Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:01:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Muli na niskich obrotach  (Przeczytany 8169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K2squad

• Gość
Muli na niskich obrotach
« dnia: Listopada 30, 2006, 23:14:04 »

Siemka.Mam mianowicie taki problem.Jawa nie pali mi od startera.Tak jakby nie miała paliwa.Nie ważne czy ciepła czy zimna.Jak ciepła to tak jakby chciała ale nie może.Może to być wina akumulatora???Po jednym dniu jak jest wyciągnięty z moto akuma siada...ale nie do koñca.sygnał słaby itp.ładowanie działa bo kontrolka gaśnie jak nawet kawałek pchne.Jeżdże na światłach i moge je¼dzić cały dzieñ i motor nie przerywa.Miałem zapłon na platynkach i było to samo.Teraz mam zapłon od kolegi naszego Adriana R i ustawiłem go na 3mm przed GMP.Iskra mocna...wszystko niby wporządku ale moto nie pali.Czemu???Możę to być wina ga¼nika???Moto jest po remoncie ok.700km.Możę ten ga¼nik jest naprawde ferelny???Jak nie ga¼nik to co jeszcze może być nie tak???Co myślicie o akumulatorze.Bo bym kupił nowy i tyle ale szkoda mi teraz pieniędy.Doradzcie coś.Prosze.Pozdrawiam

K2squad

• Gość
Odp: Muli na niskich obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 30, 2006, 23:58:54 »

Na wysokich chodzi dobrze...motor nie przerywa...ale na niskich strach żęby nie zgasnoł... :[

carlos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2006, 10:22:06 »

K2... mam dwie rady

wyczyść i wyreguluj ga¼nik

ustaw zapłon ale w przedziale 2,3 mm - 2,8 mm

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 01, 2006, 11:52:18 »

ok zobacze dzisiaj;)dzieki <cheers>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 01, 2006, 17:44:40 »

sproboj odpalic jawe z prostownika ( nie do konca jestem pewny czy to dobry pomysl - lepiej niech sie inni wypowiedza) albo dobrze naladuj akus i sie dowiesz

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 04, 2006, 18:21:06 »

opisalem tu podobny przypadek ktory byl spowodowany siadajacym aku poprostu po zalczeniu zaplonu napiecie kucalo do ok 10V, po podpieciu sie do aku samochodowego jawa odpalila bez problemu
opisalem to w watku "jawa nie odpala" czy cos takiego, dosc dlugi watek 
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 05, 2006, 23:45:12 »

Jutro wezme akume z poldka bo i tak leży luzem,wyczyszcze jeszcze raz ga¼nik,ustawie zapłon na 2,5 i sprawdze poziom paliwa w ga¼niku.Bo coś mi on ostatnio szfankuje.A z prostownika prubowałem i zero odzewu :-/.Ciągle mi chodzi ga¼nik po głowie...wziołem od kumpla i chodziła  na jego aale mój był rozebrany a kumpel moto zgolił i nie mam z kad wziąść.Może nie zapalała od pierwszego ale od drugie to tak.Wcześniej na lewej świecy miałem czarny nagar...co sie okazało to wina zapłonu.Ale teraz na nim mam jaśniejszy niż na prawym.Pokombinuje od podstaw i może wkoñcu uruchomie <worship>

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 06, 2006, 18:11:12 »

Postanowiłem dzisiaj troche ja porozbierac :D Wziołem ściagłem cylindry,głowice,i wyczyściłem.wymieniłem uszczelki na nowe i skręciłem.kolanka wyczyściłem i ich wylot z cylindra wypolerowałem jak cała reszte.Wziołem sie za korpus ga¼nika.Wyczyściłem cały,wyrównałem,dorobiłem uszczelke i wszystko skręciłem(bez ga¼nika żeby docisło ładnie(uszczelniłem silikonem).Rozebrałem ga¼nik...sprawdziłem poziom paliwa i co sie okazało był dość niski.Wiec wziołem sie do roboty i go zwiększyłem.teraz jest do wypuska <lol> jutro wezme i poskłada.Ustawie zapło jeszcze raz :-/ i musi chodzic wszystko.Aha bo bym zapomniał.Jak sa dysze w ga¼niku to dwie maja byc takie same???na mojich jest symbol 94(chyba).Odpiszcie prosze.Pozdrawiam.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 06, 2006, 18:34:38 »

Jak to takie same? Jedna jest dysza główna, a druga jest od biegu jałowego, więc nie mogą być takie same. W Jawie CZ 350 dysza główna ma wielkość 105, a od biegu jałowego 55.

pzdr

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 06, 2006, 18:48:07 »

jak odwróce ga¼nik są 3 takie śróbki :>jedna takie maleñstwo i dwie takie same o połowieksze od maleñstawa i na nich jest napisane 94 i dziurki w nich sa takie same... <dontgetit>

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 06, 2006, 21:05:54 »

w Ts-ce są dysza głowna - 92
                  dysza rozruchowa(ssania) - 72 (lub 74)
                  dysza wolnych obr - 40

Ręki za te liczby to bym sobie uciąc nie dał, dawno z tym problemów nie miałem.
Ale dwie takie same to być na pewno nie mogą.

Pozdr
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 06, 2006, 22:59:01 »

Wiem co zrobie.mam drugi ga¼nik i w nim są dysze...zobacze jakie i może mój jakos złoże.Ale dzieki za podpowiedz.jutro dam znac. <cheers>

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 07, 2006, 10:25:00 »

sprawdziłem w ksiażce i jest tak:
zawór iglicowy &Oslash;2
dysza biegu jałowego 40
dysza układu rozruchowego 72
dysza główna 92

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 07, 2006, 13:50:17 »

Dzisiaj ustawiłem zapłon na 2,5 przed GMP.Sprawdziłem pozim paliwa jeszcze taz.jest na rróeno z dzyndzelkiem bez pływaków.Wyczyściłem cały ga¼nik dysze założyłem takie jak w książce.Nie cieknoł.
      Naładowałem akume i prubowałem odpalic...motor prawie łapał,raz zapalił i zgasł.(podejżewam akume)Pokopałem troche i non stop prawie paliła ale nie chce palic nadal od startera.Wstrzyknołem jej paliwa i zapaliła na moment ale linka mi sie zacinała(zły obieg linki) i zgasła.Poprawiłem linke.Iglice mam na dolnym rowku.Odpaliłem na popych.moto bez problemu zapaliło.Nie mam gumy miedzy ga¼nikiem a filtrem.Zrobiłem jazde prubna żeby ją zagrzać i motor ma pełne obroty,zbiera sie cudownie,biegi ładnie wchodzą ale policja stała i musiałem uciec :>
      Jak przjechałe,zakręciłem kranik bo z ga¼nika zaczeło kapać paliwo.Chyba mam za duży poziom.jutro go obniże.Kopałem jak motor był zagrzany i nie chciał zaplic...znowu prawie łapał.Ga¼nik podregulowałem i nadal nic(regulowałem jak motor chodził)
      Sprubuje zapalic jutro z prostownika..ale najpierw pobawie sie jeszcze z poziomem paliwa.Co o tym sadzicie.Pomocy :-/Ten akumulator jest słaby więc dlatego mysle podłączyc pod prostownik. <cheers>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 07, 2006, 16:41:36 »

ja bym na początku kupił gumę na ga¼nik i pó¼niej kombinował bo jak juz założysz to będziesz musiał znowu wszystko ustawiać
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

niewinny

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 12, 2007, 23:11:57 »

byc moze to akumulator tak jak ktos wczesniej napisał, a jesli nie to pewnie zapłon

ADI_RaZoR

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 02, 2007, 20:06:06 »

Mam taki sam problem  <oops> już chyta a tu nagle kapa... na popych odpala bez problemu i problem z tymi obrotami bo do 2tyś wlecze sie potem juz idzie ładnie  <punk> K2squad co zrobiłeś że zaczeło "latać"

Kus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2007, 16:01:24 »

No jeżeli silniczek zdaje się być książkowo wyregulowany a nadal ma problemy z odpaleniem zarówno na zimno jak i na ciepło to prawdopodobnie uszczelniacz kanałowy dzielący komory wału korbowego utracił swoją szczelnośc i cylindry nie napełniają się wystarczająco mieszanką paliwo-powietrze. Miałem IDENTYCZNY problem kilka lat temu, z jawą która kupiłem od domorosłego "specjalisty od dwusuwów" który spiepszył składanie silnika. Inną sprawą jest ze uszczelniacz ten jest swoistym błędem konstrukcyjnym silnika i po remoncie nie zawsze będzie to ustrojstwo szczelne. Możesz jeszcze sprawdzić czy przypadkiem simeringi na wale korbowym nie są zniszczone, w tym przypadku objawy będą podobne.

Kus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2007, 16:23:36 »

Uszczelniacz labiryntowy a nie kanałowy. przepraszam za błąd w nazwie, zresztą ma taka konstrukcję ze w kanale to on powinien skoñczyć. :D

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2007, 19:05:24 »

ja bym powiedział że gustaw ma racje  <thumbup>
ta guma między ga¼nikiem nie jest tak dla jaj, jak jej nie masz o ga¼nik zassysa więcej powietrza niż paliwa, ponieważ filtr powietrza nie jest doskonały i że tak powiem ma lekki opór  i dzięki temu  paliwo moze być zassane w większym stopniu, jakoś tak... zauważ że system ssania na tym właśnie polega że zmniejsza się dopływ powietrza aby zwiększyć ilośc zasysanego paliwa... we¼ spróbuj ręką lub czymś innym przytkać wlot ga¼nika jak wtedy zapali to znaczy że musisz kupić tą gume (obcinacze nie odzywajcie się prosze o jaką gume chodzi) jeżeli to nie pomoze to jak kolega wyżej sądze że to cos z uszczelniaczem labiryntowym.

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 22, 2007, 19:16:21 »

Nie jestempewien ale u mnie w CZ były identyczne objawy[nie chciała palić, trzeba było po zapaleniu trzymać na wysokich obrotach] i jak przeczysciłem dyszę od wolnych obrotów czy tam biegu jałowego to wszystko wruciło do normy...

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 22, 2007, 20:43:51 »

Jeżeli regulacja jest prawidłowa i akumulator sprawny to wszystko powinno być ok. No chyba że to uszczelnienie miedzy garami ale wtedy zapala po wlaniu paliwa do cylindra przez otwór świecy.
I załóż te gume na ga¼nik chociaż sprawna jawa pojedzie i bez tego. Jak by nie było to ważny element.

Akumulator w jawie musi być w idealnym stanie. W mojej jest stary który po tygodniu pada, jeżeli go nie doładuje to musze sie nakopać ze 20 razy a jak jest naładowany to 3 kopy potem zapłon 1 kop i odpala.