Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 05:36:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czyzby tu mozna bylo wklejac linki dotyczace roznych tematow?  (Przeczytany 4929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mirekm71

• Jawer

Nie dosc, ze pierwszy to jeszcze smutny i prawdziwy.

http://www.scigacz.pl/Rowni,i,rowniejsi,wsrod,motocyklistow,17742.html
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Saladin

• Gość
Odp: Czyzby tu mozna bylo wklejac linki dotyczace roznych tematow?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 28, 2012, 05:59:38 »

Artykuł niezły. Widziałem, że jak Jarek przeżył drogę do szpitala Na Szaserów to będzie żył i chodził.
Tak jak piszesz takie podziały są smutne :(

Jws

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 28, 2012, 08:11:08 »

Widzicie bo w naszej Ojczyźnie nie strzyże się owieczek tylko je obdziera ze skóry...

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 28, 2012, 08:33:37 »

Widzicie bo w naszej Ojczyźnie nie strzyże się owieczek tylko je obdziera ze skóry...

Pięknie powiedziane . Zgadzam się w pełni .
NFZ Który nie ma kasy na papmersy dla staruszków , zapewne tę akcję zrefundował , ale o tym się nie pisze .

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 28, 2012, 09:25:16 »

Lubiłem posłuchać o tym wypadku w mediach, praktycznie nie wspominali o prędkości motocyklisty. Media z góry wykreowały winę kierowcy samochodu i tak drodzy Państwo jest praktycznie zawsze. Jeszcze nie ma wyroku ale już jest, to samo było z niedawną śmiercią dziewczynki. Zrobili koło tego jakiś jarmark.

http://potworek.com/sites/default/files/imagecache/polaroid_nt_standard/images/0_0_0_1830630292_middle.jpg
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 28, 2012, 11:38:40 »

w ogóle to o kant poopy to wszytko rozbić.
Jak na autostradzie jedzie porządny obywatel, szybciej jak znaki i wyprzedza na pasch w szczerym polu to robią z niego pirata i pokazują na tvn turbo ale jak jedzie jełop jeden z drugim, który zwalnia, przyśpiesza, hamuje co chwilę, zajeżdża drogę innym, co chwilę zmienia pasy to jest OK, bo pewnie dopiero się uczy jeździć.
W niedzielę to strach w ogóle na ulice wyjechać, tyle matołów jeździ.
W sobotę np. tę ostatnią za nami, jadę sobie ze znaczną prędkością, a tu nagle wbija mi się pod koła z bocznej ulicy gamoń, jedzie 30 km/h i stopuje mnie przez 300m do ronda, rondo puste, a ten się zatrzymuje, stoi kilka sekund i dopiero rusza, po czym wbija kierunek w lewo i skręca w prawo więc jak mamy się czuć bezpiecznie ?
    Status GG

Jws

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 28, 2012, 12:04:04 »

Jak na autostradzie jedzie porządny obywatel, szybciej jak znaki i wyprzedza na pasch w szczerym polu to robią z niego pirata i pokazują na tvn turbo ale jak jedzie jełop jeden z drugim, który zwalnia, przyśpiesza, hamuje co chwilę, zajeżdża drogę innym, co chwilę zmienia pasy to jest OK, bo pewnie dopiero się uczy jeździć.
W niedzielę to strach w ogóle na ulice wyjechać, tyle matołów jeździ.
W sobotę np. tę ostatnią za nami, jadę sobie ze znaczną prędkością, a tu nagle wbija mi się pod koła z bocznej ulicy gamoń, jedzie 30 km/h i stopuje mnie przez 300m do ronda, rondo puste, a ten się zatrzymuje, stoi kilka sekund i dopiero rusza, po czym wbija kierunek w lewo i skręca w prawo więc jak mamy się czuć bezpiecznie ?

A co to za sztuka jechać szybciej jak znaki skoro znaki stoją w miejscu. Wyprzedzanie na autostradzie na pasach uważam za o tyle bezpieczne co niewykonalne. O ile "pasy" to przejście dla pieszych.
Moim zdaniem prędkość i zachowanie na drodze mają być takie by nie zakłócały ruchu. W żadną ze stron.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 28, 2012, 12:46:12 »

W instrukcji do Trabanta wyczytałem - zbyt mała prędkość skłania innych kierowców do wyprzedzania . Jeździć trzeba po pierwsze bezpiecznie , żeby wszyscy dojechali (lub doszli) do celu . Po drugie tak aby innym nie utrudniać . Jazda lewym pasem 40 km/h na drodze dwupasmowej skłania innych do wyprzedzania prawą stroną , co jest niebezpieczne . Za szybko jest bardzo źle bo śmiertelność jest duża  , ale za wolno (bez przyczyny - bez złej widoczności , przejść dla pieszych itp) też nie jest dobrze , bo to powoduje frustrację innych , którym się spieszy . Pośpiech też jest naganny , ale na to że goście w drogich autach się (praktycznie zawsze) spieszą , my nic nie poradzimy .

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 28, 2012, 13:03:00 »

Gdzie Ty na autostradzie pasy widziałeś? Ja jeszcze nigdzie.

Jakbyś coś takiego przy mnie powiedził dostał byś w RYJ! Dlaczego? A widziałeś kiedyś jak tak ktoś ginie? Ja widziałem, nie było co zbierać... też wyprzedzał na pasach w szczerym polu. Akurat to trzeba piętnować. Jak myślisz dlaczego za to są największe punkty i mandat? Także nie pier*** jedzie 30 na godzinę i żyje. Tak są nauczeni jeździć starsi ludzie by zawsze nawet na pustej drodze uważać, młodzi jeżdżą spokojnie bo się dopiero uczą? taaaa
Tobie miszczu kierownicy życzę powodzenia, z takim podejściem, ja też byłem nieśmiertelny... do wypadku, i Ty tez powinieneś wiedzieć o co 5

Malina nie nerwuj się. Pasy nigdy nie były i nie będą bezpieczne w Polsce. A wszystko to za sprawą kierowców którzy widząc że ludzie stoją przed przejściem nawet nogi z gazu nie zdejmą. Nie ważne jest czy jedzie 100 czy 30km/h, jeśli w tej grupie znajdzie się ktoś komu się spieszy to przebije się się przez tłum i wlezie pod auto. Nie żebym zwalał wszystko na kierowców bo piesi też sobie nie zdają sprawy że przechodzenie na pasach za stojącym autobusem/ciężarówką może dla nich skończyć się tragicznie gdy tylko wychylą się zza niej.
Jeszcze pozostaje sprawa dróg. 20 lat temu na drodze wiejskiej przez godzinę przejechał maluch, jakaś wska i duży fiat. Teraz przez moją wiochę w godzine przejedzie 300 samochodów i kupa tirów. Co się zmieniło na tej drodze? Nic, jedynie większe dziury się zrobiły. Droga wąska, brak pobocza a nie daj Boże jak spotkają się dwa tiry to pieszy spieprza do rowu. Dziwicie się że jest więcej wypadków? Nie ma się co dziwić bo kierowców przybywa, aut z zachodu sprowadzonych nie brakuje a drogi jakie były 20 lat temu takie są do dziś. Nie wspominam już o źle wyprofilowanych zakrętach w które nie raz nie dwa jest problem wejść z przepisową prędkością.

Co do artykułu to powiem to jest szlachta a my zwykli obywatele jesteśmy drobnopierdoleństwem które niech się męczy ;)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2012, 13:45:09 »

Jak obiekt artykułu to szlachta to ja jestem k... królem Francji.
Poczytajcie o tym nazwisku.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 28, 2012, 14:19:15 »

Jakbyś coś takiego przy mnie powiedził dostał byś w RYJ!

Ale to chyba nie bylo kolezenskie. Czasami lepiej sie dwa razy zastanowic zanim sie raz napisze. Jakby ktos kiedys zamierzal jeszcze raz zadac mi pytanie "Dlaczego nie jezdzisz na zloty" to tutaj zawarta jest odpowiedz. Starannie dobieram sobie znajomych a Maliniasty to nie jest kolega dla mnie. A w zwiazku z tym, ze nie jezdze na zloty nie nadaje sie na klubowicza. Po prostu zostane sobie uzytkownikiem Jawy ;)
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 28, 2012, 14:28:18 »

Jakbyś coś takiego przy mnie powiedził dostał byś w RYJ!

Ale to chyba nie bylo kolezenskie. Czasami lepiej sie dwa razy zastanowic zanim sie raz napisze. Jakby ktos kiedys zamierzal jeszcze raz zadac mi pytanie "Dlaczego nie jezdzisz na zloty" to tutaj zawarta jest odpowiedz. Starannie dobieram sobie znajomych a Maliniasty to nie jest kolega dla mnie. A w zwiazku z tym, ze nie jezdze na zloty nie nadaje sie na klubowicza. Po prostu zostane sobie uzytkownikiem Jawy ;)
No nie było, poniosło mnie fakt i to mój błąd, przepraszam, ale nie rozumiem tego po prostu. A mam to do siebie że zawsze mówię to co mi się nie podoba, potem myślę :) Jedni uznają to za zaletę inni za wadę... Trudno...
Ja też na zloty nie jeżdżę, byłem na jednym w jeleniej, czy się sprawdziłem jako osoba do pogadania? Nie wiem pytaj innych, za krótko byłeś. Każdy jest inny w necie inny w świecie.Nie rozumiem i pewnie nie zrozumiem tego jak się określa inne sytuacje. Wyprzedzasz na psach małe zło jedziesz 30 duże zło....

Aha używaj znaków, ś, ć, ó, ń
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2012, 14:33:46 wysłana przez Maliniasty »
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 28, 2012, 14:47:55 »

Chłopacy , obydwaj macie rację .

Strażak napisał - jadąc za wolno i ślamazarnie powodujemy nerwowość u innych kierowców i niebezpieczne wyprzedzanie , w miejscach często niedozwolonych . A media nagłaśniają błahe przypadki , zamiast te ważne .

Maliniasty napisał - lepiej wolniej dojechać do celu niż szybciej na drugi świat .

Ja się z wami obydwoma zgadzam , a złoty środek jest - na środku - jeździć spokojnie , ale nie ślamazarnie .

Proszę bierzcie poprawkę na to że mówić ze sobą przy piwku i ognisku kilka godzin i wytłumaczyć dokładnie co się ma na myśli to jedna rzecz , a napisać to samo na forum to inna . Pisać trzeba tak aby trudno było źle zinterpretować nasze słowa , nie oszczędzajcie klawiatur , napiszcie więcej , ale czytelniej i dla wszystkich bardziej zrozumiale =]

Ja mam nadzieję kiedyś obu Was w końcu poznać =)

Mam nadzieje że offtop będzie posprzątany i wrócimy do celu tego tematu ...
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2012, 14:54:49 wysłana przez von_Majzel »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 28, 2012, 15:47:45 »

Ja tam nic do Ciebie Bartku nie mam, każdemu się zdarza źle zinterpretować czyjeś wypowiedzi.
Jak to mój ojciec zawsze mawia " lewy pas jest do zapierdalania, środkowy do przepuszczania jadących szybciej, a prawy dla ślimaków i nauki jazdy "
I według mnie ma rację, jak każdy jedzie tak jak inni, sytuacja jest jasna i klarowna, każdy zapiernicza i nie ma nerwowych sytuacji, a jak się trafi pierdoła, która wędruję po wszystkich pasach, albo jedzie po lewej 40 km/h, no to potem się dzieję różne dziwnie i niebezpieczne sytuacje.

Ktoś tam mówił, czy widziałem śmierć, heh bliżej być nie mogłem, np. dlatego nie byłem w Jeleniej ale tu nie ma czym się chwalić.

Majzel, równy z Ciebie gość, potrafisz każdemu wytłumaczyć o co kaman, ja również mam nadzieję, że się kiedyś spotkamy ;)
    Status GG

mirekm71

• Jawer
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2012, 02:56:07 wysłana przez Domin0 »
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
MZ ES 250/2 '72