Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:05:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pytanie o Docieranie :)?  (Przeczytany 27932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lazar

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
Pytanie o Docieranie :)?
« dnia: Marca 19, 2012, 21:13:58 »

Dzis pierwszy raz odpalilem Jawe pochodzila 10 min na wolnych no to chcialem zrobic rundke a tu jada sobie smerfy no to full gaz i troche ja przybutowalem okolo 2 km i czy moglo sie cos stac jakies uszkodzenia czy raczej jest to dopuszczalne przy docieraniu ?
    Status GG

von_Majzel

• Gość
Odp: Pytanie o Docieranie :)?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 19, 2012, 21:15:29 »

Jak nie zatarłeś , tłoki chodzą i wał się obraca to będzie żyła . Chyba za krótko ją butowałeś aby przegrzać ten , nie tak całkiem mały silnik =)
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2012, 21:18:38 wysłana przez von_Majzel »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 19, 2012, 21:18:45 »

No to ladnie ja dotarles  ;)

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 19, 2012, 21:28:00 »

Coś gdzieś był na forum o docieraniu na wysokich obrotach
Spoko będzie żyła
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 19, 2012, 21:31:42 »

Nic jej nie będzie  ;)

Jeżeli wlałeś oleju do mieszanki, to będzie śmigała a jej to dobrze zrobi bo wypłukało syfy po szlifie  :)

Ps. 2T lubi obroty więc nie martw się, cylindry nie są z papieru  ;D
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 19, 2012, 21:54:45 »

Polecam zajrzeć do archiwum.. Można by ten wątek gdzieś w bazie wiedzy dać.
Już była naprawdę długa rozmowa na ten temat. Szkół jest wiele.
Ja jestem za takim docieraniem jak właśnie dotarłeś :P. Chwilę na wolnych obrotach, trochę pojeździć i gaz na maksa ile fabryka dała. Nie przegrzać. Poczekać, aż ostygnie. Znowu nagrzać, i jazda z maksymalnymi prędkościami. Byle by nie przegrzać. Acha. Oczywiście, żadnego pałowania na luzie. Manetka do oporu tylko pod obciążeniem.
pozdr

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 20, 2012, 19:34:56 »

Bo tak ma robić właśnie chodzi o to, że im więcej ciepła tym więcej korbowód się "rozszerza" i dzięki temu docieranie jest wtedy na całej długości cylindra. Jak docierasz stylem starego dziadka to potem ma "muła".
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 20, 2012, 22:03:53 »

Bo tak ma robić właśnie chodzi o to, że im więcej ciepła tym więcej korbowód się "rozszerza" i dzięki temu docieranie jest wtedy na całej długości cylindra. Jak docierasz stylem starego dziadka to potem ma "muła".

Cholera, a to glupoty Jawa od 60 lat w instrukcjach obslugi wypisuje, ze niby niskie predkosci itd...

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 20, 2012, 22:17:52 »

Ja rozumiem rozumiem, poprostu tego nie wiedzialem i dziwie sie, ze jeszcze instrukcji nie skorygowali  ;)

A na czworce powoli to wiadomo, jasna sprawa, lozyska korbowodu w dupsko dostaja, bo wybuch wybuchem, sila duza, a opor tez duzy, wiec w lozyska idzie. Dlatego w instrukcji jet tez predkosc minimalna na poszczegolnym biegu.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 20, 2012, 22:36:09 »

Wierze Ci. Ja moja 634 docieralem ksiazkowo i faktycznie nie jest zbyt zrywna. Chodzi cacy, ale przed remontem mimo luzow na wale, miala chyba wiecej mocy...

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 20, 2012, 22:47:46 »

coś w tym jest ja też 634 docierałem książkowo jak miałem i nie miała jakiego takiego zrywu jak przed remontem. A tske mam 24k km i zero luzu na korbie ciśnienie 9.5bara chodzi że aż miło :) a w palnik jej nie żałował koleś wcześniej chociaż dziaduszek;) ja też lubię przycisnąć czasami a czasami przymulam że na 4 biegu 50km/h ale to przymulam jak zimna:D

Lazar

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 20, 2012, 23:00:31 »

Noi robie tak jak Nestor powiedzial noi nic zlego sie nie dzieje zagladne pod czapki jutro.Ale musze powiedziec ze przed remontem myslalem ze moja Jawa to demon a teraz masakra ciezko mi ja utrzymac,tylko teraz mam tak ze lewy cylinder kopci jak wsciekly a prawy tylko troche nie przypominam sobie zeby na tamtym silniku sie tak dzialo co o tym sadzicie?
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 20, 2012, 23:12:45 »

Moze cos z simmeringiem? Dobrze wszystko zalozyles, wymieniles simmering na nowy? Nic nie pokancerowales przy zakladaniu?

Lazar

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 20, 2012, 23:18:37 »

Wszystkie uszczelniacze wymienione.Ale tragedi niema tylko to widac ze jeden znacznie wiecej kopci ale co ja mialem problemow np cylindry nie byly do pary i miedzy krocem a prawym cylindrem byla szpara 3 mm :D.I wlasnie niewiem bo dzis bylem u kumpla i albo mi sie wydaje albo ma mniejsza kompresje czuc kopiac ale moze poprostu noga mi sie przyzwyczaila ;p.Kolega twierdzi ze tak samo ale spadku mocy niema.
    Status GG

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 20, 2012, 23:20:29 »

z jawa nie miałem problemu jak mi kopciła ale mz jak mi bardzo kopciła ustawiłem na nowo zapłon i git;) nie kopciła prawie nic :)

Jws

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 20, 2012, 23:24:51 »

Ja zawsze docieram na ostro. Najlepsza do tego jest noc lub chłodny dzień- pierwsze dosłownie kilka km na lajcie by ruchome części silnika się "rozgościły" a jak nie wyjdą żadne kwiatki typu wyciek,coś nie działa- trasa i rura. Żadnego "stosunku 1:30" i żadnych oszczędnych obrotów. Te instrukcje są kopiowane żywcem z lat 50.

Zerknij na świeczkę -farfocle poremontowe lubią się wbić do jej wnętrza. Skontroluj dokręcenie głowicy- dobrze dokręcić na ciepłym. Tematyka kopcenia z jednej bardziej z drugiej mniej była tyle razy wałkowana a ja nadal nie wiem czemu mi cezetka kopci jednakowo... a już wiem-to singiel ;D

Mam nadzieję,że zachowałeś kolejność składania góry?
najpierw zakladamy cylindry później dokręcamy na fest króciec ( wszystkie 4 nakrętki ) a na samym końcu dopiero na takie zblokowane cylindry zakładamy glowice i je dokręcamy. Inaczej płaszczyzny cylindrów współpracujące z króćcem nie będą w jednej linii.

Lazar

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 20, 2012, 23:32:49 »

Tak tylko ze mialem dwa silniki jeden z lat 90 drugi z pierwszych 638 z chromowanymi napisami Jawa i na oko widac ze jeden jest wiekszy od drugiego ale tekturowa uszczelka+czarny sylikon zalatwily sprawe.Tak samo nie wiem czy ktos zauwazyl jaka jest wielka roznica miedzy tymi silnikami od koszyka po zebatke wału sie rozni tak samo poł ksiezyc i w kazdym duperelu sie mozna doszukac roznicy.
    Status GG

Jws

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 20, 2012, 23:35:11 »

Co? ???

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 20, 2012, 23:37:25 »

Tak tylko ze mialem dwa silniki jeden z lat 90 drugi z pierwszych 638 z chromowanymi napisami Jawa i na oko widac ze jeden jest wiekszy od drugiego ale tekturowa uszczelka+czarny sylikon zalatwily sprawe.Tak samo nie wiem czy ktos zauwazyl jaka jest wielka roznica miedzy tymi silnikami od koszyka po zebatke wału sie rozni tak samo poł ksiezyc i w kazdym duperelu sie mozna doszukac roznicy.
Eeeeee ? Coś nie ten teges :P
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Lazar

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 20, 2012, 23:48:54 »

pfff sory zgubilem ze chodzi o cylindry poprostu widac roznice w uzebrowaniu  ::) .
A tak dokladniej to silnik jest jakby odlewany w innych formach krociec nie pasowal bo jeden cylinder byl z innego silnika i po wlozeniu krocca na jeden cylinder spasowal a na drugim byla szpara 3 mm chyba teraz to objasniłem  ::) ?
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2012, 23:59:39 wysłana przez Lazar »
    Status GG

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 21, 2012, 19:22:44 »

Lazar, jesteś trzeźwy?:) Możliwe, że założyłes ten króciec do góry nogami.
Takie myśli mnie naszły odnośnie docierania.Docieranie, jak sama nazwa wskazuje, polega na docieraniu i tarciu o siebie różnych ruchomych części. W wyniku tego, powstaje ciepło. Mieszanka paliwowa pełni tutaj rolę chłodziwa. I teraz zagadka. Skoro markowe i lepszej jakości oleje, lepiej smarują, nie pienią się, lepiej się spalają to tym samym opoźniają proces docierania :D A jak by tak zastosować słaby olej, który by tak tych części współpracujących ze sobą nie smarował dokładnie? Docieranie przebiegnie szybciej? ;)Ale rozkminka:D
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 22, 2012, 07:27:29 »

Docieranie, jak sama nazwa wskazuje, polega na docieraniu i tarciu o siebie różnych ruchomych części. W wyniku tego, powstaje ciepło. Mieszanka paliwowa pełni tutaj rolę chłodziwa.

Paliwo chlodzi pod tlokiem, ale grzeje nad tlokiem jak sie spala, wiec cieplo nie powstaje tylko w wyniku tarcia. Wydaje mi sie, ze nawet wiekszosc ciepla powstaje przez spalanie.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 22, 2012, 08:53:05 »

Lazar, jesteś trzeźwy? :) Możliwe, że założyłes ten króciec do góry nogami.
Takie myśli mnie naszły odnośnie docierania.Docieranie, jak sama nazwa wskazuje, polega na docieraniu i tarciu o siebie różnych ruchomych części. W wyniku tego, powstaje ciepło. Mieszanka paliwowa pełni tutaj rolę chłodziwa. I teraz zagadka. Skoro markowe i lepszej jakości oleje, lepiej smarują, nie pienią się, lepiej się spalają to tym samym opoźniają proces docierania :D A jak by tak zastosować słaby olej, który by tak tych części współpracujących ze sobą nie smarował dokładnie? Docieranie przebiegnie szybciej? ;)Ale rozkminka:D

Docieranie, jak sama nazwa wskazuje, polega na docieraniu i tarciu o siebie różnych ruchomych części. W wyniku tego, powstaje ciepło. Mieszanka paliwowa pełni tutaj rolę chłodziwa.

Paliwo chlodzi pod tlokiem, ale grzeje nad tlokiem jak sie spala, wiec cieplo nie powstaje tylko w wyniku tarcia. Wydaje mi sie, ze nawet wiekszosc ciepla powstaje przez spalanie.

Brawo chłopaki odnaleźliście właśnie koło  ;D

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 22, 2012, 10:26:15 »

Brawo chłopaki odnaleźliście właśnie koło  ;D

;D Dokladnie! Ale jak Krycha pisze, ze paliwo chlodzi, musialem mu przypomniec, ze medal ma dwie strony  ;)

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 22, 2012, 10:29:15 »

Lazar, jesteś trzeźwy? :) Możliwe, że założyłes ten króciec do góry nogami.

To może się sprawdzać w nowszych sprzętach, gdzie elementy są lepiej jakościowo wykonana, często jest nikasil. A jak to jest w Jawie?? Miał być to motocykl prosty i tani, dlatego też jakość wykonania jest gorsza. Tym bardziej części teraźniejszej produkcji. Jeśli ktoś założy kiepskie tłoki(mam tu na myśli te świecące się jak psu jaja) i mocno da po garach to bardzo szybko mu się dotrze, nawet zatrze. Takie jest moje zdanie.