czyli szerszy na obwodzie zewnetrznym czy poprawiony czyli z oringiem ?
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #128 dnia: Maja 23, 2013, 21:34:12 »

Kolegę o nicku Kichał proszę by nie mącił wody ,bo ja na forum się z uszczelniaczem nie promowałem

Nie promowałeś się, ale pisałeś, że uszczelniacze są już sprawdzone. Teraz jest tak, że Koledzy złożyli 5 silników (Pawand, Czeron, Kanter, Mostasz i Suchy) i 4 z nich, czyli 80%, są do poprawki.

I nie jest tak, że:

można to w dosyć prosty sposób skorygować

Tylko silniki trzeba wyciągać z ramy i jeszcze raz je połowic, a potem znowu złożyć i wmontować w ramę.

Tylko ten nie psuje kto nic nie robi kolego K.....ł

Zgadzam się, to wręcz moje motto życiowe. Ale takich eksperymentów nie robi się na taką skalę, to wszystko, pisałem już o tym.

Jeżeli nadal mi zarzucasz mącenie wody, to ja Ci zarzucam mydlenie oczu i to nie w kwestii uszczelniaczy, tylko w kwestii Twojego ustosunkowania się do moich wcześniejszych postów, oraz tej rzeczowej i popartej faktami odpowiedzi.

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #129 dnia: Maja 23, 2013, 21:50:40 »

Jak Dla mnie Przyznanie się i przepraszam w zupełności wystarczy. Nie ma co się tu krytykować. Moim zdaniem akcja rehabilitacyjna którą Marek ma zamiar przeprowadzić dowodzi, że nie mamy do czynienia z chachmęciarzem, który coś zjebał i ma to w dupie. Michał myślę, że nie potrzebnie podnosisz temperature sprawy, wszak nie jesteś w posiadaniu labiryntu. Nie ma co się wkurzać- MLEKO SIĘ ROZLAŁO. Fakt jest taki, że usunięcie tego klekotu wymaga poświęcenia około 10 godzin i to jest w tym wszystkim najbardziej drastyczne.
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #130 dnia: Maja 23, 2013, 22:00:18 »

Wrzuć Tomek filmik z dzisiaj, ciekawy jestem jak to słychać na głośnikach.
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #131 dnia: Maja 23, 2013, 22:13:53 »

Ja nie podnoszę temperatury, ale trzymajmy się faktów. O mały włos nie kupiłbym większej ilości, wstrzymał mnie tylko brak gotówki na polskim koncie.

Jeżeli ktoś pisze, że

Nic złego się nie stanie tylko odgłos niezbyt miły dla ucha

Czyli twierdzi, że powstała szczelina, czyli rozszczelnienie połączenia w tym miejscu, to nic złego, to mam prawo do swojej interpretacji tych słów. Każdy ma prawo do swojej.
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2013, 22:20:22 wysłana przez kichau »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #132 dnia: Maja 23, 2013, 22:34:40 »

Ja nie podnoszę temperatury, ale trzymajmy się faktów. O mały włos nie kupiłbym większej ilości, wstrzymał mnie tylko brak gotówki na polskim koncie.

Jeżeli ktoś pisze, że

Nic złego się nie stanie tylko odgłos niezbyt miły dla ucha

Czyli twierdzi, że powstała szczelina, czyli rozszczelnienie połączenia w tym miejscu, to nic złego, to mam prawo do swojej interpretacji tych słów. Każdy ma prawo do swojej.

...o mały włos ..czyni zasadniczą różnicę tak samo jak wyrywanie części zdania z całego kontekstu..
Ja napisałem ,że ... niezbyt miły dla ucha PEWNIE JEST! Jak już musisz to  interpretować po swojemu ,to interpretuj proszę przeczytawszy dokładnie to co inni piszą.
No i zastanawia mnie czy Ty Kichał tak już masz masz ,że bijesz piane w sprawie która Ciebie poniekąd nie dotyczy? - ..o mały włos...oczywiście ;) a może na całe szczęście?

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #133 dnia: Maja 23, 2013, 22:49:05 »

Ja napisałem ,że ... niezbyt miły dla ucha PEWNIE JEST!

PEWNIE JEST, to bardzo istotne!  ;) Dobranoc!

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #134 dnia: Maja 23, 2013, 22:52:18 »

Tak wtrące,choć niby mnie to nie dotyczy-proszę nie robić nagonki na Kichaua,wyraził swoją opinię do której miał całkowite prawo,też miałem kupić to uszczelnienie a właściwie regenerować wał,jednak z całkiem innych powodów zrezygnowałem( pisałem Ci Marek na priv jak pewnie pamiętasz),nie zmienia to faktu że przed sprzedażą towar powinien być sprawdzony i pewny a o tym zapewniałes Nas wszystkich,z drobnego klekotu robi sie kolejna inwestycja-wyjecie,mycie,nowe uszczelki i uszczelnicze do tego stracony czas.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #135 dnia: Maja 23, 2013, 23:01:15 »

Hi Hi
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

kecajw123

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.5 CZ 472.6 Jawa 634.7 M-72
« Odpowiedź #136 dnia: Maja 23, 2013, 23:02:30 »

To prawda ,że produkt powinien być sprawdzony. Jednak nie to zmienia faktu , że Pan Marek jest bardzo dobrym specjalistą od wałów i kolejną regenerację zlecę właśnie jemu. Trochę nie wyszło , gdyż został wprowadzony do sprzedaży uszczeniacz bez testów. Z drugiej strony patrząc to przecież wielcy producenci samochodów jak np. Lincoln czy Cadillac też mieli większe czy mniejsze wpadki. Ja może jestem w lepszej sytuacji , gdyż jeszcze nie zamontowałem wału po regeneracji. Teraz pozostaje pytanie - rozbierać wał i powracać do oryginalnego uszczelnienia czy podłożyć oring?
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2013, 23:05:09 wysłana przez kecajw123 »

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #137 dnia: Maja 23, 2013, 23:05:03 »

jednym będzie przeszkadzać dzwonienie innym nie zależy w jakim stopniu ale oczywiście najlepiej mieć jak najcichszy silnik ;)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #138 dnia: Maja 23, 2013, 23:14:59 »

Tak wtrące,choć niby mnie to nie dotyczy-proszę nie robić nagonki na Kichaua,wyraził swoją opinię do której miał całkowite prawo,też miałem kupić to uszczelnienie a właściwie regenerować wał,jednak z całkiem innych powodów zrezygnowałem( pisałem Ci Marek na priv jak pewnie pamiętasz),nie zmienia to faktu że przed sprzedażą towar powinien być sprawdzony i pewny a o tym zapewniałes Nas wszystkich,z drobnego klekotu robi sie kolejna inwestycja-wyjecie,mycie,nowe uszczelki i uszczelnicze do tego stracony czas.
Ja na nikogo nagonki nie robię ,i pamiętać pamiętam. Stary jestem ,ale zażywam Geriavit -ponoć pomaga?
Faktu nic nie zmieni i myślę ,że ja go zmieniać nie chcę ,co mi niektórzy jak widzę usiłują wmówić... pisałem ,że sprawdzone w silnikach Wartburga,Syreny ,Trabiego i zakładane wcześniej  lata 90te! w CZ i Jawach bez reklamacji!
Faktem jest również to ,że są tacy którym  nie puka a 80% jak ktoś słusznie zauważył ,owszem tak  i to też fakt!. Moje stanowisko wyraziłem ,przeprosiłem co miałem napisać napisałem a o ewentualnych dalszych krokach rozmawiał będę z tymi których to dotyczy bezpośrednio, łoki ?
Dobrej nocy zatem życzę idąc za przykładem Kolegi i do miłego .
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2013, 23:26:53 wysłana przez Markoltent10 »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #139 dnia: Maja 23, 2013, 23:29:24 »

Dokładnie o taką rzeczową dyskusje mi chodziło. Nikt nikogo nie ma zamiaru personalnie atakować, czy podważać czyjeś kompetencje.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #140 dnia: Maja 23, 2013, 23:41:51 »

Zatem...wszystkich tych którzy kupili uszczelniacze informuję ,że jeżeli nie założyli jeszcze uszczelniaczy na wał a chcą ,mogą je zwrócić -oddam pieniądze ,lub odeślę poprawioną wersję z wstawionymi o-ringami .
Co do reszty bezpośrednio zainteresowanych ,proszę o ewentualny kontakt telefoniczny lub o PW
Jeszcze raz miłej nocy ;)

« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2013, 23:51:30 wysłana przez Markoltent10 »

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #141 dnia: Maja 24, 2013, 02:51:20 »

Kolegę o nicku Kichał proszę by nie mącił wody ,bo ja na forum się z uszczelniaczem nie promowałem

Nie promowałeś się, ale pisałeś, że uszczelniacze są już sprawdzone. Teraz jest tak, że Koledzy złożyli 5 silników (Pawand, Czeron, Kanter, Mostasz i Suchy) i 4 z nich, czyli 80%, są do poprawki.

I nie jest tak, że:

można to w dosyć prosty sposób skorygować

Tylko silniki trzeba wyciągać z ramy i jeszcze raz je połowic, a potem znowu złożyć i wmontować w ramę.

Tylko ten nie psuje kto nic nie robi kolego K.....ł

Zgadzam się, to wręcz moje motto życiowe. Ale takich eksperymentów nie robi się na taką skalę, to wszystko, pisałem już o tym.

Jeżeli nadal mi zarzucasz mącenie wody, to ja Ci zarzucam mydlenie oczu i to nie w kwestii uszczelniaczy, tylko w kwestii Twojego ustosunkowania się do moich wcześniejszych postów, oraz tej rzeczowej i popartej faktami odpowiedzi.

Michał, nie sądzę, że powinieneś walczyć w obronie nas wszystkich. A tak na marginesie:
to co piszesz powyżej nijak mi się nie zgadza z poniższym cytatem:

Dokładnie o taką rzeczową dyskusje mi chodziło. Nikt nikogo nie ma zamiaru personalnie atakować, czy podważać czyjeś kompetencje.

.

Atakuje i ocenia się bardzo łatwo. Przyznać się do błędu i przeprosić jest znacznie trudniej.
Decydując się na część, której nie wyprodukowała fabryka, ryzykowałem, że coś pójdzie nie tak. Nie mam żadnych pretensji, a silnik rozbiorę jeszcze tyle razy ile będzie trzeba, aż uszczelniacz zadziała, albo okaże się, że nie będzie działać. I tyle. Sceptycy mogą poczekać na rezultaty - w milczeniu ;)

Poprawiłem - Rozztocz ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2013, 08:41:15 wysłana przez Rozztocz »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #142 dnia: Maja 24, 2013, 06:26:09 »

Chłopaki, ja jestem w tej kwestii totalnie pozbawiony emocji i bohaterskich zapędów też nie mam, więc o obronie nie może być mowy. Nie odniosłem sie do osoby Marka, bo Go nie znam, tylko oceniłem z mojego punktu widzenia łańcuch  wydarzeń. Jak nie chcecie o tym dyskusji, to nie piszcie o takich sprawach na forum i wtedy nikt nie będzie zabierał głosu.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #143 dnia: Maja 24, 2013, 08:20:11 »

Ja was rozumiem i popieram argumentacje kichała. Z jednej strony dzialanie tego labiryntu jest bardzo sprawne - silnik dobrze sie wkreca z dolu i jest dynamiczny, cylindry pracuja bardzo rowno. Z drugiej strony jezeli zaczne jezdzic po Warszawie i cos mi zacznie mocno stukac od temperatury to zapewne trzeba bedzie ten silnik rozebrac. W moim przypadku jest to duzo czasu I onad 1000 zl kosztow jezeli mowimy o rozebraniu silnika I walu i ponownym lozeniu z tym labiryntem albo fabrycznym. Pamietajcie ze ja nie mam mozliwosci czasowych ani technicznych zlozenia sobie silnika samemu w warszawie. Ale moj mechanik jak mowilem ze bede skladal wal z tym labiryntem to mowil ze on by nie zaryzykowal I zeby sie dwa razy zastanowic czy nie zalozyc fabrycznego  rozwiazania. Jescze raz pytam czy technicznie da sie wykonac ten uszczelniacz (silnik 638) w taki sposob zeby nie mial luzu I nie trzeba ylo stosowac ringa ?

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #144 dnia: Maja 24, 2013, 08:45:06 »

Kolego Mostasz. Jeżeli działa po złożeniu silnika i nie puka to raczej pukać już nie będzie.Da się wykonać oczywiście. Ten drugi uszczelniacz proszę odesłać z adresem zwrotnym zwrócę kasę za przesyłkę i odeślę poprawiony.
Co do obaw o o-ring to są one nie uzasadnione. To jest jedna z metod stosowanych w mechanice maszyn do likwidowania-zapobiegania takim i podobnym zjawiskom a jeżeli ktoś twierdzi inaczej to..eee szkoda słów.
A swoją drogą ,to 1000 PLN za rozebranie silnika i ponowne złożenie to chyba lekka przesada ,nawet jak na Warszawę :o .

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #145 dnia: Maja 24, 2013, 09:08:16 »

Co do obaw o o-ring to są one nie uzasadnione. To jest jedna z metod stosowanych w mechanice maszyn do likwidowania-zapobiegania takim i podobnym zjawiskom a jeżeli ktoś twierdzi inaczej to..eee szkoda słów.
Zgadzam się w 100%, jak wszyscy wiedzą, nowe, produkowane dzisiaj labirynty do 638 również mają oring doszczelniający/redukujący różnicę w rozszerzalności cieplnej i nikomu to nie przeszkadza, nikt się nie skarży.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #146 dnia: Maja 24, 2013, 10:00:53 »

Nie tak prosto, silnik trzeba wyjac z ramy, dowieźć(bo dowozić) z miejsca garazowania do mechanika, wyjac wal i wyslac do Pana, zaplacic Panu za rozebranie i ponowne zlozenie i zlozyc silnik oraz zawieźć do miejsca garazowania jawy bo tam mam narzedzia i miejsce zeby wsadzic silnik do ramy, ewentualnie koszt orginalnego labiryntu. Z tym czy go nie bedzie mocno slychac to zobaczymy, bo narazie docieram na mieszance 1:25, nie przekraczam zabardzo 65 km/h i staje co 10- 15 km zeby jawa ostygla. No I mierze temperature na glowicach - do tej pory bylo max 107 °C ale Jezdzilem jak bylo chlodno albo bardzo Poznym wieczorem
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2013, 10:10:56 wysłana przez Strażak »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #147 dnia: Maja 24, 2013, 10:15:06 »

Nie za lekko docierasz ?
Ja swoje garki zacząłem docierać wyjazdem na VSJ w zeszłym roku ;) temperatura powietrza przekraczała 30 stopni.
Zatrzymywałem się 4 razy, na odcinku 300 km, żeby się napić, w połowie drogi, stałem z 10 minut, a jechałem cały czas 75 km/h. Kolejne 200 to już jazda ok 85 km/h, Następne 200, nawet 95 km/h, potem to już do 100 spokojnie.
Teraz mam nakulane ok 2000 km, nic mi się nie przytarło.
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2013, 10:18:42 wysłana przez Strażak »
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #148 dnia: Maja 24, 2013, 10:50:03 »

A wiesz przynajmniej jaki miales luz montazowy ?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #149 dnia: Maja 24, 2013, 10:59:40 »

5 setek
    Status GG
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Do góry