Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 07:57:45
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Mocna dawka adrealiny = cz350+z4+uszczele  (Przeczytany 13435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nerlst

• Gość
Odp: Mocna dawka adrealiny = cz350+z4+uszczele
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 17, 2007, 14:31:53 »

Nigdy nie spotkałem się, żeby ktoś zostawiał plastikowe osłonki od łożysk do wału, niech ktoś inny jeszcze się wypowie, moim zdaniem nie powinno ich tam być. Osłonki są po to, aby nie dostawały się tam zanieczyszczenie, jeśli łożysko pracuje w "brudnych" warunkach. W silniku łożysko jest bardziej obciążone więc musi mieć dobre smarowanie, zostawienie nawet jednej z tych osłonek, moim zdaniem pogarszam znacznie smarowanie.

pzdr

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 17, 2007, 22:36:48 »

Zgadzam się z Nerlstem, wycięcia w otworach na łożyska wału są zrobione tak aby podawać 'olejobenzynę' również na zewnętrzną stronę łożysk, więc przewidziane jest ich dwustronne smarowanie. Poza tym jak robiłem remont znajomy mechanik poradził mi zdjąć osłonki z obu stron.

GawcioRacice

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 30, 2007, 20:52:20 »

witam. miałem podobne objawy w swojej tsce.
nie wiedziałem co sie dzieje, niby iskra była na zewnątrz ale jak juz odpalałem to motorek 'zamulało' i za chwile gasł. po9 wymianie świec niby sie poprawiło ale po chwili te same objawy. bywało tak ze nie mogłem nawet je¼dzic... i co sie okazało... elektryka zaczęła mi sie przepalac  <mur> i podczas przejażdzki moto stanął w płomieniach  :-/ po wymianie całej elektryki jest cacy ;] mam tylko standardowy zapłon i myśle o założeniu modułu Vape... bo mój zapłon lubi zasem sie sam przestawic. nie wiem tylko czy jest to warte ;]
PzDr

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 30, 2007, 23:53:10 »

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 13, 2007, 20:07:50 »

£ozyska na razie OK. Ale wracając do świec to te nowoe ngk b6hs poszły się je***, iskra zamisat w szczelinie elektrod była w środku świecy(trudnio mówic o iskrze to raczej wyładowanie średniego nap.). Zamiast ich dałem inne iskry f70 stare (bardzo), ale jak narazie iskra przy sprawdzaniu była lepsza od swec nowych a pozatym w je¼dzie też jest OK. Tylko teraz sobie myślę o założeniu nowych a minowice iskry F75S (odpowiednik do jawy 350 i cz 350 i jak tez swiec ngk b6hs). Co sadziecie o tego typu świecach, wytrzymałości, bo  polska firma ma się dobrze - sprawdzałem.

emzet

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 13, 2007, 20:37:26 »

"Nigdy nie spotkałem się, żeby ktoś zostawiał plastikowe osłonki od łożysk do wału, niech ktoś inny jeszcze się wypowie, moim zdaniem nie powinno ich tam być. Osłonki są po to, aby nie dostawały się tam zanieczyszczenie, jeśli łożysko pracuje w "brudnych" warunkach. W silniku łożysko jest bardziej obciążone więc musi mieć dobre smarowanie, zostawienie nawet jednej z tych osłonek, moim zdaniem pogarszam znacznie smarowanie."

A mi z kolei wydaje się że nie musi być "gorsze" smarowanie. £ożysko kryte jest wypełnione specjalnie przygotowaną mazią, która smaruje powierzchnie toczne... Ja mam zostawione osłonki, i jakoś z tym jezdzę. Od remontu zrobiłem koło 5tys, i nie ma żadnych niepokojących objawów - no, może poza koniecznością szlifu (BTW: narzekają na Jawy, a ja zrobiłem te 5tys na jednym cylindrze do którego dostała się igiełka z główki korbowodu i zrobiła "mały" sznit na powierzchni cylindra... a mimo to jezdzi, dobrze odpala, wszystko gra :) )

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 13, 2007, 23:19:56 »

A mi z kolei wydaje się że nie musi być "gorsze" smarowanie. £ożysko kryte jest wypełnione specjalnie przygotowaną mazią, która smaruje powierzchnie toczne...

Ta ma¼ zapewne się starzeje wraz z przebiegiem. Kto wie czy takie łożysko zamknięte było projektowane do tekiej temperatury dużej?
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 14, 2007, 08:59:47 »

Wydaje mi się, że z powodu temperatury i ciśnienia jakie panuje w skrzyni korbowej już tej mazi nie ma w łożysku.

pzdr

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 14, 2007, 11:07:58 »

Ja też nie próbowaem zdejmować dlatego że trudo buło tam nawet cienki śrubokręt wcisnąć a co dopiero nim manipulować. Ale myślę sobie że i tak by to nic nie dało z tego powodu że jak założę przegrodę to i tak droga mieszanki jest zamknięta do jego smarowania,

Jeżeli chodzi o przegrodę to tam jest smarowanie tego łożyska środkowego. W katrerze jest kanalik. W przegrodzie jest "pusta przestrzeñ" którą ma oliwa skapywać na łożysko...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 14, 2007, 12:32:30 »

Naczelny ,jak zauważyłeś nie miałem możliwości usunięcia tych przegrod. Co do kanaliku się zgadzam , ale i tak wydaję mi sie że te łożysko (przegrody) jest dość mocno przytkane ( nie ma tam takich ciśnieñ i zawirowañ mieszanki jaką są "obciążone" dwa łożyska w karterach) i jest pewność że już "wbudowany" smar się dobrze tam trzyma.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 14, 2007, 12:34:26 »

Acha , co myślicie o tych Iskrach F75S?

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 15, 2007, 08:51:27 »

Jeśli ten smar w łożysku jest tak szczelnie zamknięty i tak dobrze znosi temperaturę i ciśnienie to można wszystkie łożyska na wale wsadzić z osłonkami i smarem w środku, wtedy można by lać olej do benzyny w stosunku 1:70... tylko to jest zbyt proste, żeby było prawdziwe, gdyby można było tak robić to chyba dawno już byśmy o tym wiedzieli. Jak będziesz kupował łożyska to się zapytaj czy trzeba zdejmować osłonki jak się wsadza łożysko do silnika. Jak produkowali Jawy to takie coś jak łożysko z osłonkami i smarem w środku już istniało, więc czemu Czesi nie zastosowali ich w silniku?

pzdr

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 15, 2007, 09:45:59 »

Drobna dygresja na temat temperatury w skrzyni korbowej:
nie jest wysoka, mieszanka która tam dociera jest stosunkowo chłodna ( max powyżej 20% temp. otoczenia).

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 15, 2007, 13:42:17 »

Fakt, mieszanka, która dociera do skrzyni korbowej nie ma wysokiej temp. ale łożysko pracuje w dość wysokiej temp. (coś ok. 80 stopni C, ale nie wiem dokładnie).

pzdr

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 15, 2007, 23:02:48 »

Acha , co myślicie o tych Iskrach F75S?

Takie mam w sprzęcie  <cheers>
Naczelny Filozof

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 16, 2007, 01:12:17 »

Temperatura panująca w silniku nie jest w stanie zaszkodzić łożyskom.
"Zabija" je brak smarowania :(
Ciekaw jestem jak się zachowuje to "fabryczne smarowanie" w krytych łożyskach jeśli się je potraktuje mieszanką w dwusuwie.
Na pewno po pewnym czasie pracy silnika to smarowanie zostanie "wypłukane" z łożyska. 
I co wtedy??????  <eek>  <eek>
Ja jednak nie będę zakładał krytych łożysk  <yes>

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 16, 2007, 16:38:12 »

Ciekaw jestem jak się zachowuje to "fabryczne smarowanie" w krytych łożyskach jeśli się je potraktuje mieszanką w dwusuwie.
Na pewno po pewnym czasie pracy silnika to smarowanie zostanie "wypłukane" z łożyska. 
I co wtedy??????   
Ja jednak nie będę zakładał krytych łożysk 

Ja dziś kupiłem środkowe SKF i dwa boczne NGK (czy jakoś tak) za 75 pln. Wszystkie kryte. Ale poddłubuje blaszki. Jeszcze myśle rozwiercić te kanaliki olejowe w karterze...
Naczelny Filozof

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 22, 2007, 15:24:44 »

Wypłucze??? Ciekawe co?! Powietrze? <cheers> Jeśli już wypłucze to na pewno będze to mieszanka , a jeśli wypłucze to i też na pewo nasmaruje. Logiczne . Nie.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 22, 2007, 15:29:20 »

Aha , a jeśli chodzi o "zabijanie" łożysk to wynika to z wysokiej temp. która jest efektem braku smarowania. Tak samo jak zacieraie sinika - rak smaru powoduje zwiększenie temp. a to powoduje zmanę właściwości fizycznych elemntów moto i w efekcie zacieranie.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 26, 2007, 08:17:02 »

milczenie bywa potwierdzeniem

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 26, 2007, 12:45:38 »

milczenie bywa potwierdzeniem

Powiedzmy że jakaś cząstka tylko paliwa dostanie się do smaru. Zrobi płynną breje i wypłucze z łożyska. Tego paliwa będzie wystraczająco na wypłukanie. Ale za mało aby płynnie smarować...
Naczelny Filozof

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 26, 2007, 13:16:35 »

Dokładnie jak pisze Naczelny, do łożyska dostanie się mieszanka, która wypłucze smar, ale będzie jej za mało, żeby łożysko miało dobre smarowanie. Na prawdę tak trudno wyjąć osłonki? Jaki jest plus łożysk z osłonkami w silniku?

pzdr

emzet

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 26, 2007, 23:01:00 »

Jaki jest plus łożysk z osłonkami w silniku?

a jaki jest minus? skoro łożyska są z osłonkami, to po cos zostały one tak wyprodukowane.
Myslicie że to nie jest szczelne? że tak łatwo się tam dostanie paliwo które wypłucze smarowidło? Sprawdziliście to?

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 26, 2007, 23:26:55 »

Osłonki bronią przed pyłami, opiłkami, itd., nie przed cieczami, od tego są simmery. <yes>

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 27, 2007, 08:51:14 »

Już pisałem wcześniej, że osłonki chronią przed piachem, pyłem i innym brudem, którego w silniku nie ma. Minus to pogorszone smarowanie, wiec skoro jest minus, a nie ma plusa to po co wsadzać do silnika łożyska z osłonkami?

pzdr