Wolna Strefa Jawa - CZ

• Września 13, 2026, 06:35:11
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do dołu

Autor Wątek: Ubiór motocyklisty - na Jawę  (Przeczytany 41109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brein

• Gość
Odp: Ubiór motocyklisty - na Jawę
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 27, 2007, 07:50:34 »

Odgrzebuję temat :)

pisałem wcześniej o tym, że planuję kupić ciuchy z mttr.
Kupiłem. Co prawda kurtka i spodnie poszły na wymiankę (kurtka- za krótka odrobinę, spodnie - w sumie ok, ale dla pewności również wymieniam na dłuższe jakieś 3 cm bo ochraniacze podciągają je, a nie chcę za każdym razem poprawiać)

W każdym razie koszty to około 1100zł za kurtkę, spodnie, rękawice + gratis kołnierz na polarze :) Niemniej wsio na atestowanych ochraniaczach. Wykonanie super po prostu - nie można się przyczepić. Kurtka prócz membrany ma odpinaną podpinkę i oczywiście standardowo zamek do przypinania spodni. Zamykana na zamek błyskawiczny - dwie opcje zamknięcia: dwa równoległe zamki - co by spokojnie można było zapiąć z czymś pod spodem.

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko polecić (tanio i solidnie po prostu - kontakt również pierwsza klasa - ludzie wiedzą co i jak) Oczywiście wszelkie wymiany bezproblemowe - sami od razu zastrzegają, że w razie czego odsyłać - wszystko praktycznie dostępne od ręki.

Tu fotka - nie najlepsza, ale na szybko robiona:
http://www.breinride.home.pl/aaa.jpg

Pozdrawiam

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 27, 2007, 12:11:05 »

eeeee  <thumbup> pełen wypas  <worship> <punk>

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 27, 2007, 13:57:04 »

No ciekawy strój.
Ja teraz też coś muszę zakupić więc jak wiecie gdzie można kupić coś normalnego za niewielkie pieniądze to piszcie :D

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 27, 2007, 14:38:38 »

eee no Brein ty to kawal chlopa jestes  :D

jak bedziesz jechal na zlot to metki oderwij  :>

porownamy ja z moim Traborem  :>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 27, 2007, 15:11:57 »

metki zostały bo wracały do producenta (trochę za małe) :)

A porównywać owszem, owszem, ale lepiej za jakiś rok - jak się powyciera klimatycznie - bo na początku to jak palant człowiek wygląda w funkiel nówce - zawsze mi się nowe ciuchy kojarza z gogusiami jeżdżącymi dla szpanu od knajpy do knajpy ;)

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 01, 2007, 12:53:33 »

bezpieczeñstwo to podstawa.
Ja mam texowy komplet firmy BF z kompletem ochraniaczy, kask szczękowy Vemar, rękawice Keprotec, buty Chiruca wysokie.... całość kosztowała koszmarną kasę.... Ale najpierw się porządnie ubrać a potem śmigać....
I wcale nie czuję się dziwnie jadąc w tym zestawie na jawie.... Co najwyżej jak ktoś mnie zobaczy to jest przekonany że zaraz wsiądę na jakiegoś plastika, a tu cyk na jawę i tylko dym za mną...  :>

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 01, 2007, 13:26:26 »

Co najwyżej jak ktoś mnie zobaczy to jest przekonany że zaraz wsiądę na jakiegoś plastika, a tu cyk na jawę i tylko dym za mną...  naughty
I na pewno jest święcie przekonany, że Ci japonię ukradli...    <lol> <lol> <lol>

Dobre i wygodne  "ciuchy" to jest to  <thumbup>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 13, 2007, 14:43:35 »

doszedlem do wniosku ze ja musze kupic jeszcze kombinezon nieprzemakalny zakladany na ubranie, podobal mi sie taki jak mial Mariusz z Ola w piotrawinie
chyba louis
nie wiem tylko czy taki kombinezon, to ma oddzielne czesci na np. buty i rece
na allegro tez troche sprzedaja tego
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 13, 2007, 14:53:17 »

Biorąc pod uwagę jakie mamy lato to na pewno się przyda taki kombinezon
 :-/

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 13, 2007, 20:26:10 »

doszedlem do wniosku ze ja musze kupic jeszcze kombinezon nieprzemakalny zakladany na ubranie, podobal mi sie taki jak mial Mariusz z Ola w piotrawinie

Ja kiedys czytałem. Cały kombinezon jest troche niepraktyczny.

Ja mam spodnie i gore odzielnie. Wiec na male deszcze wystrczy dół aby po nogach nie chlapało z drogi. Góra na ulewy i potopy  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 13, 2007, 22:04:57 »

Na allegro mają chyba same kombinezony  :-/

gringo

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 10, 2009, 17:29:11 »

ja mam skórzaną kurtkę firmy Triumph /tak tej od damskiej bielizny;)/, spodnie skórzane Cobra, pas nerkowy i rękawiczki skórzane również Cobra, buty Sidi, kask Shark s500 air. Wszystko jest na prawde git, w serio przystępnych cenach (poza kurtką) i bdb jakości.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 10, 2009, 17:33:12 »

Ja mam kurtkę Utika Steel, mam ją za mało żeby coś o niej powiedzieć, ale cenowo w porównaniu do innych była dobra. Ochraniacze na barki i plecy są, wywietrzniki rozpinane też, kieszonek dużo. Chodzi się w niej jak robot, ale w koñcu gruba skóra  ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 10, 2009, 18:50:05 »

Kombinezon lookwell (w klimacie lat cz) - uzywka 150zł
buty probiker active - 130zł
rekawice cafe racer - 30zł
pas nerkowy louis - 30zł
kask lazer lz4 bandit 70zł

zadnych zastrzezen co do ubioru wszystko jak trzeba
http://mienki1987.blogspot.com/

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 10, 2009, 19:29:39 »

Laszo jak baniak nie trzyma CI się głowy to znaczy że masz go ¼le dobranego. Niestety ale mamy sprzęty "niskobudżetowe" i częstym podejściem ludzi jest fakt: "no co ?? mam motocykl za tysiąc i pól tysiąca wydam na ciuchy ? absurd...."  Wcale nie absurd. Już nie wspominam o ubraniach ale baaardzo często ludzie kupują kaski już używane tylko dlatego że cena nowego "jako tako markowego" to lekko 300zl...

Tylko że to jest dbanie o własne bezpieczeñstwo. Już nawet jeansy zapewniają minimum ochrony w razie upadku.
Mienki widział w jakim kasku je¼dziłem. W Bieszczadach miałem mały wypadek- najbardziej gówniany kask zapobiegł temu że nie mam rozbitego łba- fakt pękł od ucha do ucha (bo mniej więcej na wysokości prawego ucha walnąłem w asfalt). Dupsko też zbytnio nie ucierpiało bo tylko kilka siniaków, Natomiast na ramieniu prze swoją nonszalancje mam kilka blizn długości od łokcia do pleców- bo jechałem w samym podkoszulku (kurta - a po co niech sobie jedzie na siedzeniu) No i tym sposobem dowiedziałem się, że nawet głupie dżinsy zapewniają mi to że nie podrę sobie dupska szorują o asfalt tak od razu - natomiast koszulka nie chroni nawet przed owadami ...     

Oczywiście w rękawiczkach jechałem :P 

Także Panowie.
Zawsze baniaczek na dyñce. Zawsze konkretne spodnie, zawsze rękawiczki, i zawsze kurtka. Można bez majtek jechać ale to wcześniejsze obowiązuje zawsze jak wsiada się na motocykl.     
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 10, 2009, 21:04:28 »

widze turbo trzewiczki mamy takie same ja sobie je cenie bo sa tanie dobre i fajne..... tylko gdzie znalazles je za 90zł

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 10, 2009, 21:07:03 »

Ja i moja pasażerka w czasie wypadku na jawie mieliśmy stroje z ochraniaczami założone mimo że jechaliśmy kawałek i był gorący letni dzieñ. Gdyby nie ochraniacze dziś bym chodził o kulach, od tarcia spodnie się spaliły a połowa ochraniacza została zeszlifowana na asfalcie, prawdopodobnie miałbym problemy z ruszaniem ręką od barku w dół. Moja pasażerka podobnie.

Dziś nawet w gorący dzieñ klnę i zakładam ubrania przypominając sobie jak asfalt leci mi przed szybką kasku a potem migawki jak lekarz układa moją dziewczynę w pozycji bezpiecznej.....

Dlatego wybaczcie ale jak widzę gościa w adidaskach i jeansach to......
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2009, 21:09:32 wysłana przez MOTOMYSZOR »

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 10, 2009, 21:17:32 »

Moje ubranie po 20 000km:
kask Airoh Leox - żadnych śladów zużycia, jeszcze nie korzystałem z dobrodziejstw wyjmowanej wyściółki. Jeszcze się załapałem na serie z zapięciem DD. Szybka dosyć łatwo paruje w sprzyjających ku temu warunkach, ale też i szybko odparowuje.

buty Probiker Street II - gumiaki, takie kalosze przez co wygodnie się chodzi. Za dobrze nie chronią, ostatnio odbiłem se piętę o kufer na manewrach, jedyna usterka to odklejenie się części wyściółki w prawym budzie, więc muszę przytrzymać but ręką, żeby ściągnąć pozostawiając ją na swoim miejscu.

rękawice Probiker PRX-4 - super są, bardzo dobrze przemyślana wentylacja i dobra ochrona z każdej strony. Defektów żadnych. Niestety jedną straciłem w akcji, chyba znów kupie takie same. To są typowo letnie, i latem są rewelacyjne. Poniżej 10*C zakładam raczej zimowe.

spodnie i kurtka tschula - Ogólnie dobre wykonanie i jestem zadowolony. Musze już przeprać, bo capi, aż sam czuje. Z mankamentów to troche się spruły nitki trzymające rzepy na lewym nadgarstku, kieszonce wewnętrznej i w spodniach siateczka wewnętrzna w kroku. Kurtka ma wywietrzniki na stałe na rękach, więc jak jest poniżej 10*C warto wrzucić coś nieprzewiewnego na wierzch i od razu robi się cieplutko.

Kurtke, spodnie i buty myje przed sezonem i konserwuje, żeby nie wsiąkało za bardzo wody. W sezonie taczam się w tym, śpie na glebie, cuda niewidy a i tak wyglądają bardzo ładnie.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 10, 2009, 21:30:58 »

wies turbo te probikery active to najtansze buty motocyklowe na rynku ale sa calkiem fajne... te drozsze tez czesto przemakaja

p.s. tez kupowalem z tej strony jakies rok temu i placilem 130zł

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 10, 2009, 21:59:20 »

Jawa to motocykl klasyczny więc pasuje praktycznie kazdy strój motocyklowy za wyjątkiem tych skór na plastiki (w których wygląda sie jak kanarek).
Nawet kurtka za napisem Cafe Racer powinna pasowac...

Ja latam w:
-spodnie Cobra (sznur Jeans)
-kurtka MalyHD - Made in Poland
-buty - bundeswera - niemcy - smołowane - czad!
-skarpety - nord horn
-pas nerkowy - no name - (teraz chcę kupic nowy - możecie coś polecić?)
-rękawice
     bezpalcowe - Modeka
     pełne MTTR - raczej mierne
(też chce teraz kupic nowe - mozecie cos polecic?)
KASKI:
LS2 - hiszpania
topek - CHINY
Nolan Officer BAY - 2 szt. Włochy
1 szt - Made in Poland  a'la orzech
Okulary:
-Google - uniwersalne (mozna z nich zrobić i gogle i okulary w pełni regulowane)
-polaroid
-do szlifowania okulary BHP za 7PLN (do jazdy w nocy)

jak zimno:
-wind stopper dół i góra (chyba tak się to nazywa)
-maska na ryj - Scott
-ochrona szyi - Held
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2009, 22:06:06 wysłana przez FIS »

zielarz

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 10, 2009, 22:37:51 »

Mój niskobudżetowy zestaw to:
Kurtka skórzana typu "spedalona ramoneska" (nie uważam ramonesek za pedalskie, tylko ta moja kurtka ma jakieś przeplatane pagony i szerszy pasek w dodatku wyżej... ale tylko taka była w szmateksie więc taką brałem  :>): 70zł
rękawice "cafe racer" czyli najtañsze skórzane rękawice jakie były na allegro (nie polecam na chłodniejsze dni, mają za krótką tą część która wchodzi na rękawy): 50zł
kominiarka: 50zł
kask "tornado" 70zł
do tego glany i jeansy podszyte na kolanach skórą wyciętą ze starej kurtki.

Całość jakieś 240 zakładając że ktoś chodzi w zimę w glanach (a więc nie kupuje ich na moto) oraz ma jeansy  :>
Więc nie zgodze się z Pawłem z tym pół tysiąca (no chyba że nie myślałeś o konkretnej kwocie tylko rzuciłeś tak dla zobrazowania problemu) bo za 240 udało się skompletować strój w którym w lato da się je¼dzić i jest na w miarę praktyczny (główna wada skórzanych spodni-dłużej się je zmienia niż kurtkę, nie powiesi się ich na wieszaku przy wejściu wchodząc do jakiegoś sklepu czy urzędu a do ewentualnego przebrania się trzeba raczej odludne miejsce)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 10, 2009, 23:15:34 »

eee tam, nie wyobrazam sobie przejechania w jeanach ostatniej naszej podrozy (chodzi o Wesele Mariusza i Oli + czechy ok 1700 km)gdzie temp po zachodzie slonca ostro leciala na dol
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 11, 2009, 10:25:19 »

£o kurde- Mechaty widzę full RAT style preferujesz  ;]

Radziu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 11, 2009, 10:46:30 »

Kask nolan- nowy 1100
Buty Richa - uzywane 150
Spodnoie dainese -nowe 1300
kurtki brak dopiero bd kupowal
Rekawice jakies tam za 150  z wkladkami karbonowymi
Kominiarka 50
W garazu:
2 CZ 175/487
Mz ts 250/2
2 Komary Sztywniaki
Suzuki gs 500
CBR 600 f2 stunt pies
Jawa 350 Ts +  Wozek
"..Pieprzyć to co o nas mówią.. jesteśmy lud¼mi z pasją.."

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 11, 2009, 12:47:34 »

Na chwilę obecną jeżdżę ubrany w :
1.kurtka 3/4 z odczepianą podpinką oraz spodnie z taką samą podpinką-tekstylno-skórzane firmy GENSLER model The Scorp(możliwość spięcia w jedną całość ),w lecie za ciepłe- praktycznie tylko koszulka i slipy,z podpinką + cienki golfik idealne przy temp. 10-15 st.C,przy temp. ok 2-4 st.C muszę jeszcze ze dwie warstwy ubrać pod spód.Na lato planuję lekką skórę i dżiny z ochraniaczami.

2.kask integralny Caberg  V2 407,dobrze się spisuje,bardzo fajna przyciemniana druga szybka,wada to przy niskiej temp. trochę paruje i muszę jechać z uchyloną szybką + kominiarka,na lato planuję kask otwarty z daszkiem-CABERG FREEDOM lub coś podobnego.

3.rękawice DiFI TUSK AX ,w lecie zbyt ciepłe-idealne powyżej 5 st.C( do 20 ),poniżej muszę wkładać drugie pod spód,na lato planuję jakieś lżejsze .

4.buty typu grom,na zimniejsze dni podobne tylko ocieplane-na chwilę obecną wystarczające,choć będę musiał pomyśleć o typowo motocyklowych.

Koñcząc dodaję że to w czym jeżdżę jest naprawdę wygodnie i spełnia moje oczekiwania( mimo kilku wad ).

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry