Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:18:11
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tłoki- polskie czy czeskie  (Przeczytany 18403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lolnik904

• Gość
Tłoki- polskie czy czeskie
« dnia: Lutego 19, 2012, 18:08:57 »

Witam. Mam zamiar teraz robić szlifa już 3 w swojej jawie 350 ts. Tutaj pojawia się pytanie czy założyć te tłoki ze strony internetowej www.agmot.pl za 20 czy te czeskie za 50 zł. Pytanie się nasuwa czy one są faktycznie czeskie czy podobnie jak polskie będą puchnąć. Na allegro komplet na 3 szlif kosztuje 200 zł. czy to przypadkiem nie za duzo. Czy macie jakies doswiadczenia z takimi tłokami.

korczi

• Jawer Weteran
Odp: Tłoki- polskie czy czeskie
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2012, 18:21:40 »

A co za różnica czeskie czy polskie? Jeśli dobrze wykonane to mogą być i z tajwanu, a tak samo czeskie mogą puchnąć jak i polskie. Ja mam takie które akurat miał koleś w sklepie i jeździ.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

lolnik904

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 19, 2012, 18:23:57 »

Nom niestety jest roznica. Polskie sa wykonane bardzo badziewnie i pod wplywem temperatury rozszerzają się aż za bardzo co prowadzi do zatarcia silnika.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 19, 2012, 18:25:55 »

A to, że tłok jest wykonany w czechach daje gwarancję bezawaryjności? Skoro uważasz, że polskie są do niczego to po co temat? Bo sam sobie odpowiedziałeś właśnie na pytanie.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'

lolnik904

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 19, 2012, 18:27:40 »

To moze mi wyjasnisz czym sie rozni ten czeski za 50 od tego za 100. Widze, ze tutaj kazdy odpowiada z niechecia. skoro to jest moj pierwszy czeski motocykl to chyba moge miec pare pytan. TROCHE KULTURY. to nic nie kosztuje.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 19, 2012, 18:32:01 »

A gdzieś napisałem coś bez kultury? Jak tak to widocznie mamy inne poczucie kultury. Czym się różni? Ceną. Masz pytania, a sam na nie sobie odpowiadasz więc jak to jest? Pytasz który lepszy polski czy czeski. I sam napisałeś w kolejnym poście ze polskie są źle wykonane. Twierdzisz, że to twój pierwszy czeski sprzęt ale wiesz że polskie są do niczego więc jakąś wiedzę na ten temat masz. I skoro piszę swoje zdanie ty je podważasz to twoje prawo ale czego innego oczekujesz?
Jawa 634/12V 84'

lolnik904

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 19, 2012, 18:33:58 »

ok. Nie było tematu. Skoro wydaje Ci się to takie oczywiste to po co odpowiadasz. Zamykamy temat.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 19, 2012, 18:48:12 »

A co do kultury to najpierw powitalnia a dopiero później mówienie mi, ze mi jej brak ;)
Jawa 634/12V 84'

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2012, 19:04:59 »

Tym się różnią że są robione z gównianego stopu, możesz poznać po tym że im bardziej błyszczący jest tłok, tym gorszy, tanie tłoki mają też inną wagę niż oryginały i wał szybciej wysiada. Jawą zrobiłem gdzieś 500km, to za wiele ci nie powiem, ale testowałem różne tłoki w simsonie i almoty strasznie łatwo puchną i są dużo cięższe, tajwany mają zbliżoną wagę, ale też trwałością nie powalają, 5tyś km to max dla tych tłoków, wkońcu kupiłem niemiecki MZA i w trochę wysilonym silniku (przeważnie 6500-8000 obr/min) zrobiłem jak na razie ponad 10tyś i nic się nie dzieje, komprecha taka jak zaraz po dotarciu, ok 11at, nic nie stuka, ani nie klepie jak to było w tanich tłokach.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

szotrab

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 19, 2012, 19:11:10 »

A co za różnica czeskie czy polskie? Jeśli dobrze wykonane to mogą być i z tajwanu, a tak samo czeskie mogą puchnąć jak i polskie. Ja mam takie które akurat miał koleś w sklepie i jeździ.
...człowiek się pyta o doświadczenia czy ktoś takie użytkuje a Ty kolego piszesz sam nie wiesz co ;/ nawet nie wiesz jakie założyłeś ;/

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 19, 2012, 19:12:25 »

U siebie mam cross impex czy jakoś tak mają z 7kkm jutro zobacze jak wyglądają
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 19, 2012, 19:16:56 »

Miałem cylinder i tłok cross impex (CX) i w simsonie nie spisywał się za dobrze, po 5tyś tłok tarabanił a cylinder miał spory próg, później pozmieniałem mu kąty otwarcia okien, dowierciłem 2 dodatkowe kanały płuczące, zrobiłem szlif i teraz brat go dożyna w swoim simku z tłokiem MZA, zrobił też jakoś 5-7 tyś i chodzi fajnie. A na polskich i innych niskobudżetowych tłokach jest oznaczenie stopu AK12, a na tych niemieckich AK20, już nie pamiętam dokładnie czym to się różniło, ale chyba stop zawierał więcej krzemu i dlatego był bardziej wytrzymały.

lolnik904

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 19, 2012, 19:19:16 »

Dziękuję WAM bardzo za pomoc. Juz z pewnoscia wiem, ze to beda czeskie tloki. Pozdrawiam klubowiczow. O to mi wlasnie chodzilo. Pelna kultura. Jeszcze raz wielkie dzieki.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 19, 2012, 19:31:28 »

...człowiek się pyta o doświadczenia czy ktoś takie użytkuje a Ty kolego piszesz sam nie wiesz co ;/ nawet nie wiesz jakie założyłeś ;/
Nie wiem bo mnie to nie interesuje- siadam na jawę i kręcę kilometry a nie zastanawiam się nad narodowością tłoka, bo jak już napisałem bez różnicy w jakim kraju go zrobią ważne aby zrobili go dobrze. Równie dobrze możesz kupić szrot polskiej produkcji jak i czeskiej. Jest po prostu mit czeskich niezawodnych części i tyle. Oczywiście jeśli byłyby wykonane w fabryce jawy jak te które były montowane fabrycznie ich jakość byłaby na pewno lepsza.

Pozdrawiam klubowiczow.
Chyba forumowiczów ;)
Jawa 634/12V 84'

lolnik904

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 19, 2012, 19:35:18 »

Wolna Strefa Klubu Jawa - CZ Polska- czyli klubowiczów

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 19, 2012, 19:35:52 »

Ale on nie pisze tutaj że czeskie są lepsze, tylko pyta które są najbardziej wytrzymałe i dlaczego.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 19, 2012, 19:41:42 »

Nom niestety jest roznica. Polskie sa wykonane bardzo badziewnie i pod wplywem temperatury rozszerzają się aż za bardzo co prowadzi do zatarcia silnika.
Jak nie pisze?

Wolna Strefa Klubu Jawa - CZ Polska- czyli klubowiczów

Wolna Strefa Klubu a nie Klub ;) Klub masz tutaj http://www.jawaczklub.pl/
Jawa 634/12V 84'

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 19, 2012, 19:45:06 »

Korczi przestań łapać chłopaka za słówka ...
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 19, 2012, 19:45:37 »

Pisze że polskie są badziewne bo może już takie miał w innym moto, ale przecież w Polsce jest kilku producentów, np. almot, cx czy nawet jakiś złotecki i tak do końca nie wiadomo które z nich są dobre. W czechach pewnie jest też parę firm i zależy na jakie się trafi.

Mcmaker

• Jawer
  • čezet 175 86', Jawa 350/638-1 89'
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 19, 2012, 19:48:36 »

Ja mam założonego almota od 7kkm i jakoś to jeździ, chociaż nie powiem, wolałbym czeski tłok.
    Status GG

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 19, 2012, 19:49:36 »

Dokładnie! I o to właśnie mi chodzi muczos. Temat brzmi: Tłoki- polskie czy czeskie. A mnie się rozchodzi o to, że nie narodowość a producent ma tu znaczenie i wkładanie do jednego wora wszystkich tłoków czy innych części z danego kraju jest nieporozumieniem. Jeśli chodzi o producentów to już inna sprawa. No i sklep to jedno a towar drugie- raz możesz trafić lepszej jakości części w danym sklepie, a innym razem słabe.
Jawa 634/12V 84'

szotrab

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 19, 2012, 19:58:25 »

Dokładnie! I o to właśnie mi chodzi muczos. Temat brzmi: Tłoki- polskie czy czeskie. A mnie się rozchodzi o to, że nie narodowość a producent ma tu znaczenie i wkładanie do jednego wora wszystkich tłoków czy innych części z danego kraju jest nieporozumieniem. Jeśli chodzi o producentów to już inna sprawa. No i sklep to jedno a towar drugie- raz możesz trafić lepszej jakości części w danym sklepie, a innym razem słabe.
  ....to wypowiedz się który producent jest dobry w jakim kraju a który nie a nie pierdoły piszesz

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 19, 2012, 20:05:35 »

Ja z tłoków do knedla to nie mogę wiele poradzić bo za mało kilosów nawinąłem na 16 calowe kółka mojej babuni, ale podobno firma tomring robi bardzo dobre pierścienie tłokowe na zamówienie, tylko że wychodzi jakoś 10-15zł za sztukę. Najlepiej szukaj czegoś ze starych zapasów, ale też trzeba uważać, bo kiedyś prywaciarze też robili różne buble, np. u mojego dziadka w kaszlaku po 500km pękł prywaciarski łańcuszek rozrządu i z silnika zrobiły się mielone.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 19, 2012, 20:11:58 »

....to wypowiedz się który producent jest dobry w jakim kraju a który nie a nie pierdoły piszesz

Nie wiem bo mnie to nie interesuje- siadam na jawę i kręcę kilometry a nie zastanawiam się nad narodowością tłoka, bo jak już napisałem bez różnicy w jakim kraju go zrobią ważne aby zrobili go dobrze.

Jak napisałem nie interesuje mnie firma i nie wiem jakie tłoki mam w Jawie. Idę do sklepu koleś daje mi tłok i widzę czy lipa czy nie- odpowiada mi to wkładam do motocykla i jeżdżę. Ale z chęcią dowiem się o twoich przemyśleniach na ten temat ;)
Jawa 634/12V 84'

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 19, 2012, 20:30:07 »

To chociaż pochwal się po czym widzisz że to lipa. Ważysz je? sprawdzasz śrubokrętem czy łatwo się rysują? Czy co?