Wolna Strefa Jawa - CZ

  • Lipiec 24, 2014, 06:13:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Honda VFR 750 - opinie, testy  (Przeczytany 1775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kanter

  • Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1192
  • Jawa TS 350 638-1 " White Arrow"
Honda VFR 750 - opinie, testy
« dnia: Czerwiec 29, 2011, 16:44:20 »

Witam.
Potrzebuję kilku informacji na temat Hondy VFR 750 do 1995 roku. Przy kupnie na co zwrócic szczególną uwagę?jakie są tego największe minusy i plusy? Chce wiedzieć wszystko na jej temat co będzie pomocne.
(mogłem się zapytac posiadacza ale zapomniałem jak się zwie na tym forum:P)
Pozdro
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2011, 17:00:43 wysłana przez KanterX »
Zapisane
    Status GG

Jezus

  • Gość
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2011, 17:47:36 »

Cytuj
Niezawodność i żywotność VFR obrosła w legendy. Nie znaczy to jednak, że awarie nie mogą się zdarzyć. Jak w każdym używanym pojeździe, możliwość wystąpienia uszkodzeń istnieje i nic tego nie zmieni. Ich liczba uwarunkowana jest nie tylko skłonnością do awarii samego jednośladu, ale również sposobem eksploatacji przez poprzednich właścicieli. Najlepszym tego przykładem może być choćby łożysko wałka zdawczego, nie wytrzymujące zbyt silnego naciągnięcia łańcuch napędowego. W pierwszych wersjach VFR nienajlepszą opinią cieszyły się także łożyska główki ramy, wewnętrzne elementy tłumików wydechu i akumulatory. Od 1988r. pękały często zaczepy do montowania kanapy. Były to tym bardziej uciążliwe, że naprawa tych, pozornie prostych, części nastręczało wielu problemów. Użytkownicy krytykowali również zbyt krótkie wsporniki lusterek.
Lista grzechów VFR 750F nie jest, jak widać, zbyt długa i pojazd ten można z czystym sumieniem polecić wszystkim amatorom używanego motocykla klasy sportowo-turystycznej 750ccm. Przypadki przejechania ponad 200tyś. km tym jednośladem, przy wymianie jedynie kilku łożysk, okładzin sprzęgła i klocków hamulcowych, nie należą do rzadkości. Atrakcyjność podnosi dodatkowo oferta turystycznych dodatków, proponowanych przez firmy akcesoryjne. Dobry produkt oczywiście nie jest tani. za VFR trzeba sporo zapłacić, ale zwraca się to w codziennej eksploatacji. Części zamienne należą do jednych z najdroższych, ale na szczęście VFR 750F nie potrzebuje ich zbyt wiele.

Mam nadzieje,ze pomogłem  :)
Zapisane

Saladin

  • Gość
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2011, 17:47:52 »

Poszukaj w ubiegłorocznych Światach Motocykli (albo w Motocyklu) ) Był artykuł o wszystkich modelach VFR, prawdopodobnie w dziale o używanych moto. Było o plusach i minusach wszystkich modeli, niestety w pracy mam ten egzemplarz i nie mogę podać numeru.
Pozdro.
Zapisane

Lopez

  • Jawer Weteran
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 584
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2011, 18:45:39 »

Mam "Świat Motocykli" w którym jest artykuł o VFR pt: "Jubileusz Uporu". W sumie nic konkretnego w nim nie ma ale przeczytać możesz. Jest to nr 4, kwiecień 2009. Jeśli nie znajdziesz w necie mogę porobić skany.
Pozdro.
Zapisane

Kanter

  • Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1192
  • Jawa TS 350 638-1 " White Arrow"
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 29, 2011, 18:47:11 »

Zrób skany :) jak mozesz :)

Lopez

  • Jawer Weteran
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 584
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2011, 10:15:05 »

Dopiero dzisiaj sobie przypomniałem. Posłałem na e-mail.
Zapisane

Kanter

  • Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1192
  • Jawa TS 350 638-1 " White Arrow"
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2011, 17:40:25 »

nie doszło ;/

Lopez

  • Jawer Weteran
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 584
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2011, 17:14:40 »

No ja mam w wysłanych. Poszło na e-mail z Twojego profilu czyli: szwedzik40@wp.pl
Zapisane

Kanter

  • Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1192
  • Jawa TS 350 638-1 " White Arrow"
Odp: Honda VFR 750 - opinie, testy
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:14:39 »

wyślij jeszcze raz jak możesz :)