Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:17:43
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: sportowa zwężka  (Przeczytany 10488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marnypilot

• Świeżak
  • *
sportowa zwężka
« dnia: Grudnia 15, 2011, 02:22:47 »

Tego tematu jeszcze nie było na forum, a przynajmniej ja się nie doszukałem.

Gaźnik to bardzo ciekawe urządzenie. W mądrych opracowaniach doszukałem się wzmianek o zwężkach dodawanych do gaźników. Zastosowanie takiego „lejka” podobno poprawia reakcję silnika na manipulowanie manetką i to dość drastycznie. Tutaj pojawia się moje pytanie, w jaki sposób dobiera się wymiary zwężki? Czy ktoś natrafił na jakieś wzory albo reguły określające projektowanie tego elementu?

Ciężko mi uwierzyć w to, że dobiera się ten element na chybił trafił. Coś w stylu: albo będzie dobrze albo bardzo dobrze innej możliwości nie ma.

Wujek Google za wiele mi nie powiedział a ciocia Wikipedia daje tylko ogólną wiedzę o zwężce Venturiego.

Fotki do zobrazowania zagadnienia:

Wyprzedzę "przeciwników jakichkolwiek działań" i sam się zgromię. Dupa ze mnie nie konstruktor i zepsuję, to co szanowani inżynierowie z Czech zaprojektowali z wielką dbałością o szczegóły. I w ogóle to po co psuć tak pięknego klasyka jak Jawa? Tak, przyznaje się, pisałem ten temat sztachając się perfumami o zapachu palonej gumy i niedopalonej mieszanki olejowo-benzynowej ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Odp: sportowa zwężka
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 15, 2011, 06:19:54 »

I co z tego że się "zgromiłeś" - czujesz się rozgrzeszony?
    Hm?
Gdzie w w zwężce jest filtr? >:(

Większość pomysłów sprowadza się do zmniejszenia żywotności silnika i powiększenia przepału.

Jakiś wyjątkowo forsiasty jesteś? Czy może działasz dla podratowania handlarzy i łatania VATem i akcyzą dziuuury budżetowej naszego kochanego Ryżego?

Koniecznie chcesz te swoje Tjuningi robić na Jawie lub CZ?
Może jednak zmień markę?

ps.
Się zgromię dla zasady i ciągłości założonego tematu ale dla mnie  Jawa i Cz to motocykle do dłuższych przejażdżek i podróży a nie do "wiejskiej kaskaderki",tjuningu, doświadczeń typu "wyłamywanie....otwartych drzwi" i "błędów młodości"

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2011, 08:32:13 »

1. To nie zwężka . Ona ma być większej średnicy niż najmniejszy przelot w układzie ssącym .
2. To nie ona daje moc , lecz jej długość . A raczej sumaryczna długość całego układu ssącego , od wlotu do okien w cylindrze . Powoduje to określone drgania rezonansowe i fale ciśnień w układzie dolotowym , "wzmacniając" konkretny zakres obrotów silnikowi a osłabiając inny .
3. Jej długość się wylicza (żeby długość całego układu dolotowego była odpowiednia) . Polecam poczytać artykuły p. inż. Sałka , tam jest to świetnie wyjaśnione =)
4. Robiąc taki sportowy wlot - omijasz filtr powietrza . To zaszkodzi silnikowi , na dłuższą metę widocznie skróci żywotność cylindrów i łożysk , czyli tamtych miejsc gdzie śmieci są niemile widziane . Jeśli jeździsz po torach wyścigowych (czyszczonych i gładzonych) raczej śmieci nie będziesz łapać , ani przebiegów dużych robić nie będziesz . Ale na ulicy będzie całkiem inaczej , już nie mówiąc o jakimkolwiek offroadzie .
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2011, 08:35:42 wysłana przez von_Majzel »

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2011, 09:09:06 »

Czy ktoś natrafił na jakieś wzory albo reguły określające projektowanie tego elementu?

Natrafił.
Szukaj dalej, a jak znajdziesz to będzie Twoja dusza uzdrowiona.
Rura ta ukierunkowuje przepływ powietrza przez gaźnik.
Długość jej wpływa na elastykę. Średnica na moc. To tak w duzym skrócie. A tak naprawdę najwazniejszy jest STOSUNEK. ;D
Stosunek jej długości do średnicy.
Szukaj raczej ogólnych porad odnosnie jej budowy. To Ci na początek wystarczy.
Dokladniejsze zaprojektowanie tej rury wymaga dość specjalistycznego, aczkolwiek już dziś niezbyt drogiego sprzetu.... i wiedzy...

P.S.
Nie słuchaj przeciwników. Dłubanie, próby, literatura i zepsucie kilku maszyn to normalna droga aby sie czegoś nauczyć. Ch.j trafi cylki to sobie załozysz nowe... wszak to tylko Jawa, a wiedza to rzecz bezcenna.  ;D

P.S.2
Istnieje możliwość wykorzystania tej rury i filtra powietrza.
Przykładem może być konstrukcja silnika Porsche w motocyklu Harley Davidson  V-rod.
Ale w przypadku Jawy- wygląd szlag trafi.  ;D
Cała zabawa polega na wykonaniu dużego boxu w którym panowac bedzie lekkie nadciśnienie. Wielkość boxu musi być na tyle duza aby nie wpływał (czyt. nie zaburzał) ukierunkowywania strug powietrza wchodzacego do silnika. Oczywiście pulsacyjne działanie ssania (przy max otwartej przepustnicy) dodatkowo utrudnia całą operację. Dolot do boxu wykonujemy w taki sposób, aby zawirowywał mieszanką w odpowiednim kierunku. I to jest najtrudniejsze. Przykładem jak się to NIE udało może być silnik PF 126p jesli chodzi o zawirowanie powietrza, gdyż tam nie wykorzystano tej rury. I tak pisac możemy sobie dalej i dalej. Na kazdym kroku na tunera czeka jakaś mała pulapka więc nie da się opisac wszystkich przeszkód w 1 watku.

P.S.154 Willy- dobra robota. Komfort pisania idealny!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2011, 09:34:55 wysłana przez Święty Piotr »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 15, 2011, 10:39:45 »

Nie w temacie,jednak miło Cię ponownie tu widzieć Piotrze  ;D

marnypilot

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 15, 2011, 10:41:47 »

Ale co niektórzy na tym forum są nudni, przewidywalni a zwłaszcza czepialscy. Wiem, jestem młody, mało doświadczony i nowy na forum ale 70% tematów na forum już przeczytałem i mam pewien obraz o ludziach tu bytujących. Typowe Polskie piekiełko. Przepraszam, brutalne ale prawdziwe. Ja tu po wiedzę przyszedłem a nie po to żeby kłócić się jak jakiś smarkacz.
   Filtr powietrza, niby po co do wyścigówki takie ustrojstwo? Jak już ktoś życzliwy zauważył tory przeważnie są czyste. Jeżeli już wpadłby mi go głowy pomysł zakładania "takiego czegoś" do cywilnego pojazdu, to zrobiłbym skrzynkę filtrującą na tyle dużą aby nie stawiała oporów przepływu ani nie zakłócała strug w okolicach wlotu. Sprawę filtra uważam za zamkniętą.
   Doświadczenie i wiedza są bezcenne, niejeden już eksperyment na mojej maszynie przeprowadziłem z lepszym lub gorszym skutkiem. Wiadomo jak z gorszym to powracałem do ostatniej dobrej konfiguracji. Tak już jest, że skila zdobywa się na rzeczach tanich a Jawa do takich należy. Dostęp do części i narzędzi mam niemal nieograniczony, więc dlaczego by nie wzbogacać się o nową wiedzę.
   Dziękuję o zakreślenie mi ścieżki, którą mam podążać w poszukiwaniu wiedzy. Jak się czegoś sam dowiem lub przetestuję, to dam znać aby i inni skorzystali.

P.S.
VAT był, jest i będzie. Paliwo będzie drożało, bo ropa się powoli kończy. Na to wpływu nie mamy. Do jazdy turystycznej mam knedla z modami mi odpowiadającymi. Ciągle wygląda jak motocykl, pali, świeci, tąbi, dymi - czyli wszystko w normie. Podkreślam normalny motocykl. Pieniądze - dzisiaj są jutro ich nie ma ale zawsze dają się jakoś zorganizować. Proszę o więcej pozytywnego myślenia ;)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 15, 2011, 10:50:30 »

Trzymam kciuki za Twoje modyfikacje, i mam nadzieję że podzielisz się swoją wiedzą i doświadczeniami,a być może pozwolisz z nich skorzystać  ;D ;D ;D

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 15, 2011, 11:24:08 »

... mam nadzieję że podzielisz się swoją wiedzą i doświadczeniami,a być może pozwolisz z nich skorzystać  ;D ;D ;D

Wątpię. Tak jak i Ty Pawle.  :)
Widzę że kolega nie ma czasu nawet fotki zrobić swojej Jawie.
Może ma papierową? {Pozdrawiam BoNesa}
A co dopiero zrobić porządną dokumentację tekstowo/fotową.
Teoria i teoria... i fotki z internetu oraz pomysły z niego wygrzebane?  ;D ;D ;D
Czyżby kolejne tajemnicze dziecko internetu....do nas zawitało?
A może już tu było???  ::) ::)

Taki psycholog z niego... a nie czuje Bana na plecach?
 ;D ;D ;D

ps. No dobra, dla dobra ogółu pochwal się wreszcie swoimi zdolnościami i możliwościami. Tylko nie tymi internetowymi.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2011, 11:26:30 wysłana przez jawol »

cochise

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 15, 2011, 11:26:01 »

Problem pyłu i syfu jest tutaj całkowicie do rozwiązania. Jeśli modyfikujesz piecyk to pewnie wygląd motocykla też będzie zmieniany, w "cafe" możesz zainstalować owiewki, w "enduro" starym patentem jest skajowa płachta, która zabezpiecza w jakiś sposób przed totalnym syfem.

Ciekawi mnie co z tego wyjdzie. Sam z racji rozłożonych hadeków nie mam czasu nawet na skromne dłubanie przy starych sztruclach.

No i na przyszłość pier...l negatywne i nic nie wnoszące opinie/komentarze. Nudzić się w życiu każdy potrafi. :)

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 15, 2011, 12:30:49 »

Jak to mawiał Jan Kobuszewski w skeczu kabaretu Dudek:
"rózne ludzie są na swiecie".
a forum jest od tego, aby wymieniać poglądy. Skąd ktos ma wiedziec jakim doświadczeniem, narzedziami, wiedzą i zapałem dysponujesz? Każdy ma motor do tego aby mu słuzył, w konkretny dla niego sposób.
Rady dostałeś słuszne, lekko hamujące. Ale jak się będziesz upierał to dojdziesz do celu pomimo wielu zniechecających wypowiedzi.
Jawa to dwusuw, działją tu trochę inne prawa niż w 4 takcie, ale wiele zjawisk jest zblizonych.
Generalnie podpowiedziałbym Ci abyś w tuning bawił się 4 taktem, ale skoro wolisz Dżawę - Twój wybór.
Widze, że zapał u Ciebie jest (oby nie słomiany). Ponoć nieograniczony dostęp do narzędzi.
Zatem ( w drodze wyjątku) poniżej opisze Ci stanowisko do tego typu prób. Profesjonalne z podaniem orientacyjnych kosztów poszczególnych przyrządów. I domowe- tzw. niskobudżetowe.
A zatem profesjonalne stanowisko posiada:
- hamownię- koszt jakiś 70 000PLN
- analizator spalin czterogazowy-  17 000 PLN
- czujniki temperatury spalin- 5- 10 000 PLN za 1 czujnik
- przepływomierze- 10 -25 000 za sztukę.
- układy regulowania temperatury silnika- 2- 5 000 PLN
- ogólne oprzyrzadowanie pomarowe silnika - powyzej 10 000 PLN
Oczywiście to nie wszystko, to te wazniejsze narzędzia.

Co Tobie potrzeba aby to robić w domu?
Hm... to zależy ile masz kasy.
Ale proste stanowisko możesz sobie zbudować sam w domu (a braki finansowe) nadrabiać cięzką i żmudną pracą popartą wiedzą i doświadczeniami (mozolnymi próbami).
Oto krótki opis:
- analizator jednogazowy CO - około 300 - 500 PLN
- mile widziany (czyli opcjonalnie) AIR/FUEL Ratio Monitor oparty na szerokopasmowej sondzie lambda 4.2 firmy Bosch (w przypadku Dżawy - potrzebujesz 2 sztuki) koszt - 150$/1sztukę
- precyzyjny obrotomierz - 200 - 700 PLN
- stare kolanka od Dżawy - nie wiem ile- pewnie- 5- 10 PLN (potrzebne tylko do A/F R Mointora)
- wydajny wentylator - 200PLN

Dwie pierwsze pozycje możesz zastapić jedną- czterogazowym analizarotem używanym kupionym za jakieś 2000- 4000 PLN. Ale tu jest wada- on "woła jeść"- co pół roku trzeba na niego wydać 300PLN, aby go skalibrować.

A jak już to masz, to pozostaje tylko praca, praca, praca, praca...
Jak to działa (dotyczy stanowiska domowego) - choć w sumie nalezy znać zasady i mozliwości narzedzi profi, aby móc umnieć je zastąpić tymi prostymi. A na opis stanowiska Profi - nie mam ochoty, ze względu na ilosć słów jakie trzeba przelać na monitor.
Zatem napisze możliwie najkrócej, a reszty dowiesz się z książek (polecam literaturę amerykańska).
A zatem do rzeczy:
domowa 1-gazówka CO- pokazuje Ci procentową wielkość niespalonego paliwa w układzie wydechowym.
Nie może być za mało, i nie może być za duzo. Ile ma być? Wartość ta sie zmienia i zalezy od sprawności jednostki. Przeważnie od 0.5 do 2 %, czyli rozrzut dość spory, ale celuj w srodek.
Dalej.
A/F R Monitor "mówi" jaki masz skład. Jesli wiesz jaki wpływ ma skład mieszanki na moc Silnika jesteś w domu. Nie jest to co prawda konieczne, bo 1-gazówka też to mówi, ale trzeba mieć sporo wiedzy aby to umiec odczytać.
Obrotomierz- prosta " domowa hamownia"- pokazuje poniekąd sprawność silnika (a konkretniej- sprawnosć przebiegu procesu spalania w silniku). W obrotomierz celuj z odczytem paskowo- cyfrowym, ze względu na czas zwłoki.
Złożenia odczytów z tych przyrzadów i wyciaganie odpowiednich wniosków doprowadzi Cię do całkiem niezłych wyników. A porównywanie zachowania się wskazówek przyrządów przy róznych obrotach silnika pozwoli wyciągnąć wnioski w którym kierunku nalezy podążać.

Wentylator potrzebujesz aby nie ugotować silnika podczas prób.
Wiedze na temat przebiegu samych prób, zasad gdzie patrzeć i kiedy oraz w jakich zakresach badać silnik nauczysz się mam nadzieje już od innych na tym lub innym forum.

Jakie efekty daje to domowe labolatorium?
Przykład- silnik 96 cali (1600ccm), 2 cylindry- wzrost mocy z 54KM do ponad 85KM, moment obrotowy z 80Nm do 125Nm przy wiekszych o 1000 obrotach, spalanie spadło o 0,5 litra i o 0.8 w stosunku do OEMa storojonego na mieszankę "rich".

P.S.
Na stanowisku PROFi - nie musisz myśleć, dążysz poprostu do konkretnych wyników, szybko, prosto, dokładnie (precyzyjnie), stabilnie i bez wiekszych kombinacji, za to z pokaźnym kredytem na barkach. :-D

P.S.2
Problem zanieczyszczeń cochise czy tam marnypilot. Hm... bez filtra silnik długo nie polata.
Chuj wie co Wy tam sobie planujecie. Ale skoro macie cel, to pewnie też wiecie czy potrzebujecie filtr czy nie...  :P

EDIT:

holgerze- nie ma "ponownie"  :D - poprostu chłopak zadał konkretne, mądre pytanie.
Co by nie mówić poważnie odstajace na "+" od sredniego arytmetycznego poziomu merytoryki technicznej na tym forum.  ;D ;D ;D
A co za tym idzie - warto mu było odpowiedzieć, bo może kiedyś wyrośnie z niego konkretny "zawodnik" w tej profesji i tymsamym- będzie miał co "na stare lata do garnka włożyć".
Tak więc odpowiadam i.... już mnie nie ma.  :-X

Dobra- starczy.
Miłej zabawy i przede wszystkim wyników...
Amen.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2011, 13:40:31 wysłana przez Święty Piotr »

marnypilot

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 15, 2011, 13:52:58 »

Święty Piotrze (jak to fajnie brzmi) dziękuję za tą wyczerpującą wiadomość. Nie zdawałem sobie sprawy, że koszt hamowni jest aż tak ogromny. Teraz mnie już nei dziwi to że jest ich tak mało w Polandzie. Nad niskobudżetową wersją myślę już od dawna, na razie zbieram informacje i patenty jakie można zastosować do pomiarów. Co do zwężki, to na razie chciałem się przygotować merytorycznie. Jak już coś robić to dobrze od początku do końca, lub pier****ć od początku do końca ;) Za każdym razem efekty zaskakują.

Z silnikami 4t mam do czynienia nie od wczoraj. Pracując jako mechanik lotniczy (B1.2) tylko z takimi mam kontakt zawodowy. Jednak nie mogę wprowadzać w nich żadnych zmian na własną rękę (tj bez porozumienia z producentem), tak stanowi prawo lotnicze. Silniczek 2t Jawy to rozrywka i zdobywanie wiedzy która mnie fascynuje. Szkoda, że 638 wypada tak blado w porównaniu z CZ380 (514).

Mały off-topic na koniec. Chyba z Jawolem się nie polubimy. Jawa to nie eksponat muzealny żeby robić mu zdjęcia, zostałem sprowokowany. Jeszcze ciepłe:

Temat o przeróbce na 2 gaźniki powstaje. Niebawem umieszczę wszystko na forum. Pasi?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2011, 14:14:48 wysłana przez marnypilot »

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 15, 2011, 16:47:41 »

juz na tym jeździsz?
Jawa TS 350 638-1/639

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 17, 2011, 14:33:08 »

Pan Sałek w swojej książce pisał trochę o lejkach, polecam lekturę no chyba że już znasz. Zajrzyj też na tą stronę
http://www.caferacer.com.pl/forum/index.php
tu nikt nie będzie miał pretensji ze chcesz jeździć a nie tylko się tłuc bojąc wyprzedzić TIR-a.
Przeciwnicy przeróbek zawsze byli są i będą a tak głośni są dla tego że też chcieli by coś napisać ale za bardzo nie potrafią nic sami wykombinować. Cóż, są twórcy i odtwórcy...
Działaj, tnij, wierć przerabiaj, będę kibicował twoim poczynaniom a w miarę możliwości pomogę.
Cytat: jawol
Taki psycholog z niego... a nie czuje Bana na plecach?
Taki z Ciebie chojrak ? Jakoś moderator pod twoim nickiem nie widzę. Tobie należy się warn za totalny off top.

cinas

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 17, 2011, 15:04:04 »

marnypilot,  nie moge sie doczekac twojej relacji z tego moda na 2 gaźniki. Czekam niecierpliwie na relację i trzymam kciuki :D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 15:41:32 wysłana przez PPRush »

Matexx

• Starszy Jawer
  • Piekielna Tęczówka
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 17, 2011, 15:41:05 »

Mhm. Ja to nie wiem  czemu wy się tak czepiacie o te Tuningi silników... Ktoś lubi niech robi.Ktoś ma jawe na orginał i mu odpowiada to niech sobie tak jeździ...

Ja jak czytam to mi się śmiać chce z tych którzy nie tolerują tuningu,  trzeba zacząć od tego że to jest droga zabawa.. A mianowicie miałem przyjemność styknąć się z tym przy małym motocyklu i przy małym silniku, jaki to był silnik od Jawki 223...
Otóż chciałem spróbować co wyjdzie i wyszło naprawdę coś niesamowitego. ;) . Przejdźmy do rzeczy..
-Silnik jawki przeszedł gruntowny remont to podstawa.
-Dalej kanały z karterów poszerzyłem maksymalnie jak się dało.
-Wybicie tulei poszerzenie dwóch kanałów zasilających.
-Dorobienie dwóch kanałów tzw (boost port-ów). Tłok miał nacięcia na ściance od ssącego i boost porty w tedy były mieszanką napełniane...Wiadomo wszystko liczone , mam schemat jak liczyć dorabiane kanały.
- Oczywiście zawór membranowy
-Gaźnik 21mm przelot
-Tłumik wyliczony programem i zrobiony przez Garryego z forum Jawek...

rezonans zaczynał się przy 7.500rmp i kończył się jakoś przy 11.000 gorzej było z zapłonem ale był już aku...
Prędkość maksymalna coś ponad 90km/h. Mhm ,sam silnik wyniósł mnie coś koło 800zł a wszystko prawie sam robiłem ,klocek pod zawór itd.. 

Przyznam się szczerze że ja też mam chęć z silnikiem jawy 350 .. Mam tęczówkę ale ona zostaje nie ruszona, kupie jakiś silnik na wyniki i zobaczę co się da zrobić. ;) Ale to w swoim czasie.';_).. Moim zdaniem Jawa 350 Zamknie swój licznik bez problemu czyli 180 km/h   silnik ma potenciał Gorzej z wałem ale jeżeli bawić się w takie przeróbki to tylko na max-a czyli cały silnik... no i przemyśleć czy warto niszczyć oryginał. ;)   No i czy wam starczy kasy. ;D Mysle że taki silnik wyszedł by z remontem 3000-3500tyś. ;)   

Mam nadzieje że coś Ci dadzą te dwa gaźniczki xd. ;) Powodzenia w dalszej pracy. ;)

« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 15:52:06 wysłana przez PPRush »