Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 08:05:09
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: von_Majzel - "Nala" , hybryda - 634+silnik 638 ... tak mniej więcej =P  (Przeczytany 4145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

von_Majzel

• Gość

Jako że chyba tutaj jeszcze nie napisałem , bo zdjęcia dodawałem do galerii , to teraz to naprawię i przekaże troszkę historii mojego motóra .

Rama jest 634 '83r , silnik 638 '91r .

Wrzesień 2006 . Łezka mi się w oku kręci =) To w zasadzie sam początek , jeszcze mnie na forum tutaj nie było , motór ledwie zarejestrowany , pierwsza wycieczka do Krakowa . Wtedy ona była w ciuchach TS , jak ją kupiłem (zbiornik , zadupek itp) , ponadto lampa tylna i deska rozdzielcza to twórczość mojego kumpla , poprzedniego właściciela tej Jawy . Ja tylko wrzuciłem silnik 638 zamiast oryginalnego (po kilku tys km przejechanych na tym 6V silniku 634) - i w sumie to jakbym zostawił oryginalne tłumiki i gdyby zawiecha przednia była nowsza to miałbym 638 pełną gębą =P

Tutaj niedużo późniejsze zdjęcie ... niedługo po pierwszym remoncie silnika , chyba 2007r . Ten silnik dobrze służył .

A tutaj już po zmianie przedniej zawiechy na 638 i wieeeeelu drobnych zmianach , ale ciągle w "karoserii" TS .  Tą wersją najczęściej bywałem na naszych zlotach =)

Tutaj na zdjęciach już jest finalna wersja (2010-2011r) choć planuję trochę dalszych zmian ... jak tylko skończę remont silnika . Dla kontrastu z zimowym zdjęciem powyżej - to było zrobione gdy były rekordowe upały (+35C) , w drodze do kumpli , do Katowic (siedzący na moto jechał jako plecak)(to zdjęcie jest najbardziej aktualne) .

Troszkę HiRes =]

I na koniec zdjęcie które mi się najbardziej podoba . Chcę to na plakat do pokoju ... serio =D
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 10:48:37 wysłana przez von_Majzel »

Kurzyn

• Starszy Jawer
Odp: von_Majzel - "Nala" , hybryda - 634+silnik 638 ... tak mniej więcej =P
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 22, 2011, 13:19:04 »

Oryginalnie wygląda <ok> , jednak  :wink: :rolleyes: <no> Nie pasuje mi, ale to nie mój motocykl <thumbup>
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 22, 2011, 13:44:28 »

Mialem okazje ja obejrzec w ciuszkach z ts-ki nawet pojezdzic troszke, sprzet fajny, napakowana bajerami jak zadna jawa ale praktyczna i przyciagajaca wzrok... to nie jest jawa z cyklu patrz jaka fajna, ale patrz ile ona km przejechala....
http://mienki1987.blogspot.com/

kuchar

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638-0
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 22, 2011, 16:50:19 »

No fakt bardzo ciekawa, gdzie dorwałeś takie tablice "majzel" "jawacz.pl" ? I co to za dodatkowe zegary tam masz ?

deejf

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2011, 17:09:16 »

kuchar kiedys na forum była "akcja" z tymi tabliczkami imeinnymi i szło je kupic  <thumbup>

Jawa jak jawa, ale bardzo przydantne rzeczy ma  <;']>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2011, 17:54:37 »

Tabliczki - tak jak kolega pisał , była kiedyś akcja żeby je dorwać =)
A zegary na górze to po lewej temperatura (zegar ze skody + czujnik ze skody nabity między żeberka w głowicy) a po prawej woltomierz , pokazuje ładowanie 100 razy lepiej niż każda lampka =P

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 22, 2011, 19:31:52 »

Powiem tak, brakuje jej tylko chłodzenia cieczą :D

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 22, 2011, 19:39:18 »

Wizualnie mi się nie podoba. Bajery fajne ale dla mnie raczej większość średnio przydatna. Ważne żeby właścicielowi odpowiadała i kręciła kilometry.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 22, 2011, 21:07:36 »

ładowanie to pokazuje amperomierz :) ale fura jest spoko:)
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2011, 08:17:14 »

Ta rama ma zrobione pode mną  dokładnie 46086 km na chwilę obecną (silnik +- 40 000) . Po remoncie mam nadzieje ze kolejne 30 000 zrobimy w kilka sezonów =)

Powiem tak, brakuje jej tylko chłodzenia cieczą :D
Heheh , może tak , ale nie będe go robić , choć widziałem w necie przeróbkę taką ... =)
witaj z powrotem

masz jeszcze podgrzewane manetki i siedzenie  :]

Mam =D W planach mam zamiar zrobienia podgrzewania siedziska również dla pasazera . Deskę rozdzielczą chcę wymienić , ta już mi się troszkę znudziła . Mi się w mojej jawie podoba najbardziej to że nie ma na świecie takiej drugiej =D
Ja ten motor robię jako motor użytkowy . Nie do oryginału , nie na wyścigi , tylko dla siebie do jazdy . Wiele razy marzył mi się Junak . Ale jak pomyślę że miałbym junaka ścigać przez autostradę poganianego przez TIRa z tyłu , to już wolę Jawę bo mi jej mniej żal na dłuższe trasy . Jawa mi wyszła ... jak wyszła . Ale jeszcze nie skończyłem , dopóki ją mam to ona nie jest skończona i zmiany będą =) A zmieniam to co mi nie pasuje , albo żeby według mnie "działało lepiej" , co nie zawsze mi się udaje i czasem po iluś testowych kilometrach "zostawiałem tak jak było" . Ale wiele elementów według mnie działa lepiej . Na przykład - błotniki . A działają w bardzo przedziwny sposób : otóż inni kierowcy (samochodów) wyprzedzają mnie o wiele spokojniej . I tak jest lepiej , bo bezpieczniej . Ja nie wiem dlaczego tak jest bo tu psychologia działa , a ja nie jestem w tym temacie obeznany , ale wydaje mi się że bardziej staroświecki wygląd ma znaczenie =) Silnik zmieniałem w niej dlatego że zawsze mi brakowało prądu w instalacji 6V . Przynajmniej na tyle żeby po mieście jechać , a mi po 1h na niskich obrotach gasła z braku prądu . Teraz to może zabrałbym się za taką 634 , ale wtedy nie . Ja wiem że moja nie jest za piękna , ale spełnia z powodzeniem pokładane w niej nadzieje =)
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 09:30:59 wysłana przez von_Majzel »