Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 19:12:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ekonomiczna Eksploatacja czyli jak jeździć aby mało paliła  (Przeczytany 25349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurzyn

• Starszy Jawer
Ekonomiczna Eksploatacja czyli jak jeździć aby mało paliła
« dnia: Stycznia 09, 2012, 12:48:02 »

Od czego tu zacząć.... a już wiem!
Jak wiadomo ceny paliw są duże a każdy wie ,że silnik dwusuwowy lubi sobie wypić szczególnie pod dużym obciążeniem.
Krótko
Jak jeździć aby jednocześnie silnik był dobrze smarowany i nie dostawał  np: wał korbowy
Jakie obroty należy trzymać aby mało palił i jednocześnie najmniej się zużywał
Mam kilka pytać
1. Czy to prawda że jak gaźnik jak ma dużo przejechane np: 40tyś to zużywa się w środku i sporo więcej pali (6-7l) (zauważyłem że Emzeciarze tak mają)
2. Jak większy rozmiar opon wpływa na opór podczas jazdy.
3. Zużyte łożyska w kołach ( jak wyżej jak wpływa)

Dawać w p.... czy jeździć jak emeryt?
Jednocześnie jaka prędkość ekonomiczna

« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2012, 12:53:49 wysłana przez Kurzyn »
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

Tigras

• Starszy Jawer
Odp: Ekonomiczna Eksploatacja czyli jak jeździć aby mało paliła
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 09, 2012, 13:03:25 »

Moja Cezetka ma na obrotomierzu zaznaczony obszar na zielono i opisany jako ekonomiczny, jest to przedzial od 2800 do 3800 obrotow. U mnie wychodzi to jakieś 85km/h na 4 biegu.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 09, 2012, 14:36:24 »

Ja się poruszam na trasie w zakresie pola economic i spalanie kształtuje się na poziomie 3,5 - 4,5 litra więc nie jest źle, więcej się nie opłaca kręcić, trzęsie, pali jak smok i pożytku z tego nie ma, bo to nie rakieta.
    Status GG

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 09, 2012, 15:07:41 »

Strażak Ty masz inną jazde, maksymalne wzniesienia u Ciebie to kika %, u nas jest normą 6 czy 7. Ważne aby łożyska toczyły się z jak najmniejszym oporem, dobre opony jak i ciśnienie w nich, dobrze wyregulowane hamulce tak by nie ocierały, dobrze naciągnięty łańcuch, odpowiednio wcześniej zmieniać bieg przed górką (lepiej przypałować na wyższych obrotach na niższym biegu niż męczyć na niskich obrotach na wysokim biegu), zjazd z długiej górki na luzie ze zgaszonym silnikiem (2T nie bardzo opłaca się hamowanie silnikiem z długich zjazdów), no i utrzymywanie stałej prędkości, jak najmniej hamować jak najmniej przyśpieszać.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 09, 2012, 15:13:51 »

ja sobie manetką stopniowo dodaje gazu a nie od razu do oporu, nie przyśpieszać agresywnie no łożyska muszą  mieć najmniejszy opór, spalanie jest w mieście 4.5-5l na 100km w trasie schodzi do 4l (czasami mniej ale zaokrągliłem) na 100km przy prędkości przelotowej 90km/h, kwestia dobrej regulacji :)  a gaźnik po  jakimś przebiegu na pewno się eksploatuje kumpel w etz 150 spalanie jest 6 liter po zmianie gaźnika też na oryginalny wynosi 4 litry na 100km.  I

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 09, 2012, 17:10:36 »

Moja jawa 5l nie przekroczyła na pewno, bliżej jej do 4l, a jeżdżę ile fabryka dała. Opone tylną mam 130mm, może przez to tylko ciut wolniej przyśpiesza. 
    Status GG
"Wszystko, czego potrzebujesz to siedzenie, zbiornik paliwa, silnik, dwa koła i kierownica"
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 09, 2012, 17:18:54 »

Ekonomiczna jazda hmm. jak chcesz jeździć ekonomicznie, to wczuj się w rolę silnika, tak jak to Ty buś miał napędzać Motocykl. Czyli tak jak na rowerze. Im mniejszy ciężar, opory ( toczenia, powietrza ) dobór odpowiedniego przełorzenia ( biegu ) stałość prędkości, to chyba najważniejsze składniki ekonomicznej jazdy. A po krótce to jedź 80;85, połóż się na baku, wyłącz światła, napompuj opony, to napewno coś zaoszczędzisz ;-)
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2012, 17:35:35 »

Opory toczenia to już wiadomo .Powyżej 4tyś zużycie idzie w górę nie proporcjonalnie do prędkości .Przy tych prędkościach obrotowych mam 95-100 i spalanie 4,3-4,5 .Dodam że w trasie na platynkach i z plecaczkiem  .Więcej nic nie szukam ,bo wydaje mi się że nic nie znajdę.

marnypilot

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 09, 2012, 17:46:36 »

Wymień żarówki na LEDowe z tyłu a z przodu wstaw największa możliwą postojówkę na LEDach żeby świeciła mocno i policja się nie przyczepiała. Zaoszczędzisz dzięki temu około 50W ale tylko w dzień, bo w nocy lepiej mieć włączoną mocną żarówę. Zmniejszysz zapotrzebowanie na energię elektryczną, którą silnik produkuje z paliwa. Żarówki nie są tanie, więc zwrócą się po roku albo 2 latach, jak jeździsz dużo to może krócej. Bez świateł nie polecam jeździć, choćby dlatego, że kierowcy puszek mogą nas nie zauważyć.
Reszta sposobów oszczędzania jak opisali koledzy wyżej. Poza tym był już chyba temat "co robić żeby nie brać za żonę laski z emiratów arabskich" czy jakoś tak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2012, 17:52:47 wysłana przez marnypilot »

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 09, 2012, 18:09:21 »

Ciekawa koncepcja z tymi żarówkami, w 6v to jeszcze bym uwierzył w 12v to raczej tak nie wpływa, Zysiu mówisz pow. 4000obr rośnie gwałtownie, to w takim razie można ustawić zapłon na mocny dół i jeździć do tych obrotów, pomimo że góra słabsza to dół owiele mocniejszy, zrobić tak aby silnik był elastyczny na dole, można dobrze jeździć po mieście bo nietrzeba tak kręcić jak i często zmieniać biegi. Tak myślę hehe że nie wymyśliłem nowej teorii, ustawić silnik tak aby szybko zbierał się do 90 i tak jeździć, ale co na to powie wał czy się nie rozwali po pewnym czasie.
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

marnypilot

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 09, 2012, 18:57:55 »

Nie chciałbym rozpoczynać dodatkowego pobocznego wątku o żarówkach ale widać warto oświecić kilka osób.
Nie zależnie jaka instalacja 6, 12, 24 czy jeszcze inna. Ilość pożeranego prądu przez odbiorniki ma wpływ na konsumpcję paliwa w pojazdach spalinowych. Jak ktoś ma możliwość proszę wykonać proste doświadczenie. Odpalamy autko i na zimnym silniku włączamy i wyłączamy światła mijania bacznie obserwując wskazówkę obrotomierza. Obroty będą się wahać o około 50 obr/min. Tyle kosztuje silnik samochodowy wyżywienie oświetlenia. Z własnego doświadczenia mogę dodać, że po założeniu świateł LEDowych do jazdy dziennej (czyli świecą się tylko LEDy i nic poza tym) spalanie spadło w VW Passat 1,9 TD średnio o około 0,5 litra na 100 km. Jak to będzie wyglądać w Jawie? Czas pokaże.

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:07:39 »

Waga: Ja + moja Jawa = 200kg. Wąskie opony (w granicach rozsądku) tez zmniejszą spalanie. Wszystko musi być wyregulowane.

Ps. W kwestii żarówek, coś w tym jest. U mnie jest tylko jedna.
    Status GG
"Wszystko, czego potrzebujesz to siedzenie, zbiornik paliwa, silnik, dwa koła i kierownica"
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:16:19 »

Marnypilot masz rację.
Na podstawie moich wieloletnich obserwacji wiem, że światła w Jawie 12V pożerają od 0,3l do 0,5l mieszanki na 100km.
Szok? Tak szok.
Kiedyś gdy jeździło się bez świateł w dzień potrafiłem zejść sporo poniżej 3,5l/100km a dziś to już tylko pobożne życzenie  :P
Coś tam kombinuję z LEDami w pozycji i podświetleniu liczników od lat, ale mój główny cel: zastąpienie żarówki H4 LEDami na razie jest poza zasięgiem.
Może wkrótce zamiast H4 /na razie/ "zabłyśnie" BiXenon ale jest wielki i nie mieści się w czaszy  :'(
Heh...

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:29:53 »

Niestety nie "wypali". Za dużo jeżdżę po zapadnięciu zmroku.
Chyba żeby "podmieniał" o zmroku na zwykłą H4
:D

cyt z powyzszej aukcji

"Żarówka do jazdy dziennej na mocowanie H4. Jest to żarówka przeznaczona do wykorzystania w charakterze ozdobnym/tuningowym. Nie nadaje się do jazdy nocą!!!"

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:38:02 »

No właśnie, a jakieś żarówy 6v pożerające mniej prądu, kierunkowskazów może..,  wie ktoś coś w temacie ??
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 09, 2012, 20:38:15 »

To co mam do powiedzenia ująłem kiedyś tutaj :
http://www.jawacz.pl/poprawki-fabryki/zestaw-przerobek-wg-von_majzla/
Detale o spalaniu są tu :
http://www.spritmonitor.de/en/detail/391217.html
Teraz robię silnik drugi raz i będzie on lepszy =)

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 09, 2012, 21:10:50 »

Myślę że pasuje tutaj takie pytanie, jaki wpływ na spalanie będzie miało przerobienie instalacji na 9D?

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 09, 2012, 22:18:05 »

Moc alternatora to ok. 0.2 konia mechanicznego.
Tyle z silnika ucieka gdy jest alternator obciążony.

Zmieniając ładowanie na 9D nie wiem czy zobaczysz różnice w spalaniu.
Alternator i tak będzie pobierał swoją moc (te 0,2KM z benzyny).
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 09, 2012, 22:49:52 »

Czyli jedyne co zyskam to trochę więcej prądu. Lepsze to niż nic.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 10, 2012, 20:22:18 »

Fajny temat . Pomyślałem że podzielę się moimi przemyśleniami których nie ma w tym poprzednim , starszym już tekście =) W mojej opinii , aby motór mało palił potrzebne są dwie rzeczy :
1. Ekonomiczny styl jazdy , zwłaszcza styl przyspieszania .
2. Motór który potrafi mało spalić . To też nie jest takie całkiem proste .

Ad 1 - Najważniejsze są znaczki na manetce . Zaznaczone np białym lakierem do paznokci . Idea ich jest prosta - jadąc nie otwieramy więcej niż mamy położony znaczek , wolniej przyspieszamy , za to więcej w baku zostaje . Nie jedziemy kierowani własnymi odczuciami ("ooo ale teraz to idzie" , albo "Ojjjej , ale teraz to ma zamułe") , lecz raczej realnymi punktami odniesienia - zadana ilość gazu i prędkość jaką na tym otwarciu przepustnicy motór osiągnie . Jak nie mamy hamowni to choć tak można wyniki jakieś uzyskać . Zaznaczamy na obudowie manetki punkt odniesienia - zero (przepustnica opuszczona) a potem znaczek "ekonomicznego otwarcia manetki" . Jak znaleźć optymalną pozycję tego drugiego znaczka ? Powinniśmy jechać na 4 tym biegu na dłuuugiej prostej , otworzyć troszkę gazu , trzymać manetkę bez poruszenia i patrzyć jaką prędkość końcową osiągnie motor . Powinien osiągnąć od 70 do 100 km/h  , zależy jakie prędkości kto preferuje i ile manety otwarł =) Pozostaje zapamiętać ile gazu było otwarte i zaznaczyć to dokładnie na manetce (i zapamiętać ile to było obrotów) . Teraz jeżdżąc nawet po mieście nie otwieramy więcej gazu niż mamy zaznaczone  . Jak chcę troszkę więcej dynamiki i mocy , bo np. jest pod górkę a my jedziemy 20 i przyspieszamy do 50 , to dużo lepiej jest przytrzymać dłużej na niższym biegu na obrotach i małym gazie (na znaczek) , niż dawać więcej gazu na wyższym biegu i niższych obrotach . To ciekawe , obserwować że całkiem inaczej odruchowo daje się gaz na 2 , 3 , a tym bardziej na 4 tym biegu . Sprawdźcie sami odczucie przyspieszania (moment obrotowy) i ilość otwarcia manety . Oprócz tego oczywiście wszystkie inne znane sposoby nie są złe - z górki na luzie (choć ja nie polecam tego na motocyklu , to czasami jest ryzykowne w ślepych zakrętach i jak się nie ma wprawy , to może być szkodliwe dla skrzyni biegów w Jawie) , nie przyspieszamy żeby zaraz hamować (jak widać że jest czerwone na następnych światłach 200 m dalej) , nie jedziemy na wyścigi , tylko równo i spokojnie , ze stałą prędkością i na małym gazie , trochę jak TIR'y , bo one jeżdżą ekonomicznie najczęściej . Jechać za innym pojazdem też jest dobrze . To zmniejsza opór powietrza , na dwupasmówkach to jest szczególnie odczuwalne że jadąc tak właśnie - "na znaczek na manetce" wyraźnie czuć jak motor przyspiesza sam z siebie jak kogoś doganiamy , gdy jesteśmy bliżej niż ok 50-70 metrów to trzeba mu zamykać gaz bo sam jedzie =D Tylko przesadzić nie można - za blisko nie wolno jechać . Ale taki sposób też zmniejsza ilość litrów na 100 km . Nie polecam za to jawą stosować sposobu takiego że "pulsujemy" , "pompujemy" czy jak to tam zwał - gaz do np 100 km/h , a potem całkiem z gazu lub na luz przez dłuższą chwilę , prędkość spada np do 80 i znowu gaz do 100 (wartości przykładowe) . Próbowałem tak jeździć , ale było większe spalanie i jest to bardziej męczące .

Ja tak sobie piszę - nie otwieramy więcej niż znaczek . No jak nas warunki zmuszają to trzeba dać w palnik , np przy wyprzedzaniu , czy jak wszyscy jadą 80 km/h w kolumnie to też tak trzeba jechać , żeby nie być "korkociągiem" . Przyroda , po prostu . I zdrowy rozsądek =)

Jak jedziemy po trasie , albo bardziej szybko , to na leżąco - brzuchem na zbiorniku , oczywiście . Opór to zużyte paliwo lub mniejsza prędkość . Jak jedziemy z bagażem zewnętrznym to go też pakujemy tak aerodynamicznie jak warunki nam pozwalają . Jak jedziemy z pasażerem to dużo lepiej jest jak pasażer leży całkiem przytulony na plecach kierowcy , niż jak zostawia szczelinę między ciałami , bo opór wtedy znacznie wzrasta .

Ad 2 - Potrzeba silnik który w miarę optymalnie eksploatowany będzie chodzić stabilnie i kulturalnie , dając na niewielkim gazie mały , lecz stały moment obrotowy , w szerokim zakresie obrotów . Trzeba pomyśleć też o tym aby zmniejszać opory i silnika i pojazdu . Opory są różne - aerodynamiczny pojazdu , toczenia opon , opory łańcucha , przekładni w skrzyni i na końcu - opory silnika . Wszystkie trzeba zmniejszać , ale z głową . Ja zrobiłem wiele kompromisów i spowodowałem kilka niewielkich bolączek w swoim silniku - np do 3500 obr nie ma mowy o pełnym gazie , bo silnik nie przyjmie takiej mieszanki . Jest ustawiony i zestrojony pod inne warunki niż pełna maneta na niskich obrotach . Ale mój motór to nie jest motór dla mas , tylko dla mnie , to ja sobie z tym poradzę =) Ale , silnik mój ciągnął powoli ale równo , od dołu do jakiś 4500-5000 obr , z gazem otwartym na 5-6 mm i najmniejsze spalanie miał właśnie w takich warunkach - na małym gazie i ciągle na sporych obrotach . Wydaje mi się że silnik 2T wtedy uzyskuje również wyższą sprawność niż na niskich i średnich obr i to dlatego tak wychodzi . Ważne żeby poeksperymentować z zębatkami zdawczymi . Jak mamy znaczek na manetce , to można sprawdzić jaka będzie prędkość na różnych przełożeniach . Ja mam aktualnie 17z , na 18 wcale szybciej nie pojedzie , tylko silnik jest przeciążony i nie ma siły żeby małym gazem uciągnąć . A na 16z znowu obrotów brakuje , slinik by chciał jechać ale się nie wkręci bardziej bez dodania gazu (czyli wzrostu zużycia paliwa) . Trzeba pamiętać żeby nie wierzyć prędkościomierzowi fabrycznemu*** gdy zmieniamy zębatki !! Dobre dla ekonomicznej jazdy jest trochę odblokować wydech . Ale trzeba pamiętać że wtedy silnik nie będzie tak chętnie przyjmował "pełnej garści" czyli gwałtownie gazu do dechy . Wydaje mi się że właśnie tłumieniem spalin (średnicą końcówki wydechu , stingera itp) jest rozwiązany balans miedzy dużym momentem obrotowym na średnich i niskich obrotach (dobrym przyspieszaniem na dużym gazie) gdy gazy są bardziej stłumione , a większą mocą na wysokich obrotach (wyższą prędkością maksymalną i ekonomiczną ale kosztem przyspieszania) gdy mamy bardziej otwarty wydech . Za to nie polecam usuwania airboksu . On jest bardzo dobry , pomaga zwłaszcza od 2500 do 3500 obrotów . Chyba że ktoś naprawdę wie co robi , to wtedy ok . Ale ja osobiście wróciłem do airboksu po różnych próbach z filtrami stożkowymi =)

*** - już wyjaśniam - Prędkościomierz fabryczny jest podłączony do dolnego wałka skrzyni biegów . Jak zmienimy zębatkę zdawczą i przełożenie całości napędu , to napędowi prędkościomierza tą zmianą nic nie zmienimy i będzie źle pokazywać . To znaczy : na 4 ce ,  przy 4000 obr/min  prędkościomierz nam pokaże przykładowo 80 km/h , a na zębatce z inna ilością zębów będzie pokazywać tyle samo , ale prędkość rzeczywista będzie różna , bo mamy różne zębatki i obroty tylnego koła , a obroty te same - zadane 4000 obr/min . Trzeba inny prędkościomierz , najlepiej czerpiący z przedniego koła , to wtedy mamy "wolność" modyfikacji przełożenia napędu i rozmiarów opon tylnych , bez przekłamań w wyświetlanej prędkości .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2012, 22:27:48 wysłana przez von_Majzel »

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 10, 2012, 22:44:54 »

Nie wiem jakie przełożenie ma to do 2T ale na kursach ecodrivingu uczą że silnik pali najwięcej w czasie przyspieszania. Dlatego należy przyspieszać możliwie jak najszybciej przy otwarciu przepustnicy do ok. 3/4 zakresu. Jak najszybciej dochodzić do wyższych biegów i jechać na nich bez przeciążania silnika.
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

marnypilot

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 10, 2012, 22:52:24 »

Dokładnie tego samego uczą marnych pilotów na kursach pilotażowych. Pełna rura do czasu uzyskania prędkości przelotowej a później utrzymywanie zadanych parametrów lotu. To jest wg mechaników i pilotów najlepsze dla silników i ekonomii.

Jest jeszcze jedna rzecz. Czy wszyscy mają wilgotny od mieszanki paliwowej gasbox w 638 czy to tylko mój egzemplarz taki wyjątkowy? Przecież tam się marnuje kilka kropelek - ostatnio coraz droższego - paliwa na każde 100km.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2012, 22:54:14 wysłana przez marnypilot »

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 10, 2012, 23:03:20 »

membrana i po kłopocie, nie będzie wypluwało paliwa spowrotem:)
    Status GG
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 10, 2012, 23:16:30 »

"Wilgotny"airbox to nic nadzwyczajnego w Jawie. Zresztą, chyba w każdym dwusuwie.
Nie martw sie tym bo i tak silnik wyciągnie to w postaci oparów i tylko olej zostanie.

Kiedys w młodości, kierując sie myślą że opary benzyny spalaja się najlepiej, miałem plany poprowadzić przewód od krućca ssącego do górenj części zbiornika paliwa (+ dodatkowy, filtrowany wlot powietrza do baku) tak aby silnik zasysał zgromadzone tam opary benzyny.
Ale jakos nic z tego nie wyszło.
Do dziś się zastanawiam jakie efekty przyniosło by takie rozwiazanie.

W kwestii ekonomicznej jazdy radzę zamykać kranik paliwa w odpowiedniej odległośi od garażu. tak aby przed wyłączeniem silnika wypalić całą mieszankę z komory pływakowej.
Ja zamykam kranik ok. 300/400m 0d garażu, dojeżdżam na oparach i nie martwię się że mi paliwo z gaźnika w garażu paruje.

Von_Majzel dla urelnienia wskazań licznika w Jawie montowano przynajmniej dwa typy wałków prędkościomierza: 14 i 15 zębowe z wależności od tego czy moto jeździło z wózkiem czy bez.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2012, 23:25:47 wysłana przez jawol »